Hier zijn 6 manieren waarop de COVID-diagnose van Trump de campagne zal veranderen

Hier zijn 6 manieren waarop de COVID-diagnose van Trump de campagne zal veranderen

3 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

President Trump en First Lady Melania Trump zijn allebei positief getest op coronavirus, en met slechts 32 dagen voor de verkiezingsdag 2020 zou hun diagnose enorme gevolgen kunnen hebben voor hoe de rest van de presidentiële campagne zich afspeelt tot 3 november.

Trump maakte vrijdagochtend vroeg op zijn Twitter-account bekend dat hij COVID-19 had opgelopen – de ziekte die sinds maart de dood van meer dan 210.000 Amerikanen tot gevolg heeft gehad (en die de president vanaf het begin grotendeels heeft afgezwakt).

“Vanavond zijn @FLOTUS en ik positief getest op COVID-19”, schreef Trump . “We beginnen onmiddellijk met ons quarantaine- en herstelproces. We komen hier SAMEN doorheen! “

Joe Biden, de democratische tegenstander van Trump in de presidentiële race, sprak zijn medeleven uit met Trump en de first lady en schreef dat hij hoopte dat beide een “snel herstel” zouden hebben.

‘We zullen blijven bidden voor de gezondheid en veiligheid van de president en zijn gezin’, voegde Biden eraan toe.

Trump heeft naar verluidt milde symptomen van de ziekte vertoond en leek lusteloos te zijn tijdens een inzamelingsactie op zijn golfbaan in Bedminster, New Jersey, donderdag, zeggen bronnen dicht bij hem.

Met nog maar een paar weken van het verkiezingsseizoen te gaan, zal Trump’s COVID-19-diagnose vanaf dit punt duidelijk van invloed zijn op beide campagnes. Hier zijn zes manieren waarop het zou kunnen gebeuren.

1. COVID kan de belangrijkste verkiezingskwestie worden

Coronavirus zal waarschijnlijk het belangrijkste probleem worden bij de verkiezingen, en sneller gaan dan andere kwesties die momenteel door kiezers als “belangrijker” worden beschouwd. Gezien de grote impact die de pandemie van het coronavirus heeft gehad over de hele wereld en in de VS, is COVID-19 duidelijk een belangrijk onderwerp voor veel kiezers. Uit recente peilingen is echter gebleken dat dit niet het belangrijkste probleem is, waarbij 25 procent van de respondenten in een ABC News / Washington Post- peiling eind vorige maand zei dat de economie hun voornaamste zorg was. Coronavirus kwam op de tweede plaats in de peiling, waarbij 17 procent zei dat dit hun belangrijkste probleem was, maar statistisch gezien ook op één lijn lag met andere zaken, waaronder gezondheidszorg (15 procent) en ‘gelijke behandeling van raciale groepen’ (14 procent).

De diagnose van Trump zal ongetwijfeld het nationale gesprek over de pandemie richten, waarbij de media zich richten op zijn toestand, zijn campagne en of deze situatie de mening van de president over de ziekte zelf verandert.

2. De diagnose van Trump kan leiden tot een “Rally Around the Flag” -moment

Trump’s COVID-19-diagnose zou hem de sympathie van sommige kiezers kunnen opleveren, maar sommige analisten geloven dat meer kiezers het zullen zien als het bewijs dat hij er niet in is geslaagd de pandemie aan te pakken. Uit eerdere peilingen over de kwestie van het coronavirus bleek dat slechts 40 procent dacht dat Trump een betere leider zou zijn in de kwestie, tegenover 51 procent die zei dat Biden het beter zou doen. Een aantal opiniepeilingen over de hele linie stelt ook vast dat Biden Trump voorloopt in de presidentiële race, zowel nationaal als in een aantal betwiste swing-states .

In de eerste dagen nadat de coronaviruspandemie voor velen in de VS ‘echt’ werd, had Trump in veel peilingen zelfs een netto positieve goedkeuringsscore over zijn aanpak ervan. Het is niet buiten het bereik van de mogelijkheden dat dezelfde reactie nu voor hem zou kunnen gebeuren.

Lees ook:  VS, NAVO Verteerd door de 'Zwarte Zee Waanzin'.

De diagnose van Trump zou hem ook brede publieke sympathie kunnen opleveren. Carole Cadwalladr, een Britse onderzoeksverslaggever, legde in een post op sociale media uit dat dat precies is wat er gebeurde in het Verenigd Koninkrijk, toen premier Boris Johnson ziek werd van het coronavirus.

“Een herinnering aan alle Amerikanen dat het netto-effect van het vangen van COVID-19 door onze premier was dat het een golf van patriottische steun veroorzaakte”, schreef Cadwalladr , eraan toevoegend dat Johnson “naar voren kwam met een hernieuwde populariteit [die] hem in staat stelde om sleutelfuncties te vernietigen. van de staat.”

En als de president snel en relatief ongedeerd herstelt, zou Trump het in zijn voordeel kunnen gebruiken door zichzelf als een sterke leider te profileren.

Aan de andere kant kan de diagnose van Trump het tegenovergestelde effect hebben. Als gevolg van zijn voortdurende scepsis in de afgelopen acht maanden, met inbegrip van een beschrijving van het virus als een “hoax”, weigeren om een masker te dragen voor enkele maanden (terwijl het argument dat maskers worden gedragen aan wrok hem ), twijfelen aan de effectiviteit van sociale afstand maatregelen, veeleisend staten ‘bevrijden’ hun economieën terwijl ze de verspreiding van COVID-19 proberen te stoppen, en het aantal dat tot dusver aan de ziekte is overleden , bagatelliseren , kunnen Amerikanen deze laatste ontwikkeling zien als een verder bewijs van zijn falen bij het aanpakken van de pandemie.

Ashish Jha, decaan van de Brown University School of Public Health, omschreef het falen van het Witte Huis om te voorkomen dat Trump ziek werd als een “mislukking”.

“Dit is een nachtmerrie. COVID19 is een ernstige infectie, vooral voor iemand die ouder is zoals meneer Trump, ” zei Jha op Twitter . ‘Ik kan niet geloven dat hij besmet was. Dit is een totale mislukking van het WH [het Witte Huis] -team om de president te beschermen. ”

Adviseurs van Trump erkenden vrijdag dat zijn diagnose hem waarschijnlijk slecht zou doen lijken over de kwestie, waarbij iemand aan de New York Times toegaf dat het een politieke “ramp” was.

De diagnose van Trump zou zelfs in zijn basis kunnen snijden, suggereerde de democratische enquêteur Geoff Garin, die meende dat de president ‘nu in de positie verkeert om expositie nr. 1 te worden vanwege het falen van zijn leiderschap op het gebied van coronavirus’, met het risico dat zijn aanhangers misleid door zijn afwijzend gedrag van het virus en de noodzaak van voorzorgsmaatregelen. ”

Norman Solomon, die de nationale coördinator en mede-oprichter is van RootsAction , een organisatie die pleit voor progressief openbaar beleid, vertelde Truthout dat hij gelooft dat de campagne van Trump alles zal doen wat nodig is om positieve berichtgeving over zijn diagnose te krijgen.

Hun inspanningen zullen niet slagen, voorspelt hij.

“Het is duidelijk dat Trump – in de loop van meer dan zes maanden – een enorme zelf toegebrachte wond heeft veroorzaakt voor zijn herverkiezingscampagne,” vertelde Solomon aan Truthout . “Terwijl hij en andere toprepublikeinen er de komende 32 dagen alles aan zullen doen om zich een weg te banen uit deze enorme PR-ramp, zijn ze in een extreem diep gat gedompeld.”

Lees ook:  De Britse regering gebruikt nu telefoongegevens om burgers te volgen die regels overtreden

Trump zal “pogingen doen om alle verbijsterende media-aandacht en sympathiestemmen uit te melken”, voegde Solomon eraan toe. “De narcistische en demagogische politiek van het Trump-regime vraagt ​​om niets minder. Het potentieel is er, maar dat alles zou een zeer steile klim hebben om Trump aanzienlijk uit het politieke gat te krijgen dat zijn berekende waanzin voor zichzelf heeft gegraven. ”

3. Biden kan oproepen krijgen om zijn campagne op te schorten

Moet de Democratische kandidaat zijn toekomstige reizen opschorten uit respect voor de huidige situatie van zijn tegenstander? Biden testte vrijdag negatief voor het coronavirus en kan op dezelfde beperkte manier campagne blijven voeren als hij is geweest, maar sommigen beweren dat hij dat misschien niet zou moeten doen.

“Schort Biden zijn campagne op terwijl Trump in quarantaine wordt geplaatst?” vroeg politiek analist Jeff Greenfield . “Is het niet naleven van de protocollen door het Witte Huis een reden voor Biden om zijn campagne voort te zetten?”

Anderen hebben echter met die ideeën bespot, met het argument dat het niet de schuld van Biden is dat Trump het coronavirus niet serieuzer heeft genomen. Biden “mag zijn campagne niet opschorten”, zei auteur Jill Filipovic in directe reactie op Greenfield , “omdat de president nu de volledig voorspelbare en vermijdbare gevolgen ziet van zijn roekeloze, wetenschappelijk ontkennende gedrag.”

Democraten zijn zich naar verluidt bewust van het feit dat ze voorzichtig moeten zijn met de uitspraken die zij of hun surrogaten op dit moment doen , waarbij ze opmerken dat de Trump-campagne in de komende dagen of weken alle ongevoelige opmerkingen in hun voordeel zou kunnen oppikken en gebruiken.

4. De beruchte bijeenkomsten van Trump kunnen tijdelijk worden stilgelegd

Dit is misschien een van de meer voor de hand liggende uitkomsten van het feit dat Trump het coronavirus kreeg, maar het is nog steeds de moeite waard om op te merken dat zijn beruchte bijeenkomsten, die zelden sociale voorzorgsmaatregelen afdwingen bij deelnemers, waarschijnlijk zullen eindigen.

Maar afgezien van die gebeurtenissen, zal Trump ook op een andere manier worden gekwetst: fondsenwerving. De president was gepland om gastheer volgende week meerdere fondsenwervende evenementen in Californië . Het vermogen om enorme sommen geld op te halen, is een van de belangrijkste strategieën van Trump om Biden te verslaan, die momenteel vooraan staat in de peilingen. Het is nog steeds waarschijnlijk dat Trump in staat zal zijn om vóór de verkiezingsdag veel geld binnen te halen ( en waarschijnlijk uit twijfelachtige bronnen ), maar het is waarschijnlijk dat hij niet zoveel geld binnenhaalt als hij er niet persoonlijk is.

Als en wanneer Trump herstelt, blijft de vraag of hij de normen voor sociale afstandelijkheid zal blijven omzeilen en zal doorgaan zoals hij de afgelopen maanden heeft gedaan. Er zijn tekenen dat hij de zaak nu al niet serieus neemt, aangezien leden van zijn eigen Witte Huis – waaronder zijn stafchef, Mark Meadows, en zijn favoriete (en controversiële ) coronavirusadviseur, Scott Atlas – buiten het Witte Huis werden gezien. op vrijdag nog steeds geen maskers of gezichtsbedekking dragen .

5. De diagnose van Trump kan hem pijn doen wat betreft de nationale veiligheid en de economie

Trump heeft als president een aantal kwesties goed beoordeeld, maar deze cijfers kunnen negatief worden beïnvloed door zijn COVID-19-diagnose, wat op zijn beurt zijn electorale kansen zou kunnen schaden.

Lees ook:  Kudde-immuniteit in de VS: De Great Barrington Declaration is een ethische nachtmerrie

Trump doet het beter in opiniepeilingen over de economie dan welke andere kwestie dan ook. Hoewel de aandelenmarkt op geen enkele manier een indicatie is van hoe het met de economie gaat, met name voor Amerikanen uit de arbeidersklasse, heeft hij de prestaties het hele jaar door vaak aangeprezen (met een korte dip omdat het coronavirus de uitzondering is) als een teken dat hij is een goede president.

Of dat waar is of niet, is discutabel, afhankelijk van wie je het vraagt, maar Trump die COVID-19 contracteert, heeft een domper op zijn praatpunten gezet. Wall Street zag aanzienlijke verliezen na het nieuws dat Trump ziek werd, en als die trend zich voortzet voor de rest van het campagneseizoen, zou de kleine kans dat Trump zich zo goed voor de economie zou kunnen redden, zo uit het raam vliegen.

Een aantal Amerikanen staat Trump ook positief tegenover nationale veiligheidszaken. Maar als andere landen het gebruiken om te profiteren van hun eigen belangen, kan het imago van Trump over de kwestie een klap krijgen.

6. Het 25e amendement kan in het spel komen

Het is onduidelijk wat er kan gebeuren als Trump de komende weken niet als president – of kandidaat – kan dienen. Dan zijn er de dreigende vragen bij iedereen: als Trump zieker wordt of zelfs omkomt door de ziekte, wat gebeurt er dan? Het korte antwoord is: we weten het niet, en het hangt ervan af.

Als de president arbeidsongeschikt is, zou hij, onder de voorwaarden van de 25e wijziging van de grondwet , zijn taken vrijwillig en tijdelijk kunnen uitoefenen jegens vice-president Mike Pence. Trump zou dan weer president kunnen worden als hij verklaart dat hij klaar is om weer aan het werk te gaan.

Als hij arbeidsongeschikt wordt en niet in staat is om zijn taken uit te voeren – als hij bijvoorbeeld bewusteloos raakt – kan Pence, met toestemming van een meerderheid van het kabinet van Trump, de taken van de president op zich nemen. Wanneer de president onder dit scenario herstelt, mag hij zijn rol hervatten.

En als Trump zou sterven aan complicaties van COVID-19, zou Pence natuurlijk worden beëdigd als president. Dat zou misschien een van de meest onvoorspelbare aspecten van deze hele zaak teweegbrengen: wil Pence zich dan kandidaat stellen voor president als de Republikeinse kandidaat?

De leiders van de GOP zouden die beslissing moeten nemen, maar het is ingewikkelder dan dat, aangezien er al stembiljetten door het hele land zijn verzonden, en sommige al zijn teruggekeerd, met de naam van Trump bovenaan het ticket.

“Als een van de genomineerden sterft of zich terugtrekt vóór de verkiezingen van 3 november, moet zijn partij – @DNC of @GOP – de vervanger aanwijzen,” legt Sewell Chan, redacteur van de redactiepagina bij de Los Angeles Times , uit . ‘Maar of er genoeg tijd is voor die kandidaat om op de stemming te komen, is… aan de staten. Aangezien 29 staten al zijn begonnen met het versturen van stembiljetten naar kiezers, kan dit een grote juridische puinhoop zijn, vastgelopen in staats- en federale rechtbanken. “

Comments

comments