De hoofdrol van Ivanka Trump in de financiële problemen van haar vader

De hoofdrol van Ivanka Trump in de financiële problemen van haar vader

3 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Als de belastingfraude van de president hem in strijd met de wet brengt, kan de eerste dochter met hem ten onder gaan.

Vier jaar lang zijn de belastingaangiften van Donald Trump de witte walvis van politieke journalisten en het meest gewilde materiaal van elk presidentschap aan deze kant van Richard Nixons Watergate-banden. Toen The New York Times de trove verkreeg en publiceerde , was het natuurlijk een epochaal moment voor de media en een grote hoofdpijn voor Trump zelf. Het materiaal waarvan de president zei dat hij dat niet kon en wilde vrijgeven, kwam plotseling in de wereld, en het was meteen duidelijk waarom hij had geprobeerd de goederen te verbergen: deze zelfbenoemde miljardair betaalde in totaal $ 750 aan federale inkomstenbelasting het jaar dat hij het Witte Huis binnenging – en helemaal geen in 10 van de 15 jaar daarvoor. Uit de documenten bleek dat Trump te maken kreeg met een mogelijke belastingboete van $ 100 miljoen, bovenop persoonlijke aansprakelijkheid voor een bedrag van $ 400 miljoen aan leningen en schulden.

Maar begraven in de details, verscholen tussen de onthullingen van buitenlandse financiering en het opstapelen van verliezen, was nog een reden waarom Trump zich zorgen maakte over het weglekken van de opbrengsten in de publieke arena. De belastingaangiften wezen op een merkwaardige, en mogelijk criminele, boekhoudkundige goochelarij die speelde in wat voor Trump het belangrijkst was : Ivanka.

Volgens de Times toonden de deponeringen van Trump aan dat een deel van de miljoenen dollars aan vermelde advieskosten toevallig in overeenstemming was met de deponeringen die bij de financiële onthullingen van zijn dochter waren gevoegd. Ivanka, die nog steeds een speciale adviseur van haar vader blijft, ‘was een executive officer geweest van de Trump-bedrijven die winst ontvingen van en de advieskosten voor beide projecten betaalden -wat betekent dat ze lijkt te zijn behandeld als een consultant voor dezelfde hoteldeals die ze hielp beheren als onderdeel van haar baan bij het bedrijf van haar vader. ” Nu de aanmeldingen en fondsen tussen de Trump-organisatie en een Delaware LLC en rechtstreeks in Ivanka’s zakken stuiteren, lijkt Trump “zijn belastbaar inkomen te hebben verlaagd door een familielid als adviseur te behandelen en vervolgens de vergoeding af te trekken als kosten om zaken te doen. ”

Of anders gezegd: het lijkt erop dat Trump Ivanka, een luitenant in zijn papieren imperium, als louter adviseur heeft gesponnen als middel om zijn belastbaar inkomen te verminderen. Het volstaat te zeggen dat de manoeuvre niet eenvoudigweg zeer onethisch is, maar waarschijnlijk ook illegaal. In de afgelopen jaren heeft de IRS civiele sancties tegen anderen vervolgd voor het bedenken van dergelijke regelingen. Evenmin zou Trump waarschijnlijk de enige partij zijn die aansprakelijk is. Bij dergelijke belastingfrauderegelingen is immers altijd aan beide kanten van de uitkering een partner nodig. En wat is een betere partner in een zwendel om de belastingdienst – en bij uitbreiding de Amerikaanse belastingbetaler – te bedriegen dan een dochter die gretig lijkt te volgen in de voetsporen van haar kromme vader?

Lees ook:  Dit is hoe het stelen van een verkiezing eruit ziet

Als je voorbij het vergulde, airbrush-beeld tuurt dat Ivanka jarenlang cultiveert, is het niet moeilijk om te onderscheiden hoeveel van de essentie van haar vader door haar eigen zakelijke praktijken heen druipt. In plaats van de gemanicuurde professionele en gouden Amerikaanse prinses die ze beweert te zijn, heeft Ivanka een trackrecord dat illustreert hoe graag ze de fetisj van haar vader heeft opgezogen voor fraude.

Kijk bijvoorbeeld naar de meest substantiële projecten waar Ivanka toezicht op hield voorafgaand aan het presidentschap van Trump. Trumps eerste pogingen om Ivanka, een lange tijd met haar broers Eric en Donald Jr., te helpen om zijn rijk te erven, kwamen het duidelijkst tot uiting in een paar projecten die meer doordrenkt waren van buitenlandse corruptie en witwassen dan alles wat Trump ooit heeft nagestreefd.

Ten eerste was er de poging van Trump om eerder dit decennium de Panamese markt te betreden. Het Trump Ocean Club-project, voorheen gevestigd in Panama City, was het ” grootste project van de familie in eigenlijk heel Amerika “, zoals Ivanka ooit beweerde. Volgens Trump was het ook voorbestemd om Ivanka’s ‘ baby’ te worden .

Vanaf het begin was Ivanka naar verluidt nauw betrokken bij de oprichting en de bijbehorende verkoop van het zeilvormige gebouw. Een uitgebreid onderzoek van Reuters uit 2017 bevestigde dit ook. De belangrijkste makelaar van het gebouw, Alexandre Henrique Ventura Nogueira, beweerde dat hij Ivanka minstens 10 keer had ontmoet om het Panamese project te bespreken, en voegde eraan toe dat Ivanka de belangrijkste verantwoordelijke was voor alle aspecten van de Trump Ocean Club-deal. Zoals de anticorruptiewaakhond Global Witness schreef, kwam het gebouw met Ivanka’s ‘ persoonlijke benadering’ . ( In een promotievideo zei een lachende Ivanka : “Sommige mensen zeggen dat het op een gigantische D lijkt .”)

Eén probleem echter: de tekenen van het witwassen van geld in verband met het gebouw waren net zo helder en verblindend als alles op het hele westelijk halfrond. Veel eenheden werden niet alleen in contanten of via anonieme lege vennootschappen gekocht – waaronder kopers die banden hadden met de Russische georganiseerde misdaad – maar velen werden ook in bulk gekocht, een ander traditioneel teken van witwassen. Sommige verkopen werden zelfs uitgevoerd via zogenaamde aandelen aan toonder, instrumenten die zo notoir verwant zijn aan witwasoperaties dat ze in meerdere rechtsgebieden zijn verboden . Zoals een van de Global Witness-onderzoekers die de smerige geldschema’s ontdekten, zei, “We ontdekten dat er behoorlijk consistente tekenen van witwaspraktijken waren.” Of neem het van Ventura Nogueira, de man die keer op keer contact had met Ivanka; zoals hij later bekende: “Toen ik in Panama was, was ik regelmatig geld aan het witwassen voor meer dan een dozijn bedrijven.” Ivanka’s Panamese “baby” was de plaats voor al dit transplantaat.

En dan is er Azerbeidzjan. In dat land – dat al bestuurd werd door een van de meest kleptocratische, olieachtige regimes ter wereld – werden de inspanningen van Trump om een ​​Trump Tower Baku te creëren zo slecht beheerd dat het, zoals The New Yorker het noemde, ‘ Trump’s slechtste deal’ werd . Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De Trumps werkten niet alleen nauw samen met de familie van de Azerbeidzjaanse oligarch Ziya Mammadov – een man die door Amerikaanse diplomaten wordt bestempeld als ‘ notoir corrupt, zelfs voor Azerbeidzjan ‘ maar, zoals verslaggever Adam Davidson ontdekte, kan de constructie van het gebouw heel goed zijn gebruikt om geld wit te wassen voor leden van de Iraanse Revolutionaire Garde, en daarmee in strijd met de Amerikaanse Foreign Corrupt Practices Act. “De hele deal met Baku is een gigantische rode vlag”, vertelde een assistent-decaan van de George Washington University Law School aan Davidson. “Waarschuwingssignalen voor corruptie zijn zelden duidelijker.”

Lees ook:  Macron maakt een crisis door

En de vrouw die toezicht hield op de constructie van het gebouw? Niemand minder dan Ivanka . Volgens Ivanka zou het Trump-project in Azerbeidzjan “een opwindende toevoeging zijn aan het groeiende portfolio van de Trump-organisatie.” Zoals een Azerbeidzjaanse advocaat die bij het project betrokken was, zei, ‘keurde Ivanka alles persoonlijk goed’. Ivanka plaatste zelfs updates van het gebouw rechtstreeks op haar eigen Instagram , waar ze het omschreef als ‘mijn project’. Maar toen het nieuws begon te verspreiden over alle corruptie die Ivanka blijkbaar over het hoofd had gezien – en toen het project zelf uiteen begon te vallen, zowel fysiek als figuurlijk – probeerde Ivanka haar website te schrobben van enig bewijs van haar betrokkenheid.


Ivanka praat tegenwoordig niet veel over haar “projecten”. Het Azerbeidzjaanse gebouw staat als een uitgebrande kaf, verzand in beschuldigingen van het witwassen van geld en ontdaan van de naam Trump. Werknemers in de Panamese resort annex geldwasserette hebben in 2018 op gedenkwaardige wijze de naam van Trump gebeiteld , te midden van worstelingen en fysieke onenigheid tussen het nieuwe management en het personeel van het Trump Hotel. Beide gebouwen die het nauwst verbonden zijn met Ivanka’s inspanningen zijn effectief geïmplodeerd en hebben weinig anders dan de sporen van corruptie en kleptocratie in hun kielzog achtergelaten.

Maar er is ook een ander project waar Ivanka niet veel over praat, iets dichter bij huis. Eerder dit decennium hielp Ivanka de ontwikkeling en verkoop leiden bij het Trump SoHo-project in New York City. Als je van het project hebt gehoord, is dat waarschijnlijk vanwege de nauwe band met kromme post-Sovjet-oligarchen of omdat het, net als die in Azerbeidzjan en Panama, weer een mislukt Trump-project is dat niet langer de naam Trump draagt.

Maar een ander aspect van het gebouw is aan de bredere aandacht ontsnapt, bedolven onder al het andere afval van de trapsgewijze corruptie van Trump. In 2017 onthulde ProPublica dat Ivanka, naast Donald Trump Jr., in de begindagen van het gebouw de verkoop van Trump SoHo-eenheden aan potentiële kopers had geholpen. Bij een van de lanceringsevenementen beweerde Ivanka dat de verkoop van maar liefst 60 procent van de eenheden al was afgerond. “We bevinden ons in een zeer gelukkige positie waarin we genoeg verkopen hebben, en nu richten we ons strategisch op bepaalde kopers”, beweerde ze.

Dat was natuurlijk een leugen: zelfs twee jaar na haar beweringen was slechts 16 procent van de units verkocht, terwijl het gebouw goed op weg was om uiteindelijk te mislukken. Maar in een beweging die bijna net zo idioot was als haar vader jarenlang probeerde zijn belastingen te verbergen, zou Ivanka naar verluidt e-mails hebben uitgewisseld waarin ze toegaf dat ze zich ervan bewust was dat ze verkeerde nummers ronddeed om nieuwe kopers te lokken. “In één e-mail, volgens vier mensen die het hebben gezien, bespraken de Trumps hoe ze valse informatie die ze aan potentiële kopers hadden gegeven, konden coördineren”, schreef ProPublica. Er was “geen twijfel” dat Ivanka en Donald Trump Jr. “het aantal goedkeurden, wisten, ermee instemden en opzettelijk de cijfers opdreven om meer verkopen te genereren”, per persoon die bekend was met de e-mails. “Ze wisten dat het verkeerd was.”

Niet dat dat hen tegenhield. Kort daarna begonnen de aanklagers van de Manhattan District Attorney een strafzaak uit te bouwen tegen de twee Trump-kinderen wegens liegen tegen potentiële kopers. De e-mailketen smeekte bijna om kosten. “Je had geen beter e-mailtraject kunnen hebben”, zei een persoon die bekend was met het onderzoek tegen ProPublica. Er begonnen discussies over het opzetten van een speciale grand jury. “Een aanklacht leek een reële mogelijkheid”, merkte ProPublica op.

En dan: niets. Ondanks de e-mails, ondanks Ivanka’s belachelijke openbare leugens om nieuwe kopers op de hak te nemen, schrapte de toenmalige officier van justitie Cyrus Vance het onderzoek – een stap die toevallig samenviel met een substantiële donatie aan zijn kantoor van niemand minder dan Donald Trump-advocaat Marc Kasowitz. Ivanka schaatste en verhuisde snel naar groenere weiden: de oprichting van wasserettes voor vuil geld in Azerbeidzjan en Panama, en, zoals onlangs aan het licht is gekomen, het stimuleren van de belastingregelingen van haar vader.

Toch moet aan alle grote zwendel een einde komen. De recente publicatie van de belastingaangiften van Trump is vrijwel zeker de eerste in een reeks bommen die op het punt staan ​​te vallen: over Trump’s zakelijke praktijken, over zijn presidentiële neigingen, over zijn opvattingen over alles, van het Amerikaanse leger tot Amerikaanse evangelicalen . Zijn kinderen zullen waarschijnlijk net zo nauw betrokken zijn bij wat komen gaat als bij de beruchte projecten in binnen- en buitenland die ons tot dit punt hebben geleid.

Het garanderen van wat de toekomst in het Trump-tijdperk inhoudt, is een sukkelspel, maar het wordt veel minder zeker dat Trump zal doorgaan in het Witte Huis. In plaats daarvan lijkt het waarschijnlijker dat hij zijn toekomstige dagen doorbrengt op dezelfde plekken als waar veel van zijn landgenoten zich bevinden: de rechtszaal en de gevangenis. En als die toekomst toch komt – of het nu te wijten is aan belastingfraude of een aantal soortgelijke aanklachten – wees dan niet verbaasd als Ivanka zijn constante metgezel blijft, aan zijn zijde en op de rol.

Lees ook:  EU-herstelfonds verstrekt miljarden aan corrupte landen – terwijl noden onderkant van onze samenleving sterk toenemen

Comments

comments