De neo-Ottomaanse sultan slaapt nooit: Explosieve inzet op schaakbord Armenië-Azerbeidzjan

De neo-Ottomaanse sultan slaapt nooit: Explosieve inzet op schaakbord Armenië-Azerbeidzjan

7 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Rusland terugtrekken in het moeras van Nagorno-Karabach betekent meer Turkse vrijheid van handelen in andere oorlogstheaters.

Er zijn maar weinig geopolitieke hotspots over de hele planeet die kunnen wedijveren met de Kaukasus:  die hardnekkige stamtoren van Babel, door de geschiedenis heen een omstreden kruispunt van rijken uit de Levant en nomaden uit de Euraziatische steppen. En het wordt nog rommeliger als men de mist van oorlog toevoegt.

Laten we, om te proberen enig licht te werpen op het huidige gezicht tussen Armenië en Azerbeidzjan, de basisfeiten doorkruisen met een aantal essentiële diepgaande achtergrondinformatie.

Eind vorige maand lanceerde Ilham Aliyev, de spreekwoordelijke “sterke man” van Azerbeidzjan, aan de macht sinds 2003, een de facto oorlog op het grondgebied van Nagorno-Karabach dat in handen is van Armenië.

Bij de ineenstorting van de USSR had Nagorno-Karabach een gemengde bevolking van Azerbeidzjaanse sjiieten en Armeense christenen. Maar zelfs vóór de ineenstorting waren het Azerbeidzjaanse leger en de Armeense onafhankelijken al in oorlog (1988-1994), wat resulteerde in een sombere balans van 30.000 doden en ongeveer een miljoen gewonden.

De Republiek Nagorno-Karabach riep in 1991 de onafhankelijkheid uit: maar dat werd niet erkend door de “internationale gemeenschap”. Eindelijk was er een staakt-het-vuren in 1994 – toen Nagorno-Karabach het grijze gebied / niemandsland van “bevroren conflict” betrad.

Het probleem is dat de Verenigde Naties in 1993 niet minder dan vier resoluties hadden goedgekeurd – 822, 853, 874 en 884 – waarin werd  bepaald dat Armenië zich moest terugtrekken uit wat geacht werd ongeveer 20% van het Azerbeidzjaanse grondgebied te beslaan.

Dit vormt de kern van Baku’s grondgedachte om te vechten tegen wat het kwalificeert als een buitenlands bezettingsleger.

Yerevan’s interpretatie is echter dat deze vier resoluties nietig zijn omdat Nagorno-Karabach een Armeense meerderheid herbergt die zich wil afscheiden van Azerbeidzjan .

Historisch gezien is Artsakh een van de drie oude provincies van Armenië – minstens geworteld in de 5e eeuw voor Christus en uiteindelijk gesticht in 189 voor Christus. Armeniërs, gebaseerd op DNA-monsters van opgegraven botten, beweren dat ze zich al minstens 4000 jaar in Artsakh hebben gevestigd.

Artsakh – of Nagorno-Karabach – werd in 1923 door Stalin aan Azerbeidzjan geannexeerd. Dat vormde de weg voor een toekomstig kruitvat dat onvermijdelijk zou ontploffen.

Het is belangrijk om te onthouden dat er tot het begin van de jaren twintig geen “Azerbeidzjaanse” natiestaat was. Historisch gezien is Azerbeidzjan een gebied in het noorden van Iran. Azeri’s zijn zeer goed geïntegreerd in de Islamitische Republiek. Dus de Republiek Azerbeidzjan leende zijn naam eigenlijk van hun Iraanse buren. In de oudheid stond het grondgebied van de nieuwe republiek uit de 20e eeuw bekend als Atropatene en Aturpakatan vóór de komst van de islam.

Hoe de vergelijking veranderde

Baku’s belangrijkste argument is dat Armenië een aangrenzende Azerbeidzjaanse natie blokkeert, zoals een blik op de kaart ons laat zien dat het zuidwesten van Azerbeidzjan de facto helemaal tot aan de Iraanse grens is opgesplitst.

En dat dompelt ons noodzakelijkerwijs in een diepe achtergrond. Om de zaken te verduidelijken: er kan geen betrouwbaardere gids zijn dan een vooraanstaande denktankexpert in de Kaukasus die zijn analyse met mij deelde via e-mail, maar die aandringt op “geen toeschrijving”. Laten we hem meneer C.

De heer C merkt op dat  “decennia lang de vergelijking hetzelfde bleef en de variabelen in de vergelijking min of meer hetzelfde bleven. Dit was het geval ondanks het feit dat Armenië een onstabiele democratie in transitie is en Azerbeidzjan veel meer continuïteit aan de top had. “

We moeten ons er allemaal van bewust zijn dat “Azerbeidzjan terrein verloor aan het begin van het herstel van zijn staat, toen het in feite een mislukte staat was die werd geleid door leunstoel-nationalistische amateurs [voordat Heydar Aliyev, Ilham’s vader, aan de macht kwam]. En Armenië was ook een puinhoop, maar minder als je bedenkt dat het een sterke Russische steun had en Azerbeidzjan niemand. Destijds was Turkije nog een seculiere staat met een leger dat naar het Westen keek en zijn NAVO-lidmaatschap serieus nam. Sindsdien heeft Azerbeidzjan zijn economie opgebouwd en zijn bevolking uitgebreid. Dus het werd steeds sterker. Maar het leger presteerde nog steeds ondermaats. “

Dat begon langzaam te veranderen in 2020:  “Kortom, in de afgelopen maanden heb je een toenemende toename gezien in de intensiteit van bijna dagelijkse schendingen van het staakt-het-vuren (de bijna dagelijkse schendingen zijn niets nieuws: ze zijn al jaren aan de gang). Dus dit ontplofte in juli en er was een paar dagen een schietoorlog. Toen kalmeerde iedereen weer. “

Al die tijd ontwikkelde zich op de achtergrond iets belangrijks: de Armeense premier Nikol Pashinyan, die in mei 2018 aan de macht kwam, en Aliyev begonnen te praten: “ De Azerbeidzjaanse zijde dacht dat dit erop duidde dat Armenië klaar was voor een compromis (dit begon allemaal toen Armenië had een soort revolutie, met de nieuwe premier die binnenkwam met een populair mandaat om het huis in eigen land schoon te maken). Om welke reden dan ook, het gebeurde uiteindelijk niet. “

Wat er in feite gebeurde, was de schietoorlog in juli.

Vergeet Pipelineistan niet

De Armeense premier Pashinyan kan worden omschreven als een liberale globalist. De meerderheid van zijn politieke team is pro-NAVO . Pashinyan ging met alle wapens in vuur en vlam tegen de voormalige Armeense president (1998-2008) Robert Kocharian, die daarvoor, cruciaal, de feitelijke president van Nagorno-Karabach was.

Kocharian, die jaren in Rusland heeft doorgebracht en dicht bij president Poetin staat, werd beschuldigd van een vage poging om “de constitutionele orde omver te werpen”. Pashinyan probeerde hem in de gevangenis te belanden.

Maar nog belangrijker is het feit dat Pashinyan weigerde een plan te volgen dat was uitgewerkt door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov om eindelijk de rotzooi van Artsakh / Nagorno-Karabach te regelen.

In de huidige mist van oorlog zijn de zaken nog rommeliger. De heer C benadrukt twee punten: “Ten eerste vroeg Armenië om CSTO-bescherming en kreeg een teef geslagen, hard en in het openbaar; ten tweede dreigde Armenië de olie- en gaspijpleidingen in Azerbeidzjan te bombarderen (er zijn er meerdere, ze lopen allemaal parallel en leveren niet alleen aan Georgië en Turkije, maar nu aan de Balkan en Italië). Met betrekking tot dat laatste zei Azerbeidzjan in feite: als je dat doet, bombarderen we je kernreactor. “

De invalshoek van Pipelineistan is inderdaad cruciaal: ik heb jarenlang  op Asia Times  deze talloze, in elkaar grijpende olie- en gas-soapseries gevolgd  , vooral de BTC (Baku-Tblisi-Ceyhan), bedacht door Zbigniew Brzezinski om Iran te omzeilen.

Ik werd zelfs ‘gearresteerd’ door een BP 4X4 toen ik de pijpleiding volgde op een parallelle zijweg vanuit de enorme Sangachal-terminal: dat bewees dat British Petroleum in de praktijk de echte baas was, niet de Azerbeidzjaanse regering.

Kortom, we hebben nu het punt bereikt waarop, volgens meneer C,

“Het geratel van Armenië werd agressiever.” Aan Armeense kant lijken de redenen vooral binnenlands: vreselijke omgang met Covid-19 (in tegenstelling tot Azerbeidzjan) en de erbarmelijke toestand van de economie. Dus, zegt meneer C, we kwamen tot een giftige samenloop van omstandigheden:  Armenië week af van zijn problemen door hard te zijn tegen Azerbeidzjan, terwijl Azerbeidzjan er net genoeg van had.

Het gaat altijd over Turkije

Hoe dan ook, men kijkt naar het drama tussen Armenië en Azerbeidzjan, de belangrijkste destabiliserende factor is nu Turkije.

De heer C merkt op hoe  “gedurende de zomer de kwaliteit van de Turks-Azerbeidzjaanse militaire oefeningen is toegenomen (zowel vóór de gebeurtenissen in juli als daarna). Het Azerbeidzjaanse leger werd een stuk beter. Ook heeft de president van Azerbeidzjan sinds het vierde kwartaal van 2019 de (vermeende) pro-Russische elementen in machtsposities weggewerkt. ”  Kijk bijvoorbeeld  hier .

Er is geen manier om het te bevestigen met Moskou of Ankara, maar meneer C gaat verder met wat president Erdogan de Russen heeft verteld:

“We gaan Armenië rechtstreeks binnen als a) Azerbeidzjan begint te verliezen, b) Rusland binnengaat of accepteert dat CSTO wordt aangeroepen of zoiets, of c) Armenië achter de pijpleidingen aan gaat. Het zijn allemaal redelijke rode lijnen voor de Turken, vooral als je er rekening mee houdt dat ze de Armeniërs niet zo leuk vinden en dat ze de Azerbeidzjaanse broers beschouwen. “

Het is cruciaal om te onthouden dat Baku en Ankara in augustus twee weken gezamenlijke militaire lucht- en landoefeningen hebben gehouden. Baku heeft geavanceerde drones gekocht uit zowel Turkije als Israël. T

hier is geen rookwapen, althans nog niet, maar  Ankara heeft misschien wel  4.000 salafistische jihadisten in Syrië ingehuurd  om te vechten – wacht erop – ten gunste van de sjiitische meerderheid Azerbeidzjan, wat nogmaals bewijst dat ‘jihadisme’ alles is over snel geld verdienen.

Lees ook:  'Succesvolle' mensen zijn superspreiders van ellende

Het United Armenian Information Center, evenals de Koerdische Afrin Post, hebben verklaard dat Ankara twee rekruteringscentra heeft geopend – in Afrin-scholen – voor huurlingen. Blijkbaar is dit een vrij populaire zet geweest, omdat Ankara de salarissen voor Syrische huurlingen die naar Libië werden verscheept, verlaagde.

Er is een extra invalshoek die niet alleen voor Rusland maar ook voor Centraal-Azië grote zorgen baart.

Volgens de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Nagorno-Karabach, Buitengewoon Ambassadeur Arman Melikyan, kunnen huurlingen die Azerbeidzjaanse identiteitsbewijzen gebruiken die in Bakoe zijn uitgegeven, misschien in Dagestan en Tsjetsjenië infiltreren en via de Kaspische Zee Atyrau in Kazachstan bereiken, vanwaar ze gemakkelijk Oezbekistan kunnen bereiken en Kirgizië.

Dat is de ultieme nachtmerrie van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) – gedeeld door Rusland, China en de Centraal-Aziatische “stans”: een jihadistische land- en (Kaspische) zee – brug van de Kaukasus helemaal naar Centraal-Azië, en zelfs Xinjiang .

Wat is het nut van deze oorlog?

Dus wat gebeurt er daarna? Een bijna onoverkomelijke impasse, zoals meneer C het omschrijft:

1. “De vredesbesprekingen leiden nergens toe omdat Armenië weigert toe te geven (zich terug te trekken uit de bezetting van Nagorno-Karabach plus 7 omliggende regio’s in fasen of allemaal tegelijk, met de gebruikelijke garanties voor burgers, zelfs kolonisten – merk op dat toen ze binnengingen in het begin van de jaren negentig hebben ze die landen van letterlijk alle Azerbeidzjanen gereinigd, ongeveer tussen de 700.000 en 1 miljoen mensen). “

2. Aliyev had de indruk dat Pashinyan “bereid was een compromis te sluiten en zijn volk begon voor te bereiden en er toen uitzag als iemand met een ei op zijn gezicht toen het niet gebeurde.”

3. “Turkije heeft glashelder gemaakt dat het Azerbeidzjan onvoorwaardelijk zal steunen, en heeft die woorden gekoppeld aan daden.”

4. “In dergelijke omstandigheden raakte Rusland uit de kast – in de zin dat ze Armenië tegen Azerbeidzjan en vice versa hadden kunnen uitspelen, met vrij veel succes, door te helpen bij het bemiddelen van gesprekken die nergens toe gingen, met behoud van de status quo die in feite Armenië begunstigde.”

En dat brengt ons bij de cruciale vraag. Wat is het nut van deze oorlog?

Meneer C:

“Het is ofwel om zoveel mogelijk te veroveren voordat de“ internationale gemeenschap ”[in dit geval de VN-Veiligheidsraad] een staakt-het-vuren oproept / eist, of om dit te doen als aanzet voor het hervatten van gesprekken die daadwerkelijk tot vooruitgang leiden. In beide scenario’s zal Azerbeidzjan met winst eindigen en Armenië met verliezen. Hoeveel en onder welke omstandigheden (de status en vraag van Nagorno-Karabach verschilt van de status en kwestie van de Armeense bezette gebieden rond Nagorno-Karabach) is niet bekend: dwz op het slagveld of de onderhandelingstafel of een combinatie van beide . Dit blijkt echter dat Azerbeidzjan op zijn minst zal behouden wat het in de strijd heeft bevrijd. Dit wordt het nieuwe startpunt. En ik vermoed dat Azerbeidzjan geen kwaad zal doen aan de Armeense burgers die blijven. Ze zullen modelbevrijders zijn. En ze zullen de tijd nemen om Azerbeidzjaanse burgers (vluchtelingen / ontheemden) terug te brengen naar hun huizen, vooral in gebieden die door terugkeer gemengd zouden raken. “

Dus wat kan Moskou onder deze omstandigheden doen? Weinig,

“Behalve om Azerbeidzjan binnen te gaan, wat ze niet zullen doen (er is geen landgrens tussen Rusland en Armenië; dus hoewel Rusland een militaire basis in Armenië heeft met een of meer duizend troepen, kunnen ze Armenië niet alleen voorzien van wapens en troepen naar believen, gezien de geografie). “

Cruciaal is dat Moskou het strategische partnerschap met Armenië – dat lid is van de Eurasia Economic Union (EAEU) – begunstigt, terwijl het nauwlettend toezicht houdt op de bewegingen van elk NAVO-lid van Turkije: ze staan ​​immers al tegenover elkaar in zowel Libië als Syrië.

Dus, op zijn zachtst gezegd, loopt Moskou op een geopolitiek scherp randje. Rusland moet zich terughoudend opstellen en investeren in een zorgvuldig afgewogen evenwichtsoefening tussen Armenië en Azerbeidzjan; moet het strategisch partnerschap tussen Rusland en Turkije behouden; en moet alert zijn op alle mogelijke US Divide and Rule-tactieken.

Binnen de oorlog van Erdogan

Dus uiteindelijk zou dit weer een Erdogan-oorlog worden?

De onontkoombare Follow the Money-analyse zou ons zeggen, ja. De Turkse economie is een absolute puinhoop, met hoge inflatie en een depreciërende valuta. Baku heeft een schat aan oliegasfondsen die direct beschikbaar zouden kunnen komen – wat bijdraagt ​​aan de droom van Ankara om van Turkije ook een energieleverancier te maken.

De heer C voegt eraan toe dat het verankeren van Turkije in Azerbeidzjan zou leiden tot “de oprichting van volwaardige Turkse militaire bases en de opname van Azerbeidzjan in de Turkse invloedssfeer (de stelling” twee landen – één natie “, waarin Turkije de suprematie aanneemt) in het kader van het neo-Ottomanisme en het leiderschap van Turkije in de Turkssprekende wereld. “

Voeg daar de allerbelangrijkste NAVO-invalshoek aan toe. Meneer C ziet het in wezen als  Erdogan, mogelijk gemaakt door Washington, op het punt om een ​​NAVO-aanval naar het oosten te maken terwijl hij dat immens gevaarlijke jihadistische kanaal naar Rusland vestigt : “Dit is geen lokaal avontuur van Erdogan. Ik begrijp dat Azerbeidzjan grotendeels een sjiitische islam is en dat dat de zaken zal compliceren, maar zijn avontuur niet onmogelijk zal maken. “

Dit sluit volledig aan bij een berucht  RAND-rapport  dat expliciet beschrijft hoe “de Verenigde Staten zouden kunnen proberen Armenië ertoe te brengen om met Rusland te breken” en “Armenië zouden kunnen aanmoedigen om volledig in de NAVO-baan te bewegen”.

Het is overduidelijk dat Moskou al deze variabelen met uiterste zorg observeert. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in hoe de onstuitbare woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, eerder deze week een zeer ernstige diplomatieke waarschuwing heeft verpakt: “Het neerhalen van een Armeense SU-25 door een Turkse F-16, zoals beweerd door het ministerie van Defensie in Armenië lijkt de situatie te compliceren, aangezien Moskou, op basis van het Tashkent-verdrag, verplicht is om militaire hulp aan Armenië te bieden ”.

Het is geen wonder dat zowel Baku als Yerevan de boodschap begrepen en resoluut ontkennen dat er iets is gebeurd.

Het belangrijkste feit blijft dat zolang Armenië niet wordt aangevallen door Azerbeidzjan, Rusland het CSTO-verdrag niet zal toepassen en zal ingrijpen. Erdogan weet dat dit zijn rode lijn is.

Moskou heeft alles in huis om hem in ernstige problemen te brengen, zoals door de gastoevoer naar Turkije af te sluiten. Moskou zal Yerevan ondertussen blijven helpen met informatie en hardware – ingevlogen vanuit Iran. Diplomatie regels – en het uiteindelijke doel is nog een ander staakt-het-vuren.

Rusland weer binnenhalen

De heer C schetst de sterke mogelijkheid – en ik heb echo’s uit Brussel gehoord – dat “de EU en Rusland een gemeenschappelijke reden vinden om de winst van Azerbeidzjan te beperken (grotendeels omdat Erdogan niemand zijn favoriete man is, niet alleen daarom maar ook Eastern Med, Syrië, Libië). “

Dat brengt het hernieuwde belang van de VN-Veiligheidsraad naar voren bij het opleggen van een staakt-het-vuren. De rol van Washington op dit moment is behoorlijk intrigerend. Trump heeft op dit moment natuurlijk belangrijkere dingen te doen.

Bovendien schommelt de Armeense diaspora in de VS drastisch pro-democratisch.

En dan, om het allemaal af te ronden, is er de allerbelangrijkste relatie tussen Iran en Armenië. Hier  is een krachtige poging om het in perspectief te plaatsen.

Zoals meneer C benadrukt: “Iran is voorstander van Armenië, wat op het eerste gezicht contra-intuïtief is. Dus de Iraniërs mogen de Russen helpen (voorraden doorvoeren), maar aan de andere kant hebben ze een goede relatie met Turkije, vooral in de olie- en gassmokkel. En als ze te openlijk worden in hun steun, heeft Trump een casus belli om mee te doen en de Europeanen willen misschien niet aan dezelfde kant eindigen als de Russen en de Iraniërs. Het ziet er gewoon slecht uit. En de Europeanen haten het om er slecht uit te zien. “

We komen onvermijdelijk terug op het punt dat het hele drama kan worden geïnterpreteerd vanuit het perspectief van een geopolitieke aanval van de NAVO op Rusland – volgens nogal wat analyses die in de Doema circuleren.

Oekraïne is een absoluut zwart gat. Er is de impasse in Wit-Rusland. Covid19. Het circus van Navalny. De “bedreiging” voor Nord Stream-2.

Om Rusland terug te trekken in het drama tussen Armenië en Azerbeidzjan, betekent dat Moskou de aandacht moet richten op de Kaukasus, zodat er meer Turkse vrijheid van handelen is in andere theaters – in het oostelijke Middellandse Zeegebied versus Griekenland, in Syrië, in Libië. Ankara is – dom genoeg – verwikkeld in gelijktijdige oorlogen op verschillende fronten, en met vrijwel geen bondgenoten.

Dit betekent dat zelfs meer dan de NAVO, het monopoliseren van de aandacht van Rusland in de Kaukasus vooral winstgevend kan zijn voor Erdogan zelf. Zoals de heer C benadrukt, “in deze situatie zou de Nagorno-Karabach hefboomwerking / ‘troefkaart’ in de handen van Turkije nuttig zijn voor onderhandelingen met Rusland.”

Geen twijfel mogelijk: de neo-Ottomaanse sultan   slaapt nooit .

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  Trump claimt "absolute immuniteit" van alle dagvaardingen in de confrontatie met de belastingaangifte van het Hooggerechtshof

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  De week van Trump corruptie
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 1 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments