OPINIE EN ANALYSE Chris Hedges: Trump’s Barrett-nominatie Een nieuwe stap in de richting van christelijk fascisme

OPINIE EN ANALYSE Chris Hedges: Trump’s Barrett-nominatie Een nieuwe stap in de richting van christelijk fascisme

7 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Alle fascistische en totalitaire bewegingen bekladden hun smerige geloofssystemen met een laagje moraal.

Princeton, New Jersey ( Scheerpost ) –  Christelijk Rechts is tevreden dat de focus op voor het Hooggerechtshof genomineerde Amy Coney Barrett draait om haar verzet tegen abortus en lidmaatschap van People of Praise, een extreemrechtse katholieke sekte die ‘spreken in tongen’ beoefent. ” Wat het niet wil laten onderzoeken, is haar bittere ondergeschiktheid aan de macht van het bedrijfsleven, haar vijandigheid tegenover arbeiders, burgerlijke vrijheden, vakbonden en milieuregels. En aangezien de Democratische Partij verplicht is tot dezelfde donorklasse als de Republikeinse Partij, en aangezien de media lang geleden de cultuuroorlogen hebben vervangen door politiek, blijft de meest onheilspellende dreiging die Barrett’s benoeming tot de rechtbank vertegenwoordigt onvermeld.

Alle fascistische en totalitaire bewegingen bekladden hun smerige geloofssystemen met een laagje moraal. Ze beklagen zich over het herstel van de wet en de orde, goed en kwaad, de heiligheid van het leven, burgerlijke en familiale deugden, patriottisme en traditie om hun ontmanteling van de open samenleving en het zwijgen en de vervolging van degenen die zich tegen hen verzetten te maskeren. Dit is het echte spel dat wordt gespeeld door christelijke fascisten, die sinds het begin van de jaren zeventig instellingen hebben opgebouwd met tientallen miljoenen aan bedrijfsdonaties om de macht te grijpen. Donald Trump, die geen ideologie heeft, heeft het christelijk recht toegestaan ​​zijn ideologische leegte te vullen. Hij is de nuttige idioot. En Christelijk Rechts, overspoeld met geld van bedrijven die hun echte politieke bedoelingen kennen, zal bij deze verkiezing mobiliseren om elk instrument te gebruiken, hoe sluw van rechtse gewapende milities tot de ongeldigverklaring van stembiljetten, om Joe Biden en democratische kandidaten te blokkeren. De weg naar despotisme is altijd geplaveid met gerechtigheid. Dit gold zowel voor het Sovjet-communisme als voor het Duitse fascisme. En het is waar in de Verenigde Staten.

Het kapitalisme, gedreven door de dubbele obsessies van het maximaliseren van winst en het verlagen van de productiekosten door het verlagen van de rechten en lonen van de arbeiders, is in tegenspraak met het christelijke evangelie, evenals met de verlichtingsethiek zoals gedefinieerd door Immanuel Kant. Maar het kapitalisme, in handen van de christelijke fascisten, is heilig geworden in de vorm van het welvaartsevangelie, het geloof dat Jezus kwam om in onze materiële behoeften te voorzien en gelovigen te zegenen met rijkdom en macht. Het Prosperity Evangelie verheugt de bedrijven die de slow-motion bedrijfsgreep hebben gepleegd. Dit is de reden waarom grote bedrijven zoals Tyson Foods, dat Christian Right aalmoezeniers in hun fabrieken plaatst, Purdue, Wal-Mart en Sam’s Warehouse, samen met vele andere bedrijven, geld in de beweging en haar instellingen zoals Liberty University en Patrick Henry steken. Law School. Dit is de reden waarom bedrijven miljoenen hebben gegeven aan groepen zoals het Judicial Crisis Network en de Amerikaanse Kamer van Koophandel om campagne te voeren voor de benoeming van Barrett bij de rechtbank. Barrett heeft consequent geoordeeld in het voordeel van bedrijven om gig-werknemers te bedriegen met overuren, groen licht te geven aan de winning van fossiele brandstoffen en vervuiling en de bescherming van consumenten tegen bedrijfsfraude te ontnemen. De waakhondgroep Accountable.US  ontdekte dat Barrett als rechter van de circuitrechtbank “ten minste 55 zaken had waarin burgers bedrijfsentiteiten voor haar rechtbank aannamen en 76% van de tijd dat zij de kant van de bedrijven koos”.

Haar versie van het katholicisme staat haaks op de meeste standpunten van paus Franciscus en de traditionele katholieke leer over vrouwenrechten, stemrecht, immigrantenrechten, gezondheidszorg en milieubescherming. De paus roept de onderdrukten op om de economische wereldorde te veranderen en veroordeelt wat hij noemt een ‘nieuw kolonialisme’ opgelegd door ‘de anonieme invloed van mammon: bedrijven, leningsinstanties, bepaalde’ vrijhandels’-verdragen en het opleggen van maatregelen van ‘ soberheid ‘die de broekriem van arbeiders en armen altijd strakker maakt. ” Hij spreekt over de ‘heilige rechten’ van arbeid, huisvesting en land. Hij zegt dat het onbelemmerde najagen van geld “de mest van de duivel” is en hekelt industrielanden voor het exploiteren van de grondstoffen en arbeid van de ontwikkelingslanden.

“Dit systeem is inmiddels ondraaglijk: landarbeiders vinden het ondraaglijk; arbeiders vinden het ondraaglijk; gemeenschappen vinden het ondraaglijk; volkeren vinden het ondraaglijk. De aarde zelf – onze zuster Moeder Aarde, zoals Sint Franciscus zou zeggen – vindt het ook ondraaglijk. “

paus Franciscus

Paus Franciscus heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat de tijd dringt om de planeet te redden van mogelijk onomkeerbare schade aan het ecosysteem. “Laten we niet bang zijn om het te zeggen: we willen verandering, echte verandering, structurele verandering”, verklaarde de paus, terwijl hij een systeem afkeurde dat “de mentaliteit van winst tot elke prijs heeft opgelegd, zonder bezorgdheid over sociale uitsluiting of vernietiging. van nature.”

“Dit systeem is inmiddels ondraaglijk: landarbeiders vinden het ondraaglijk; arbeiders vinden het ondraaglijk; gemeenschappen vinden het ondraaglijk; volkeren vinden het ondraaglijk. De aarde zelf – onze zuster, Moeder Aarde, zoals Sint Franciscus zou zeggen – vindt het ook ondraaglijk ”, zei hij.

De religiositeit van Barrett, zoals die van andere christelijke fascisten, staat in dienst van bijna alles wat de paus veroordeelt.

Deze bedrijven geven niets om abortus, wapenrechten of de heiligheid van het huwelijk tussen een man en een vrouw. Maar net als de Duitse industriëlen die de nazi-partij steunden, weten ze dat christelijk rechts een ideologisch laagje zal geven aan meedogenloze zakelijke tirannie. Deze bedrijven zien de christelijke fascisten op dezelfde manier als de Duitse industriëlen de nazi’s beschouwden, als hansworsten. Ze zijn zich ervan bewust dat de christelijke fascisten de overblijfselen van onze bloedarme democratie en het natuurlijke ecosysteem zullen vernietigen. Maar ze weten ook dat ze in het proces enorme winsten zullen maken en dat de rechten van werknemers en burgers meedogenloos zullen worden onderdrukt.

Als je arm bent, als je geen goede medische zorg hebt, als je een ondermaats loon krijgt, als je vastzit in de lagere klasse, als je het slachtoffer bent van politiegeweld, dan komt dat omdat je volgens deze ideologie geen goed christen en niet gezegend door God. In dit geloofssysteem verdien je wat je krijgt. Er is niets mis, prediken deze fascisten van eigen bodem, met de structuren of systemen van macht. Het is de mantra van zelfhulp die goeroes als Oprah en Tony Robbins rijk maakte, verkleed als de stem van God.

“De beste propaganda is dat wat als het ware onzichtbaar werkt, het hele leven doordringt zonder dat het publiek enige kennis heeft van het propagandistische initiatief.”

Lees ook:  President Trump dreigt "Turkse economie te vernietigen" bij inval Noord-Syrië: "Hij krabbelt beetje terug"

Joseph Goebbels

De christelijke fascisten, verbonden met organisaties zoals The Federalist Society, hebben twee rechters van het Hooggerechtshof benoemd – Gorsuch en Kavanaugh – evenals bijna 200 andere rechters met levenslange benoemingen bij lagere federale rechtbanken tijdens de Trump-regering. Ze beweren strikte ‘originisten’ te zijn. Originalisten beweren dat de betekenis van de constitutionele tekst vaststaat en immuun is voor interpretatie. Originalisten klagen juristen aan die beweren dat de constitutionele wet moet reageren op veranderende omstandigheden en waarden. De Originalisten hebben al vijf rechters van het Hooggerechtshof van de Federalist Society. Barrett zou de zesde zijn (van wie er twee, Clarence Thomas en Antonin Scalia, werden bij het nominatieproces gesteund door Joe Biden).

De juridische berekening voor Christelijk Rechts draait niet langer om het concept van universele mensenrechten, maar om de huurders van “bijbelgelovige christenen” die zogenaamd de grondwet hebben geschreven. Grote delen van de bevolking worden ontdaan van morele waarde en wettelijke bescherming. Dit proces is incrementeel en vaak onzichtbaar. Zoals de nazi-propagandist Joseph Goebbels begreep: “De beste propaganda is dat wat als het ware onzichtbaar werkt, het hele leven doordringt zonder dat het publiek enige kennis heeft van het propagandistische initiatief.”

Victor Klemperer, die in 1935 werd ontslagen als hoogleraar Romaanse talen aan de Universiteit van Dresden vanwege zijn joodse afkomst, merkte scherp op hoe de nazi’s aanvankelijk ‘de waarden en de frequentie van woorden veranderden, [en] in gemeenschappelijk bezit, woorden die eerder door individuen of kleine groepen waren gebruikt. Ze namen woorden voor de partij in beslag, verzadigde woorden en zinnen en zinsvormen met hun gif. Ze lieten taal hun vreselijke systeem dienen. Ze overwonnen woorden en maakten er hun sterkste reclamemiddelen van [ Werebemittle ], tegelijk de meest openbare en meest geheime. ” En, merkte Klemperer op, toen de herdefiniëring van oude concepten plaatsvond, was het publiek zich niet bewust.

Deze christelijke fascisten begrijpen de diepe ziekte die de Amerikaanse samenleving besmet. Ze weten hoe ze het morele en fysieke verval, evenals de wanhoop die het veroorzaakt, moeten uitbuiten om hun volgelingen naar hun soort tirannie te lokken. Ze hebben het niet mis als ze de wreedheid, corruptie, leegte en hypocrisie van de heersende elites, vooral de liberale elites, aanvechten. Ze hebben het niet bij het verkeerde eind als ze de spot drijven met cultureel relativisme, het idee dat goed en kwaad, goed en fout, waarheid en onwaarheid niet bestaan. Het maakt deel uit van de trieste ironie dat christelijk rechts dit culturele relativisme effectief exploiteert om de macht te grijpen. Het falen van de liberale christelijke kerk om christelijk rechts als ketters aan de kaak te stellen, in naam van tolerantie en cultureel relativisme, heeft de christelijk-fascisten religieuze legitimiteit gegeven. Tegelijkertijd, Christelijk Rechts probeert de liberale kerk te delegitimeren als afvalligen. De geschiedenis heeft aangetoond dat het onverstandig is om intoleranten te tolereren.

De christelijke fascisten creëren, net als alle fascistische bewegingen, hun eigen waarheid. Het brengt verifieerbare feiten, wetenschap, wet en rationaliteit in diskrediet. Het belooft een nieuwe, glorieuze wereld van morele vernieuwing en welvaart. Het belooft een schepper die wonderen zal verrichten voor gelovigen en voor Amerika. Het roept volgers op om de wereld van oorzaak en gevolg te verlaten en te vervangen door een wereld van magie. De op realiteit gebaseerde wereld, zoals in alle totalitaire bewegingen, wordt uitgedoofd.

De regering-Trump heeft christelijke fascisten geïmplanteerd in hogere regeringsposities, waaronder Mike Pence als vice-president, Mike Pompeo als minister van Buitenlandse Zaken , Betsy DeVos  als minister van onderwijs, Ben Carson als secretaris van huisvesting en stadsontwikkeling, William Barr  als procureur-generaal. , Neil Gorsuch en Brett Kavanaugh voor het Hooggerechtshof en de televangelist Paula White  voor zijn Faith and Opportunities Initiative . Trump gaf het vetorecht Christian Right en benoemingsbevoegdheid over sleutelposities in de regering, vooral in de federale rechtbanken. Bijna alle rechters die hij heeft benoemd, zijn geselecteerd door de Federalist Society en het christelijke recht. Veel van de extremisten die de gerechtelijke aangestelden vormen, zijn door de American Bar Association, de grootste onafhankelijke coalitie van advocaten van het land, als niet gekwalificeerd beoordeeld.

Trump heeft de islamofobie van het christelijk recht omarmd door moslimimmigranten te verbieden en de burgerrechtenwetgeving terug te draaien omarmd. Hij heeft oorlog gevoerd tegen reproductieve rechten door abortus te beperken en Planned Parenthood te ontbinden. Hij heeft de LGBTQ-rechten aangetast. Hij wees federaal geld toe aan christelijke handvestscholen. Hij heeft de firewall tussen kerk en staat neergehaald door het Johnson-amendement in te trekken, die kerken, die zijn vrijgesteld van belasting, verbiedt om politieke kandidaten te steunen. Zijn Christian Right aangestelden, waaronder Pence, DeVos en Pompeo, gebruiken regelmatig bijbelse restricties om een ​​reeks beleidsbeslissingen te rechtvaardigen, waaronder deregulering van het milieu, oorlog, belastingverlagingen en de vervanging van openbare scholen door charterscholen, een actie die de overdracht van federaal onderwijs mogelijk maakt fondsen voor particuliere “christelijke” scholen.

De christelijke fascisten zijn nog niet klaar. Steen voor steen bouwen ze aan een christelijke fascistische staat. Barrett vult nog een gat in de muur. Ze zullen dit doen met of zonder Trump.

Functiefoto | Kunst van Mr. Fish, origineel voor Scheerpost

Chris Hedges is een Pulitzer Prize-winnende journalist die vijftien jaar lang correspondent was voor The New York Times, waar hij diende als hoofd van het Middle East Bureau en Balkan Bureau voor de krant. Hij werkte voorheen in het buitenland voor The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor en NPR. Hij is de gastheer van de voor een Emmy Award genomineerde RT America-show On Contact. 

Verhalen gepubliceerd in onze Daily Digests-sectie worden gekozen op basis van de interesse van onze lezers. Ze worden opnieuw gepubliceerd uit een aantal bronnen en worden niet geproduceerd door Indignatie. De meningen in deze artikelen zijn van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijk het redactionele beleid van Indignatie.

De standpunten in dit artikel zijn van de auteur en weerspiegelen niet noodzakelijk het redactionele beleid van Indignatie.

Lees ook:  Trump's nieuwste get-rich-quick-regeling

Comments

comments