Wanneer God Amerika haat

Wanneer God Amerika haat

25 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Vergeet dat God Amerika zegent. Hij heeft betere dingen te doen.

Iedereen die bekend is met het ritueel dat de Staat van de Unie wordt genoemd, is ook bekend met het feit dat het steevast eindigt met de aansporing ‘God zegene Amerika’. Weinigen zijn zich waarschijnlijk bewust van het feit dat de eerste president die het uitsprak niemand minder was dan Richard Nixon , die “de zin liet vallen tijdens een poging tot schadebeperking voor het snelgroeiende Watergate-schandaal op 30 april 1973.” God zegende Amerika destijds, al was het maar door het land te bevrijden van “Tricky Dick”.

Toch is het waarschijnlijk passend dat het Nixon was die voor het eerst met deze zin kwam. Nixon vertegenwoordigt iets dat fundamenteel is voor de menselijke conditie, althans in zijn Amerikaanse vorm: de drang om te slagen, wat er ook gebeurt, de kracht van zelfbedrog (‘ik ben geen boef’) en de fundamentele hypocrisie die centraal staat naar de Amerikaanse ervaring.

Nixon markeert de oorsprong van veel van wat er vandaag mis is in de Verenigde Staten. Het was zijn zogenaamde zuidelijke strategie – het beroep doen op de ergste racistische vijandigheid van blanke kiezers in het zuiden – die hem niet alleen tweemaal de verkiezing opleverde, maar die de Republikeinse Partij de komende decennia kenmerkte. Donald Trump dankt zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen van 2016 voor een groot deel aan Richard Nixon – een overwinning die het land onherstelbaar heeft vergiftigd.

Trumps harteloze reactie op enkele van de ergste rampen in de recente geschiedenis, van de rampzalige impact van COVID-19 tot het helse natuurbrand-inferno dat de westelijke staten overspoelt, suggereert dat God niet zo vriendelijk heeft gekeken naar zijn ‘stad op een heuvel’ die hij voor ogen had. vertegenwoordigen een model van christelijke naastenliefde , zoals John Winthrop het in 1630 verwoordde. In feite zou men zelfs kunnen vermoeden dat God het is gaan haten – dat hij het in feite zo erg haat dat hij de verkiezing van Donald Trump toestond, de waardige erfgenaam van Richard Nixon.

Nixon was natuurlijk een boef. Maar vergeleken met Trump was hij een van Woody Allen’s “kleine boeven”, weinig meer dan een minor league-speler. Tegelijkertijd bereidde hij echter de weg voor en plaveide hij de weg voor de huidige president, die het beroep op blanke angst en wrok centraal heeft gesteld in zijn regering. Trump heeft natuurlijk zijn uiterste best gedaan om Gods zegen in te roepen, door met de Bijbel te zwaaien (zij het ondersteboven) voor een kerk “hij komt zelden en wiens leiders en gemeente werken tegen het beleid dat hij bazuint”, in een laffe poging om op zijn basis te spelen: het afnemende aantal fundamentalistische christenen die hem beschouwen als hun laatste bolwerk tegen een steeds meer ontwrichtende, zo niet bedreigende, realiteit.

Wandelen met dinosaurussen

Donald Trump is de belichaming van de stereotiepe Amerikaan, luidruchtig en bekrompen (“nog steeds het grootste land ter wereld”), hypocriet tot het uiterste (zwaaiend met een bijbel terwijl hij opschept dat hij elke vrouw bij haar geslachtsdelen kan pakken en ermee weg kan komen ), en zich totaal niet bewust van hoe de rest van de wereld de VS tegenwoordig beschouwt (“we zouden meer mensen uit Noorwegen moeten hebben” in een tijd dat geen enkele Noor met zijn of haar volle verstand zou willen verhuizen naar een “schijtland” zoals de VS). Tegelijkertijd doet hij denken aan de pestkop op de speelplaats die huilend wegrent, zoals de pad van Scut Farkus, Grover Dill, in ‘A Christmas Story’ (‘I’m gonna tell my dad’) – wanneer iemand durft op te staan voor hem, vooral als het een vrouw is .

De Verenigde Staten zijn nog steeds de meest (praktiserende) christelijke natie onder de ontwikkelde westerse democratieën. In de meest recente Pew-enquête over religie in Amerika, werd ongeveer tweederde geïdentificeerd als christen. Zeker, dit was aanzienlijk lager dan slechts tien jaar geleden. Toch is het vergeleken met West-Europa een opmerkelijk hoog niveau. Dit is echter slechts een deel van het verhaal. Wat aanzienlijk belangrijker is, is het feit dat een aanzienlijk aantal Amerikanen erop staat de Bijbel letterlijk als de absolute Waarheid te nemen, zelfs als die waarheid niet alleen in strijd is met de wetenschap, maar zelfs in strijd is met het gezond verstand (wie bij zijn volle verstand zou geloven dat Jezus wandelde) met dinosaurussen?).

Nu zou je verwachten dat degenen die belijden echt opgedragen christenen te zijn, zouden volgen wat het goede boek leert. Basale aansporingen zoals niet liegen, niet bedriegen, vriendelijk, medelevend en barmhartig zijn jegens je medebroer en zus, onafhankelijk van hun etnische achtergrond, economische omstandigheden of seksuele geaardheid. En wees vooral nederig en neem niet de morele hoge grond in met die zelfvoldane zelfingenomenheid, die bijzonder irritant is in de ogen van de Heer, die door Amerika’s opgedragen christenen wordt beweerd als hun ultieme autoriteit.

Zoals in Jesaja 64: 6 staat geschreven : “al onze gerechtigheden zijn als smerige lompen”. Of zoals Jezus het ooit zei: “Oordeel niet, en je zult niet geoordeeld worden; veroordeel niet, en u zult niet worden veroordeeld; vergeef, en u zult vergeven worden ”(Lucas 6:37). Voor de zelfingenomen zijn dergelijke gevoelens vreemd. De zelfingenomen zijn huichelaars die anderen veroordelen om te laten zien dat ze moreel superieur zijn. De Farizeeën zijn een goed voorbeeld van dit soort zelfvoldane zelfingenomenheid, die Jezus in de meest vernietigende bewoordingen veroordeelt .

In de Verenigde Staten zijn het equivalent tv- “evangelisten” zoals Pat Robertson, de gastheer van de “700 Club”, een christelijk nieuws- en tv-programma met een miljoenenpubliek. Of er zijn christelijke ‘leiders’ zoals Jerry Falwell Jr. , de in ongenade gevallen voormalige president van Liberty University in Lynchburg, Virginia, wiens seksuele shenanigans te veel waren, zelfs voor evangelicalen die er geen moeite mee hebben om een ​​president te steunen die opschept om weg te komen met … zie hierboven.

En er zijn tv- en radiocommentatoren zoals Tucker Carson bij Fox News, die nog steeds probeert uit te vinden hoe hij uit de achterkant van Trump kan komen, en Rush Limbaugh, beroemd vanwege het afwijzen van COVID-19 als niets meer dan de gewone griep en , later, nadat tienduizenden Amerikanen waren gestorven aan de luchtwegaandoening, beweerden dat het volgen van medische experts en het dragen van maskers ‘on-Amerikaans’ was en niets ‘vergeleken met de manier waarop we vijanden en obstakels in ons verleden hebben overwonnen’.

Het zou gemakkelijk zijn om mensen als Robertson, Falwell Jr. en Limbaugh af te doen als ietwat pittoreske, maar losgeslagen krukken, ware het niet dat hun impact op gewone mensen veel schadelijker was en blijft dan COVID-19 zou kunnen zijn. ooit bereiken. Er zijn goede redenen om te vermoeden dat het standpunt van de regering-Trump over COVID-19, opwarming van de aarde en klimaatverandering en wit-op-zwart racisme voortkomt uit een gemeenschappelijke wortel: de overtuiging dat het einde nabij is. Ik doel niet op het einde van COVID-19, of het einde van het Amerikaanse rijk, maar op het einde van de mensheid – het einde van de wereld zoals wij die kennen.

Lees ook:  NEGENTIEN TRAGISCHE FEITEN Over COVID-19 in de VS

Vervulling van profetie

In mijn vorige leven had ik de kans om een ​​jaar als uitwisselingsstudent door te brengen bij een “fundamentalistisch” christelijk gezin in Texas. Ze waren enkele van de meest genereuze mensen die ik ooit heb mogen ontmoeten. Ze leefden hun geloof, en dat bleek. Ze introduceerden mij, een Beierse katholiek die de afgelopen acht jaar van zijn leven op een katholieke kostschool had doorgebracht, ook in een wereld die grotendeels werd geïnformeerd door de leringen van de Bijbel.

Voor het eerst werd ik niet alleen geconfronteerd met enkele van de belangrijkste oudtestamentische profeten, zoals Daniël, maar ook met het boek Openbaring en de uitleg ervan. Hier was het belangrijkste boek van die tijd, althans onder ware gelovigen, Hal Lindsey’s “The Late Great Planet Earth”, waarvan miljoenen exemplaren werden verkocht. Het boek is goed geïnformeerd door de Koude Oorlog. In Lindsey’s exegese van de Openbaringen zijn Gog en Magog, de “krachten” uit het noorden die Israël bedreigen, de Sovjet-Unie die Israël aanvalt met Mi-24 helikopters (John’s gigantische sprinkhanen). Na de vernietiging van Gog en Magog zal er een oorlog zijn “tussen de westerse mogendheden en de Chinezen, die aan het einde van de wereld zal uitmonden in een thermonucleaire explosie”. Tot zover Hal Lindsey.

Toch werd het boek verfilmd, met Orson Welles, van alle mensen, als verteller. Zowel het boek als de film zijn gebaseerd op de Apocalyps van Johannes, die vertelt over de beproevingen die de mensheid heeft ondergaan en die het einde van de wereld aankondigen, het laatste oordeel. Echte gelovigen, de meesten van hen Amerikanen, werden de pijn bespaard. Ze werden van de aarde weggerukt tijdens een proces van goddelijke ontvoering, waardoor ze naar de hemel werden meegesleurd vanwaar ze konden glunderen – de opname. Evangelische schrijvers, altijd gretig om geld te verdienen aan de goedgelovigheid van ware gelovigen, veranderden het verhaal in een serie boeken, “Left Behind”, die lauwe gelovigen bang maakten voor het daglicht en de auteurs in miljonairs veranderden. Dit klinkt misschien grappig, belachelijk, maf, uit het diepe, ware het niet dat het belangrijke figuren in de binnenste cirkel van Trump lijkt te informeren.

Een van de centrale dogma’s onder degenen die in de waarheid geloven, zoals geopenbaard door Johannes in de Apocalyps, is dat het einde van de geschiedenis – en de terugkeer van Christus – afhangt van de herbouw van de tempel in Jeruzalem door de Joden . Dit was lange tijd ondenkbaar, gezien het feit dat de plaats van de tempel wordt bezet door twee van de heiligste heiligdommen van de islam, de Rotskoepel en de al-Aqsa-moskee.

Tot aan Trump schrokken Amerikaanse presidenten ervoor terug om de claim van Israël op heel Jeruzalem goed te keuren. Diehard evangelicals hebben decennialang gelobbyd dat de Amerikaanse regering al het mogelijke doet om het proces te bespoedigen. Vermoedelijk zouden de Joden hierdoor de tempel kunnen herbouwen. Dit zou vermoedelijk inhouden dat de moslimheiligdommen worden vernietigd, wat naar alle waarschijnlijkheid een totale confrontatie met de moslimwereld zou veroorzaken.

Maar in de op zichzelf staande wereld van het Amerikaanse ” dispensationalisme ” werd de beslissing van Trump in 2017 om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen daarom algemeen gezien als een vervulling van bijbelse profetieën . Trump erkende zelf dat de verhuizing grotendeels ‘voor evangelicals’ was in plaats van voor Joden die er nogal ongemotiveerd over leken . Maar waarom zouden ze dan, gezien het lot dat volgens evangelicalen velen van hen te wachten staat in de tijd van beproevingen? Hint: een groot aantal zal worden ” gezuiverd en verwijderd ” – een eufemisme, denk ik, om te zeggen dat ze rechtstreeks naar de hel zullen gaan.

Apocalyptische verhalen

Met Donald Trump hebben trouwe gelovigen in dit soort apocalyptische verhalen invloedrijke posities in de regering ingenomen, vooral vicepresident Mike Pence, staatssecretaris Mike Pompeo en voormalig huisvestingssecretaris Ben Carson, een zevendedagsadventist, een christelijke sekte dat stelt dat “bijna alle evangelische christenen zich spoedig met Satan zullen aansluiten om zich tegen Jezus Christus te verzetten”. Het spreekt voor zich dat hun opvattingen over geschiedenis en werkelijkheid enige invloed hebben gehad op het beleid. Neem bijvoorbeeld de omgeving. Volgens “opname-theologen” werd de aarde aan de mensheid gegeven voor haar gebruik. Daarom is milieubewustzijn niets anders dan ‘godslastering’.

Volgens een van de meest invloedrijke ‘theologische’ stemmen in het Witte Huis zullen mensen de planeet niet vernietigen, omdat God ‘voortdurend het aardoppervlak zal vernieuwen totdat Hij een nieuwe hemel en een nieuwe aarde vormt in de eindtijd’. Gezien de naderende naderende einde van de wereld is de vernietiging van de natuurlijke omgeving in ieder geval nauwelijks van levensbelang.

In dezelfde geest kan de matte reactie van Trump op de coronavirus-pandemie iets te maken hebben met het feit dat COVID-19 onder evangelicalen als een zegen werd gezien. Zoals een vooraanstaande bijdrager aan de Trump-campagne het heeft gezegd : “Het koninkrijk van God gaat vooruit door een reeks glorieuze overwinningen, slim vermomd als rampen.” Als reactie op de pandemie keerden ‘miljoenen Amerikanen’ zich tot Jezus Christus, waarmee ze de pool van waarschijnlijke Trump-kiezers vergrootten.

Over minder dan twee maanden gaan de Amerikaanse kiezers stemmen op de leider van het land. Evangelicals zullen een belangrijke kracht zijn; zo zullen andere christenen zijn, inclusief Latino-katholieken. Zoals het er nu uitziet, bestaat de kans dat Trump hierdoor herkozen wordt . Evangelicals zullen op Trump stemmen, maar niet omdat ze geloven dat hij een modelchristen is. Nogal Het tegenovergestelde. Ze zullen op hem stemmen omdat ze geloven dat hij ” Gods werktuig ” is. In de nasleep van de verkiezingen van 2016 onthulden peilingen een aanzienlijk aantal blanke protestanten die geloofden dat Trump ‘ door God gezalfd ‘ was. Ze onthulden ook dat slechts een zeer kleine minderheid dacht dat hij was gekozen omdat God zijn beleid goedkeurde .

Gezien wat de evangeliën te zeggen hebben over de standpunten van Christus, is het vrij onwaarschijnlijk dat God de “grote, mooie muur” van Trump of zijn min of meer stilzwijgende steun aan racisten en complottheoretici zou goedkeuren. Dit laat slechts één alternatief over: God koos Trump om Amerika te straffen voor zijn flagrante hybris, hypocrisie en eigengerechtigheid. Het evangelie zegt ons dat God “de wereld zo lief heeft gehad, dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft” (Johannes 3:16). Tegenwoordig lijkt het erop dat God Amerika zo haat dat hij Donald Trump erop neerhaalde, zodat het de volle omvang van zijn toorn begrijpt. Vergeet dat God Amerika zegent. Hij heeft betere dingen te doen.Lees ook:  Wordt het nationale munttekort in de VS gebruikt om ons naar een cashloze samenleving te duwen?

Comments

comments