Noam Chomsky: Trump is bereid de democratie te ontmantelen om aan de macht te blijven

Noam Chomsky: Trump is bereid de democratie te ontmantelen om aan de macht te blijven

13 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Hoewel het nog te vroeg is om de waarschijnlijke uitkomst van de presidentsverkiezingen van november 2020 te voorspellen, blijft Donald Trump achterlopen in nationale peilingen terwijl hij vuile electorale trucs uithaalt in de hoop de democratische uitdager Joe Biden te verslaan. Veel van Trumps hoop op de overwinning berust op zijn “wet en orde” -campagne, die leugens promoot over fraude met post-in-voting om preventief de verkiezingsresultaten in diskrediet te brengen als ze in het voordeel van Biden zijn. In dit exclusieve interview voor Truthout bespreekt Noam Chomsky de nationale en internationale betekenis van Trumps weigering om zich in te zetten voor een “vreedzame overgang naar de macht” en zijn afhankelijkheid van complottheorieën.

CJ Polychroniou: Noam, met iets meer dan twee weken verwijderd van de belangrijkste nationale verkiezingen in de recente geschiedenis van de VS, blijft de campagne van Trump hameren op de boodschap van ‘wet en orde’ – een politieke tactiek waarop autoritaire leiders altijd hebben vertrouwd om mensen te controleren en hun greep op een land te versterken – maar weigert een “vreedzame overgang naar de macht” te aanvaarden als hij verliest van Biden. Uw mening over deze zaken?

Noam Chomsky : Het beroep op “wet en orde” is normaal, vrijwel reflexief. Trumps dreigement om te weigeren de uitslag van de verkiezingen te accepteren, is dat niet. Het is iets nieuws in stabiele parlementaire democratieën.

Het feit dat deze onvoorziene gebeurtenis zelfs wordt besproken, laat zien hoe effectief de sloopkogel van Trump de formele democratie heeft ondermijnd. We herinneren ons misschien dat Richard Nixon, die niet bepaald werd vereerd vanwege zijn integriteit, een reden had om aan te nemen dat de overwinning bij de verkiezingen van 1960 van hem was gestolen door machinaties van de Democratische Partij. Hij trok de resultaten niet in twijfel en plaatste het welzijn van het land boven persoonlijke ambitie. Al Gore deed hetzelfde in 2020. Het idee dat Trump iets boven zijn persoonlijke ambitie plaatst – zelfs geven om het welzijn van het land – is te belachelijk om te bespreken.

James Madison zei ooit dat vrijheid niet wordt beschermd door “perkamentbarrières” – woorden op papier. Grondwettelijke bevelen veronderstellen eerder goede trouw en enige inzet, hoe beperkt ook, tot het algemeen welzijn. Als dat weg is, zijn we verhuisd naar een andere sociaal-politieke wereld.

De dreigementen van Trump worden behoorlijk serieus genomen, niet alleen in uitgebreid commentaar in de reguliere media en tijdschriften, maar zelfs binnen het leger – dat misschien gedwongen wordt in te grijpen, zoals in de kleine dictaturen die het model van Trump zijn. Een treffend voorbeeld is een open brief aan de hoogste militaire officier van het land, Voorzitter van de Joint Chiefs General Mark Milley, van twee hoog aangeschreven gepensioneerde militaire commandanten, Lt. Colonels John Nagl en Paul Yingling. Ze waarschuwen Milley: “De president van de Verenigde Staten ondermijnt actief ons kiesstelsel en dreigt in functie te blijven in weerwil van onze grondwet. Over een paar maanden moet je misschien kiezen tussen het trotseren van een wetteloze president of het verraden van je constitutionele eed “om de grondwet te verdedigen tegen alle vijanden,” buitenlandse en binnenlandse “.

De vijand is tegenwoordig een binnenlandse vijand: een ‘wetteloze president’, vervolgen Nagl en Yingling, die ‘een privéleger samenstelt dat niet alleen de wil van het electoraat kan dwarsbomen, maar ook de capaciteiten van de gewone wetshandhaving. Wanneer deze troepen op 20 januari 2021 in botsing komen, zal het Amerikaanse leger de enige instelling zijn die in staat is om onze grondwettelijke orde hoog te houden. “

Nu Senaatsrepublikeinen “teruggebracht zijn tot de status van smekeling”, die alle aanhoudende flarden van integriteit hebben opgegeven, zou generaal Milley bereid moeten zijn om een ​​brigade van de 82nd Airborne te sturen om de “kleine groene mannetjes” van Trump te verspreiden, adviseren Nagl en Yingling. “Als je zwijgt, ben je medeplichtig aan een staatsgreep.”

Moeilijk te geloven, maar juist het feit dat dergelijke gedachten worden geuit door nuchtere en gerespecteerde stemmen, en weerklinken in de mainstream, is reden genoeg om ons grote zorgen te maken over de vooruitzichten voor de Amerikaanse samenleving. Ik citeer zelden Thomas Friedman, senior correspondent van de New York Times , maar wanneer hij vraagt ​​of dit misschien onze laatste democratische verkiezing is, sluit hij zich niet aan bij ons ‘wilde mannen in de vleugels’ – om de term van McGeorge Bundy aan te halen voor degenen die zich niet automatisch conformeren aan goedgekeurde leerstellingen.

Ondertussen mogen we niet over het hoofd zien hoe leidende elementen van Trumps ‘privéleger’ hun moed tonen op hun gebruikelijke inzetgebied: de wrede woestijn van Arizona waarnaar de VS sinds Clinton ellendige mensen heeft doen vluchten voor onze vernietiging van hun land. dat we onze verantwoordelijkheid – zowel wettelijk als moreel – kunnen ontlopen om hen een kans op asiel te bieden.

Toen Trump besloot Portland, Oregon te terroriseren, stuurde hij het leger niet, waarschijnlijk in de verwachting dat het zou weigeren zijn bevelen op te volgen, zoals net was gebeurd in Washington, DC. Hij stuurde paramilitairen, de meest felle van hen de tactische eenheid BORTAC van de Border Patrol, die vrijwel vrij spel krijgt met de “verdoemden van de aarde” als doelwit.

Onmiddellijk na zijn terugkeer van het uitvoeren van de bevelen van Trump in Portland, keerde BORTAC terug naar zijn normale bezigheden, waarbij hij een zwak medisch hulpcentrum in de woestijn vernielde waar vrijwilligers medische hulp, zelfs water, wilden bieden aan wanhopige mensen die op de een of andere manier konden overleven.

Niet tevreden met deze prestatie, keerde BORTAC snel terug naar de taak. Misschien willen degenen die te maken hebben met het privéleger van Trump misschien meer over hen te weten komen. Hier is een fragment uit een gezaghebbend rapport van de scène, aangeboden door de humanitaire organisatie No More Deaths :

Na zonsondergang gisteren, 5 oktober, ging de Amerikaanse grenspatrouille het noodhulppost van No More Deaths, Byrd Camp, binnen met een federaal bevel, voor een tweede nachtelijke inval in twee maanden. Vrijwilligers werden 3 uur vastgehouden terwijl 12 mensen die medische zorg, voedsel, water en beschutting tegen de hitte van meer dan 100 graden kregen, werden opgepakt.

In een enorme show van gewapende macht daalde Border Patrol, samen met de Border Patrol Tactical Unit (BORTAC), het kamp af met een gepantserde tank, ATV’s, een helikopter en veel gemarkeerde en niet-gemarkeerde voertuigen. Agenten, gewapend met aanvalsgeweren, joegen en terroriseerden degenen die zorg ontvingen, terwijl de helikopter laag boven hen zweefde en stof en puin opdreef, waardoor het bijna onmogelijk te zien was. Border Patrol sloeg ramen in, brak deuren en vernietigde essentiële kampinfrastructuur en voorraden. Dit was na een zware bewaking van het kamp en het patrouilleren in de omtrek ervan, waardoor een vijandige en verontrustende omgeving werd gecreëerd voor degenen die zorg kregen, sinds zaterdagavond laat op de 3e.

Sinds de vorige overval op 31 juli heeft Border Patrol meerdere keren geweigerd om vrijwilligers te ontmoeten om eerdere gedeelde overeenkomsten te bespreken die het recht op humanitaire hulp bevestigden. Het sectorhoofd van Tucson stuurde vertegenwoordigers van No More Deaths een formele brief waarin hij deze weigering bevestigde.

Dat zijn de professionele elementen van het privéleger van Trump, ondersteund door de gewapende milities die de doctrines van blanke suprematie hooghouden die de FBI en het Department of Homeland Security beschouwen als de belangrijkste binnenlandse dreiging in de VS , sterk toenemend tijdens de Trump-jaren van 20 procent van terrorisme-gerelateerde misdrijven in 2016 tot bijna 100 procent in 2019.

Dat zijn de krachten die de “wet en orde” handhaven als in feite het hoogste militaire commando besluit “medeplichtig te zijn aan een staatsgreep”. Het lijkt onvoorstelbaar, maar helaas niet ondenkbaar.

Ondertussen maken Trump en zijn Republikeinse cohorten overuren om hun strategie uit te voeren om de verkiezingen te ondermijnen of in diskrediet te brengen als ze op de verkeerde manier uitkomen, en zo de weg vrij te maken voor een mogelijke staatsgreep.

Ter voorbereiding wordt een ” leger voor Trump ” gemobiliseerd om in de peilingen neer te strijken om de verkeerde kiezers te intimideren. Wat ooit het ministerie van Justitie was, versoepelt de beperkingen van het onderzoek naar verkiezingsfraude voor het geval dat pad noodzakelijk wordt.

Over het algemeen wordt er geen middel onbeproefd gelaten in de campagne van Trump om democratische vormen te ontmantelen en aan de macht te blijven.

Misschien schuilt er enige troost in het feit dat we niet alleen zijn. Andere grote democratieën zijn ook aan het vervallen en vallen ook in handen van leiders met kenmerken van het fascisme, zo niet de ideologieën (velen, inclusief vooraanstaande fascistische geleerden, beschouwen deze karakterisering van Trump als veel te liefdadig).

‘S Werelds grootste democratie, India, wordt nu geleid door een Trump-achtige sloper, Narendra Modi, die de Indiase seculiere democratie vernietigt en India verandert in een wrede etnocratie, terwijl hij ook Kasjmir verplettert.

De oudste democratie ter wereld, Groot-Brittannië, heeft de sloopopdracht van Trump niet benaderd, maar premier Boris Johnson probeert lid te worden van de club. Zijn ontslag van het Parlement zodat hij door zijn versie van de Brexit heen kon rammen, die snel werd vernietigd door het Hooggerechtshof, veroorzaakte verontwaardiging in Britse juridische kringen, met de beschuldiging dat hij het vermoeden van goede trouw ondermijnde waarop de Britse grondwettelijke orde eeuwenlang rustte. . Sindsdien is hij overgegaan tot het schenden van het internationaal recht – toegegeven, maar slechts “een klein beetje” – door een cruciale bepaling van de overeenkomst die hij zojuist had bereikt met de EU, die nu Groot-Brittannië aanklaagt voor deze schending, ongedaan te maken.

We kunnen de op een na grootste democratie op het westelijk halfrond toevoegen, gerund door een Trump-kloon die op alle mogelijke manieren zijn model probeert te imiteren, bijvoorbeeld door te proberen onderzoekers te ontslaan omdat ze durfden te kijken naar de corruptie en vermeende criminaliteit die hem en zijn gezin omringt. . [Jair] Bolsonaro werd geblokkeerd door het Hooggerechtshof. De VS zijn verder op weg gegaan naar autocratie. Toen inspecteurs-generaal belast met het toezicht op executieve misdrijven dezelfde koers volgden, ontsloeg de toekomstige dictator in het Witte Huis hen gewoon. Hij deed dit zonder een glimp van de Republikeinse Senaat die deze poging had ingesteld om het publiek te beschermen, nu ‘teruggebracht tot de status van smekeling’.

Misschien is het toeval, maar er is een opmerkelijke correlatie tussen de toewijding van leiders om de democratische orde te vernietigen en het versnellen van de slachting van hun eigen bevolking door COVID-19. De huidige ranglijst van gevallen en sterfgevallen, gerapporteerd door de gezaghebbende South China Morning Post (Hong Kong), is vanaf de top:

Verenigde Staten: 7.551.428 gevallen, 211.844 doden

India: 6.835.655 gevallen, 105.526 doden

Brazilië: 5.000.694 gevallen, 148.228 doden

Ze worden ver achterop gevolgd door een stellaire democratie, Rusland: 1.253.603 gevallen, 21.939 doden. Anderen worden in hun kielzog achtergelaten.

Dit is natuurlijk niet het volledige plaatje. Het is belangrijk om rekening te houden met sterftecijfers en andere variabelen. Maar het algemene beeld en de correlatie zijn moeilijk over het hoofd te zien.

Wat er in de VS, India en Brazilië gebeurt, roept ook herinneringen op aan het begin van de jaren dertig – voor mij bittere persoonlijke herinneringen. Een gemeenschappelijk kenmerk is de fanatieke aanbidding van de Maximal Leader door zijn loyale volgers. Er is een merkwaardig verschil. Mussolini en Hitler gaven hun aanbidders iets: sociale hervormingen, een plek onder de zon. Trump steekt ze in de rug met vrijwel elke wetgevende en uitvoerende actie, en schaadt de VS in de internationale arena ernstig. Hetzelfde geldt voor zijn metgezellen in India en Brazilië.

Lees ook:  Demagogische 'democratie': censuur en de sociale mediaoorlog van Washington tegen Iran

Trumps toewijding om de Amerikaanse bevolking maximaal leed te bezorgen, is verbluffend om te zien. Het gaat veel verder dan zijn werkelijk kolossale misdaden: racen naar de afgrond van een milieuramp en de dreiging van een nucleaire oorlog sterk vergroten. Op veel mindere manieren wordt er wederom geen middel onbeproefd gelaten om het publiek ernstige schade toe te brengen.

Laten we ons gewoon houden aan de pandemie, de minste van de ernstige crises waarmee de mensheid wordt geconfronteerd. Er is een internationaal consortium, Covax, dat zich inzet om het zoeken naar vaccins te vergemakkelijken door middel van gezamenlijke inspanningen en om op zijn minst enige aandacht te schenken aan de distributieproblemen, om ervoor te zorgen dat potentiële vaccins en andere behandelingen beschikbaar zullen zijn voor degenen die ze nodig hebben in plaats van gemonopoliseerd door de rijk.

Trump’s bijdrage? De gebruikelijke: terugtrekken uit de inspanning van meer dan 170 landen .

De wrecker-in-chief heeft altijd een voorwendsel: in dit geval is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erbij betrokken, en de WHO dient Trump als zondebok terwijl hij in het rond zwaait om de aandacht af te leiden van zijn slachting op tienduizenden Amerikanen.

Afgezien van de kenmerkende wreedheid bij het nastreven van eigenbelang, betekent terugtrekking dat Amerikanen beroofd zullen worden als vaccins elders worden ontwikkeld – misschien in China, dat volgens sommige rapporten mogelijk de leiding heeft.

Net als in 2003, na de SARS-epidemie, waarschuwen wetenschappers nu dat een nieuwe coronaviruspandemie waarschijnlijk is, waarschijnlijk ernstiger dan deze. We hebben eerder besproken hoe Trump de bescherming tegen de huidige pandemie heeft ontmanteld, waardoor de VS buitengewoon onvoorbereid is. Hij volgt nu resoluut dezelfde koers, niet alleen door zich terug te trekken uit Covax.

De landen van de wereld nemen nu deel aan een VN Biodiversiteitstop “om te proberen de snelle vernietiging van de natuur door de mensheid te vertragen”. De VN-functionaris die de conventie leidt, Elizabeth Maruma Mrema, benadrukt dat het voorkomen van een nieuwe pandemie een cruciaal doelwit is. Als we nog een COVID willen vermijden, waarschuwt ze , “we moeten actie ondernemen…. We behouden en beschermen die natuur, de biodiversiteit, of het zal ons laten lijden zoals we nu doen. “

Trump helpt weer op de gebruikelijke manier: door te weigeren mee te doen.

Ook in dit geval helpen de media. De geciteerde twee minuten op NPR hebben mogelijk de dekking uitgeput, suggereert een vluchtige zoektocht.

Ondertussen vordert de “vernietiging van de natuur door de mensheid” snel. Een belangrijke studie naar de vernietiging van de biodiversiteit door de Royal Botanical Gardens, Kew ontdekte dat “Twee vijfde van de planten in de wereld met uitsterven worden bedreigd…. We ‘negeren de potentiële schatkist van wilde soorten’ die potentiële brandstoffen, voedsel en medicijnen aan de mensheid biedt, zegt natuurwetenschapper Colin Clubbe. ‘

Deze studie kreeg 3 minuten op BBC . We moeten tenslotte aan prioriteiten blijven.

Trumps benadering van internationale conventies en initiatieven is eenvoudig: als ik het niet heb gemaakt, vernietig het dan en beweer dat het de slechtste deal in de geschiedenis is. Als ik het heb gemaakt, is het “de deal van de eeuw”, de grootste prestatie in de herinnering. En met zijn media-echokamer en smekelingen op het congres kan hij ermee wegkomen. Heb medelijden met het land en de wereld.

Toegegeven, de methoden van Trump bereiken iets. Het zwaaien met de grote stok levert soms resultaten op. Toen de VS de VN-Veiligheidsraad benaderden om te eisen dat ze de strenge sancties tegen Iran zouden hernieuwen, weigerden ze met bijna volledige unanimiteit, zelfs niet in Groot-Brittannië. Ongeacht. Staatssecretaris Pompeo keerde op goede Mussolini-Hitler-wijze terug naar de Veiligheidsraad om hen te informeren dat de VN-sancties worden verlengd.

“De Verenigde Staten hebben deze beslissende actie ondernomen”, instrueerde Pompeo zijn personeelsleden van de Veiligheidsraad , “omdat de Veiligheidsraad er niet in slaagde zijn JCPOA-verplichtingen na te komen, maar het VN-wapenembargo tegen Iran niet heeft verlengd.” Een dergelijke ongehoorzaamheid kan natuurlijk niet worden getolereerd door de Beste Leider van de wereld.

Meer in het algemeen versterkt de regering-Trump gestaag de reactionaire internationale onder leiding van Washington, het enige geostrategische initiatief dat kan worden gedetecteerd in de administratieve chaos. Prime-leden zijn Trumps metgezellen Modi en Bolsonaro. In het Midden-Oosten krijgen ze gezelschap van de Egyptische generaal al-Sisi, Trumps ‘ favoriete dictator, ”Die Egypte naar nieuwe diepten van wanhoop heeft gedreven. En natuurlijk de dictaturen in de Golf, onder leiding van de achtenswaardige Mohammed bin Salman, verantwoordelijk voor de brute moord op Khashoggi als een van zijn mindere misdaden. Een ander welkom lid is Israël, dat nu nauwelijks zijn weg naar uiterst rechts verbergt. De recente formalisering van stilzwijgende betrekkingen tussen Israël en de dictaturen van de Golf vindt zijn natuurlijke plaats in dit systeem. Er zijn ook leden daarbuiten, zoals Viktor Orbán’s Hongaarse illiberale democratie, en wachtend in de coulissen, zulke aantrekkelijke figuren als de Italiaanse Mario Salvini, die de verdrinking viert van duizenden verdoemden in de Middellandse Zee, niet zonder de bijdragen van Italië aan het genocidale record van Europa.

Aan de positieve kant wordt de reactionaire international van Trump nu tegengewerkt door de nieuwe Progressive International, die voortkwam uit de Sanders-beweging in de VS en een Europese tegenhanger, DiEM25, een transnationale beweging die probeert te behouden en te versterken wat van waarde is in de Europese Unie, terwijl het overwinnen van zijn ernstige gebreken. Het heeft ook een breed scala aan vertegenwoordigers uit het Zuiden aangetrokken. De eerste internationale conferentie vond net plaats in IJsland, waar de premier lid is. Hoewel het natuurlijk de middelen voor geweld en rijkdom van de reactionaire internationale mist, heeft het beloofd een volksvertegenwoordiger te worden in de wereldwijde klassenoorlog die gaande is om de contouren van de post-pandemische wereld te bepalen.

Typisch voor autoritaire leiders, Trump leunt zwaar op het gebruik en de promotie van complottheorieën, blijkbaar volledig bewust van het feit dat complottheorieën de politieke polarisatie versterken. Waarom gedijen complottheorieën in de politiek, en wat betekenen ze voor de politieke realiteit aan het einde van het tweede decennium van de 21ste eeuw in de Verenigde Staten?

Een van de redenen waarom complottheorieën floreren, is dat mensen uitleg willen, soms uit intellectuele nieuwsgierigheid, soms om meer persoonlijke en vaak ontroerende redenen. Dat is vooral het geval als dingen uit elkaar vallen. Dat is op veel manieren gebeurd.

Denk aan de neoliberale ramp van de afgelopen 40 jaar. De essentie ervan werd met veel duidelijkheid aangekondigd door Thatcher en Reagan, en hun economische goeroe Milton Friedman, vanaf het begin: er is geen samenleving; individuen moeten de verwoestingen van de markt alleen het hoofd bieden, zonder verdediging, zeker niet de vakbonden, die moeten worden vernietigd. Regeringen zijn het probleem, gebrekkig door het feit dat ze gedeeltelijk reageren op het publiek. Beslissingen moeten daarom worden overgedragen aan particuliere handen, in feite het bedrijfsleven. Bedrijven moeten zich uitsluitend toeleggen op zelfverrijking – niet een economisch principe, maar een ethisch oordeel.

Er zijn nog meer nuances, maar dit is de essentie. Als we deze principes samenvoegen, is het niet moeilijk om enkele conclusies te trekken over de waarschijnlijke gevolgen.

De Rand Corporation heeft zojuist een studie uitgebracht over de omvang van de (nauwelijks onverwachte) effecten . Ze schatten het bedrag dat sinds Reagan-Thatcher-Friedman is “overgedragen” van de middenklasse en de arbeidersklasse naar de zeer rijken op $ 47 biljoen. “Overval” is misschien een nauwkeuriger term.

Rand beschouwt de allerrijksten als de top 10 procent. Dat is misleidend. Het is een overweldigende fractie hiervan. De top 0,1 procent heeft hun aandeel in de rijkdom van het land zien verdubbelen sinds Reagan, tot 20 procent.

Dit is slechts een deel van het grimmige verhaal, versterkt door Clintons radicaal anti-arbeidsglobaliseringsprogramma, post-Thatcher bezuinigingen, Obama’s reddingsoperatie van de daders van de woningcrash en afwijzing van wetgeving om ook de slachtoffers te helpen, en nog veel meer.

Het zou niet als een grote verrassing moeten komen dat de epidemie van “dood van wanhoop” die de VS heeft geteisterd, voornamelijk onder blanke mannen in de werkende leeftijd, Groot-Brittannië nu begint te achtervolgen . Noch zoveel van de wereld wordt verteerd door woede, wrok, minachting voor instituties. Dit biedt vruchtbaar terrein aan demagogen en oplichters – soms, zoals Trump, zeer bekwaam – die kunnen paraderen als de redders van het publiek terwijl ze slaafs hun onderdrukkers dienen. Met ruime hulp van het informatiesysteem kunnen ze de aandacht afleiden van de bronnen van populaire onvrede naar de standaard zondebokken, waarbij ze diepgewortelde vooroordelen en angsten uitbuiten. Het is niet nodig om te herzien hoe het wordt gedaan.

In een dergelijk klimaat kunnen complottheorieën floreren.

Er zijn nog andere factoren waarmee u rekening moet houden. De echte wereld is complex. Kies een evenement dat je leuk vindt en zelfs de meest solide accounts hebben veel losse eindjes, vreemde toevalligheden, onverklaarbare kenmerken. Daarom doen wetenschappers experimenten, waarbij ze radicaal abstraheren van de waargenomen verschijnselen. Nogmaals, dat moedigt complottheorieën aan.

Bovendien kunnen sommige theorieën enige geldigheid hebben. Adam Smith overdreef bewust toen hij verklaarde dat “Mensen van hetzelfde vak zelden samenkomen, zelfs niet voor vrolijkheid en afleiding, maar het gesprek eindigt in een samenzwering tegen het publiek, of in een of ander idee om de prijzen te verhogen.” Maar hij verzon geen fantasie. Het gebeurt constant. Sommige van deze escapades zijn goed gedocumenteerd. In veel andere gevallen is er reden voor verdenking.

Om maar één actueel voorbeeld te geven: de vastberaden en respectabele Duitse nationale omroep Deutsche Welle interviewde onlangs de prominente Amerikaanse politicoloog Norman Ornstein van het American Enterprise Institute over enkele merkwaardige handelingen waarbij Trump, Deutsche Bank en het Amerikaanse Hooggerechtshof betrokken waren.

Om de openingswoorden te citeren:

Het explosieve rapport van de New York Times over de belastingsituatie van de Amerikaanse president Trump roept enkele ongemakkelijke vragen op voor de grootste geldschieter van Duitsland, Deutsche Bank, namelijk: waarom leende Deutsche Bank Mr.Trump 2 miljard dollar tegelijkertijd aan andere banken, waaronder alle Amerikaanse banken, waren daar niet toe bereid? En hoewel Deutsche Bank de leningen afhandelt, kunnen we vanavond niet zeggen wie of wat er achter dat geld zit. Met andere woorden, we weten niet wie de schuld heeft van de Amerikaanse president Donald Trump. En wat aan de puzzel wordt toegevoegd, is de rol die wordt gespeeld door de zoon van een voormalige rechter van het Hooggerechtshof. Justin Kennedy, zoon van voormalig justitie Anthony Kennedy, was afdelingshoofd en contactpersoon voor Trump bij Deutsche Bank. Kennedy stond dicht bij de toenmalige toekomstige president terwijl hij hem geld bleef lenen.

Een ander deel van de puzzel, zoals Ornstein uitlegt, is de voortijdige pensionering van Justice Kennedy, de schommelende stemming over het Hof, waardoor Trump de jonge extreemrechtse Brett Kavanaugh, de protégé van Justin Kennedy, kan nomineren om hem te vervangen.

“De optiek ziet er verschrikkelijk uit”, besluit Ornstein, en roept op tot onderzoek door de staat New York, niet door de federale aanklagers, die nu in de zakken zitten van de wettelijke vertegenwoordigers van Trump, voorheen bekend als het ministerie van Justitie.

Het is geen samenzweringstheorie, maar kan gemakkelijk als een complot worden geformuleerd.

Kortom, in een stinkende moeras bloeien samenzweringstheorieën, en sommige kunnen een aanzienlijke invloed blijken te hebben op de wereld die is gecreëerd door systemen van staats- en particuliere macht.

Lees ook:  De Mythe Van De Kerstman Ontmaskeren

Comments

comments