Facebook verbiedt QAnon (opnieuw)

Facebook verbiedt QAnon (opnieuw)

7 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Details over hoe goed het bedrijf het nieuwe verbod zal handhaven, blijven onduidelijk.

Facebook zei dinsdag in een persbericht dat het “alle Facebook-pagina’s, groepen en Instagram-accounts die QAnon vertegenwoordigen” zal verwijderen van zijn platforms. Hoewel het onduidelijk is hoe Facebook affiliaties met QAnon- accounts definieert , lijkt deze aankondiging een van de breedste verboden te zijn die Facebook ooit heeft opgelegd.

Het nieuwe verbod breidt de eerdere acties van het sociale netwerk tegen de complottheorie en zijn volgers uit. In augustus kondigde Facebook aan dat het honderden QAnon Facebook-groepen en pagina’s voor “discussies over mogelijk geweld” had verwijderd . Het bedrijf zegt nu dat het dergelijke pagina’s en groepen zal verwijderen “zelfs als ze geen gewelddadige inhoud bevatten”. De aankondiging komt ook na de aankondiging van Facebook vorige week die geloofwaardige informatie over de veiligheid van kinderen zal promoten, nadat QAnon gerelateerde hashtags zoals #SaveTheChildren had gekaapt.

“We zijn waakzaam geweest bij het handhaven van ons beleid en het bestuderen van de impact ervan op het platform, maar we hebben verschillende problemen gezien die hebben geleid tot de update van vandaag”, verklaarde het bedrijf in een verklaring van dinsdag. “Terwijl we bijvoorbeeld QAnon-inhoud hebben verwijderd die geweld viert en ondersteunt, hebben we andere QAnon-inhoud gezien die verband houdt met verschillende vormen van echte wereldschade, waaronder recente beweringen dat de bosbranden aan de westkust werden veroorzaakt door bepaalde groepen, die de aandacht afleidden. van lokale ambtenaren tegen het bestrijden van de branden en het beschermen van het publiek. “

Facebook heeft in het verleden moeite gehad om zijn regels af te dwingen tegen accounts die de QAnon-complottheorie promoten. In het persbericht van vandaag merkte Facebook echter op dat QAnon regelmatig zijn berichtstrategieën wijzigt om contentmoderators te ontwijken en dat het enige tijd zal duren voordat het sociale netwerk de handhaving van deze nieuwste beleidsupdate volledig heeft opgeschaald.

“We verwachten hernieuwde pogingen om onze detectie te omzeilen, zowel wat betreft gedrag als inhoud die op ons platform wordt gedeeld, dus we zullen doorgaan met het bestuderen van de impact van onze inspanningen en klaar zijn om ons beleid en handhaving indien nodig bij te werken”, aldus de verklaring. De New York Times meldde dat er dinsdagavond al bijna 100 Qanon-accounts waren getroffen, volgens een analyse van de Facebook-tool CrowdTangle .Lees ook:  Hoe QAnon satanische retoriek gebruikt om een ​​verhaal van 'goed versus kwaad' op te zetten

De aankondiging van Facebook komt ook minder dan een week nadat leden van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten hebben gestemd om de theorie formeel te veroordelen. Naarmate de verkiezingen van 3 november steeds dichterbij komen, krijgt het sociale-mediabedrijf steeds meer kritiek over de omgang met verkeerde informatie en mogelijk gewelddadige groepen die zich op zijn platforms kunnen organiseren. QAnon heeft rekening gehouden met een aantal van die zorgen, aangezien het in verband is gebracht met geweld in het verleden en zijn aanhangers soms gevaarlijke verkeerde informatie hebben verspreid, ook over de recente bosbranden aan de westkust.

Sommigen zijn van mening dat Facebook een rol speelt bij het beheersen van de verspreiding van QAnon, maar dat het bijgewerkte beleid van het bedrijf veel te laat komt. Zoals Shirin Ghaffary van Recode heeft gemeld , leek Facebook vóór de laatste aankondiging niet bereid om eenvoudige stappen te ondernemen om groepen en pagina’s te verwijderen die reclame maakten voor Qnon, waardoor mensen gemakkelijk inhoud over de complottheorie konden vinden.

Anderen vragen zich af of de bijgewerkte aanpak van Facebook veel impact zal hebben. Adam Enders, een politicoloog aan de Universiteit van Louisville die samenzweringstheorieën bestudeert, zegt dat het niet duidelijk is hoeveel aanhangers van de QAnon-theorie er eigenlijk zijn, aangezien velen die sympathiek staan ​​tegenover QAnon over het algemeen sympathiek staan ​​tegenover andere vage samenzweerderige gedachten over ‘ the Deep State. “

‘Er is niet veel beweging op de naald,’ zei Enders tegen Recode. “De mensen die deel uitmaken van deze groepen die in het konijnenhol zitten – ware gelovigen – zullen gewoon een ander platform vinden.”

“Het verwijderen van sommige QAnon-groepen waaraan mensen waarschijnlijk niet per ongeluk worden blootgesteld, zal in de eerste plaats die mensen niet erg beïnvloeden,” voegde hij eraan toe. “Het zal waarschijnlijk een kleine ergernis zijn voor de werkelijke ware gelovige,”

Andere groepen die kritiek hadden op Facebook, waaronder Accountable Tech, Media Matters en de Anti-Defamation League (die eerder dit jaar hielp bij het organiseren van de advertentieboycot van Facebook ), benadrukten dat de impact van de verhuizing afhangt van hoe goed het bedrijf is. vindt en verwijdert daadwerkelijk QAnon-inhoud.

“Hun aankondiging erkende verschillende belangrijke waarheden – dat handhaving op het individuele postniveau haat en desinformatie niet kan tegengaan; die inhoud hoeft niet expliciet geweld te ondersteunen om echte schade te veroorzaken; en dat deze platforms, zonder agressieve afschrikking, zullen blijven dienen als cruciale organisatie- en rekruteringsinstrumenten voor extremistische bewegingen, ”zei Jesse Lehrich, medeoprichter van Accountable Tech, in een verklaring.

Het zal even duren voordat de impact van deze verschuiving in het beleid van Facebook rond QAnon duidelijk wordt. In de tussentijd twijfelen velen eraan of het bedrijf echt heeft geïnvesteerd in of in staat zou zijn om de theorie aan banden te leggen, vooral met een verkiezing met hoge inzetten over slechts enkele weken.

Update 20:00 uur 6 oktober 2020: dit artikel is bijgewerkt met aanvullend commentaar van experts en belangengroepen.

Lees ook:  CREEPY: Amazon en Facebook willen allebei menselijke emoties lezen

Comments

comments