Blanke supremacisten blijven de dodelijkste terreurdreiging van de VS, zegt het rapport van Homeland Security

Blanke supremacisten blijven de dodelijkste terreurdreiging van de VS, zegt het rapport van Homeland Security

8 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Blanke suprematie-extremisten zullen de dodelijkste binnenlandse terreurdreiging voor de Verenigde Staten blijven, volgens de eerste jaarlijkse dreigingsevaluatie van het Department of Homeland Security , waarin een reeks bedreigingen wordt beschreven, van inmenging bij verkiezingen tot ongekende stormen.

Sinds 2018 hebben blanke supremacisten meer dodelijke aanvallen uitgevoerd in de VS dan enige andere binnenlandse extremistische beweging, waarbij ze blijk geven van een ‘al lang bestaande intentie’ om raciale en religieuze minderheden, leden van de LGBTQ + -gemeenschap, politici en degenen die volgens hen multiculturalisme en globalisering promoten , aldus het rapport .
“Als secretaris maak ik me zorgen over elke vorm van gewelddadig extremisme”, schreef waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid Chad Wolf. “Ik maak me echter vooral zorgen over gewelddadige extremisten van blanke suprematie die de afgelopen jaren uitzonderlijk dodelijk zijn geweest in hun weerzinwekkende, gerichte aanvallen.”
De beoordeling, die minder dan een maand vóór de verkiezingsdag plaatsvindt, was het onderwerp van een recente klokkenluidersklacht over politieke invloed op de afdeling. Witte suprematie stond vorige week in de voorhoede van het eerste presidentiële debat , toen president Donald Trump weigerde blanke supremacisten te veroordelen. In plaats daarvan gaf hij wat hij noemde “antifa en links” de schuld van geweld en zei hij tegen de extreemrechtse Proud Boys om “afstand te nemen en toe te staan”.
Dagen later veroordeelde hij “alle blanke supremacisten”, terwijl hij tegen Sean Hannity aan Fox News zei: “Ik veroordeel de KKK, ik veroordeel alle blanke supremacisten, ik veroordeel de Proud Boys.”
De zorgen over de blanke suprematie hebben weerklank gevonden bij de kiezers voorafgaand aan de presidentsverkiezingen. De meeste kiezers in een recente CNN-peiling (64%) zeggen dat Trump niet genoeg heeft gedaan om blanke supremacistische groepen aan de kaak te stellen, nadat ze daarom gevraagd waren tijdens het debat. Bij mensen van kleur loopt dat op tot 76%.

Rusland en de presidentsverkiezingen

Als het gaat om buitenlandse invloed in de VS, concludeerde het departement dat Rusland de “waarschijnlijke primaire geheime actor en leverancier” is van desinformatie en desinformatie.
Uit het rapport blijkt dat Rusland online operaties gebruikt om te proberen Amerikaanse kiezers bij de verkiezingen te beïnvloeden. Het belangrijkste doel van Moskou is het Amerikaanse verkiezingsproces te ondermijnen en Amerika te verdelen en te destabiliseren.
Tot de inspanningen van Rusland behoorden onder meer het kleineren van voormalig vice-president Joe Biden en wat het beschouwt als een anti-Rusland “establishment”.
China en Iran worden ook gezien als een bedreiging voor de Amerikaanse verkiezingen, waarbij China ernaar streeft de regering te kleineren en probeert het Amerikaanse beleid te bevorderen dat in overeenstemming is met zijn belangen. Volgens het rapport zal Iran zijn buitenlands beleid blijven promoten en proberen de maatschappelijke spanningen in de VS te vergroten.
“De meest strategische bedreiging op de lange termijn voor Amerikanen, het vaderland en onze manier van leven is de bedreiging van China”, tweette Wolf dinsdag over de evaluatie, die concludeerde dat China de positie van Amerika als mondiale en economische leider in twijfel trekt.
Vorige maand beweerde DHS-klokkenluider Brian Murphy, die eerder de inlichtingenafdeling van de afdeling leidde, in de klacht dat toppolitieke aangestelden DHS-functionarissen opdracht gaven om inlichtingenbeoordelingen aan te passen aan de agenda van Trump door de inspanningen van Rusland om in te grijpen in de VS en de dreiging van Witte supremacisten. Murphy kreeg een nieuwe toewijzing te midden van bezorgdheid dat zijn bureau inlichtingen over Amerikaanse verslaggevers verzamelde en verspreidde.
Wolf heeft ontkend dat de afdeling heeft geprobeerd de dreiging te verzachten. “Ik denk dat als je naar het document kijkt, Rusland ergens tussen de 30 en 40 verschillende keren in het document wordt genoemd, dus als we Rusland probeerden te bagatelliseren, hebben we het niet erg goed gedaan, zou ik zeggen”, vertelde hij. CBS Nieuws , dat de beoordeling dinsdag voor het eerst publiceerde.
Murphy beweerde dat hij de opdracht had gekregen om het deel van de beoordeling over blanke suprematie te wijzigen op een “manier die de dreiging minder ernstig deed lijken, en om informatie op te nemen over de bekendheid van gewelddadige” linkse “groepen.”
De definitieve dreigingsevaluatie concludeert: blanke supremacistische extremisten “zullen de meest hardnekkige en dodelijke dreiging in het vaderland blijven”. Uitgelekte conceptversies van het rapport hadden een iets andere taal en plaatsing met betrekking tot de dreiging.
Het rapport gaat ook in op de uitbuiting van landelijke protesten door wat het antiregerings- en anarchistische groeperingen noemt. Toen de afdeling het dreigingsbeeld ontwikkelde, begonnen ambtenaren een “nieuwe, alarmerende trend te zien van uitbuiting van wettige protesten die geweld, dood en vernietiging veroorzaakten”.
Een aanzienlijke toename van het geweld tegen wetshandhavings- en overheidssymbolen in 2020 is volgens de beoordeling gedeeltelijk gekoppeld aan een invloed van de anarchistische ideologie. Tijdens recente protesten werden DHS-wetshandhavers aangevallen met voorhamers, commerciële vuurwerken, stenen, metalen pijpen en geïmproviseerde explosieven, aldus de beoordeling.
“Dit geweld, gepleegd door anarchistische extremisten en gedetailleerd in talrijke openbare verklaringen die beschikbaar blijven op de DHS-website, vormt een aanzienlijke bedreiging voor het vaderland door de officier en de openbare veiligheid te ondermijnen, evenals onze waarden en manier van leven”, schreef Wolf.


Lees ook:  Amerika: Het fascisme versmelt het privékapitalisme en de staat

Comments

comments