PANDEMISCHE PROFITEURS Onder druk onthult Amazon meer dan 20.000 werknemers die waarschijnlijk COVID hebben gecontracteerd

PANDEMISCHE PROFITEURS Onder druk onthult Amazon meer dan 20.000 werknemers die waarschijnlijk COVID hebben gecontracteerd

3 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Amazon staat niet bekend om het behandelen van het welzijn van zijn werknemers als de hoogste prioriteit. Werknemers voelen zich zo onder druk gezet dat ze in flessen plassen of luiers voor volwassenen dragen in plaats van de woede van het management te riskeren.

Ze kondigde het cijfer aan in het midden van een PR-verklaring waarin de maatregelen werden beschreven die het nam om zijn werknemers te beschermen tegen het virus. Het bedrijf profileerde zich als een proactief en verantwoordelijk bedrijf. “Als onderdeel van deze toezegging hebben we besloten om de COVID-19-infectiepercentages publiekelijk te delen onder Amazon-eerstelijnsmedewerkers – iets wat weinig of geen bedrijven en geen andere grote retailers hebben gedaan,” merkte op zijn blogpost. Het beweerde ook duizenden tests per dag uit te voeren op zijn personeel en merkte op dat, ondanks het grote aantal van 19.816 gevallen, dit een kleiner percentage positieve tests vertegenwoordigde dan de algemene bevolking. Amazon heeft echter geen van zijn externe leveringscontractanten in de cijfers opgenomen, die in ieder geval in de vele tienduizenden zijn. Evenmin was er enige bevestiging van het aantal doden.

Amazon riep ook andere grote bedrijven op om te doen wat het had gedaan. “We hopen dat het delen van deze gegevens en onze lessen anderen zal aanmoedigen om te volgen, en nuttig zal zijn als staten besluiten nemen over heropening van openbare voorzieningen en werkgevers overwegen of en hoe ze mensen weer aan het werk kunnen krijgen”, zeiden ze. “Brede beschikbaarheid van gegevens zou ons in staat stellen om onze vooruitgang te benchmarken en best practices te delen tussen bedrijven en industrieën.”

Toch is de stap van Amazon misschien niet zo gewaagd en vooruitstrevend als het op het eerste gezicht lijkt. Het bedrijf werd alom veroordeeld wegens zijn geheimhouding en de weigering om cijfers vrij te geven. Woensdag meldde NBC News   dat een half miljoen van zijn werknemers begonnen was met het crowdsourcen van dezelfde informatie om een ​​database op te bouwen om zichzelf veiliger te houden. Werknemers veroordeelden het bedrijf ook omdat het hen in het ongewisse had gelaten over infecties van collega’s en hun gebrek aan respons op de pandemie, waarbij honderden mensen in recreatieruimtes werden verdrongen, waardoor ze aan een verhoogd risico werden blootgesteld. Het lijkt er dus op dat Amazon mogelijk onder druk is gezet om het besluit te nemen en heeft besloten het zelf aan te kondigen in plaats van het te laten lekken door zijn werknemers. In maart is het bedrijf ontslagen een medewerker die een massale staking organiseerde in een faciliteit in New York City om te protesteren tegen de reactie van het bedrijf op de uitbraak van het coronavirus.

Lees ook:  China versloeg het coronavirus maar hoe zit het straks met de VS na dat Trump eerst alles ontkend heeft?

Geldgebrek is zeker geen excuus voor de online retailgigant, wiens activiteiten zijn uitgegroeid tot supermarkten, cloud computing en streamingdiensten. De CEO van het bedrijf, Jeff Bezos, werd eind vorig jaar de rijkste persoon ter wereld en overtrof Microsoft medeoprichter Bill Gates. Bezos heeft zijn nettovermogen met meer dan $ 73 miljard zien groeien  sinds de lockdown op 18 maart begon en staat nu op meer dan $ 186 miljard. Dat betekent dat hij elke dag van de pandemie gemiddeld $ 370 miljoen aan zijn vermogen heeft toegevoegd. Sommigen voorspellen  dat hij tegen 2026 de eerste biljonair in de wereldgeschiedenis zal worden. In januari haalde hij de krantenkoppen en kreeg lof voor het doneren van AU $ 1 miljoen (ongeveer 700.000 USD) om de Australische bosbranden te helpen bestrijden. Maar gezien zijn buitengewone rijkdom was dit bedrag gelijk aan een gemiddelde arbeider die een nikkel schonk.

Amazon staat niet bekend om het behandelen van het welzijn van zijn werknemers als de hoogste prioriteit. Werknemers voelen zich zo onder druk gezet dat ze  in flessen plassen of luiers voor volwassenen dragen in plaats van de woede van het management te riskeren. De magazijnen van het bedrijf zijn notoir heet, zo erg zelfs dat ambulances in de zomer een normaal verschijnsel zijn, omdat werknemers last hebben  van een zonnesteek.

Evenmin worden werknemers goed beloond. In Arizona laten de eigen gegevens van het bedrijf bijvoorbeeld zien  dat een op de drie werknemers afhankelijk is van voedselbonnen om rond te komen. Het is de achtentwintigste werkgever in de staat. Het stond echter op de vijfde plaats van de lijst voor de meeste werknemers die deelnamen aan het Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP). In andere staten is het een soortgelijk verhaal.

Dus zelfs terwijl werknemers lijden en hun leven riskeren tijdens een pandemie voor een laag loon, blijft Amazon groeien en wordt het een van de grootste bedrijven ter wereld, met een eigenaar die nu veel rijker is dan enig ander individu in de wereld, die Gates overtreft. met $ 70 miljard. Kan deze gang van zaken eindeloos doorgaan? Het einde van zijn historische accumulatie lijkt nog niet in zicht.

Functiefoto | Een screenshot van een video vrijgegeven door Amazon die de nieuwe op augmented reality gebaseerde technologie demonstreert voor gebruik in zijn magazijnenLees ook:  Anti-China Hysterie gaat uiteindelijk niet over Covid-19, racisme of communisme, maar over macht en de VS is bang

Comments

comments