De dubbele ontkoppeling

De dubbele ontkoppeling

6 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

De bepalende gebeurtenis van dit post-Covid-tijdperk (wie wint bij de Amerikaanse verkiezingen), zal waarschijnlijk de Amerikaanse ontkoppeling zijn van China – Tech ontkoppeling van telecom (van Huawei’s 5G); ontkoppeling van Chinese media en chatplatforms; het verwijderen van alle Chinese technologie uit het microchip-ecosysteem van de VS; het loskoppelen van China van internet, van app-winkels, van onderzeese kabels; en van toegang tot Amerikaanse cloud-gebaseerde gegevensopslagsystemen – onder Pompeo’s Clean Network- programma . Dit vertegenwoordigt het eerste zware artillerie-spervuur ​​voor een langdurige en met modder beladen loopgravenoorlog die voor ons ligt.

Dit is geen Koude Oorlog, maar een terugkeer naar een vroeger tijdperk dat vervolgens eindigde met een hete oorlog – toen beleidsmakers (en markten) het toenemende gevaar niet inzagen dat toenam tijdens de slaperige zomerpauze die verstreek tussen de moord op Aartshertog Franz Ferdinand eind juni 1914 en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vijf weken later.

Diplomaten begrepen natuurlijk dat twee zwaarbewapende allianties op ramkoers konden liggen, maar er waren al enkele jaren eerder afleveringen van sabelgeratel geweest, waarvan het uitblijven van een hoogtepunt het gevoel had gewekt dat de status quo voor onbepaalde tijd zou duren . De mening was toen beïnvloed door de bestseller van Norman Angell uit 1909, The Great Illusion , met het argument dat oorlog onmogelijk was geworden omdat de wereldhandel en kapitaalstromen te nauw met elkaar verbonden waren.

Wat ze op dat eerdere moment niet begrepen, was dat de omstandigheden van midden 1914 (het moment van Sarajevo) zo gunstig leken voor zowel Duitsland om een ​​imperium te ambiëren als voor Groot-Brittannië om te geloven dat het het volledig kon vernietigen. Net zoals de omstandigheden tegenwoordig – door sommigen in Washington – als toeval worden beschouwd.

Trump et al. Lijken ervan overtuigd dat de VS hun financiële en commerciële kracht kunnen gebruiken – terwijl Amerika nog steeds overheerst – om de opkomst van China te verpletteren, Rusland in te dammen en Europa te verdraaien tot tech-vazal. De Balkan-oorlog in het begin van de 20 ste eeuw opgesloten Duitslands wispelturige bondgenoot Oostenrijk-Hongarije in Duitsland een grotere strijd tegen Rusland. En vandaag hoopt Pompeo Europa op te sluiten (wispelturig) in Amerika’s insluiting van Rusland. De Nordstream-bedreigingen en de Navalny-zwendel zijn slechts enkele van Pompeo’s ‘hefbomen’.

Pompeo’s Clean Network- aanval is het ‘Sarajevo-moment’ van vandaag. Beleidsmakers en markten blijven blasé (zoals in 1914, toen de markten pas in augustus ontwaakten voor de risico’s bij het uitbreken van de oorlog). Eind januari volgend jaar zullen de VS zeer waarschijnlijk verlamd raken in een hardnekkige, mogelijk gewelddadige constitutionele crisis – en in een totale technische oorlog met China. Tegen die tijd zullen Europa en Amerika waarschijnlijk in een volledige recessie verkeren, aangezien het Coronavirus voor de winter op gang komt.

Ontkoppeling van technologie is niet expliciet militair, maar ook niet systeemneutraal: wie het is die onze gegevens opzuigt en deze vervolgens via algoritmen ontgint, om te weten wat we denken, voelen en doen, heeft precies de macht om onze samenleving sociaal en politiek vorm te geven . Het punt hier is dat onze gegevens – waar we in de digitale sfeer van de VS zouden blijven – op het punt staat op een gepolariseerde, vijandige manier te worden gebruikt en gevormd. En met de drums van de oorlog komt onvermijdelijk de roep om volledige inzet van het publiek.

Het is duidelijk dat Pompeo met het Clean ‘Fortress America’- project de stelling van Antonio Gramsci overneemt dat de culturele sfeer de meest productieve arena van politieke strijd is – en deze omkeert . Dus in plaats van dat cultuur de plaats is van revolutionaire actie tegen een elite ( per Gramsci), worden Amerikaanse sociale netwerkplatforms, gezuiverd van niet-westerse rivalen, precies de plaats waar het systeem zichzelf opnieuw bevestigt – en de mogelijkheid van politiek verzet neutraliseren viade krachtigste wapens: grootschalige algoritmische en MSM-demonisering van China (dwz de ‘China Plague’) en Rusland (‘moord op zijn dissidenten’). Dit kunnen de middelen zijn waarmee een grotendeels oorlogsgeweldig Europa zich tegen China en Rusland kan keren, in naam van het bevorderen van zijn ‘universele’ liberale waarden.

Er is echter nog een even belangrijke ontkoppeling die zich een weg vooruit baant: “Rusland heeft met groeiende ongerustheid toegekeken dat Duitsland zich in een andere historische overgang bevindt”, schrijft ambassadeur Bhadrakumar , “die verontrustende parallellen vertoont met de overgang van Bismarck in de pre- Eerste Wereldoorlog Europese setting … Om de verandering te illustreren die de Duitse ideologie overspoelt, benadrukte de Duitse minister van Defensie (die ook de waarnemend voorzitter is van de regerende CDU) in een interview met het weekblad Die Zeit in juli dat het tijd “om te bespreken” hoe Duitsland zich in de toekomst in de wereld moet positioneren “.

Ze zei, vervolgt Bhadrakumar, dat van Duitsland “wordt verwacht dat het leiderschap toont, niet alleen als economische macht”, maar ook in “collectieve verdediging … het gaat om een ​​strategische kijk op de wereld, en uiteindelijk gaat het om de vraag of we dat willen. geeft actief vorm aan de wereldorde . ” “Simpel gezegd, de Duitse stem is niet langer de stem van het pacifisme, concludeert de ambassadeur”.

Kramp-Karrenbauer zei dat “de claim van het huidige Russische leiderschap” om hun belangen “zeer agressief” te verdedigen, moet worden “geconfronteerd met een duidelijk standpunt: we zijn goed gesterkt en in geval van twijfel, bereid om onszelf te verdedigen. We zien wat Rusland doet en we laten het Russische leiderschap er niet mee wegkomen ”.

“Het volstaat te zeggen”, vat Bhadrakumar samen , “vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog beweegt het Duitse imperialisme – en [zijn elites] richt zich opnieuw op Rusland … Berlijn speelt een leidende rol in het westelijke offensief tegen Rusland en leidt de NAVO-gevechtsgroep in Litouwen. Duitsland en de VS werken ook nauw samen bij de NAVO-acties tegen Rusland. Duitsland is de belangrijkste verzamelplaats voor NAVO-eenheden die worden ingezet aan de Oost-Europese grens met Rusland. En de Duitse media zijn overspoeld met meningen die eisen dat de NAVO-toezegging nu eindelijk wordt nagekomen en dat de militaire uitgaven worden verhoogd tot 2 procent van het BBP ”.

De goed aangesloten, Carnegie Moskou hoofd van het bureau, Dmitri Trenin, schrijft in dezelfde geest: “Berlin eindigt het tijdperk gelanceerd door Gorbatsjov van een vertrouwen en vriendschappelijke relatie met Moskou. Rusland van zijn kant verwacht niets meer van Duitsland en voelt zich daarom niet verplicht om rekening te houden met zijn mening of belangen … Je kunt je alleen maar voorstellen hoe Poetin reageerde op Merkels aankondiging dat Navalny vergiftigd was met het Novichok-zenuwgas. Een steek in de rug is de mildste reactie die in je opkomt ”.

Lees ook:  Zullen Hillary & Dems de burgeroorlog krijgen die ze proberen uit te lokken?

Trenin schrijft : “Dertig jaar geleden leek de Duitse hereniging niet alleen een historische verzoening te zijn, maar ook een garantie voor toekomstige vriendschappelijke betrekkingen en nauwe samenwerking tussen twee volkeren en staten. Nu ook dat verleden tijd is… Rusland begint ook aan een nieuw hoofdstuk. De situatie wordt daardoor zowel eenvoudiger als riskanter: het is onwaarschijnlijk dat het Kremlin onmiddellijk ingrijpende maatregelen zal nemen, maar zal vanaf nu Duitsland beschouwen als onder controle van de Verenigde Staten. [En] wat de Verenigde Staten betreft, Rusland is er al lang mee verwikkeld in een hybride nul-somoorlog, waarin er steeds minder remmende factoren over zijn ”.

Merkels generatie Duitse politici is onwankelbaar ‘Atlanticist’, maar alleen op de ‘liberale manier’ – zoals zij zelf is. Dat wil zeggen, ze zijn vastbesloten om het ‘universele liberale waardensysteem’ hoog te houden. Dit plaatst haar natuurlijk op gespannen voet met Trump; maar paradoxaal genoeg maakt dat het Duitse leiderschap zo veel vatbaarder voor manipulatie door de VS tegen China en Rusland (die nu volledig tweeledige kwesties zijn in Washington) – aangezien, zoals Samuel Huntington opmerkte, ‘universalisme de [nuttige] ideologie van het Westen is. om andere culturen te confronteren ”. Tinten van 1914, toen Oostenrijk-Hongarije op een vergelijkbare manier verwikkeld was in de grotere strijd met Rusland!

Het is niet moeilijk om de bottom line van de Duitse elites te zien: ze rekenen op een overwinning van Biden. Norbert Röttgen, voorzitter van de commissie buitenlandse zaken van de Bondsdag en kandidaat voor de leiding van de CDU, zei het zo: “Mocht Joe Biden winnen, dan verwacht ik dat zijn regering terugkeert naar een partnerschap gebaseerd op rationeel denken en samenwerking”, dwz de Euro-elites rekenen op de terugkeer naar ‘business as usual’. Maar het zal niet zo zijn – het ‘oude normaal’ ligt ver achter ons.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, sprak deze week over hoe de EU ‘strategische autonomie’ kan bereiken: de EU “wil sterker, autonomer en steviger zijn”. De EU, vervolgde Michel, staat op het punt een “open model te ontwikkelen met een groter besef van onze kracht, met meer realisme en misschien minder naïviteit. We hebben vertrouwen in de deugden van vrije en open economieën, nooit in protectionisme … Maar vanaf nu zullen we het level playing field beter afdwingen op een markt die openstaat voor degenen die de normen respecteren ”.

Oh ja? Welnu, dit is misschien prima voor minnow-staten om te worden behandeld als vazallen die op zoek zijn naar een opening met de goede genade van Empire voor zijn fabrikanten, maar het zal niet werken voor technologie, de nieuwe economie, de VS of de as China-Rusland. (Laat staan ​​die hypocrisie dat het ‘level playing field’ geen vorm van EU-protectionisme is).

De VS trekken de indrukwekkende hoogten van technologie en de bijbehorende normen naar huis en nemen ze mee naar huis. China zal blijven worden verdreven uit de westerse digitale sfeer – voor zover de VS dat kan. Wolfgang Munchau meldt dat de Duitse coalitie nu een de facto Huawei-verbod heeft goedgekeurd. Het doel is om Huawei te vermoorden door de volledige toepassing van de Duitse bureaucratie. En Rusland ontkoppelt van Europa om nauwer samen te werken met China (dankzij Merkel en haar cohorten).

Maar wat dan? Europa kan Huawei niet vervangen. 5G-netwerken vertegenwoordigen in feite het zenuwstelsel dat de politieke, strategische, militaire, informatieve, economische, financiële, industriële en infrastructurele dimensies verbindt op persoonlijk, lokaal, nationaal, internationaal en transnationaal niveau. 5G-netwerken, samen met de exponentiële vooruitgang in rekenkracht en vooruitgang in AI, zijn het transformerende agentschap van de nieuwe economie. Het punt hier is latency: de mogelijkheid om verschillende gegevensstromen allemaal samen te integreren, en vrijwel zonder vertraging . Het is niet alleen de sleutel tot alledaagse levenswijzen, maar ook voor verdedigingssystemen.

Machine Learning is een specifieke subset van AI die machines traint. Het traint AI om te leren en zich aan te passen, en zonder de latentie van door mensen aangestuurde beslissingen, kan efficiëntie voorop staan. Machine Vision: van autonome auto’s en drones tot robots en nog veel meer van de allernieuwste technologieën van vandaag, ze zijn allemaal afhankelijk van machine vision. Dat betekent dat deze machines moeten kunnen “zien” om hun taken in de fysieke wereld uit te voeren.

En al deze hebben 5G nodig om de latentie te verminderen. De VS hebben het niet. En China leidt. Het leidt op big data en op AI. Ja, de VS loopt voor op halfgeleiders of ‘chips’, maar voor hoelang? China laat zich simpelweg niet van de mondiale halfgeleidermarkt verdrijven. IT-experts uit Rusland, ASEAN en Huawei leggen uit, meldt Pepe Escobar, wat kan worden beschreven als een beperking van de kwantumfysica, verhindert een gestage beweging van 5 nm (miljardste van een meter) naar 3 nm-chips. Dit betekent dat de volgende doorbraken kunnen komen van andere halfgeleidermaterialen en -technieken. Dus China bevindt zich in dit opzicht praktisch op hetzelfde niveau van onderzoek als Taiwan, Zuid-Korea en Japan. De doorbraken in China hebben geleid tot een cruciale omschakeling van silicium naar koolstof. Chinees onderzoek is volledig in deze omschakeling geïnvesteerd en is bijna klaar om zijn laboratoriumwerk om te zetten in industriële productie.

Tot wie wendt China zich dan voor technische samenwerking? Het is niet Duitsland. Zoals Asia Times’ David Goldman notes , “het cumulatieve effect van een reeks sancties tegen Rusland heeft Rusland geduwd in de richting van een strategische alliantie met China, met inbegrip van een nauwe samenwerking met China op 5G telecommunicatie en halfgeleider-R & D. De Russische economie mag dan zo groot zijn als die van Italië, maar zijn brein is groter dan zijn lichaam: er studeren meer ingenieurs per jaar af dan de Verenigde Staten, en ze zijn zeer goed opgeleid ”.

En zo – terug naar ons ‘Sarajevo-moment’. Pompeo heeft de trekker overgehaald op de aartshertog. De dynamiek is in gang gezet. Toch blijven we vastzitten in het interregnum dat op de VS wacht – terwijl de europese leiders rekenen dat Biden moet winnen en dat de ‘normaliteit’ moet worden hersteld .

In het begin van de twintigste eeuw, de poging van Groot-Brittannië om mondiale aanvoerlijnen uit elkaar te trekken – om de zijne te behouden; en om Duitsland zijn externe banden te ontzeggen , leidde het effectief oplevende Duitse ambities naar het oosten, over de vlakte van Europa, en uiteindelijk naar een aanval op Rusland. Het eindigde met oorlog en economische depressie.

Tegenwoordig eisen de VS dat Europa zich losmaakt van Rusland en China, maar Amerika is in een interne crisis terechtgekomen – en kan zelfs in de beste tijden de Aziatische as in de meeste technische gebieden niet vervangen. Het zou hoogmoed voor Europa zijn om zich voor te stellen dat het een nieuwe economie kan opbouwen in rivaliteit met de Grote Twee, en zonder hun technische en diplomatieke strategische samenwerking. Als Europa probeert de huidige ‘nepoorlog’ zoals de Grand Panjandrum uit te zitten, in afwachting van de komst van techneuten, is geen strategie, maar eerder een bewijs voor depressie.

Het is geen geweldig vooruitzicht… voor Europese volkeren die worstelen, niet met de hersenschim van het Euro-imperium, maar met het proberen hun leven te leiden in moeilijke Corona-tijden. Men kan niet anders dan opmerken dat de Europese politiek op nationaal niveau allemaal binnenlands is (schoolopeningen, virusbeperkingen en krimpende economieën), terwijl het verre Brussel fantaseert over het opbouwen van een sterker, meer autonoom, Europees ‘imperium’.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Wetenschapper die de wereldwijde impact van een coronavirus-uitbraak heeft gesimuleerd, zegt 'de kat is al uit de zak'

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Trump looft de nederlaag van het fascisme terwijl hij de oorlog met China plaveit
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments