Trump wil niet bewezen experimentele Covid-19-behandeling Regeneron waar hij zelf aandelen in heeft voor iedereen

Trump wil niet bewezen experimentele Covid-19-behandeling Regeneron waar hij zelf aandelen in heeft voor iedereen

8 oktober 2020 2 Door Indignatie redactie

Waarom Trumps experimentele Covid-19-behandeling slecht nieuws kan zijn voor iedereen

Zelfs als de geproduceerde antilichamen van Regeneron werken voor de president, kunnen de rimpeleffecten de pandemische reactie later schaden.

Kort nadat president Trump koorts had gekregen, schoten ook aandelen van Regeneron, een farmaceutisch bedrijf waarin hij eerder had geïnvesteerd, omhoog – samen met de interesse in de experimentele Covid-19-behandeling van het bedrijf. De president, zijn arts, kondigde binnen enkele uren na het openbare vernemen aan dat Trump positief had getest op SARS-CoV-2, de cocktail van de monoklonale antilichamen van het bedrijf had ontvangen, die nog niet volledig op mensen is getest. (Zijn arts noemde de behandeling aanvankelijk ten onrechte een ‘polyklonale antilichaamcocktail’, maar het is eigenlijk een dosis van twee monoklonale antilichamen – zeer effectieve antilichamen die in een laboratorium worden vervaardigd om het virus aan te pakken .) Trump heeft verschillende banden met het bedrijf: hij was voorheen eigenaar van aandelen in zowel Regeneron als Gilead (de maker van de antivirale remdesivir die Trump ook neemt), en de oprichter en CEO van Regeneron, Leonard S.Schleifer, behoort tot de golfclub van Trump in Westchester County, New York.

No Title

A MESSAGE FROM THE PRESIDENT! pic.twitter.com/uhLIcknAjT

De aankondiging baarde experts zorgen, en niet alleen vanwege de mogelijke bijwerkingen van niet-geteste behandelingen. Ongeacht de uitkomst van de ziekte van Trump, het gebruik van een experimentele behandeling met zo’n spraakmakende ambtenaar zou het onmogelijk kunnen maken om te weten of en hoe de behandeling echt werkt. Dat is vooral verontrustend in het geval van gekloonde antilichamen, die onderzoekers vanwege hun potentieel bijzonder enthousiast waren over testen.

Toch is het proces van Regeneron bij menselijke deelnemers nog lang niet ten einde – in feite zijn er nog steeds mensen ingeschreven, vertelde Dr. Ellie Murray, een assistent-professor epidemiologie aan de Boston University School of Public Health, me. “Als dit zo veel in de openbaarheid komt, kan dit echt schadelijk zijn voor het proces.” Als Trump verbetert na het nemen van de behandeling van Regeneron, zullen mensen zich minder snel inschrijven voor de proef uit angst voor het krijgen van de placebo, zei ze.

Lees ook:  COVID-19 Lockdowns zijn in Lockstep met de 'GREAT RESET'

Dr. Angela Rasmussen, een viroloog aan de Columbia University, was het daarmee eens. “Als Trump beter wordt, denken mensen misschien dat het medicijn van Regeneron werkt, vooral als de president zijn herstel aan dat medicijn toeschrijft”, vertelde ze me in een e-mail. Tot dusver heeft de president inderdaad het gemak van zijn Covid-19-herstel uitgesproken, zelfs als experts, waaronder zijn eigen arts, waarschuwen dat het te vroeg is om te vieren .

Als Trump bijwerkingen ervaart of een ommekeer neemt – wat nog kan gebeuren – kunnen mensen zich niet inschrijven voor het proces omdat ze denken dat de behandeling niet werkt of zelfs schadelijk kan zijn. Hoewel monoklonale antilichamen over het algemeen veilig zijn, “kunnen ze, net als alle geneesmiddelen, nadelige effecten hebben, ook ernstige. Ze kunnen infusiereacties veroorzaken en kunnen in verband worden gebracht met alles, van lichte koorts of huiduitslag tot anafylactische shock, ”zei Rasmussen. “Hoe dan ook, als minder mensen bereid zijn zich in te schrijven voor een gerandomiseerde gecontroleerde studie, zal het bepalen van de werkzaamheid erg moeilijk worden.” Deze omstandigheden zijn “ongekend”, zei ze.

Als overtuigingen rond monoklonale antilichamen beginnen te circuleren op basis van hoe Trump het lijkt te vergaan of op basis van zijn eigen beweringen over de behandelingen die hij krijgt, zei Murray, kan dit van invloed zijn op alle klinische onderzoeken voor behandelingen met monoklonale antilichamen, niet alleen op Regeneron. En als deze behandelingen zijn goedgekeurd voor wijdverbreid gebruik door compassie of geautoriseerd zijn voor gebruik in noodgevallen, zullen onderzoekers misschien nooit in een gerandomiseerde gecontroleerde studie leren wat de beste dosis is, of het milde of ernstige ziekten beter behandelt, of de beste tijd om het in te nemen. Dat kan grote gevolgen hebben voor de behandeling en preventie van het virus – vooral onder risicovolle populaties, bij wie een vaccin mogelijk niet zo goed werkt.

Lees ook:  Het aantal gevallen van Coronavirus is zojuist geëxplodeerd en velen vrezen dat het ergste nog moet komen

Monoklonale antilichamen kunnen in bepaalde omstandigheden nuttig blijken , vooral als het gaat om de bescherming van mensen met een hoog risico op contractie en overlijden aan het virus. Verschillende farmaceutische bedrijven hebben zich gehaast om behandelingen met monoklonale antilichamen voor het coronavirus te ontwikkelen. Maar geen enkele is goedgekeurd voor gebruik, met verschillende ondergaan fase 3 klinische onderzoeken om te zien hoe goed ze werken. Vorige week kondigde Regeneron in een persbericht aan dat zijn cocktail van twee monoklonale antilichamen de virale lading lijkt te verminderen en de symptomen te verbeteren bij patiënten met milde Covid-19 die niet in het ziekenhuis hoefden te worden opgenomen. Het is echter niet duidelijk of deze behandeling Trump, die in het ziekenhuis werd opgenomen, zou helpen.

Dat bemoeilijkt ook het argument voor medelevend gebruik van de behandeling bij Trump, merkte Murray op. “Compassioneel gebruik betekent meestal dat een persoon echt heel ernstig ziek is, dat er geen andere behandelingen beschikbaar zijn om te proberen, en dat de persoon bij gebrek aan behandeling een hoog risico op overlijden heeft”, zei Murray. Ofwel is Trump zieker dan zijn doktoren laten zien, of hij krijgt de medicatie buiten de gebruikelijke aanbevelingen om. “Het is een beetje schokkend voor onderzoekers om te horen dat de president medelevend drugs heeft gebruikt.” Noch Murray noch Rasmussen hebben gehoord van een zaak waarin een president in het openbaar een experimenteel medicijn heeft ingenomen of in aanmerking kwam voor medeleven.

Murray hoopt dat, met zorgvuldige communicatie met potentiële deelnemers, de proeven ononderbroken zullen doorgaan en dat er geen beslissingen worden genomen over autorisaties voor compassionate use of noodtoepassingen voordat de gegevens van klinische proeven binnen zijn. “Ik neem aan dat Regeneron nog steeds zal proberen om zijn proef te doen. en hopelijk kan het, met wat goede openbare communicatie, herstellen van alle mogelijke schade die het gebruik van Trump zou hebben veroorzaakt, ”zei Murray. Het is onwaarschijnlijk dat bedrijven als Regeneron financieel zouden lijden van een vroege uitrol van hun behandelingen, maar de kennis die is opgedaan door grondige klinische onderzoeken is van onschatbare waarde om de beste omstandigheden voor het toedienen van monoklonale antilichamen te begrijpen. Weten welke patiënten het meeste baat hebben bij de behandelingen en in welk stadium van de ziekte, kan van cruciaal belang zijn voor het succes van een medicijn.

Lees ook:  Trump kan nog steeds de grootste norm van de democratie doorbreken

Door een onbewezen behandeling aan te prijzen, hetzij direct (zoals hij maandenlang deed met hydroxychloroquine) of indirect (door de voorbereidende behandeling te krijgen kort na het bekendmaken van zijn diagnose), laat Trump ook ruimte over voor farmaceutische bedrijven om het verhaal te domineren als het gaat om veilig, effectief Covid-19-medicijnen. Het is niet de eerste keer dat de administratie prioriteit geeft aan bedrijven boven veiligheidsvoorschriften. Gisteren blokkeerde het Witte Huis nieuwe regels van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor het evalueren van SARS-CoV-2-vaccins. De FDA heeft de nieuwe richtlijnen sowieso vrijgegeven , maar als bijlage.

Trump zegt dat zijn gezondheid snel verbetert en dat hij zich nog nooit zo goed heeft gevoeld. Hij heeft zelfs gesuggereerd dat Amerikanen niet bang moeten zijn voor Covid-19 of ‘laat het je leven domineren’. Trump suggereerde ook ten onrechte dat de griep dodelijker is dan Covid-19, in een bericht dat Facebook verwijderde en Twitter verstopte omdat het medische verkeerde informatie verspreidde.

Als de president echt baat heeft gehad bij de behandelingen, is dat natuurlijk goed voor zowel zijn eigen gezondheid als, vermoedelijk, voor het aandeel Regeneron, dat een dosis positieve pers zal krijgen. Maar gezien het feit dat het virus is vaak fataal, kan hebben op lange termijn effecten , en is niet van plan weg op elk moment snel, experts hopen Trump verbeteringen niet ten koste gaan van de vele kwetsbare leven nog steeds opknoping in de balans.

 

Comments

comments