De CDU van Angela Merkel weet nog steeds niet hoe het voelt over moslims

De CDU van Angela Merkel weet nog steeds niet hoe het voelt over moslims

30 september 2020 0 Door Indignatie redactie

Ondanks dat Angela Merkel in 2015 de deuren van Duitsland voor vluchtelingen opende, kijken velen in haar partij nog steeds met argwaan naar moslims.

In een regeringsverklaring uit 2018 reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel op groeiende stemmen binnen haar partij die haar beleid tijdens de vluchtelingencrisis in twijfel trokken door te stellen : “Het lijdt geen twijfel dat het historische karakter van ons land christelijk en joods is. Maar… met 4,5 miljoen moslims die bij ons wonen, is hun religie, de islam, onderdeel van Duitsland geworden. ” In 2015 besloot haar regering de EU-Dublinverordening op te schorten en asielaanvragen te behandelen van vluchtelingen die vluchten uit door oorlog verscheurde landen met een moslimmeerderheid. Dit daagde de samenleving uit toen de potentiële problemen van de (culturele) integratie van moslims bij veel Duitsers drongen.

De verdeeldheid binnen de samenleving, waarvan sommigen de wereldse aansluiting van Duitsland verwelkomden en anderen die supervervreemding vreesden, weerspiegelden zichzelf binnen Merkels heersende Christen-Democratische Unie (CDU) en de zusterpartij, de Christelijk Sociale Unie (CSU). De vluchtelingencrisis heeft een dilemma opgewarmd waar de CDU al jaren mee worstelt: kunnen moslims bij Duitsland en een conservatieve christendemocratische partij horen?

Partijcollega’s bestraften Merkels opmerkingen onmiddellijk. Het meest opvallend was dat Horst Seehofer, de minister van Binnenlandse Zaken in haar kabinet die eerder had aangedrongen op het versnellen van deportaties van afgewezen asielzoekers, Merkel corrigeerde door te zeggen dat ‘moslims die bij ons wonen duidelijk tot Duitsland behoren’, maar dit ‘betekent niet dat we onze landspecifieke tradities en gebruiken uit een misplaatste overweging voor anderen. ” De strijd van de CDU / CSU om consensus te vinden bij het beoordelen van de status van moslims in Duitsland is al lang aan de gang. Maar waarom is het überhaupt een onderwerp van discussie?

Waardevolle kiezers

Of de CDU / CSU het nu leuk vindt of niet, er wonen momenteel tussen de 4,4 en 4,7 miljoen moslims in Duitsland, goed voor 5,4% tot 5,7% van de bevolking. Daarom zijn moslims een onvermijdelijk onderwerp van debat voor de CDU / CSU om zowel op interesses gebaseerde als ideologische redenen. Het groeiende aantal moslims in Duitsland is van belang voor de CDU en een kans om toekomstig electoraal succes te verzekeren. Ongeveer 1,5 miljoen moslims, of 2,4% van alle kiezers, zijn kiesgerechtigd , waardoor ze een aanzienlijke kiesgroep vormen.

Traditioneel hebben moslims banden met centrumlinkse partijen. Desalniettemin heeft de CDU / CSU een vitale interesse ontdekt in het aanspreken van moslimkiezers, zoals Andreas Wüst, een politicoloog aan de Universiteit van Stuttgart, aangeeft : “Merkel bracht een andere wind binnen door het belang van de immigratiemaatschappij te benadrukken. Ondertussen worden er ook inspanningen geleverd in de CDU om moslims te ondersteunen. ” Al in 2004 benadrukte Bülent Arslan, voormalig voorzitter van het Duits-Turkse Forum van de CDU, dat “ongeveer 50 tot 60 procent van de Turken die in Duitsland wonen conservatief zijn. Dat is ook een potentieel voor de CDU. “

De tweede reden voor discussies tussen partijen is de ideologische oriëntatie van de CDU / CSU. Als een zelfbenoemde overkoepelende partij van centrumrechts, willen de kernkiezers de etnische samenstelling van de samenleving behouden, evenals de sociale waarden en religieuze overtuigingen die verband houden met de rooms-katholieke en protestantse tradities. Dus moslims uitdagen twee pijlers van de conservatieve denken: de traditionele etnische samenstelling en religieuze afdruk van de Duitse samenleving.

Lees ook:  Witte huis neemt het verhaal van 'Trump' terug - hij heeft waarschijnlijk nooit toestemming gegeven om Iran aan te vallen

Met zijn wortels in de politieke katholicisme van de 18 e en 19 e eeuw, werd de CDU opgericht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog als een niet-confessionele partij, de integratie van katholieke en protestantse christenen in haar structuren. Het behouden van deze wortels en tegelijkertijd een urbane partij blijven, is een evenwichtsoefening waarmee de CDU / CSU de afgelopen twee decennia heeft geworsteld. Het partijmanifest en -beleid laten nog steeds anti-islamitische tendensen zien. In het laatste partijmanifest komen de termen ‘islam’, ‘islamisme’ en ‘islamistisch’ slechts negen keer voor. Bovendien duiken ze uitsluitend op in de context van gevaren zoals islamitisch terrorisme en fundamentalisme.

Een ander bewijs voor de sceptische houding van de CDU / CSU ten opzichte van de islam is het langdurige debat in Duitsland over moslimvrouwen die hoofddoeken dragen. Tussen 2004 en 2006 hebben acht van de zestien deelstaten van Duitsland een hoofddoekverbod ingevoerd voor vrouwelijke leerkrachten op openbare scholen en voor ambtenaren. De CDU / CSU bestuurde er destijds zes. In 2019 stelde de CDU-leiding voor dat moslimmeisjes geen hoofddoek mogen dragen in kinderdagverblijven en basisscholen, omdat “het dragen van een hoofddoek kleine kinderen herkenbaar maakt als buitenstaanders. Dit willen we in ieder geval voorkomen. “

Een partijsplitsing

Een ander debat in 2019 bracht verdere verdeeldheid binnen de CDU aan het licht over haar houding ten opzichte van de islam. Het werd veroorzaakt door de partijzweep in het Duitse parlement, de Bondsdag, Ralph Brinkhaus. Op de vraag of een moslimkanselier van de CDU / CSU in 2030 denkbaar zou zijn, antwoordde hij : “Waarom niet?” – zolang hij maar “een goede politicus” is die “de waarden en politieke opvattingen van de CDU vertegenwoordigt”.

Bijwerkingen kwamen dik en snel binnen. Volgens Christoph de Vries , een CDU-woordvoerder voor interne aangelegenheden: “Wie als kanselier voor de CDU / CSU staat, hoeft geen christen te zijn, maar moet christen-democratische waarden vertegenwoordigen en zich een deel van Duitsland voelen. Helaas geldt dit niet voor een groter deel van de moslims die religieus fundamentalisme nabootsen en zich verbonden voelen met buitenlandse staatshoofden. “

Toch sprongen partijcollega’s, zoals de ondersecretaris voor integratie in Noordrijn-Westfalen Serap Güler, ter verdediging van Brinkhaus : “Het antwoord van Ralph Brinkhaus maakte simpelweg duidelijk dat in de CDU niemand wordt benadeeld vanwege zijn overtuigingen, zolang hij vertegenwoordigt onze waarden en politieke opvattingen. “

Angela Merkel kon haar partij niet meenemen in haar vooruitstrevende kijk op de status van de islam in Duitsland. De CDU / CSU blijft verscheurd tussen twee houdingen: ten eerste erkennen dat Duitsland een immigratiemaatschappij is en ten tweede proberen zijn christelijke wortels te behouden en conservatieve kiezers terug te winnen. Velen van hen zijn overgeschakeld op het Alternatief voor Duitsland (AfD) – een partij die bloeide op anti-moslimpopulisme.

Deze hachelijke situatie zet zich voort te midden van het huidige debat over de opvolging van partijleider Annegret Kramp-Karrenbauer. Ze stond voor de liberale koers van Merkel, maar slaagde er niet in haar autoriteit op de partij af te drukken. Conservatieve kringen binnen de CDU vestigen nu hun hoop op Friedrich Merz , de voormalige partijzweep die in 2002 door Merkel werd verdreven en nu belooft kiezers terug te winnen van de AfD. Elke uitkomst van de leiderschapsrace zou alleen de barsten van het debat over de vraag of moslims echt tot Duitsland en zijn conservatieve regerende partij kunnen behoren, verhullen.

Misschien waren de weifelende attitudes en gemengde boodschappen het resultaat van al even dubbelzinnig leiderschap. Terwijl Merkel de islam als een deel van Duitsland erkende, zaaide hij in 2010 tegelijkertijd wantrouwen in een multiculturele samenleving door te verklaren dat  de benadering van het multiculturalisme is mislukt, absoluut mislukt!” Het lijkt erop dat de CDU noch bereid noch in staat is een coherent antwoord te geven op haar interne dilemma met betrekking tot de islam. Het verwelkomt moslimimmigranten terwijl ze hun cultuur wantrouwen, doet een beroep op moslimkiezers en is verontwaardigd over de vooruitzichten van een moslimstaatshoofd. De realiteit van Duitsland als immigratiemaatschappij en 4,5 miljoen moslimburgers is duidelijk en grimmig. De houding van de CDU / CSU ten opzichte van deze realiteit is dat niet.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  OPINIE EN ANALYSE Stem niet voor een psychopaat: tirannie door toedoen van een psychopathische regering

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Weken lang demonstraties in Europa
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments