Biden zou zich zorgen moeten maken

Biden zou zich zorgen moeten maken

3 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

De Covid-19-diagnose van Trump heeft de presidentiële race onherroepelijk door elkaar geschud.

Dinsdagavond leverde president Donald Trump een typisch overdreven opschepperij tijdens zijn debat tegen Joe Biden: “Ik ben degene die voetbal terugbracht.” Hij moet hebben verlangd naar een terugkeer naar de normaliteit – naar volle Big Ten-voetbalstadions vol fans die overvol en vaak te veel gesmeerd zijn na een ochtend vol maskerloos bumperkleven.

Maar tijdens de ergste pandemie in oktober sinds 1918, toen 200.000 Amerikanen stierven aan influenza, betekent normaliteit helaas dat presidenten en first ladies ziek kunnen worden.

De verbluffende onthulling dat Trump van de ene op de andere dag positief had getest, stopte zes maanden van presidentiële ontkenning, dithering en demonisering over Covid-19. Voordat het Witte Huis het nieuws publiceerde, was er een moeilijk te betwisten waarheid over de presidentiële race van 2020: Joe Biden genoot in bijna elke mate een solide voorsprong.

Nate Silver, een van de meest voorzichtige opiniepeilingsanalisten, gaf Biden een kans van 80 procent om te zegevieren in het Electoral College. Trump’s uit de hand gelopen debatprestaties verspilden een van zijn laatste kansen om bij te praten. En er was onder de Republikeinen privé gepraat over wanneer ze op borgtocht moesten gaan met Trump, in een wanhopige poging om de meerderheid van de GOP in de Senaat te redden.

Nu wordt alles over de verkiezingen door elkaar gehaald, zelfs als Trump snel herstelt van deze slopende en al te vaak dodelijke ziekte.

Plots zal het Biden’s gedrag onder de microscoop zijn. De komende week zullen politieke analisten debatteren of Biden de campagne te snel en te enthousiast hervatte. Elk tv-beeld van Biden zal worden onderzocht of de 77-jarige voormalige vice-president er gezond uitziet en of hij krachtig genoeg lijkt om de natie te leiden in een tijd van verschrikkelijke crises.

Donald Trump – die de zwakheden van anderen heeft bespot en nauwelijks rouwende woorden kon verzinnen om John McCain en John Lewis – is niet ‘s werelds meest sympathieke patiënt. Maar het is nog steeds denkbaar dat zijn peilingsaantallen zouden kunnen tikken vanwege een sentiment rond het bed. Boris Johnson’s goedkeuring ratings sprong fors in april nadat hij was opgenomen in het ziekenhuis voor het virus al, om eerlijk te zijn, zijn regering werd al geprezen om de afhandeling van een nationale lockdown. En in ieder geval beheerst Johnson de Engelse taal enigszins, om nog maar te zwijgen van fragmenten van klassiek Grieks , terwijl alle talen (zelfs Engels) voor Trump vaak Grieks lijken.

Fox News en alle andere satellieten die rond Trump draaien, leven van de Umbrage-industrie – omdat ze altijd in het openbaar aanstoot nemen aan iets dat democraten of liberalen of een verdwaalde barista zeiden. Wat de komst van Covid-19 in het Oval Office garandeert, is dat het rechtse talkshowkoor binnenkort zal schreeuwen over de ongevoelige opmerkingen van links over de gezondheid van Trump.

Lees ook:  Donald Trump's Coronavirus Death Cult gaat naar de straten

In electorale termen zou het verstandigst zijn als democraten de mantra van Michelle Obama uit 2016 volgen: “Als ze laag gaan, gaan we hoog.” Maar dat niveau van zelfbeheersing is moeilijk op te brengen na vier jaar van Trump’s riool-wonende politieke scheldwoorden. (Vrijdag meldde Merriam Webster dat ” leedvermaak ” opeens het meest gezochte woord op zijn website was.) Toch is dit geen moment om te genieten van het lijden van anderen.

Zeker, de Trump-Biden-debatten van 15 en 22 oktober zijn in gevaar, samen met de vice-presidentiële confrontatie aanstaande woensdag. Nu Trump elke poging van de Commission on Presidential Debates om zijn woede-uitbarstingen op het scherm te beteugelen tegenhoudt, heeft Biden waarschijnlijk meer te verliezen als de debatten worden afgelast of op afstand worden gehouden.

Er is, verrassend genoeg, een precedent voor een Zoom-debat. Op 13 oktober 1960 voerden John Kennedy en Richard Nixon hun derde debat via split screen , met de Democraat in New York en de Republikein in Los Angeles. De twee kandidaten hebben het debat misschien doorgebracht in een irrelevant gekibbel over Quemoy en Matsu (twee kleine eilanden voor de kust van China), maar er waren in ieder geval geen problemen met de split-screen-technologie.

Alles is tegenwoordig beladen met risico’s, zelfs als Trump het geluk heeft een mild geval van Covid-19 te hebben. Het is helaas gemakkelijk voor te stellen dat deze ruiter zonder hoofd van een president opschept over hoe het virus niet erger is dan de griep – en dat, impliciet, alleen verliezers wekenlang bedlegerig zijn. Zo’n macho-aanpak zou passen bij het karakter van Trump. Het zou ook verwoestend zijn voor voorzichtige volksgezondheidsmaatregelen in het licht van de pandemie.

Binnen enkele uren na de diagnose van Trump stond Twitter in vuur en vlam met grappen over hoe schrijvers de laatste vijf weken van een presidentiële campagne geen gekker wending hadden kunnen bedenken. Deze riffs werden al snel vermoeiend, deels omdat het moeilijk is voor te stellen dat iemand anders dan Aaron Sorkin of de schrijvers van Veep zo’n absurde opeenstapeling van traumatische gebeurtenissen orkestreerden, van de dood van Ruth Bader Ginsburg tot het eerste presidentiële debat over de chaostheorie. aan een getroffen president en first lady.

In plaats van vermoeide tv-tropen, stel ik me Charles Dickens graag voor die de leiding had over de verhalende mars naar 3 november, terwijl hij de Ghost of Covid Yet to Come naar het presidentieel ziekbed oproept. Trump zou spoedig beseffen dat hij – net als Scrooge – zou kunnen sterven, zoals Dickens schreef , ‘zonder dat een man, vrouw of kind zou zeggen dat hij in dit of dat aardig voor me was.’

In de Dickensiaanse reimagining zou Trump zijn afnemende maanden in functie misschien wijden aan het best mogelijke werk om het virus te beheersen en de wetenschap terug te brengen naar het middelpunt van de strijd tegen de pandemie. Trump zou zelfs tegen zichzelf kunnen zeggen, om nog een Dickens-regel te stelen: “Het is veel, veel beter dat ik doe, dan ooit tevoren.”

Dit is natuurlijk slechts een koortsdroom zonder basis in de realiteit van Donald Trump van vlees en bloed. Op 74-jarige leeftijd is Trump al decennia voorbij wanneer hij misschien is veranderd.

Maar, net als de president, verlang ik naar een terugkeer naar normaliteit. Ik wil een normale presidentsverkiezing, waarin Joe Biden een ondubbelzinnige triomf wint, in plaats van een waarin Trump’s ontmoeting met het coronavirus de uitkomst aantast of in gevaar brengt.Lees ook:  Een tegengif voor coronavirus: meer multilateralisme

Comments

comments