Debacle door het presidentiële debat zorgt ervoor dat Amerikanen zich boos en ongeïnformeerd voelen

Debacle door het presidentiële debat zorgt ervoor dat Amerikanen zich boos en ongeïnformeerd voelen

1 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Amerikanen gebruiken sociale media om hun minachting te uiten over het eerste presidentiële debat, waarbij uit een peiling bleek dat 69% van de kijkers zich er geïrriteerd door voelde en slechts 17 procent zich geïnformeerd voelde.

Het langverwachte presidentiële debat van dinsdag tussen de zittende Donald Trump en de democratische uitdager Joe Biden trok de aandacht van tientallen miljoenen mensen over de hele wereld. Maar weinigen leken tevreden of verlicht nadat ze ernaar hadden gekeken. Hoewel het veel serieuze onderwerpen raakte, waaronder het Hooggerechtshof, klimaatverandering, politie en de pandemie van het coronavirus, werd er door geen van beide mannen echt iets gezegd, en de gebeurtenis daalde af in een kluchtige strijd. Biden viel herhaaldelijk het karakter van Trump aan. ‘Je bent de slechtste president die Amerika ooit heeft gehad. Kom op, ‘zei hij, terwijl hij de president omschreef als een’ clown ‘en een’ racist ‘en hem vertelde’ zijn mond te houden ‘. Trump onderbrak ondertussen constant zijn tegenstander, viel Biden’s intelligentie aan en beschuldigde hem ervan in de ban te zijn van radicaal links op het gebied van gezondheidszorg,zeer populair  onder Amerikanen).

No Title

part 1 pic.twitter.com/abDpnvHVe8

Weinigen op sociale media leken onder de indruk van het spektakel, of waren in staat om vanuit het debat een zinvol beleidsonderscheid tussen de twee te trekken. “Ik denk niet dat de korte fragmenten van het debat van morgen zullen vastleggen hoeveel wanhoop je voelt als je alles bekijkt”, was een algemeen gevoel . Andrew Yang, een kandidaat voor de Democratische nominatie die zich baseerde op het concept van universeel basisinkomen, reageerde door te zeggen : “Iedereen die naar dat debat keek, verdient $ 1.000 per maand.” Voormalig MintPress-  schrijver Whitney Webb beschreven het evenement als een ‘shit-show’ bestaande uit ‘twee oude, knorrige oplichters die tegen elkaar schreeuwen’. De presidentskandidaat van de Groene Partij, Howie Hawkins, merkte op dat het “debat” eigenlijk een zorgvuldig gechoreografeerde show was waarin beide partijen veto’s hadden over moderators. “Dit is geen debat, het is een farce”, zei hij.

No Title

That debate was the worst thing I’ve ever seen & I was in The Star Wars Holiday Special.

Verrassend genoeg was de reactie van de pers opmerkelijk vergelijkbaar. Politiek commentator Andrew Sullivan beschreef  het als het laagste punt in de Amerikaanse politieke cultuur tijdens zijn leven. ‘Dat was een hete puinhoop in een vuilcontainerbrand in een treinwrak. Dat was het ergste debat dat ik ooit heb gezien. In feite was het niet eens een debat, het was een schande. Het Amerikaanse volk heeft vanavond verloren, ”zei CNN-  presentator Jake Tapper, live op televisie, met talloze pratende hoofden op het netwerk die suggereerden  dat dit het laatste debat was en dat alle anderen zouden moeten worden geannuleerd.

Uit een snelle NBC / YouGov-peiling bleek dat 69 procent van de Amerikanen die naar het debat keken zich er geïrriteerd door voelde, maar slechts 17 procent was op de hoogte. Minder dan een op de drie vond het leuk, en een op de vijf voelde na het kijken pessimistisch over de toekomst. Met een cijfer van 83-17 vonden kijkers dat het debat eerder negatief dan positief was.

Lees ook:  Trump-campagne promoot opnieuw antisemitische beelden

No Title

at least i get a free lobotomy tonight

Ondanks het gebrek aan inhoud deden zich toch enkele opvallende momenten voor. Moderator Chris Wallace heeft Trump herhaaldelijk onder druk gezet om blanke nationalistische groepen zoals de Proud Boys te veroordelen. De president weigerde, maar zei hen in plaats daarvan “een stapje terug te doen”, een opmerking die meer klinkt als een generaal die zijn troepen beveelt dan als een veroordeling. Hij wendde zich snel af en viel Antifa aan, en hield vol dat zij het echte probleem waren. Zelfs toen Wallace probeerde van onderwerp te veranderen, onderbrak Trump hem twee keer om zijn afkeer te uiten tegen de linkse antifascistische beweging. Senator Ed Markey uit Massachusetts merkte op  dat “Trump blanke supremacisten niet zal veroordelen omdat hij er een is.”Ondanks het gebrek aan inhoud deden zich toch enkele opvallende momenten voor. Moderator Chris Wallace heeft Trump herhaaldelijk onder druk gezet om blanke nationalistische groepen zoals de Proud Boys te veroordelen. De president weigerde, maar zei hen in plaats daarvan “een stapje terug te doen”, een opmerking die meer klinkt als een generaal die zijn troepen beveelt dan als een veroordeling. Hij wendde zich snel af en viel Antifa aan, en hield vol dat zij het echte probleem waren. Zelfs toen Wallace probeerde van onderwerp te veranderen, onderbrak Trump hem twee keer om zijn afkeer te uiten tegen de linkse antifascistische beweging. Senator Ed Markey uit Massachusetts merkte op  dat “Trump blanke supremacisten niet zal veroordelen omdat hij er een is.”

No Title

The 1st Presidential Debate… a summary. pic.twitter.com/KeTNGcH82i

De president uitte ook zijn ernstige bezorgdheid over de aanstaande “frauduleuze verkiezingen”. “Ik moedig mijn supporters aan om de stembus in te gaan en heel goed te kijken”, zei hij toen hem werd gevraagd of hij de resultaten zou respecteren. “Als ik zie dat tienduizenden stembiljetten worden gemanipuleerd, kan ik daar niet mee instemmen”, voegde hij eraan toe.

No Title

that utter shitshow of a “debate” between two geriatric racist rapists who barely possess object permanence was the perfect symbolic representation of a corrupt, decrepit, dying empire

Presidentiële debatten op televisie zijn de afgelopen zestig jaar een middelpunt geworden van het Amerikaanse leven sinds 66,4 miljoen mensen het eerste Kennedy-Nixon-debat in 1960 keken. Amerikanen zijn het er altijd over eens dat ze hen helpen een keuze te maken op wie ze willen stemmen. In 2016 zei bijna tweederde van het land bijvoorbeeld dat  ze ze nuttig vonden om te beslissen welke partij ze moesten kiezen. Maar juist het format zelf, met kandidaten die alleen problemen kunnen bespreken of presenteren in kleine, citeerbare soundbites, kan helpen om het proces helemaal te verzachten. Grootse ideeën hebben meestal meer dan een minuut nodig om goed te worden uitgelegd. Steeds meer mensen twijfelen aan het doel van de evenementen. Met de ramp van gisteravond zal hun zaak sterker worden gemaakt.

Functiefoto | Een samengestelde afbeelding toont de democratische presidentskandidaat voormalig vicepresident Joe Biden, de rechter en de zittende Republikeinse president Donald Trump gebaren tijdens het eerste presidentiële debat, 29 september 2020, aan de Case Western University en Cleveland Clinic, in Cleveland, Ohio. Patrick Semansky | APLees ook:  Monsters Walk the Earth. Waarom deze drie landen de echte trojka van het kwaad zijn

Comments

comments