‘Een bedreiging voor een eerlijke verkiezing’: experts waarschuwen voor gevaar van gewapende pro-Trump Poll Watchers

‘Een bedreiging voor een eerlijke verkiezing’: experts waarschuwen voor gevaar van gewapende pro-Trump Poll Watchers

9 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

“Dit is het spul van onze ergste nachtmerries.”

Na de weigering van president Donald Trump vorige maand om blanke supremacisten aan de kaak te stellen, samen met zijn al lang bestaande patroon van ondermijnende democratische normen – en in de nasleep van de onderschepping door de FBI van een complot door rechtse binnenlandse terroristen om de democratische gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer te ontvoeren en de staat omver te werpen regering – de vrees neemt toe over het gevaar dat uitgaat van extreemrechtse paramilitaire groeperingen die gehoor geven aan Trumps oproep om “de stembus in te gaan en zeer zorgvuldig te kijken”.

“Confrontaties tussen ongeorganiseerde, zelfbenoemde poll watchers en individuele kiezers zijn een recept voor problemen – en een bedreiging voor eerlijke verkiezingen.”
—Nina Jancowicz, Wilson Center 

Twee weken nadat Donald Trump Jr. de sociale media bezocht in een poging een ‘leger voor de verkiezingsveiligheid van Trump’ te rekruteren , en nu er al vroeg gestemd werd, zijn de Republikeinen deze week begonnen met het sturen van duizenden vrijwilligers naar persoonlijke stemlocaties en post- in stembusjes, onderdeel van een wanhopige “poging om bewijs te vinden ter ondersteuning van Trump’s ongefundeerde klachten over wijdverbreide kiezersfraude”, meldde Reuters  donderdag.  

Volgens meer dan 20 functionarissen die bij de inspanning betrokken zijn, “is de missie … om foto’s en video’s te maken die Republikeinen kunnen gebruiken om tot dusverre ongegronde beweringen te ondersteunen dat het stemmen per post vol chicanes is, en om hun zaak te helpen als er juridische geschillen ontstaan. over de resultaten van … de wedstrijd tussen de zittende Republikeinse Trump en zijn democratische tegenstander Joe Biden. “

Maar critici van de operatie van de Trump-campagne – die draait om ongegronde vermoedens van frauduleuze verkiezingsactiviteiten gepleegd door aanhangers van democratische kandidaten – voerden aan dat de ‘oproep van de president aan zijn aanhangers om als zelfbenoemde’ opiniepeilers ‘te dienen meer klonk als een aansporing om intimidatie en geweld van kiezers dan een bevestiging van de rol die verkiezingswaarnemers spelen bij het beschermen van democratische normen. “

Gezien de alarmerende normalisering van geweld tegen politieke vijanden door het Witte Huis, maken stemrechtenexperts, burgerfunctionarissen en burgers zich steeds meer zorgen over de negatieve gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit escalerende spanningen en de meest militante aanhangers van de president – blanke nationalistische bendes, zogenaamde ‘patriotten “het aantrekken van confederale en nazi-regalia, en andere zwaarbewapende pro-Trump-facties – volg zijn autoritaire aanwijzingen.

Steven Gardiner, een geleerde bij de progressieve denktank Political Research Associates, zei   vrijdag tegen The Guardian dat “de milities absoluut zullen grijpen” op de opmerkingen van Trump. 

“De mogelijkheid dat gewapende facties met geweren in militaire stijl op stembureaus verschijnen, is zeer verontrustend”, voegde Gardiner eraan toe.

Toen Devin Burghart – directeur van de anti-haatorganisatie het Institute for Research and Education on Human Rights – Trump hoorde instemmen met de intimidatie van kiezers tijdens het debat van vorige maand, ‘was zijn eerste gedachte:’ Daar gaan we. ”

‘Dit is het spul van onze ergste nachtmerries,’ zei Burghart . 

Zoals Common Dreams donderdag meldde te midden van de onthulling dat 13 verdachten waren gearresteerd op beschuldigingen van ontvoering en terrorisme nadat wetshandhavers een rechtse complot hadden verijdeld om het Michigan State Capitol aan te vallen en gouverneur Whitmer te gijzelen, hebben veel waarnemers verbanden gelegd tussen die van Trump. demagogische retoriek en gewelddadige acties van zijn volgelingen. 

“Ik vraag me af waar ze hun motivatie vandaan hebben gehaald,” merkte Rep. Rashida Tlaib (D-Mich.) Sarcastisch op op sociale media, verwijzend naar een opruiende boodschap die Trump in april deelde – tijdens het hoogtepunt van de anti-lockdown-protesten in de staat – om “Bevrijd Michigan!”

No Title

I wonder where they got their motivation from. https://t.co/Sqw8k80SNY pic.twitter.com/mhdSMElz5F

“Dit is een patroon: Trump schetst een doelwit. Een aanval of plot volgt”, twitterde  de nationale veiligheidscorrespondent van de Washington Post Greg Miller. 

Lees ook:  Denk je dat Trump de Amerikaanse politiek heeft getransformeerd? Denk nog eens na

Gardiner vertelde The Guardian dat “de relatie tussen de milities en de huidige regering oproep en antwoord is”.

“Het is niet altijd duidelijk wie het gezang leidt,” voegde hij eraan toe. ‘Soms komt het van de milities, soms komt het van de president.’

Een andere zorgwekkende ontwikkeling is dat de verkoop van wapens tussen de zomer van 2019 en 2020 bijna is verdubbeld , wat betekent dat de VS zich verder bewapenen met ‘dodelijke wapens [die] steeds meer hun weg naar de straat vinden, gedragen door zelfbenoemde privé-milities, en culmineren in gewelddadige botsingen die in verschillende Amerikaanse steden tot bloedvergieten hebben geleid ‘, legde  The Guardian  uit .

De New York Times  schatte  vorige maand dat het aantal actieve militieleden rond de 20.000 mensen in 300 groepen schommelt, waarvan een kwart uit militaire veteranen bestaat. Maar een nieuw  onderzoek  door The Atlantic Magazine naar de Oath Keepers, een van de meest prominente extreemrechtse paramilitaire groepen, onthulde een lijst van bijna 25.000 huidige of voormalige leden, van wie tweederde een militaire of wetshandhavingsachtergrond had, wat suggereert dat de het aantal Amerikanen dat banden heeft met extremistische facties is groter. 

Zoals  Common Dreams   vorige maand meldde , vormen gewapende blanke supremacisten volgens de FBI de grootste binnenlandse terrorismedreiging in de VS, ondanks pogingen van de regering-Trump om de risico’s van rechtse milities te bagatelliseren. 

Volgens Gardiner’s onderzoek zijn veel van de gewelddadige incidenten die deze zomer door extreemrechtse burgerwachten tegen antiracisme en anti-politiegeweld-demonstranten zijn gepleegd, uitgevoerd door ongecoördineerde groepen individuen, zonder bekende betrokkenheid van gevestigde milities.

“Er zijn bijna 240 incidenten geweest [deze zomer] waarbij kleine en volledig leiderloze groepen extremisten online samenkwamen en vervolgens hun gewapende fantasieën de straat op gingen in Amerika”, meldde The Guardian 

Het team van Burghart “heeft de escalatie van militie-activiteit gevolgd”, met name in belangrijke swing-staten, waaronder Michigan, Pennsylvania en Wisconsin, waar “groepen zijn ontdekt die op de verkiezingsdag” pogingen tot “kiezersintegriteit” bespreken. 

‘We letten goed op,’ zei Burghart . Als resultaat van Trumps ‘oproep tot wapens’ bij het eerste presidentiële debat, verwacht hij dat ‘we vanaf hier veel meer activiteit zullen zien’.

Rachel Carroll Rivas, mededirecteur van het Montana Human Rights Network, vertelde The Guardian dat online monitoring door haar organisatie “ de intensivering van de gesprekken tussen milities over de legitimiteit van de stemming van 3 november en de integriteit van mail-in heeft opgevoerd. stemmen. “

Rivas legde uit dat “milities zoals de Montana-tak van de United States Freedom Protectors zich op de verkiezingsdag positioneerden als burgerwachters van de wetshandhaving” en dat “de mogelijkheid van interventies door gewapende leden van de groep serieus genomen moest worden. . “

“Ze presenteren zichzelf als beschermers van eigendom en recht en orde, en beginnen nu over de verkiezingen te praten”, zei Rivas. “Ze verschijnen misschien op stembureaus die beweren het stemrecht te willen beschermen, maar hun impact zal duidelijk intimiderend zijn.”

Volgens voorstanders van stemrechten is het doel van Trump om angst aan te wakkeren en kiezers lastig te vallen. Nina Jankowicz, een politiek geleerde aan het Wilson Center, schreef in  The Atlantic dat “confrontaties tussen ongeorganiseerde, zelfbenoemde opiniepeilers en individuele kiezers een recept zijn voor problemen – en een bedreiging voor eerlijke verkiezingen.” 

Jankowicz verklaarde dat “als kiezers een groep tegenkomen die anderen ontmoedigt of verhindert om een ​​stem uit te brengen, ze onmiddellijk een stembureau moeten informeren en een niet-partijgebonden hotline voor verkiezingsbescherming moeten bellen ( 866-OUR-STEM  is een voorbeeld).”

“Verkiezingsfunctionarissen in het hele land moeten weten dat ze het recht hebben om opiniepeilers uit te werpen voor verstoringen en intimidatie, en kunnen de politie bellen als er onrust buiten het station ontstaat”, zei Jankowicz. “En de politie zelf moet eraan worden herinnerd dat het hun taak is om het stemvermogen van mensen te beschermen, ongeacht hun persoonlijke politieke voorkeuren.”

Rivas benadrukte dat de dreiging van intimidatie van kiezers “echt van bovenaf is”. Extreemrechtse paramilitaire groeperingen “herhalen woord voor woord wat ze van president Trump horen”, zei ze. 

Lees ook:  Corona-crisis VS: Houd die "cijfers" laag

Comments

comments