Trump is ontslagen uit het medisch centrum Walter Reed “Wees niet bang voor Covid,” tweette hij

Trump is ontslagen uit het medisch centrum Walter Reed “Wees niet bang voor Covid,” tweette hij

6 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

“Wees niet bang voor Covid,” tweette hij.

President Trump werd maandagavond ontslagen uit het Walter Reed National Military Medical Center, na het bagatelliseren van Covid-19 , een ziekte die in een tweet meer dan 200.000 Amerikanen en meer dan een miljoen mensen wereldwijd heeft gedood.

“Wees niet bang voor Covid,” tweette hij. “Laat het je leven niet beheersen.”

No Title

I will be leaving the great Walter Reed Medical Center today at 6:30 P.M. Feeling really good! Don’t be afraid of Covid. Don’t let it dominate your life. We have developed, under the Trump Administration, some really great drugs & knowledge. I feel better than I did 20 years ago!

Trumps arts Sean Conley legde de reden voor het ontslag uit in een middagbriefing. “In de afgelopen 24 uur is de president blijven verbeteren”, zei Conley. “Hij heeft alle standaard criteria voor ontslag uit het ziekenhuis gehaald of overtroffen” en zal thuis blijven worden gecontroleerd.

Trump – een levenslange germafoob – had graag uit Walter Reed willen stappen. Volgens Jim Acosta van CNN was hij bang dat hij er ‘zwak uitziet’ als hij in het ziekenhuis wordt opgenomen. Los daarvan vertelden bronnen aan de New York Times dat een rit op zondagavond – waarin hij het personeel van de geheime dienst besmettelijk maakte – een compromis was nadat hij gisteren om ontslag had gevraagd en dokters weigerden.

De haast om uit het ziekenhuis te komen, kan politiek gezien logisch zijn: een Covid-19-infectie, waarbij een patiënt geïsoleerd zou moeten blijven, is buitengewoon lastig voor de presidentiële campagne van Trump, minder dan een maand voor de verkiezingen.

“De meest gecontroleerde man ter wereld”

Maar heeft het medisch gezien zin? Hoewel er veel onduidelijkheden zijn over de ernst of het stadium van Trump’s Covid-19-zaak, zeiden clinici die met coronaviruspatiënten werken, dat het ontslag van Trump niet helemaal onredelijk is. Het zou eenvoudigweg kunnen aangeven dat de president op dit moment geen aandacht nodig heeft op het niveau van de intensive care (ICU), zoals toegang tot een beademingsapparaat.

“Het betekent niet dat hij niet ziek was en het betekent niet dat hij 100 procent uit het bos is”, zegt Jennifer Manne-Goehler, arts infectieziekten in de Brigham en Women’s and Massachusetts General ziekenhuizen. “Het betekent dat hij stabiel is op een manier waarop hij thuis gevolgd kan worden, en [doktoren] voelen zich op zijn gemak dat hij geen zorg nodig heeft op IC-niveau.”

“Het is niet onredelijk om patiënten thuis op deze manier te behandelen voor Covid, omdat je in feite het risico op infectie verkleint zonder noodzakelijkerwijs de patiëntenzorg in gevaar te brengen”, zei de intensive care-arts Lakshman Swamy, die samenwerkt met de Cambridge Health Alliance.

Lees ook:  Geert Wilders gaat mondelinge vragen stellen in de Kamer over ‘geweldsrapper’ Akwasi! ‘Waarom heeft de politie of OM nog geen actie ondernomen’

Bovendien gaat de opperbevelhebber, in tegenstelling tot andere patiënten, niet terug naar een normaal huis. Hij woont in wezen in een ziekenhuis. De medische eenheid van het Witte Huis heeft een volledig team van gezondheidswerkers paraat die het meeste kunnen doen voor patiënten. “Je kunt thuis geen ICU runnen, maar in het Witte Huis kun je aanvullende zuurstof gemakkelijk beschikbaar maken, IV-medicatie beschikbaar als dat nodig is”, vertelde Manne-Goehler aan Vox. “Het geeft zeker aan dat ze niet denken dat hij op de afgrond staat.”

Theodore Iwashyna, hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit van Michigan, zei dat hij niet bang was dat Trump met rust zou worden gelaten. “Hij is de meest gecontroleerde man ter wereld.”

Wat we kunnen leren van de zaak van Trump

Trump is waarschijnlijk nog steeds besmettelijk en het zal minstens een week duren om te weten of de president echt levensbedreigende complicaties van de ziekte heeft vermeden. Covid-19-patiënten kunnen stabiel lijken en zonder waarschuwing snel achteruitgaan. Pas 10 dagen nadat de symptomen verschijnen , zeggen artsen dat ze er redelijk zeker van kunnen zijn dat iemand echt de hoek om is gegaan.

Zelfs dan is er het risico van wat bekend wordt als ” lange Covid “, met chronische symptomen zoals cognitieve stoornissen en depressie . Er is geen verband tussen de ernst van iemands Covid-19-zaak en of ze een ” langeafstandsoperator ” worden.

Wat er ook gebeurt, Swamy waarschuwde voor het extrapoleren van iets naar de algemene bevolking vanaf het herstel van Trump van Covid-19. “Degenen onder ons die zorgden voor een last van patiënten met het virus tijdens de golf … [zagen] het is erg moeilijk om op basis van een paar patiënten te leren” wat de aanpak van de behandeling werkt.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenAndere artsen zeiden dat ze zich zorgen maakten dat sommige mensen die nog niet met het virus waren besmet, van de president een verkeerde indruk zouden krijgen over de risico’s. “Het maakt me bang dat mensen zullen zeggen ‘het maakt niet uit, en 99 procent van de mensen doet het prima'”, zei Manne-Goehler nadat ze Trump uit het ziekenhuis hadden zien komen. ‘Als je zit te kijken hoe zoveel mensen van alle leeftijden hieraan sterven, is dat beangstigend. We mogen dit niet onderschatten. “

Lees ook:  Tien keer werden Trump en zijn regering gewaarschuwd voor het coronavirus

Iwashyna gaf een kleurrijke analogie om uit te leggen hoe hij zou denken over de betekenis van Trumps ogenschijnlijke herstel: “Ik woon in een studentenstad. Zo nu en dan – mensen worden dronken en dwalen naakt en dronken over straat. En ze worden niet altijd aangereden door een auto. Vanuit mijn perspectief zou het een vergissing zijn om te zeggen dat het veilig is om dronken te worden en naakt over straat rond te dwalen. “

Met andere woorden, zelfs als Trump – met de ongewoon attente zorg en monitoring die hij ontving – in staat is geweest te herstellen van Covid-19, is de ziekte nog steeds ernstig. “Ik zal nog steeds een masker dragen als ik uitga,” voegde Iwashyna eraan toe, “ongeacht wat er met de president gebeurt.”

Wat Team Trump heeft gezegd over de gezondheid van de president

In de komende dagen zullen we meer te weten komen over Trump’s Covid-19-zaak. Voorlopig blijft de foto ondoorzichtig. Zelfs voor een Witte Huis met een verschrikkelijke staat van dienst op het gebied van het vertellen van de waarheid, waren de gemengde berichten van de afgelopen dagen significant. En dat heeft artsen ertoe gebracht zich af te vragen of de zaak van Trump ernstiger was dan het Witte Huis laat zien en wanneer Trump daadwerkelijk werd gediagnosticeerd.

Vrijdag, na de aankondiging van Trump’s positieve Covid-19 testresultaat – en dat de president slechts milde symptomen had – onthulde perssecretaris van het Witte Huis, Kayleigh McEnany, dat Trump het Witte Huis verliet naar het Walter Reed medisch centrum ” uit een overvloed aan voorzichtigheid. 

Op de persconferentie van zaterdag zei Conley dat Trump in goede staat verkeerde, maar geen basisdetails van de zaak van Trump zou vrijgeven, de tijdlijn van de diagnose van de president verknoeide en later een brief uitbracht om het te corrigeren. Diezelfde dag sprak de stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows, Conley tegen en zei dat de levensomstandigheden van Trump “zeer zorgwekkend” waren, in wat verondersteld werd een off-the-record verklaring te zijn die op video werd opgenomen.

Zondag zei Conley dat de verklaring van Meadows “verkeerd begrepen” was en dat de zuurstofniveaus van Trump sinds vrijdag twee keer tot zorgwekkende niveaus waren gedaald, waardoor extra zuurstof nodig was om ze weer op gang te brengen. Conley zei dat hij deze details had achtergehouden omdat hij ‘de opgewekte houding wilde weerspiegelen die het team, de president’ heeft gehad over het verloop van Trumps ziekte.

Lees ook:  De Amerikaanse viroloog Fauci: Trump noemt het betrokken coronavirus 'Kung Flu'

Om de verwarring nog groter te maken, deelde Conley dat Trump zaterdag weer een ander medicijn was begonnen om Covid-19 te bestrijden: dexamethason . In klinische onderzoeken is aangetoond dat de steroïde de resultaten verbetert, maar wordt alleen aanbevolen voor patiënten met ernstige of kritische Covid-19. Het is ook het derde Covid-19-medicijn dat aan de president wordt toegediend, na een experimentele behandeling met monoklonale antilichamen op vrijdag en een doorlopende, vijfdaagse kuur met het antivirale remdesivir .

Maandag zei Conley dat Trump bleef verbeteren. ‘Het is meer dan 72 uur geleden sinds zijn laatste koorts. Zuurstofniveaus, inclusief ambulante saturaties en zijn gebrek aan ademhaling, zijn allemaal normaal. ” Trump zal dexamethason blijven gebruiken en een vierde dosis remdesivir krijgen voordat hij het medisch centrum verlaat, voegde hij eraan toe.

Er zitten grote gaten in het verhaal over de ziekte van Trump

Maar toen Conley werd gevraagd om details over de gezondheid van Trump, verdoezelde Conley zich opnieuw. De doktoren van Trump hebben bijvoorbeeld de resultaten van de röntgenfoto’s of CT-scans van de president niet vrijgegeven, dus het is niet duidelijk of ze tekenen van longontsteking of andere manifestaties van Covid-19-longbetrokkenheid hebben gevonden.

“We hebben standaard beeldvorming gedaan”, zei Conley maandag. “Ik ben gewoon niet vrij om te discussiëren.” Ze hebben ook geen gedetailleerde informatie verstrekt over de zuurstofverzadigingsniveaus van Trump.

En dit zijn precies de dingen die de komende dagen van cruciaal belang zullen zijn om in de gaten te houden. “De eerste is ervoor te zorgen dat hij geen verslechtering van Covid ontwikkelt”, zei Iwashyna, wat betekent dat moet worden gecontroleerd of Trump geen longontsteking krijgt en dat zijn zuurstofverzadigingsniveaus niet afnemen.

Dan zijn er de secundaire complicaties die kunnen optreden, zoals een verminderde hartfunctie. Van steroïden zoals dexamethason is bekend dat ze het risico op bacteriële infecties en bloedstolsels verhogen.

De president kreeg ook een cocktail van medicijnen, sommige met bekende en sommige met onbekende bijwerkingen.

“Hij kreeg ook een medicijn dat niet is goedgekeurd en dat op dit moment niet voldoende is getest op veiligheid, met een dosis die niet eens de dosis is die ze aanbevelen om naar voren te schuiven in proeven,” zei Iwashyna. “Dus de mogelijkheid van complicaties door de antilichamen zal minstens dagen, misschien weken of maanden aanwezig zijn.”Comments

comments