“SCHAAMTELOOS ONGRONDWETTELIJK” $ 15.000 borgtocht voor Breonna Taylor Killers. $ 1 miljoen borgtocht voor mensen die protesteren tegen politiegeweld

“SCHAAMTELOOS ONGRONDWETTELIJK” $ 15.000 borgtocht voor Breonna Taylor Killers. $ 1 miljoen borgtocht voor mensen die protesteren tegen politiegeweld

27 september 2020 0 Door Indignatie redactie

De milde behandeling die Brett Hankinson en andere moordende agenten hebben gekregen, staat in schril contrast met degenen die protesteren tegen politiegeweld.

Brett Hankinson, de enige politieagent in Louisville die woensdag werd aangeklaagd wegens zijn rol bij de moord op de Afrikaans-Amerikaanse ER-technicus Breonna Taylor, betaalde zijn borgsom van $ 15.000 binnen enkele uren na boeking. Hankinson wordt aangeklaagd wegens drie aanklachten van moedwillige bedreiging voor het incident van 13 maart, waarbij een politie-eenheid een inval uitvoerde op het appartement van Taylor en de 26-jarige zes keer neerschoot terwijl ze amper wakker was. Hankinson schoot tien kogels in het overvolle appartement, waarvan vele de muren doorboorden en de buren in gevaar brachten. De andere officieren, die niet zijn aangeklaagd, hebben 22 schoten afgevuurd. Er wordt dus slechts één officier verantwoordelijk gehouden voor al zijn acties, en dan alleen voor de kogels die dat niet dedenraakte Taylor, alleen degenen die anderen in gevaar brachten. Als hij op alle punten wordt veroordeeld, riskeert hij maximaal 15 jaar gevangenisstraf. Vorige week stemde de stad Louisville ermee in om Taylor’s familie 12 miljoen dollar te betalen als compensatie. 

Het besluit om niemand te beschuldigen van haar moord, wekte velen woedend, wat leidde tot grote protesten in Louisville, waar volgens de lokale wetshandhavers gisteravond ten minste 24 mensen werden gearresteerd op beschuldiging van onwettige vergadering, het niet verspreiden en rellen. In dit raciaal beladen tijdperk braken ook spontane protesten uit in veel steden in het hele land.

In Los Angeles werd één demonstrant ernstig gewond na een pick-up truck versneld  in een grote menigte van anti-racistische demonstranten, een steeds vaker voorkomende tactiek van geweld en intimidatie gezien tijdens de zomer. De chauffeur snelde weg en werd  enkele straten verderop opgepakt door de politie, die de aanvaller snel vrij liet.

No Title

Content warning. Protesters get struck by car during Hollywood march/protest #losangeles #protest #hollywood pic.twitter.com/MJfParkHsS

“Schaamteloos ongrondwettelijk”

De milde behandeling die Hankinson en andere moordende agenten hebben gekregen, staat in schril contrast met degenen die protesteren tegen politiegeweld. Eerder deze maand schoot en doodde de politie in Lancaster, Pennsylvania de 27-jarige Ricardo Muñoz, wat leidde tot protesten in de stad. De politie van Lancaster gebruikte pepperspray en chemische middelen tegen de demonstranten, die zij beschuldigen van ‘het opstapelen van straatnaamborden, vuilnisbakken, een metalen afvalcontainer, een metalen fietsenrek, stukken triplex en een houten pallet’, en gingen vervolgens verder met: ‘ vul de afvalcontainer met extra vuilniszakken, evenals het hout, en steek de inhoud in brand. ” Voor deze acties worden zeven demonstranten elk vastgehouden op borgtocht van $ 1 miljoen. 

De straf was zo extreem dat de luitenant-gouverneur van Pennsylvania, John Fetterman , de verhuizing afkeurde als “overduidelijk ongrondwettelijk”. Hier verwijst Fetterman naar het Achtste Amendement, dat luidt: “Overmatige borgtocht zal niet vereist zijn, noch buitensporige boetes opgelegd, noch wrede en ongebruikelijke straffen opgelegd.” Eerder dit jaar werden demonstranten in de staat beschuldigd van maximaal 80 jaar gevangenisstraf voor het verbranden van politievoertuigen. 

Lees ook:  Wall Street wacht de Dag des Oordeels

Pas na toegewijd verzet van organisaties als de ACLU verlaagden de rechters het cijfer van $ 1 miljoen tot tussen $ 25.000 en $ 100.000, afhankelijk van de individuen – nog steeds veel meer dan dat van Hankinson.

No Title

This photo is of Taylor Enterline, staging a peaceful protest for racial justice in front of the Manheim Borough Police station this summer. A Lancaster judge just set her bail at one million dollars for participating as a medic in last night’s protests. pic.twitter.com/nR43TNJFDP

Taylor’s advocaten beweren dat ze werd vermoord als onderdeel van een breder gentrificatieplan om arme Afrikaans-Amerikaanse bewoners uit hun huizen te dwingen, zodat particuliere ontwikkelaars geld konden verdienen. Detectives van verdovende middelen waren opzettelijk misleid door de politie-inlichtingen om te geloven dat sommige van de stad De grootste en meest gewelddadige criminele drugsorganisaties opereerden vanuit het gebouw, vandaar de reden voor de no-knock-aanval met getrokken wapens. Taylor’s vriend Kenneth Walker, die bij haar was op het moment van het incident, trok zijn pistool en schoot terug op de politie, denkend dat de politie potentiële indringers was. Hankinson’s collega Jonathan Mattingly raakte gewond, hoewel het niet zeker is  of Walker degene was die hem sloeg.

Politiegeweld tegen mensen van kleur staat in de Verenigde Staten op de voorgrond, vooral sinds de moord op George Floyd in Minneapolis in mei. Beelden van Minneapolis-officier Derek Chauvin die meer dan acht minuten op Floyds nek knielde totdat hij stikte, gingen viraal en veroorzaakten een storm van verontwaardiging over de hele wereld. Naar schatting hebben  tussen de 15 en 26 miljoen Amerikanen zich tijdens de zomer bij een demonstratie voor zwarte levens gevoegd, waarbij de beweging sterke  publieke steun geniet . Uit een nieuwe Gallup- peiling  bleek dat maar liefst 35 procent van de Amerikanen tevreden is met de manier waarop zwarte mensen in de Verenigde Staten worden behandeld.

Het feit dat Hankinson alleen wordt aangeklaagd voor de kogels die Taylor niet hebben geraakt en voor het beschadigen van eigendommen, suggereert dat zwarte levens er voor het rechtssysteem niet toe doen, of in ieder geval niet meer dan $ 15.000.

Functiefoto | Mensen zingen tijdens een protest op de plaats van een schietpartij door de politie in Laurel Street en Union Street in Lancaster City op 13 september 2020. Andy Blackburn | LNP via AP

Lees ook:  Het Trump-belastingschandaal is een aanklacht tegen de president - en het systeem

Comments

comments