FEDERALE AGENTEN GEBRUIKTEN GIFTIGE CHEMISCHE ROOKGRANATEN IN PORTLAND

FEDERALE AGENTEN GEBRUIKTEN GIFTIGE CHEMISCHE ROOKGRANATEN IN PORTLAND

11 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Demonstranten in Portland melden ernstige en blijvende bijwerkingen van de chemische wapens die worden gebruikt tijdens Trumps “Operation Diligent Valor.”

TEGEN DE TIJD DAT ze in de nacht van 25 juli voor het federale gerechtsgebouw op Lownsdale Square stond, was Olivia Katbi Smith al verschillende keren blootgesteld aan traangas. Bij die eerdere gelegenheden tijdens de Black Lives Matter-protesten in Portland, Oregon, deze zomer, was vergassing erg onaangenaam geweest: ze moest hoesten en haar ogen en neus doen rennen en steken.

Maar deze keer voelde Smith zich plotseling en gewelddadig slechter dan ooit tevoren, toen ze ongeveer 9 meter van het hek rond het gerechtsgebouw in de binnenstad stond. ‘Ik wist niet of ik zou kotsen of flauw zou vallen’, herinnerde ze zich onlangs. “Ik struikelde en probeerde weg te komen.” Smith, die 28 is, droeg een veiligheidsbril plus een N95-masker en dacht dat wat haar ziek maakte misschien in haar masker vastzat. “Dus ik nam een ​​heel slechte instinctieve beslissing om het af te doen,” zei ze. ‘En in plaats van verlichting te brengen, voelde het meteen zoveel erger, alsof ik vastzat in de lucht. Het was overweldigend. Ik kon niet ademen. ”

Smith, net als duizenden anderen in Portland, ging in juni de straat op om te protesteren tegen de verstikking en moord op George Floyd door een politieagent. Begin juli begon de drukte enigszins te verminderen. Maar nadat Trump besloot die maand federale wetshandhaving naar de stad te sturen , steeg het aantal demonstranten en escaleerde het geweld. En volgens interviews met meer dan een dozijn mensen die de protesten en het onderzoek bijwoonden door het in Portland gevestigde Chemical Weapons Research Consortium, was er een duidelijke verschuiving in het gebruik van chemische munitie op de menigten in de tweede helft van juli, omdat de federale agenten grotere hoeveelheden en verschillende soorten rook en gas op menigten leken te ernstige en soms blijvende gezondheidseffecten veroorzaken.

Rookgranaten

Het politiebureau van Portland begon traangas te gebruiken op demonstranten van Black Lives Matters bijna zodra ze eind mei voor het eerst bijeenkwamen. Burgemeester Ted Wheeler erkende dat de stad “CS” traangas heeft gebruikt. De veelgebruikte formulering bevat 2-chloorbenzalmalononitril, een verbinding die is ontworpen om onmiddellijke pijn te veroorzaken, maar die ook langetermijneffecten kan hebben , waaronder chronische bronchitis . Begin september beval Wheeler de politie het gebruik ervan te staken. Traangas is verboden in oorlog, maar kan worden gebruikt om menigten burgers uiteen te drijven.

granaatOngeëxplodeerde rookgranaat hersteld van de protesten van 16 juli in Portland door een demonstrant en een medicus.

Foto: met dank aan Juniper Simonis

Nadat federale agenten van het Department of Homeland Security in juli naar Portland waren gekomen voor een missie genaamd “Operation Diligent Valor”, groeide en intensiveerde het gebruik van chemische irriterende stoffen om demonstranten te beheersen, te verdrijven en te verwarren en de acties van de wetshandhaving te verdoezelen. Een van de producten die federale agenten lijken te hebben gebruikt tijdens het harde optreden in militaire stijl is een hexachloorethaan “rookgranaat” vervaardigd door een bedrijf genaamd Defense Technology en verkocht als“Maximum HC Smoke.” Vrijwilligers van het Chemical Weapons Research Consortium verzamelden 20 bussen uit het protestgebied die de grootte en vorm hebben van de rookgranaten, waarvan er minstens vijf nog waren voorzien van labels van Defensie Technologie. De groep analyseerde ook het chemische residu op een van de teruggewonnen gebruikte bussen en ontdekte dat het chemicaliën bevatte waarvan bekend is dat ze vrijkomen door de rookgranaten.

Juniper Simonis, een wetenschapper en onderzoeker bij de in Portland gevestigde groep, zei dat ze vanwege hun kenmerkende brandpatronen ook het gebruik van de “HC” -bommen of -granaten konden volgen via video en foto’s. “Geen enkel ander type munitie dat ze gebruikten, brandt zo”, zei Simonis, die beschreef dat de rookbommen anderhalf tot twee minuten lang ‘zichtbare warmte’ afgeven.

Het Department of Homeland Security reageerde niet op vragen van The Intercept over het gebruik van hexachloorethaan “rookgranaten” en andere soorten massacontrolewapens op demonstranten in Portland. Defensietechnologie verwees vragen over het gebruik van de granaat naar het moederbedrijf, de Safariland Group, dat niet reageerde.

De HC-rookbom, die in de jaren dertig werd ontwikkeld om mensen uiteen te drijven en acties op het slagveld te verbergen, is bijzonder gevaarlijk voor de gezondheid en het milieu. De Military-Style Maximum Smoke HC-granaat van Defense Technology is “zeer giftig voor in het water levende organismen met langdurige gevolgen” en wordt “ervan verdacht kanker te veroorzaken”, aldus het veiligheidsinformatieblad van de granaat . Milieueffecten van de rookbommen zijn onder meer het ontbladeren van bomen en een langdurige vermindering van hun groei.

Lees ook:  Trump zet een show op in Portland

De gezondheidseffecten van hexachloorethaan omvatten misselijkheid, braken, depressie van het centrale zenuwstelsel en nier- en leverschade, volgens het veiligheidsinformatieblad van de stof . Zinkchloride, een verbinding die vrijkomt door de granaten in nog grotere hoeveelheden dan hexachloorethaan, heeft “langdurige effecten” op het waterleven, volgens het veiligheidsinformatieblad van de fabrikant  De giftige stof veroorzaakt ook koorts, pijn op de borst en leverschade  en wordt geassocieerd met anorexia, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Hoewel de fabrikant van de granaat, Defense Technology, het op de markt brengt als ‘militaire stijl’, lijkt het ministerie van Defensie jaren geleden begonnen te zijn met het uitfaseren van de rookbom, omdat deze ongelooflijk gevaarlijk was. Een rapport uit 1994 van het Biomedical Research and Development Laboratory van het Amerikaanse leger merkt op: “Blootstelling van onbeschermde soldaten aan hoge concentraties HC-rook gedurende zelfs maar een paar minuten heeft geleid tot verwondingen en dodelijke slachtoffers.”

Het ministerie van Defensie reageerde niet op een vraag of het het gebruik van HC-rookgranaten had stopgezet. Maar een rapport uit 2012 van het Strategic Environmental Research and Development Program, het milieuprogramma van het ministerie van Defensie, geeft aan dat het Amerikaanse leger op dat moment de adoptie van verschillende minder giftige ‘obscuranten’ aan het onderzoeken was vanwege de ernstige ademhalingsmoeilijkheden, zwelling van de longen. , ernstige leverproblemen en de dood in verband met de granaten. Het SERDP-rapport merkt op dat die gezondheidsproblemen “een bedreiging vormen voor de gezondheid van de oorlogsstrijders die tijdens training en gevechten aan deze rook worden blootgesteld.”

(boven) Nadat een reactie is gestopt, vertoont de HC-bus verkoolde resten en (onder) HC-munitie die halverwege de inzet zinkchloride afgeeft. Foto: met dank aan Sarah Riddle.

Onmiddellijke en blijvende effecten

Demonstranten die werden blootgesteld aan chemisch gas en rook tijdens de impasse met federale agenten in Portland, rapporteren een constellatie van onmiddellijke en blijvende effecten die gewoonlijk niet worden geassocieerd met traangas, waaronder braken, haaruitval, onvermogen om te eten en onvermogen om zich te concentreren of ‘hersenmist’ . ” Sommige van de symptomen komen overeen met die welke het leger en de chemische fabrikanten hebben gekoppeld aan zowel hexachloorethaan als zinkchloride.Veel mensen werden onmiddellijk ziek van de chemische wolk. “Ik moest overgeven en de mensen om me heen waren ook aan het overgeven”, zegt een dokter die langs Opal Hexen gaat. ‘Een hele groep mensen gooide in hun gasmasker,’ zei Hexen, die ook een gasmasker droeg dat een groot deel van haar gezicht bedekte. “Op dat moment had ik het gevoel dat ik het moest uittrekken om over te geven”, zei ze. ‘En toen ik dat deed, kreeg ik een verblindend, verstikkend gevoel. Mijn hele lichaam begon te trillen. Ik kon niets zien en ik kon niets verwerken. ”

Laura Jedeed, die in juli naar de meeste protesten ging, braakte niet maar wilde wel. ‘Er is een kokhalsreflex,’ zei ze over haar onmiddellijke reactie op de stof die federale agenten in de lucht spoten. Hoewel ze verschillende keren was blootgesteld aan traangas van het politiebureau van Portland, “voelde alles wat de FBI daar aan het uitzetten was een stuk erger aan”, zei Jedeed. “Het brandt alsof je 24 uur in brand staat.” De nacht nadat ze was blootgesteld, sliep Jedeed met bevroren blikjes in haar handen om haar handen af ​​te koelen. “En ongeveer een dag erna kreeg ik een kokhalsreflex als ik slikte.” Lang daarna worstelde ze om te eten en in augustus was ze 10 pond afgevallen.

Hoewel Jedeed in de 82nd Airborne Division van het leger diende en tweemaal in Afghanistan werd ingezet, zei ze dat de beproeving van blootstelling aan chemicaliën “meer aanvoelde als een gevecht dan alles wat ik in het leger heb meegemaakt”.

Anderen meldden ook dat ze niet geïnteresseerd waren in of afgestoten waren door voedsel, en dat het gewichtsverlies dagen en soms weken na de eerste blootstelling aanhield. Mac Smiff, een muziekjournalist en regelmatig aanwezig bij de protesten, begon het eind juli moeilijk te eten nadat hij herhaaldelijk werd blootgesteld aan traangas en rookbommen die door federale agenten waren afgevuurd. Begin augustus was hij van 193 naar 181 pond gezakt en zei onlangs dat hij het gewicht nog moet herwinnen.

De schade die door de chemische agentia wordt veroorzaakt, behoort tot de vele fysieke verwondingen die het gevolg waren van de botsingen met federale agenten en lokale politie in Portland. In een donderdag vrijgegeven rapport documenteerden Physicians for Human Rights een “consistent patroon van onevenredig en buitensporig gebruik van geweld” door zowel agenten van de politie van Portland als federale agenten tijdens de protesten in juni en juli. Het rapport geeft details over brute verwondingen door rubberen kogels, andere impactmunitie en traangasflessen die naar demonstranten in de stad zijn gegooid, die meer gevallen heeft geregistreerdvan politiegeweld tijdens deze zomer van protest dan enige andere Amerikaanse stad. Het rapport merkte ook op dat het aantal ernstige verwondingen door deze “kinetische impactprojectielen” in Portland toenam nadat federale agenten in juli arriveerden. In het hele land heeft de groep 115 hoofdletsel bevestigd tijdens de protesten na de dood van George Floyd tussen 26 mei en 27 juli.

Lees ook:  De oorlog tegen de dood

Nate Cohen was een van de mensen in Portland die in juli door de federale agenten met een traangasbus werden beschoten. Cohen werkte op 26 juli rond 01.00 uur als medicus. En hoewel de VN-richtlijnen zeggen dat regeringen medisch personeel moeten beschermen zodat demonstranten tijdig toegang hebben tot medische nooddiensten, en Cohen destijds zeven zichtbare rode kruisen droeg, zei hij dat hij voelde zich duidelijk van dichtbij gericht door de federale agenten. De American Civil Liberties Union vertegenwoordigt Cohen en een aantal vrijwillige straatmedici in een rechtszaak  tegen het Department of Homeland Security, de US Marshals Service en de stad Portland omdat ze hen bij de protesten hadden aangevallen.

“Traangasflessen zijn niet ontworpen en expliciet niet bedoeld om op mensen te worden beschoten.”

“Traangasflessen zijn niet ontworpen en expliciet niet bedoeld om op mensen te worden neergeschoten”, zegt Cohen, die een chronische hartaandoening heeft die sinds het incident is verslechterd en nu een busvormig litteken op zijn borst heeft. Terwijl de lokale politie gasflessen ook gebruikte als ballistische wapens, gebruikten de federale agenten ze volgens Cohen anders. ‘Het politiebureau van Portland schoot ze meestal de lucht in’, zei hij. “De FBI schoot ze op mensen.”

En dat is slechts een van de vele manieren waarop chemische wapens voor crowd control werden misbruikt met mogelijk gevaarlijke gevolgen. Terwijl de politie van Portland consequent traangas gebruikte, gebruikten de federale agenten er veel meer van. “De hoeveelheid traangas die ze gebruikten, vooral eind juli, was zo extreem in vergelijking met normale procedures dat we geen idee hebben wat dat niveau van blootstelling doet met mensen”, zei Cohen.

Dat verschillende traangasflessen die na de protesten zijn hersteld, aantoonden dat de producten al lang geleden waren verlopen, roept volgens Cohen verdere vragen op. “Dit waren 10 tot 15 jaar na hun uitwerpdatums,” zei hij. “Niemand van ons heeft een duidelijk idee van wat er met CS-gas gebeurt nadat het begint af te breken.”

No Title

No Description

Onbekend terrein

Misschien wel de grootste vraag over de chemicaliën is welke precies de stoffen vrijkomen en in welke hoeveelheden. Anita Randolph was er enigszins aan gewend geraakt door de politie van Portland te worden vergast voordat ze eind juli door federale agenten met chemicaliën werd overgoten. “We hadden vrij snel geleerd dat je kunt wennen aan de angel die ermee gepaard gaat”, zei Randolph over het gas dat vrijkomt door de lokale politie. “Maar toen de FBI traangas begon te vergassen, was dat pijnlijk.” Hoewel ze een gasmasker droeg en haar lichaam van top tot teen had bedekt, merkte Randolph dat ze plotseling en pijnlijk niet meer kon ademen nadat ze omringd was door een waas van bussen die de agenten naast haar hadden geschoten. ‘Ik viel op mijn knieën,’ zei ze. “Ik kon niet lopen of opstaan ​​tot het punt waarop mensen me moesten helpen.”

De nawerkingen duurden aanzienlijk langer dan toen ze in het verleden vergast was. “Ik had daarna bijna een week een mentale mist”, zegt Randolph, een neurowetenschapper en bestuurslid van Don’t Shoot Portland . Randolph was niet alleen in de war, kon zich niet concentreren en worstelde met geheugen, ze had ook verschillende ernstige migraine en moest twee keer overgeven in de weken na haar blootstelling. Dagenlang was ze zo ziek dat ze haar bed niet kon verlaten. Veel van de vrienden waarmee Randolph werd vergast, vertelden haar dat ze ook symptomen hadden – waaronder enkele die ze niet had.

Een ding dat ze allemaal deelden, was de vraag waaraan ze precies waren blootgesteld. “Wat was dat?” Randolph en haar vrienden begonnen elkaar te vragen.

Lees ook:  VARKENSBAAI 2.0 Hoeveel wist de Trump-regering over de mislukte poging tot staatsgreep in Venezuela?

Volgens het Physicians for Human Rights-rapport is het gebruik van chemische irriterende stoffen “als er niet voldoende toxicologische informatie beschikbaar is om te bevestigen dat het geen ongegronde gezondheidsproblemen zal veroorzaken” waarschijnlijk onwettig.

“Het is absoluut onaanvaardbaar dat we niet weten wat er is gebruikt”, zei Dr. Michele Heisler, medisch directeur bij Physicians for Human Rights. Volgens Heisler vereisen internationale principes dat wetshandhaving informatie verstrekt over de samenstelling van eventueel gebruikte chemische irriterende stoffen. “Maar in Portland werd geen informatie verstrekt.”

Voor mensen die zijn blootgesteld, worden vragen over hun gezondheid verergerd door het gebruik van mogelijk meerdere onbekende chemicaliën. “Wat gebeurt er als je binnen twee minuten HC-gas inademt, dan nog een gas en dan nog een gas?” vroeg Cohen. ‘Ik denk niet dat iemand het weet. Ik denk dat we ons op onbekend terrein bevinden wat betreft de implicaties. ”

Het leven in dit onbekende gebied kan eng zijn. Mac Smiff, die nog steeds probeert het gewicht terug te krijgen dat hij sinds juli heeft verloren, maakt zich zorgen over de mogelijkheid dat hij en anderen die tijd hebben doorgebracht in de mist van chemicaliën die Portland deze zomer bedekten, een verhoogd risico op kanker hebben. “Ik was net aan het praten met een vriend wiens moeder kanker heeft, over hoeveel van ons zijn blootgesteld aan dingen die mogelijk kankerverwekkend zijn,” zei Smiff. “Er zijn nog steeds zoveel vragen waaraan we zijn blootgesteld.”

Randolph, de neurowetenschapper, maakt zich zorgen over blijvende gevolgen voor de geestelijke gezondheid. “Vergast worden is traumatisch”, zei ze. “En aangezien al dat geweld gebeurt, zullen veel mensen hulp zoeken bij de geestelijke gezondheidszorg – voor angst, depressie en stemmingsstoornissen.”

Terwijl de meeste tactische federale agenten zich eind juli terugtrokken uit Portland, gelooft een demonstrant die Jack Tudela volgt, dat ze opnieuw werd blootgesteld aan de giftige chemicaliën toen ze op 18 september een protest bijwoonde in een ICE-faciliteit. Sinds juli had Tudela al ondervond enkele verontrustende symptomen die ze bond aan de chemicaliën die door de federale agenten werden gebruikt. Ze houdt er meestal van om haar nagels lang te houden, maar sinds kort merkt ze dat haar nagels broos worden en afbreken. Ze begon ook haar middellange, zwarte haar te verliezen. Nadat ze gedoucht was, bosjes haarkwam af in haar kam. En Tudela, die een epileptische aandoening heeft die wordt gecontroleerd door medicijnen, zei dat ze vaker milde aanvallen had na de vergassingsincidenten. Net als veel andere vrouwen die protesteerden in Portland, merkte Tudela ook veranderingen in haar menstruatiecyclus op nadat ze tijdens de protesten aan chemicaliën was blootgesteld.

Tudela’s blootstelling aan het protest in september kan alle symptomen die ze ervaart verder verergeren en verlengen. ‘Ze hebben die nacht zoveel gas gelost,’ zei ze. Tudela ging naar dat protest om de aandacht te vestigen op berichten dat ICE zonder hun toestemming hysterectomieën had uitgevoerd op vrouwen onder hun hechtenis. En, zoals ze verwachtte, ondervond ze na de met chemicaliën beladen confrontatie enkele van dezelfde reacties als bij eerdere protesten, waaronder brandend gevoel in haar longen, misselijkheid, braken, moeite met concentreren en een afkeer van voedsel. Toch, zei ze, was het uiten van verontwaardiging over de schending van andermans lichamen de risico’s voor haarzelf waard.

Geniet van 0% BTW op alle mondkapjes waardoor wij ze voor een scherpe prijs kunnen aanbieden.

Goedkoopste mondkapjes van Nederland!

✓ 100 stuks voor 24,99, de laagste prijs van Nederland
✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNL
✓ 3-laags mondkapje van A-kwaliteit
✓ Met GB/T32610-2016 keurmerk

€24,95

Nu kopen is morgen in huis klik hier om te bestellenHerbruikbaar mondkapjes – Kinderen

€9,99

Wil jij een herbruikbaar mondkapje voor kinderen bestellen?

Dit product is een herbruikbaar mondkapje voor kinderen inclusief filter. Je kinderen zijn hiermee beter beschermd. Je kunt dit product wassen in de wasmachine, of de filter vernieuwen met een nieuwe filter. Door de extra filter welke erin zit, komt er geen stof of andere bacteriën door. Dit geeft een goed en beschermend resultaat.

✓ Vandaag besteld, morgen in huis
✓ Op voorraad in Nederland, geleverd met PostNLComments

comments