NIET TRUMP MAAR: Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties

NIET TRUMP MAAR: Nobelprijs voor de Vrede gaat naar Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties

9 oktober 2020 1 Door Indignatie redactie

De Nobelprijs voor de Vrede 2020 is toegekend aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dat heeft het Noorse Nobelcomité bekendgemaakt na een keuze te hebben gemaakt uit meer dan tweehonderd voorgedragen personen en meer dan honderd organisaties.

De organisatie krijgt de prijs voor haar “inspanningen om te voorkomen dat honger als een wapen gebruikt wordt in oorlogen en conflicten”.

De prijs bestaat uit 10 miljoen Zweedse kronen (zo’n 960.000 euro), een diploma en een medaille. De uitreiking in de Noorse hoofdstad Oslo is op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel (1833-1896), initiatiefnemer van de prestigieuze prijs.

Voor de bekendmaking werden onder anderen de Russische corruptiebestrijder en Kremlincriticus Aleksej Navalni en de Hongkongse activist Nathan Law Kwun-chung als kandidaten voor de prijs genoemd. Andere veelgenoemde namen waren, niet voor het eerst, klimaatactiviste Greta Thunberg en de Amerikaanse president Donald Trump.

De vredesprijs is voor mensen die zich hebben ingezet voor het bevorderen van de vrede. Het is de enige Nobelprijs die door het Noorse instituut wordt toegekend. De overige Nobelprijzen worden door Zweedse comités uitgeloofd.

No Title

With this year’s #NobelPeacePrize awarded to the World Food Programme @WFP, the Norwegian Nobel Committee wishes to turn the eyes of the world towards the millions of people who suffer from or face the threat of hunger.Learn more: https://t.co/ZFdYViVMSB#NobelPrize

 

Lees ook:  Iran kiest voor "maximale tegendruk"

Comments

comments