De Amerikaanse verkiezingen van 2020 uitgelegd

De Amerikaanse verkiezingen van 2020 uitgelegd

13 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Een diep verdeelde VS staat voor beslissende verkiezingen. Dit 360 ° -contextartikel legt de situatie uit.

Nu de verkiezingen op 3 november gepland zijn, heeft het Federal Bureau of Investigation een complot tegen de Democratische gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer gepakt . Een gewapende militie zou van plan zijn haar te ontvoeren en omver te werpen. Whitmer had strenge lockdown-maatregelen bevolen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waar veel Michiganders tegen waren en waartegen het Hooggerechtshof van de staat onlangs oordeelde .

Er zijn al een tijdje problemen in Michigan. In mei bestormden gewapende demonstranten het gebouw van de hoofdstad. Dergelijke woede is in een groot deel van de Verenigde Staten toegenomen langs regionale, ras- en klassenscheiding. Dit jaar veroorzaakte een golf van politiemoorden verontwaardiging en braken protesten uit tegen Black Lives Matter (BLM) . Op 6 juni kwamen een half miljoen mensen naar bijna 550 plaatsen in de VS. Volgens sommige analisten is de VS het meest verdeeld sinds de burgeroorlog van 1861-1865.

De wrok in het land is zo groot dat president Donald Trump heeft geweigerd deel te nemen aan een virtueel stadhuisdebat, waarbij hij de tweeledige debatcommissie beschuldigde van vooringenomenheid. In het eerste debat wisselden Trump en zijn uitdager Joe Biden beledigingen uit, waardoor velen het het lelijkste spektakel noemden sinds het begin van de presidentiële debatten op televisie in 1960. Dit heeft ernstige gevolgen voor de verkiezingen en de Amerikaanse democratie zelf.

Het verhaal van de Amerikaanse verkiezingen van 2020

De VS is een jong land met een oude democratie. Op 6 april 1789 werd George Washington unaniem tot president gekozen. Dit was drie maanden voordat een menigte in Parijs op 14 juli de Bastille bestormde, waarmee de Franse Revolutie begon.

In tegenstelling tot de Fransen die nu een vijfde republiek hebben, zijn de Amerikanen bij hun eerste gebleven. De Amerikaanse grondwet wordt op dezelfde manier vereerd als de Bijbel en is slechts 27 keer gewijzigd sinds 1787. Het laatste amendement is uit 1992 en noch Republikeinen noch Democraten stellen verdere veranderingen voor. Ondanks de burgeroorlog hebben de Amerikaanse republiek, haar democratisch experiment en haar grondwet tot op de dag van vandaag stand gehouden.

De Amerikaanse democratie volgt een vierjaarlijkse cyclus. Elke vier jaar gaan Amerikanen naar de stembus om de president en vice-president te kiezen. Tegelijkertijd stemmen ze ook in 435 leden van het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Amerikaanse Congres dat de portemonnee controleert, voor een termijn van twee jaar. Kiezers mogen ook ongeveer een derde van de zetels kiezen in de Senaat, het hogerhuis dat benoemingen bevestigt – inclusief die bij het Amerikaanse Hooggerechtshof – voor een termijn van zes jaar.

Dit jaar zijn er 35 senaatszetels in het spel op een moment dat Trump Amy Coney Barrett heeft genomineerd voor het Hooggerechtshof na de dood van rechter Ruth Bader Ginsburg. In de VS worden rechters benoemd voor het leven. Barrett is een conservatieve katholiek, terwijl Ginsburg een liberaal icoon was. De 48-jarige Barrett zou conservatieven een 6 tot 3 voordeel geven ten opzichte van liberalen in het Hooggerechtshof. Het zou mogelijk kunnen leiden tot een vernietiging van de historische uitspraak uit 1973 in Roe v.Wade die abortus legaliseerde.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer en de Eerste Kamer zijn relatief eenvoudig. Alle Amerikaanse burgers boven de leeftijd van 18 jaar kunnen stemmen voor de vertegenwoordigers van hun congres districten in een first-past-the-post-systeem. Ze stemmen ook op twee senatoren om de staat waarin ze leven te vertegenwoordigen. Als het gaat om het kiezen van een president, komt het kiescollege om de hoek kijken. In totaal zijn 538 stemmen van het kiescollege verdeeld over 50 staten. Amerikanen stemmen op presidentskandidaten in hun land. De kandidaat die de meerderheid in een staat wint, krijgt de stemmen van het kiescollege die aan die staat worden toegewezen.

Om president te worden, moet een kandidaat 270 of meer stemmen van het kiescollege winnen. Meestal heeft de winnende kandidaat zowel de populaire als de kiescollege stemmen gewonnen. Dit geldt echter niet altijd. In 2000 won Al Gore de populaire stemming, maar won hij slechts 266 stemmen van het Electoral College, terwijl George W. Bush 271 stemmen won. In 2016 won Hillary Clinton de populaire stemming, maar ze won slechts 227 stemmen van het Electoral College, in tegenstelling tot de 304 van Trump omdat ze verloren belangrijke staten door kleine marges. Momenteel leiden Biden en de Democraten in de meeste opiniepeilingen, maar die waren in het verleden niet helemaal juist.

Lees ook:  De verkiezingen van 2016, Trump to Hillary: 'Omdat je in de gevangenis zou zitten!' hij had gelijk

De VS hebben een tweepartijenstelsel zonder ruimte voor een derde partij. De Republikeinse Partij is conservatief. Historisch gezien staat het voor een kleinere overheid, lagere belastingen en een sterkere nationale veiligheid. Genaamd de Grand Old Party (GOP), verzet zich tegen abortus, ondersteunt wapenrechten en wil immigratie beperken. De GOP heeft sterke steun in de meer landelijke delen van het land, zoals het zuiden, zuidwesten en middenwesten. De Democratische Partij is de liberale politieke partij. Traditioneel ondersteunt het meer overheidsingrijpen, hogere belastingen en meer sociale rechtvaardigheid. Democraten steunen abortus, zijn tegen wapenrechten en nemen een mildere kijk op immigratie. Hun machtsbasis ligt in stedelijke gebieden die grotendeels in het noordoosten en de westkust liggen.

Momenteel, terwijl de Republikeinen de Senaat en het Witte Huis controleren, controleren de Democraten het Huis van Afgevaardigden. Het door de Democraten gecontroleerde Huis en het Witte Huis van Trump zijn herhaaldelijk in botsing gekomen over een nieuw stimuleringspakket voor een door het coronavirus geteisterde economie. Op het eerste gezicht is zo’n partijdigheid en bondigheid niet nieuw. Dit is een terugkerend kenmerk in de Amerikaanse politiek. Maar deze keer is het echt anders.

De verkiezing van Trump in 2016 was een seismisch moment. Hij was de onwaarschijnlijkste van de kandidaten die bovenaan kwamen te staan ​​in de Republikeinse voorverkiezingen. Tijdens zijn presidentiële campagne overleefde hij menig faux pas en een schandaal. Tijdens het proces beet zowel de dynastieën van Bush als van Clinton in het stof. Trump won de macht als populist en heeft als één man geregeerd.

President Trump heeft een tijdperk van protectionisme ingeluid , waarbij de tarieven voor veel landen, vooral China, worden opgelegd. Hij heeft de instellingen verzwakt die de VS zelf na de Tweede Wereldoorlog hebben opgericht door te dreigen met terugtrekking uit de Wereldhandelsorganisatie en de resterende contributie niet te betalen aan de Wereldgezondheidsorganisatie nadat ze de VS eruit hadden teruggetrokken. In het begin van zijn presidentschap liep Trump weg van het klimaatakkoord van Parijs van 2015 en gooide hij het Trans-Pacific Partnership overboord dat de Asia Pivot van voormalig president Barack Obama ondersteunde .

Waarom zijn de Amerikaanse verkiezingen van 2020 belangrijk?

De Amerikaanse verkiezingen zijn niet alleen nationaal maar ook wereldwijd van belang. Ten eerste kiezen Amerikanen tussen twee slecht gedefinieerde maar duidelijk alternatieve visies. Donald Trump is voorstander van populistisch nationalisme, terwijl Joe Biden de orde van na de Tweede Wereldoorlog steunt. De eerste zal protectionisme en unilateralisme verder stimuleren, terwijl de laatste enkele, zo niet alle maatregelen van Trump zal terugdraaien. Onder Biden komt er vrijere handel en meer Amerikaanse steun voor internationale instellingen. De verkiezingsuitslag zal de wereld veranderen.

Ten tweede kiezen Amerikanen tussen twee totaal verschillende manieren om met de coronaviruspandemie om te gaan. Trump is uit het ziekenhuis tevoorschijn gekomen na het oplopen van COVID-19 – de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus – om zijn aanhangers te begroeten vanaf het balkon van het Witte Huis, zijn gezichtsmasker af te zetten en te verklaren dat het land weer aan het werk moet. Biden gelooft in voorzichtigheid, draagt ​​zijn masker en stelt voor om de volksgezondheidsrichtlijnen te volgen die sociale distantiëring, beperkte economische activiteit en lockdowns in geval van spikinginfecties bepleiten. Het is niet verwonderlijk dat het Pew Research Center de economie en de gezondheidszorg als de belangrijkste bekommernissen van de kiezers beschouwt. De verkiezing weerspiegelt misschien de afweging die kiezers bereid zijn tussen de twee te maken.

Ten derde klinken vragen over de legitimiteit van de verkiezingen luider dan ooit tevoren sinds de burgeroorlog. BLM-marsen en militie-activiteit zijn symptomen van een diepere malaise. De VS zijn diep verdeeld en het vertrouwen in instellingen is laag. Op zo’n moment kunnen stembiljetten een grote rol spelen bij het beslissen over de verkiezingen. Alle staten voorzien in stemmen per post, maar de regels verschillen sterk. Het uiteindelijke resultaat kan dagen of zelfs weken duren. Trump heeft al twijfels geuit over de legitimiteit van de stembiljetten en er bestaat reële angst voor een vreedzame machtsoverdracht.

Ten vierde lijken wetshandhaving en strafrecht de belangrijkste kwesties bij deze verkiezingen. Veel kiezers vrezen massaprotesten in veel steden. Anderen zijn van mening dat het strafrechtsysteem onrechtvaardig is en zwarte mensen, vooral jonge zwarte mannen, tot slachtoffer maakt. Beide rally ter ondersteuning van de wet en justitie en voor defunding de politie vinden plaats in heel de Verenigde Staten. De verkiezingen zullen de richting bepalen van wetshandhaving en strafrecht in het land.

Ten slotte heeft de uitslag van de verkiezingen onmiddellijke wereldwijde gevolgen omdat Pax Americana aan het rafelen is. Net als Rome kunnen de VS oorlog voeren, zoals het geval was met Vietnam en Irak. Maar net als zijn oude tegenhanger is het de wereldwijde garantie voor relatieve vrede. Nu de VS zich terugtrekken van het wereldtoneel, treden landen als Rusland, China en Turkije op om de leegte te vullen. Bovendien lijkt wat Joseph S. Nye Jr. Amerika’s “zachte kracht” noemt, af te nemen.

Sommigen vermoeden dat het Amerikaanse supermacht onbetwistbaar is. De VS hebben het ruimteprogramma, de superioriteit in de lucht, de diepzeemarine, de allernieuwste technologie, toonaangevende universiteiten, ongeëvenaarde innovatie, verleidelijke popcultuur, goedkoop gas, overvloedige hulpbronnen en een relatief jeugdige bevolking om topdog te zijn. Anderen zien de VS als Rome in verval, geplaagd door corruptie, verdeeldheid en onenigheid. De Amerikaanse verkiezingen van 2020 zouden kunnen onthullen welke van deze twee opvattingen dichter bij de waarheid zouden kunnen liggen, met verstrekkende gevolgen voor de geschiedenis van de wereld.

Lees ook:  Duitse CSU-functionaris Eisenreich wil haat spreken straffen met 5 jaar gevangenisstraf

Comments

comments