ONGELIJKHEID Top 1% verantwoordelijk voor de dubbele koolstofuitstoot van de onderste helft: Oxfam

ONGELIJKHEID Top 1% verantwoordelijk voor de dubbele koolstofuitstoot van de onderste helft: Oxfam

27 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Als de rijkste tien procent van de samenleving blijft leven zoals zij doen, zal het hele koolstofbudget van de wereld tegen 2033 worden opgeblazen, zelfs als alle andere emissies tot nul zijn gedaald.

EEN nieuw rapport  dat vandaag is gepubliceerd door de internationale liefdadigheidsinstelling Oxfam legt de enorme verschillen bloot in de uitstoot van kooldioxide tussen de rijke elite van de wereld en de rest van de samenleving. De studie, getiteld “Confronting Carbon Inequality”, toonde aan dat in de afgelopen 25 jaar ‘s werelds rijkste procent verantwoordelijk is voor 15 procent van alle koolstofemissies – meer dan het dubbele van die van de onderste 50 procent (meer dan drie miljard mensen).

De overige negen procent van de bevolking die het rijkste deciel vormt, verbruikte 37 procent van de CO2-uitstoot van de mensheid, wat betekent dat de top 10 procent – voornamelijk in Europa en Noord-Amerika – verantwoordelijk is voor het grootste deel van het probleem. De middelste 40 procent gebruikte de overige 41 procent. Dit betekent dat de rijkste één procent meer dan 100 keer zoveel koolstofdioxide gebruikt als iemand in de onderste helft van de mensheid.

No Title

A new report from Oxfam underlines the astonishing inequality of co2 emissions, with the top 1% responsible for twice as much as the bottom 50%https://t.co/Dy6oJrkDda pic.twitter.com/SLwNKmKdul

Het huidige systeem, zo waarschuwt het rapport, is volkomen onhoudbaar als de mensheid een catastrofale opwarming van de aarde wil vermijden die de georganiseerde menselijke samenleving zal uitdagen. Als de planeet een temperatuurstijging van meer dan 1,5 graden Celsius wil vermijden – het doel van het Akkoord van Parijs – dan zullen we onze collectieve koolstofvoetafdruk radicaal moeten verkleinen. Helaas, merkt Oxfam op, hebben de rijken ons resterende koolstofbudget in een gevaarlijk hoog tempo doorgeblazen; het koolstofverbruik per hoofd van de bevolking van de rijken in de wereld is 35 keer hoger dan de doelstellingen voor 2030 die zijn vastgelegd in de Overeenkomst van Parijs.

Hoewel het energieverbruik is gedaald tijdens de COVID-gerelateerde lockdown dit jaar, als de rijkste tien procent van de samenleving blijft leven zoals zij doen, zal het hele koolstofbudget van de wereld tegen 2033 worden opgeblazen, zelfs als alle andere emissies van de onderste 90 procent dalen. tot nul.

“De overconsumptie van een rijke minderheid voedt de klimaatcrisis, maar het zijn arme gemeenschappen en jonge mensen die de prijs betalen. Een dergelijke extreme koolstofongelijkheid is een direct gevolg van het decennialange streven van onze regeringen naar grof ongelijke en koolstofintensieve economische groei ”, aldus Tim Gore, hoofd klimaatbeleid bij Oxfam.

Lees ook:  Volksgezondheidsexperts zeggen dat Trump de coronavirusreactie verprutst

Hoewel velen in het Westen elke beweging in de richting van radicale actie tegen klimaatverandering afwenden door te wijzen op de groeiende bevolking in het Zuiden, en op te roepen tot bevolkingsbeheersing in plaats van beperking van de uitstoot, is de realiteit dat de Verenigde Staten ongeveer 160 keer  zoveel per hoofd van de bevolking hebben. uitstoot van Malawi of Oeganda, twee van de snelstgroeiende bevolkingsgroepen ter wereld, wat betekent dat het leven in Afrika veel duurzamer is dan in de VS

Van bosbranden in Australië  en het westen van de Verenigde Staten  tot tornado’s in het middenwesten, klimaatrampen waren voorpaginanieuws in 2020, samen met de COVID-19-pandemie. Het oorzakelijk verband tussen door de mens veroorzaakte klimaatverandering en extreme weersomstandigheden is goed ingeburgerd . Toch blijven zowel de media  als de politici  terugschrikken om het probleem te bespreken. Als ongelijkheid een motor is van klimaatverandering, zoals het rapport stelt, dan is 2020 geen goed nieuws. De miljardairklasse van de wereld heeft bijna $ 1 biljoen toegevoegd aan hun rijkdom tijdens de pandemie, met multinationale bedrijven met robuuste toeleveringsketens en bezorgdiensten floreren. Aan de andere kant schieten kleine bedrijven massaal tekort. Uit gegevens van Yelp blijkt  dat 60 procent van de Amerikaanse bedrijven die hun deuren sluiten tijdens het afsluiten, nu permanent gesloten is.

Verreweg het grootste deel van de uitstoot van hoogverdieners is afkomstig van reizen, met name vluchten, wat betekent dat de jetsetelite het grootste deel van de verantwoordelijkheid draagt. Gore suggereerde dat het mogelijk en noodzakelijk was om zowel de klimaatcrisis als de ongelijkheidscrisis samen aan te pakken. “Overheden moeten de uitstoot van de rijken beteugelen door middel van belastingen en verbod op luxe koolstof, zoals SUV’s en frequente vluchten. Inkomsten moeten worden geïnvesteerd in openbare diensten en koolstofarme sectoren om banen te creëren en armoede te helpen beëindigen, ”zei hij.

Het rapport suggereerde ook een einde te maken aan het recht van luchtvaartmaatschappijen om belastingvrij brandstof te kopen en een enorme investering in openbare infrastructuurprojecten, zoals openbaar vervoersnetwerken, die individuen in staat zouden stellen om op een duurzamere manier te reizen. Het suggereerde zelfs een verbod op reclame om het verbruik van onnodige artikelen te verminderen.

Uiteindelijk toont het rapport aan dat de inkomens- en welvaartskloof tussen de rijken in de wereld en alle anderen inherent onhoudbaar is op een planeet met eindige hulpbronnen. De vraag is nu of we het veranderen of gewoon kijken hoe de wereld brandt.

Functiefoto | Mensen touren op 27 juni 2019 met een privéjet op het hoofdkantoor van Flexjet in Richmond Heights, OH. Michael Mcelroy | AP via Flexjet

Lees ook:  Media Elite hekelen plunderingen, zelfs terwijl miljardairs recordwinsten halen uit door de belastingbetaler gefinancierde reddingsoperaties

Comments

comments