Gaat Amerika op weg naar een “heilige rassenoorlog”?

Gaat Amerika op weg naar een “heilige rassenoorlog”?

25 september 2020 0 Door Indignatie redactie

De huidige situatie in de Verenigde Staten is er een die extreemrechtse groepen zich pas een paar decennia geleden hadden kunnen voorstellen.

Sinds het tijdperk van de Vietnamoorlog in de Verenigde Staten hebben radicaal-rechtse groeperingen een apocalyptische visie gearticuleerd volgens welke blanken zouden worden hersteld in hun “rechtmatige plaats” van dominantie op het Noord-Amerikaanse continent. Door de jaren heen hebben verschillende groepen en persoonlijkheden deze visie op enigszins verschillende manieren uitgedrukt, hoewel ze de omverwerping van de regering en uitgebreide aderlating met zich meebrachten. De term “RAHOWA” – raciale heilige oorlog – is ontstaan ​​bij Ben Klassen en zijn World Church of the Creator, en werd vervolgens overgenomen door Matt Hale en zijn opvolgers.

Een andere sleutelfiguur van deze generatie blanke nationalisten, Tom Metzger, oprichter van de White Aryan Resistance (WAR), betoogde dat “witte revolutie de enige manier” is om het herstel van de Arische dominantie te bereiken. Geïnspireerd door William Pierce’s roman ‘The Turner Diaries’ uit 1978, probeerden Robert Mathews en zijn Silent Brotherhood begin jaren tachtig RAHOWA aan te wakkeren door een terroristische campagne te lanceren in het Amerikaanse noordwesten voordat de FBI en andere wetshandhavingsinstanties zijn avonturen abrupt stopten. . Louis Beam, een voormalige Klan-leider en al lang voorstander van blanke raciale revolutie, dacht dat “leiderloos verzet” de weg naar RAHOWA zou kunnen leiden. 

Nieuw tijdperk

De tactiek die deze twintigste- eeuwse voorstanders van RAHOWA van plan waren te gebruiken, vereiste een levendige verbeeldingskracht om serieus te worden genomen. Wijlen Richard Girnt Butler , toen hoofd van de Aryan Nations, merkte op dat Mathews “zijn stap te snel had gemaakt” – alsof nog een paar maanden een verschil zouden hebben gemaakt in de uitkomst. In feite hadden in die tijd noch kleine groepen toekomstige nazi’s, zoals de Stille Broederschap, noch de “eenzame wolven” de minste kans om een ​​heilige raciale oorlog te ontketenen. Ze hadden de neiging zichzelf te verslaan en meer dan een beetje belachelijk.

De sfeer waarin opvolgergeneraties van radicaal-rechtse groepen zoals de Atomwaffen-divisie, Proud Boys, Oath Keepers, Fraternal Order of Alt-Knights of de Boogaloo Boys opereren, is aanzienlijk veranderd ten opzichte van het post-Vietnam-tijdperk, op manieren die gunstiger lijken. naar revolutionaire doelstellingen. Het internet is een zegen en een essentieel hulpmiddel geweest voor deze nieuwere deelnemers.

De radicale rechtse aanhangers van vandaag kunnen onder meer leden rekruteren, samenzweerderige en apocalyptische visies delen met een groot online publiek, berichten of memes sturen naar verschillende doelwitten (zoals joodse journalisten tijdens de presidentiële campagne van 2016) persoonlijke bijeenkomsten organiseren (zoals de Right ”-bijeenkomst in Charlottesville, Virginia, in augustus 2017), en laat foto’s zien van gelijkgestemde militanten in actie.

Verder zijn de Verenigde Staten veel meer gepolariseerd dan in de nasleep van de oorlog in Vietnam. Mede dankzij Fox News, rechtse talkradio-beroemdheden, Breitbart News en de verschillende andere online verkooppunten (waaronder The Daily Stormer) voor de uiting van vijandigheid tussen groepen, staat het vertrouwen in overheidsinstellingen op een dieptepunt. Dezelfde generalisatie is van toepassing op interpersoonlijk vertrouwen, althans sinds het begin van de peilingen over deze vragen in de jaren vijftig. Amerikanen wantrouwen niet alleen overheidsinstellingen, maar wantrouwen elkaar ook.

Lees ook:  De kiezers van Trump zullen nooit toegeven dat ze ongelijk hadden, zelfs niet in het licht van de nationale catastrofe

Donald Trump werd in 2016 tot president gekozen, grotendeels op basis van zijn vermogen om dit wantrouwen te kanaliseren, evenals zijn steun voor blank nationalistisch geweld. Zoals David Neiwert het verwoordde in zijn boek ‘Alt America’ uit 2017: ‘Trump leek het geweld tegen demonstranten tijdens zijn bijeenkomsten en tegen minderheden in het algemeen aan te moedigen, door in zijn vurige toespraken uitdrukkelijk het gebruik van aanrandingen en bedreigingen tegen hen te suggereren. . ” De opruiende retoriek van Trump, voor en na de verkiezingen, heeft geholpen om de racistische en antisemitische dreigingen van radicaal rechts te legitimeren en geweld aan te moedigen voor een groter dan normaal publiek.

In zijn ambtsperiode heeft Trump gedaan wat hij kon om de vangrails van de constitutionele regering los te maken door te proberen ‘de scheidsrechters te vangen’. Met andere woorden, hij heeft geprobeerd de controle van de uitvoerende macht over overheidsfuncties te versterken ten koste van de congresautoriteit en verschillende federale regelgevende instanties, waaronder de federale verkiezingscommissie. Hij heeft zijn publiek aangemoedigd om de normen van burgerlijk gedrag te overtreden. Trump heeft ook geprobeerd “de scheidsrechters te vangen” door rechtse ideologen met beperkte ervaring in de rechtszaal aan te stellen bij de federale rechterlijke macht. Het ministerie van Justitie onder procureur-generaal William Barr is een instrument geworden in de jacht op Trumps persoonlijke vendetta’s.

Buigpunt

Tegen deze achtergrond, en nu Trump op zoek is naar herverkiezing, worden de Verenigde Staten geconfronteerd met een ernstige crisis met betrekking tot de COVID-19-pandemie, hoge werkloosheidsniveaus en een massale golf van protesten die wordt aangewakkerd door politiemoorden op weerloze Afro-Amerikanen, met name de dood van George Floyd. in Minneapolis. Sommige waarnemers denken dat het land een omslagpunt heeft bereikt waarop de democratische orde ernstig wordt bedreigd.

De huidige situatie is er een die extreemrechtse groepen zich pas enkele decennia geleden hadden kunnen voorstellen. Onder de nieuwe radicaal-rechtse groepen hopen de Boogaloo Boys, die zich onderscheiden door het dragen van Hawaiiaanse shirts over gevechtsattributen, de huidige raciale onrust uit te buiten en een atmosfeer te bevorderen die bevorderlijk is voor een burgeroorlog. De leden van Boogaloo Boys hebben als provocateurs van agenten deelgenomen aan de Black Lives Matter-demonstraties. Ze voeren gewelddadige aanvallen uit op de autoriteiten en moedigen andere demonstranten aan hetzelfde te doen. Op deze manier hopen ze een buitensporig gewelddadige reactie van politie en andere autoriteiten uit te lokken. De Boogaloo Boys en hun “landgenoten” hopen een escalerende spiraal van geweld te veroorzaken die leidt tot een wit verzet en iets dat op rassen gebaseerde burgeroorlog nadert.

Deze Boogaloo-aanpak zal het uiteindelijke doel waarschijnlijk niet bereiken. Desalniettemin lijken hun tactieken, gezien de huidige situatie, meer aannemelijk dan die van hun laat 20 ste eeuw radicaal-rechtse voorgangers. Deze nieuwe weg naar een rechtse revolutie vertoont grote gelijkenis met de zogenaamde spanningsstrategie die Italiaanse neofascisten en malafide politieagenten eind jaren zestig en begin jaren zeventig, tijdens de Italiaanse Gli Anni di Piombo – Years of Lead, voerden. In het Italiaanse geval voorkwamen blootstelling van journalisten en de inzet van de gekozen Italiaanse functionarissen om de democratie van het land te verdedigen een rechtse machtsgreep. Laten we hopen dat hetzelfde geldt voor de Verenigde Staten.

Lees ook:  Hoe Mike Pence de mislukte Covid-19-reactie van Donald Trump mogelijk maakte

Comments

comments