Fidel Castro’s toespraak tot de VN uit 1960 deed meer voor antikoloniale strijd dan de hyperbool van de VN over ‘het uitroeien van kolonialisme’

Fidel Castro’s toespraak tot de VN uit 1960 deed meer voor antikoloniale strijd dan de hyperbool van de VN over ‘het uitroeien van kolonialisme’

27 september 2020 0 Door Indignatie redactie

In september was het 60 jaar geleden sinds Fidel Castro’s eerste toespraak tot de Verenigde Naties, waarin hij een vernietigende en waarheidsgetrouwe kritiek leverde op de imperialistische oorlogsfilosofie. Op 26 september 1960, toen de Amerikaanse politieke vijandelijkheden tegen Cuba begonnen, terwijl de Cubaanse delegatie bij de VN werd uitgesloten van vergaderingen en diplomatieke evenementen, was Fidel’s toespraak, die meer dan vijf uur duurde, een welsprekende reflectie die naadloos de implicaties van de VS verweven. suprematie in een historisch verhaal vanuit de ervaring en het perspectief van het gekoloniseerde land.

‘Kolonies spreken niet. Kolonies zijn pas bekend als ze de gelegenheid hebben om zich uit te drukken. Dat is de reden waarom onze kolonie en haar problemen onbekend waren voor de rest van de wereld, ” beweerde Fidel . De Cubaanse onafhankelijkheidsstrijd werd gezien als een kans voor de VS om in te grijpen en het eiland te exploiteren, door middel van een clausule die in 1901 in de Cubaanse grondwet was opgenomen en die de Amerikaanse dominantie verzekerde. Voor de Cubaanse revolutie was het land slechts overgegaan van een Spaanse kolonie naar een Amerikaanse kolonie. De verwachtingen van laatstgenoemde waren van een mislukte revolutie, maar Fidels strategie omvatte zowel revolutionair bewustzijn als mobilisatie.

In de context van de Latijns-Amerikaanse geschiedenis legde de VN-toespraak van Fidel het monopolie bloot van door de VS gesteunde dictators in de regio en hoe deze ook op hun beurt werden uitgebuit toen de VS vaststelden dat hun steun niet langer zou passen bij de imperialistische belangen. De regionale ervaring was een belangrijke vergelijking, want Cuba’s sociale ongelijkheden als gevolg van de dictatuur van Fulgencio Batista waren een veel voorkomende ervaring in heel Latijns-Amerika.

Tijdens zijn toespraak toonde Fidel een document – een militair pact – waarin de regering van Batista en de VS waren overeengekomen om “efficiënt gebruik van hulp” te maken om de voortgang van de Cubaanse revolutie te voorkomen. Het beschermen van de regering van Batista vertaalde zich ook in het beschermen van de Amerikaanse belangen in het land; de pacten werden door Fidel beschreven als “verdedigingspacten ter bescherming van monopolies in de Verenigde Staten”.

Lees ook:  Het vuile spel van Amerika tegen de jagers van de Koerden

Misschien wel het meest expliciet, gaven Fidels gedetailleerde beschrijvingen van Cuba’s uitdagingen, waaronder landbouwhervormingen, de Latijns-Amerikaanse regeringen inzichten over hoe het imperialisme gekoloniseerd gebied uitbuitte, inclusief de opzettelijke vernietiging van Cuba’s suikerrietvelden tijdens de oogsttijd, in een poging de Cubaanse economie te saboteren. onder revolutionair bestuur. De Latijns-Amerikaanse afhankelijkheid van de VS zorgde er immers voor dat het imperialisme voet aan de grond kon houden in de regio. Een economie die niet floreerde, zou de VS de kans geven Cuba te herkoloniseren – een kans die Fidel niet toestond en die werd tegengewerkt door het aandringen van de revolutie op onderwijs en revolutionaire deelname aan de wederopbouw van Cuba.

Een belangrijk punt dat in de toespraak van Fidel naar voren werd gebracht, is de erkenning dat Cuba niet de enige was die met dergelijke agressie werd geconfronteerd, waarmee het de regio en de internationale benadering van de Cubaanse revolutie communiceerde. Een andere façade van Amerikaanse inmenging in de regio waren de plotselinge Amerikaanse voorstellen voor sociale ontwikkeling, in een tijd waarin de Cubaanse revolutie haar burgers had gemobiliseerd en binnen de mogelijkheden lag om de sociale structuur van het land weer op te bouwen. Deze interventies werden later via USAID in de regio uitgevoerd, gepland tijdens het presidentschap van Dwight Eisenhower en uitgevoerd door JF Kennedy. Kort gezegd, de VS hadden humanitaire interventie bedoeld als fineer om de controle over Cuba en Latijns-Amerika te behouden door middel van vermeende sociale en economische ontwikkeling en stimulansen. Hierop volgend,

In tegenstelling tot de VS heeft de Cubaanse revolutie een vastberaden standpunt ingenomen tegen oorlog en uitbuiting. Als de VN niet was gemonopoliseerd door de grotere politieke machten, had Fidels toespraak een keerpunt in de internationale geschiedenis kunnen zijn. Zonder toevlucht te nemen tot nutteloze resoluties, zoals het alternatief van de VN voor politieke oplossingen, werd de revolutionaire filosofie van Cuba beknopt geschetst door Fidel: “Maak een eind aan de filosofie van plundering en je zult voor altijd de oorlogsfilosofie hebben afgeschaft.”Lees ook:  Koninklijke nazi Willem-Alexander en Maxima de Bilderberg trekpoppen bij de VN in New York

Comments

comments