Een stemming die de regels van de Chileense democratie zou kunnen herdefiniëren

Een stemming die de regels van de Chileense democratie zou kunnen herdefiniëren

11 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Een jaar nadat er in Chili hevige protesten tegen ongelijkheid hebben plaatsgevonden, zullen burgers in een referendum stemmen over de vraag of het land zijn grondwet moet actualiseren.

Een terugkerend thema in de Latijns-Amerikaanse politiek is hoe regelmatig de regels van het constitutionele spel veranderen. Gemiddeld herschrijven Latijns-Amerikaanse landen hun grondwet elke twintig jaar. Chili was tot voor kort een uitzondering. De overgang van het land naar democratie in 1990 was gebaseerd op regels die dateren uit de militaire dictatuur van Augusto Pinochet, maar deze werden in twijfel getrokken door de wijdverbreide sociale opstand in oktober 2019. Dit zette leiders uit het hele politieke spectrum ertoe aan om grondwetswijziging te steunen als een uitweg. aan de crisis.

Vanwege de pandemie van het coronavirus moest een referendum gepland voor april 2020 worden uitgesteld. Maar op 25 oktober gaan Chilenen eindelijk naar de stembus om te stemmen of ze een nieuwe grondwet willen en, zo ja, hoe die moet worden opgesteld. Als de optie van grondwetswijziging wint, zullen er verkiezingen worden gehouden voor april 2021, met als doel een vergadering op te richten die binnen maximaal 12 maanden een nieuwe grondwet zou schrijven.

Andere landen hebben in hun republikeinse leven met soortgelijke uitdagingen te maken gehad. Het systeem van politieke partijen in Chili is in een impasse geraakt en is in de voetsporen getreden van Colombia en Venezuela in de jaren tachtig of Ecuador en Bolivia in de jaren negentig. Zoals uiteengezet in het  Bertelsmann Transformation Index (BTI) 2020-rapport , “is het Chileense partijstelsel de afgelopen jaren steeds meer gefragmenteerd en gepolariseerd geraakt, en bevindt het zich in een overgangsperiode waarin nieuwe actoren wedijveren met machtige gevestigde partijen tegen een achtergrond van weinig publiek. vertrouwen in politieke partijen. “

Recente protesten vonden plaats tegen de achtergrond van een politieke elite die verankerd was in hun machtsposities, een toename van corruptieschandalen, een afnemend vertrouwen van de bevolking in het systeem en een afname van  de opkomst van de kiezers .

De sociale opstand in Chili werd aangewakkerd door de hoge persoonlijke schulden van mensen en hun gevoel van heersend sociaal onrecht. Een vaak herhaalde strijdkreet sinds 2019 was dat “Chili wakker werd”, hoewel progressief sociaal activisme in werkelijkheid dateert uit het midden van de jaren 2000.

Een anti-elite-opstand

Ongelijkheid is niet de enige factor achter de recente protesten in Chili. Zoals in heel Latijns-Amerika is sociaaleconomische ongelijkheid al tientallen jaren een constante variabele. Demonstranten mikten op de machtige elites en uitten kritiek op machtsmisbruik in de politiek, het bedrijfsleven, religie en het leger. In de afgelopen tien jaar hebben grote particuliere bedrijven prijsafspraken gemaakt in apotheken en supermarkten, waardoor de kosten van toiletpapier en een lange lijst van andere basisproducten zijn gewijzigd.

Lees ook:  Rutte heeft elite vriendin koningin Máxima nodig voor plaatsje bij de groten

Bovendien waren er aanwijzingen van illegale financiering van politieke campagnes, waarbij de meerderheid van de politieke leiders van Chili betrokken was. Terwijl misdaden zoals kleine diefstal werden bestraft met de gevangenis, werden witteboordencriminaliteit bestraft met kleine boetes of belachelijke straffen, zoals het bijwonen van “ethieklessen”.

Decennialang onderscheidde Chili zich, samen met Uruguay en Costa Rica, van de rest van Latijns-Amerika vanwege de institutionele kracht van zijn regering. Maar nu wordt Chili geconfronteerd met de geleidelijke ineenstorting van het traditionele systeem van politieke partijen.

Wijdverbreide oproepen tot hervormingen

In de afgelopen jaren heeft het politieke centrum van Chili zijn greep verloren. Links is sterk gefragmenteerd, rechts is radicaler en er is een scherpe daling van de opkomst, met minder dan 50% van de in aanmerking komende kiezers die deelnemen aan presidentsverkiezingen en minder dan 40% bij gemeentelijke verkiezingen. De toegenomen polarisatie van de elite heeft een klimaat van confrontatie gecreëerd. Politieke partijen vervullen hun rol als tussenpersoon niet meer, wat betekent dat de protesten praktisch de enige vorm van uiting van maatschappelijke onvrede zijn.

Geconfronteerd met de massale demonstraties op straat, begonnen politici de plannen voor het oktoberreferendum op gang te brengen. De hoop op verandering is onder veel Chilenen hoog. Uit een recent  onderzoek blijkt  dat 64% van de respondenten van plan is te gaan stemmen en 74% steunt het idee om de grondwet te wijzigen.

Chili zal waarschijnlijk een intense periode van verandering ingaan, met inbegrip van de volgende presidentsverkiezingen – in november 2021 – en het opstellen van een nieuwe grondwet. Dit biedt ruimte voor de elite om opnieuw in contact te komen met burgers, die het proces met hoop en achterdocht volgen. De komende twee jaar zullen waarschijnlijk onzekerheid met zich meebrengen, maar ook nieuwe politisering. Zoals in 1991 in Colombia is gebeurd, lijken Chilenen, die geconfronteerd worden met een reeks sociale crises, ervoor te kiezen om de democratie te verdiepen en hun oude constitutionele richtlijnen omver te werpen.

Er zijn al aanwijzingen voor verandering. Na de sociale opstand van oktober 2019 kwam de politieke elite bijvoorbeeld overeen om fundamentele aspecten van de grondwettelijke regel met betrekking tot inheemse volkeren en sociale rechten te herzien. Als de stemming in oktober de deur opent naar een nieuwe grondwet, zal deze waarschijnlijk nieuwe regels over gelijkheid en gereserveerde zetels voor inheemse volkeren bevatten. Voor veel Chilenen heeft een dergelijke stap al lang op zich laten wachten.

Lees ook:  EasyJet betaalt oprichter £ 60 miljoen en vraagt ​​om Britse staatssteun om de coronaviruscrisis aan te pakken

Comments

comments