Hoe Mike Pence de mislukte Covid-19-reactie van Donald Trump mogelijk maakte

Hoe Mike Pence de mislukte Covid-19-reactie van Donald Trump mogelijk maakte

8 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Keer op keer implementeerde Pence plichtsgetrouw de rampzalige coronavirusagenda van Trump.

Vice-president Mike Pence ging woensdag het vice-presidentiële debat tegen senator Kamala Harris (D-CA) in met een grote vlek op zijn palmares : zijn prominente leidende rol in de mislukte reactie van het Witte Huis op Covid-19 .

“Het Amerikaanse volk is getuige geweest van de grootste mislukking van enige presidentiële administratie in de geschiedenis van ons land”, zei Harris, verwijzend naar de benadering van Trump en Pence van Covid-19.

Vanaf februari werd Pence het hoofd van de coronavirus-taskforce van het Witte Huis, die belast was met de dagelijkse coördinatie van de federale respons op de pandemie. Dit plaatste Pence in een leidende positie voor alles wat met het coronavirus te maken heeft: testen, opschalen van de productie en distributie van beschermingsmiddelen, opstellen van richtlijnen voor de volksgezondheid, stimuleren van de productie van een vaccin, enzovoort – geen van allen, behalve het potentiële toekomstige succes van een vaccin, ging goed.

Pence en de taskforce antwoordden nog steeds op president Donald Trump. Zoals de stafchef van Pence, Marc Short, zei bij de aanstelling van Pence: “Hij is hier bij uitstek geschikt voor vanwege zijn nauwe relatie met de president. In principe is er geen verwarring dat de president de leiding heeft. “

Het was een erkenning dat Pence een ja-man zou zijn, die Trump’s Covid-19-agenda zou leiden en implementeren – een agenda die zich heeft gericht op het bagatelliseren van de pandemie en het land aanspoort om te heropenen in plaats van een ziekte te beheersen die tot nu toe meer dan 210.000 Amerikanen heeft gedood .

Pence is “eigenlijk gewoon een papegaai voor de president”, vertelde Céline Gounder, een epidemioloog aan de New York University en medisch analist bij CNN. “Hij komt gewoon over als een meer gezonde volwassene.”

Aanvankelijk plaatste Pence’s positie hem in de voorhoede van de mislukte uitrol van coronavirus-tests door de regering-Trump. Het Witte Huis legde de kwestie feitelijk neer bij de staten en de particuliere sector en noemde de federale overheid slechts “een leverancier van laatste redmiddel” – die de New York Times omschreef als “misschien wel een van de grootste mislukkingen van het presidentiële leiderschap in generaties”.

Pence beweerde in maart dat “elke Amerikaan zou kunnen worden getest” om dagen later te erkennen dat “we vandaag niet genoeg tests hebben om te voldoen aan wat we verwachten dat de toekomstige vraag zal zijn.” De VS worstelde maandenlang om het testen op te bouwen – het heeft nog steeds niet genoeg, beweren veel experts – en Pence was vaak het publieke gezicht van die mislukking, zoals toen hij gouverneurs moest bellen om hen neer te halen van felle kritiek op de regering.

Terwijl de epidemie voortduurde, waren de standpunten van Pence vaak een echo van die van Trump. Toen Trump aandrong om plaatsen snel te heropenen, riep Pence de staten op om gefaseerde heropeningsplannen uit te voeren. Toen Trump ontkende dat het aantal gevallen van coronavirus in de zomer piekte, zei Pence dat de stijging het resultaat was van meer testen en schreef hij een opiniestuk met de titel “There Isn’t a Coronavirus ‘Second Wave'” – een argument dat binnen enkele weken onjuist bleek te zijn. Terwijl Trump probeerde volksgezondheidsinstanties zoals de Centers for Disease Control and Prevention te buigen om zijn politieke biedingen uit te voeren, leidde het personeel van Pence de druk om de CDC ertoe te brengen haar richtlijnen voor het heropenen van scholen te versoepelen.

De resultaten spreken voor zich. Tot dusver zijn in de VS meer dan 210.000 mensen omgekomen door Covid-19 – het hoogste dodental ter wereld . Van de ontwikkelde landen hebben de VS het op drie na hoogste sterftecijfer vergeleken met hun bevolking, waarbij Amerika onlangs het VK heeft overtroffen, aangezien meer dan 700 Amerikanen elke dag blijven sterven aan het coronavirus.

Veel hiervan heeft natuurlijk betrekking op Trump en zijn grillige leiderschap. (Het Witte Huis reageerde niet op een verzoek om commentaar.)

Maar Pence was nauw verbonden met de reactie van Trump, als voorzitter van de taskforce van het Witte Huis en een constante pleitbezorger van de president. Tot dusverre heeft Pence de reactie van de regering op Covid-19 niet één keer publiekelijk bekritiseerd, maar hij heeft het als een van de leiders van de regering op dit gebied volop verdedigd.

Hij is zo dicht bij deze puinhoop als iedereen behalve Trump kan krijgen.

Pence was een leider in de mislukte reactie van Trump op Covid-19

De mislukkingen van Trump op Covid-19 zijn nu bekend. Hij heeft staten opgeroepen om snel te heropenen, ondanks waarschuwingen van experts. Hij heeft aangedrongen op minder testen . Hij bespotte maskers en weigerde vaak om er een te dragen – zelfs nadat hij zelf ziek was geworden van het virus. En zelfs terwijl hij zijn eigen geval van Covid-19 behandelt, blijft hij het virus bagatelliseren en doet hij er alles aan om een ​​bericht te verspreiden dat Amerika weer normaal is om zijn herverkiezingskansen te vergroten.

Maar veel van het werk achter de schermen dat Trump in staat heeft gesteld en zijn agenda heeft geïmplementeerd, werd gedaan door de taskforce van het Witte Huis, onder leiding van de vice-president. Trump vatte de opzet samen ten tijde van de aanstelling van Pence: “Mike krijgt de leiding en Mike zal aan mij rapporteren.”

Toen het coronavirus in februari een meer prominente bedreiging werd in de VS en het land worstelde om testen op te bouwen in wat experts nu een ‘verloren maand’ noemen, probeerde de regering-Trump haar reactie recht te zetten. Het Witte Huis gaf Pence de leiding over het oplossen van de rommel.

Het is niet duidelijk waarom, gezien Pence’s slechte staat van dienst op het gebied van volksgezondheidskwesties. Toen hij gouverneur van Indiana was, zagen delen van de staat pieken in hiv-gevallen, grotendeels omdat Pence weigerde naaldenruil toe te staan ​​- een interventie voor de volksgezondheid met tientallen jaren aan bewijs – in de staat. De epidemie verdween pas toen Pence, onder druk van het publiek en van deskundigen, uiteindelijk toegaf en het uitwisselen van naalden toestond .

Daarvoor, in 2001, schreef Pence een opiniestuk waarin hij beweerde dat “roken niet dodelijk is” – waarbij hij de decennia aan wetenschappelijk bewijs negeert dat het tegendeel bewijst.

Een van de eerste taken van Pence bij de coronavirus-taskforce was het muilkorven van functionarissen die de positieve draai van Trump tegenspraken. Een groot deel van februari beweerde Trump dat de VS het coronavirus onder controle hadden gehouden en zei zelfs op een gegeven moment dat het snel zou verdwijnen “als een wonder”. Maar een CDC-functionaris, Nancy Messonnier, sprak op 25 februari het magische denken van Trump tegen en vertelde verslaggevers dat Amerikanen zich moesten voorbereiden op de verspreiding van het coronavirus door de gemeenschap, sociale afstandelijkheid en de mogelijkheid dat “verstoring van het dagelijks leven ernstig zou kunnen zijn.” Het was de juiste beslissing, zoals we nu weten, maar de negatieve vooruitzichten zouden Trump boos hebben gemaakt .

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Donald Trump is gedoemd en hij weet het: maar zal hij uitgaan met een gejammer of een knal?

Twee dagen later, zo meldde de New York Times , nam het Witte Huis de controle over de openbare berichten over het coronavirus over, waarbij federale volksgezondheidsfunctionarissen en wetenschappers “alle verklaringen en openbare optredens moesten coördineren met het kantoor van vice-president Mike Pence”. Vanaf dat moment kwam het grootste deel van de federale communicatie van de persconferenties van het Witte Huis, die zich uitstrekten van echt nuttig advies van functionarissen als Anthony Fauci tot Trump die mijmerde over het injecteren van bleekmiddel als een Covid-19-behandeling.

De dynamiek – Trump die ergens op aandringt en Pence of zijn taskforce ervoor zorgt dat het gebeurt – is gedurende de pandemie doorgegaan.

Toen de coronavirusstoot van de zomer begon, drongen Trump en zijn regering terug op de mogelijkheid van een piek, met het argument dat elke toename een artefact was van meer tests die meer gevallen oppikten. Pence we deze in te schrijven in zijn opiniestuk ontkennen van een “tweede golf,” opscheppen dat Covid-19 gevallen en sterfgevallen waren in verval in de VS in “een bewijs van de leiding van president Trump.” Binnen enkele dagen was het duidelijk dat Covid-19-gevallen toenamen. Binnen enkele weken bereikten de VS records voor dagelijkse nieuwe gevallen van coronavirus toen nieuwe uitbraken opdoken in zuidelijke en westelijke staten, met name in Arizona, Florida en Texas, en uiteindelijk de rest van het land.

Zelfs met deze uitbraken op de achtergrond ging Trump door met zijn eisen dat staten snel heropenen. Dat omvatte ook scholen, waarbij Trump publiekelijk de richtlijnen van de CDC over scholen bekritiseerde als ‘erg zwaar’ en ‘duur’. Nogmaals, Pence implementeerde plichtsgetrouw wat Trump vroeg: zoals de Times meldde , oefenden het personeel van Pence, inclusief zijn stafchef, druk uit op de CDC om zijn richtlijnen te versoepelen. Het bureau gaf uiteindelijk toe .

In een soortgelijk scenario zei Trump dat hij zijn volk had gezegd “het testen te vertragen, alstublieft”, omdat, naar zijn mening, meer tests de VS slecht deden lijken. Het is onduidelijk hoe persoonlijk Pence hierbij betrokken was, maar, in ieder geval onder zijn toezicht, drong de taskforce van het Witte Huis er bij de CDC op aan om in feite minder testen aan te bevelen : het bureau zei niet langer dat mensen zonder symptomen getest zouden moeten worden als ze in nauw contact komen. met iemand waarvan bekend is dat hij Covid-19 heeft. De CDC keerde later de koers om – en beval opnieuw testen aan voor mensen zonder symptomen – nadat experts de politiek gemotiveerde verandering bijna universeel hadden veroordeeld.

Op maskers heeft Pence op dezelfde manier Trump geïmiteerd en weigerde hij maskers te dragen tijdens vergaderingen en campagnebeurtenissen , ook in staten waar maskers wettelijk verplicht zouden moeten zijn.

De Amerikaanse coronavirus-epidemie kan nog erger worden

Het resultaat van het leiderschap van Trump en Pence: de VS leidt de wereld in Covid-19-sterfgevallen. Als je de bevolking controleert, is het land nog steeds een van de slechtste: de VS staat nu in de top 15 procent wat betreft Covid-19 sterfgevallen per hoofd van de bevolking onder ontwikkelde landen , met zeven keer het sterftecijfer als het gemiddelde rijke land. Als de VS hetzelfde sterftecijfer voor Covid-19 zou hebben als Canada, zouden er vandaag waarschijnlijk meer dan 125.000 Amerikanen in leven zijn.

Tot overmaat van ramp zijn de VS nog steeds uiterst kwetsbaar voor het coronavirus – iets dat werd onderstreept door de infectie van Trump, die vorige week werd bevestigd. (Pence heeft tot dusver hetzelfde lot vermeden door meerdere keren negatief te testen.)

Deskundigen waarschuwen ook dat de VS zich schrap moeten zetten voor een mogelijke golf van het virus deze herfst en winter . Heropeningen van scholen leiden nu al tot enkele grote uitbraken, vooral in hogescholen en universiteiten. De kou in het noorden van het land zal mensen naar binnen duwen, waar het virus zich gemakkelijker verspreidt dan buitenshuis. Vrienden en familie zullen waarschijnlijk samenkomen voor vakanties zoals Thanksgiving, Kerstmis en oudejaarsavond. Bovendien kan er weer een griepseizoen voor de deur staan.

De VS zijn kwetsbaar voor dit alles omdat de federale regering, onder leiding van Trump en Pence, zo slecht heeft gereageerd op Covid-19. De VS hebben nog steeds niet genoeg tests – met een positief percentage van 5 procent dat alleen voldoet aan het absolute minimum dat experts aanbevelen en boven de 3 procent die sommige experts nodig achten. Het traceren van contacten is in een groot deel van het land niet aanwezig, waarbij experts schatten dat het aantal landelijke contacten minder dan de helft is van wat het moet zijn. Amerikanen houden zich nog steeds aan maskering vast, met 17 staten die maskers nog steeds niet verplicht stellen. Steden, provincies en staten gaan nu weer open instellingen met een hoog risico, zoals bars en binnen dineren, onder druk van Trump, Pence en andere Republikeinse leiders.

Gezien dit alles, maken sommige experts zich zorgen dat het ergste nog moet komen. “Het volgende aantal in de herfst schiet waarschijnlijk een heel eind omhoog”, vertelde Michael Osterholm, directeur van het Centrum voor Onderzoek en Beleid voor Infectieziekten . “Waarschijnlijk ruim boven de 65.000, 70.000” – het vorige hoogtepunt van de zomer. “Ik denk dat deze herfst de grootste piek van allemaal zal worden.”

Dit is niet omdat de antwoorden op Covid-19 onbekend zijn. De oplossingen zijn allemaal dingen waar experts tijdens de pandemie keer op keer om hebben gevraagd: sociale afstand nemen, testen en traceren, en maskeren. Dat is wat het onderzoek ondersteunt en wat de ervaring van plaatsen variërend van San Francisco tot New York tot Duitsland en Zuid-Korea laat zien.

‘Het is geen rocket science. Het is niet dat we iets nieuws nodig hebben waar nog niet aan gedacht is, ” vertelde Jen Kates, directeur van het wereldwijde gezondheids- en hiv-beleid bij de Kaiser Family Foundation . “Er zijn dingen die in sommige gevallen zijn gedaan, of kunnen worden gedaan. Maar als er een sterkere, gecoördineerde federale rol was … zou dat echt een verschil kunnen maken. Het is in andere landen gebeurd. “

Door dit beleid niet adequaat te ondersteunen, hebben Trump en Pence Amerika achtergelaten met een van de ergste Covid-19-epidemieën ter wereld, en op zeer wankele grond nu het risico van herfst- en wintercoronavirusstijgingen dreigt.

Desondanks heeft de regering-Trump niet de bereidheid getoond om haar aanpak te veranderen. Zelfs nadat Trump ziek werd van Covid-19, zijn hij en zijn personeel blijven aandringen op het idee dat alles in orde is – met Trump die tweette : “Wees niet bang voor Covid. Laat het je leven niet beheersen. ” Pence heeft ook de noodzaak van strengere maatregelen gebagatelliseerd, tot plexiglas bij het vice-presidentiële debat , aangezien het Witte Huis er alles aan doet om mensen niet eraan te herinneren dat het coronavirus nog steeds erg aanwezig is.

Het is dit record, waarin Pence consequent vasthield aan de mislukte reactie van Trump, dat de vice-president volgde tijdens het debat van woensdag.Lees ook:  Mexico op de rand van een burgeroorlog

Comments

comments