Trump bij de VN: A Failure to Lead

Trump bij de VN: A Failure to Lead

28 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Trouw aan zichzelf, de Amerikaanse president Donald Trump helemaal niet in geslaagd om een van de problemen van de internationale gemeenschap in zijn keynote toespraak tot de 74 te pakken ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In plaats daarvan gebruikte hij het platform om China te bekritiseren, Iran te excoreren, op te scheppen over hoe groot en gevaarlijk het Amerikaanse leger is geworden, en om er bij elk land op aan te dringen zijn grenzen te sluiten voor zelfs de meest hongerige of vervolgde migranten. Hij vond het echter gepast om het recht van alle Amerikanen om zoveel wapens te bezitten als ze willen, te steunen.

In dezelfde toespraak haalde Trump de krantenkoppen met zijn woorden en drong er bij de wereld op aan China verantwoordelijk te houden voor het ‘loslaten van deze plaag op de wereld’, met betrekking tot de COVID-19-pandemie en voor het opzettelijk aanmoedigen van de verspreiding van het coronavirus. Het Witte Huis heeft deze woorden uit het transcript op zijn website gehaald. Misschien had zelfs de persdienst van de regering niet de moed om dergelijke smaad te publiceren.

Deze toespraak voor de VN was een moment waarop de leider van de vrije wereld – zoals een Amerikaanse president misschien ooit had gezien – daadwerkelijk zou kunnen proberen te leiden. De toespraak was een gelegenheid om te inspireren en om een ​​routekaart naar een betere toekomst uit te stippelen. Trump koos ervoor om het omgekeerde te doen. De wereld wordt geconfronteerd met een drievoudige crisis van een internationale pandemie, een economische ineenstorting en een klimaatnoodsituatie. Trump kon alleen mensen de schuld geven: de Chinezen, Iraniërs of Venezolanen. Hij verzuimde te vermelden dat de Verenigde Staten het hoogste aantal doden door coronavirus hebben van alle landen ter wereld, met meer dan 200.000 doden en het tellen ervan.

Lees ook:  Is de VS onder president Donald Trump op weg naar een catastrofe onderdrukking van kiezers in november?

Evenmin gaf Trump commentaar op de miljoenen werklozen of dat het westen van Amerika in brand staat op hetzelfde moment dat het zuidoosten wordt overspoeld door orkaan na orkaan. Dit zijn niet alleen de problemen van Amerika: Trump ging niet in op de moeilijke situatie van miljarden niet-Amerikanen die door deze gevaren worden getroffen. Waarom zou hij? Dit is de ware maatstaf van “America First”.

Het Amerikaanse leiderschapsvacuüm is een ernstig gevaar voor niet alleen Amerikanen, maar voor ons allemaal. Het falen van Trump om vroegtijdig in te grijpen om besmettingen met het coronavirus in te dammen – een bewuste beslissing die hij nam om fataal ” paniek te vermijden ” – zal waarschijnlijk het leven kosten van tienduizenden Amerikanen bovenop het huidige duizelingwekkende dodental. De terugtrekking van de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie midden in de pandemie gaf aan dat Trump geen deel wilde uitmaken van het internationale leiderschap uit de gezondheidscrisis. De resulterende sterfgevallen zullen onvoorstelbaar zijn.

Trump heeft dezelfde benadering toegepast op de internationale economie. Het beleid van zijn regime was om zich terug te trekken uit handelsovereenkomsten, sanctiebarrières op te zetten tegen concurrenten en bondgenoten, en te klagen dat het industriële beleid van iedereen succesvoller is dan het zijne. Trump heeft ook een vastberaden poging ondernomen om de internationale instellingen – het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie enzovoort – te verzwakken die de wereldeconomie de afgelopen 75 jaar hebben laten bloeien. De wereld zal veel leiderschap nodig hebben om uit de huidige economische woestenij te komen, op een schaal van wat er is gedaan om de schade van de Tweede Wereldoorlog te herstellen. We kunnen erop vertrouwen dat Donald Trump ook afwezig is in die rol.

Lees ook:  Verbod tot toetsing aan de grondwet beschermt Oranje en hun maffia praktijken

Wat betreft de klimaatnoodsituatie, Trump heeft ervoor gekozen deze te ontkennen. Meer nog, hij is doorgegaan met het ongedaan maken van alles wat eerdere Amerikaanse regeringen en de internationale gemeenschap hadden gedaan om de planeet te redden van een ramp. Al deze crises zullen miljoenen vluchtelingen over de hele wereld voortbrengen. Trump kon het niet schelen.

Comments

comments