Kunnen we echt leren leven met het coronavirus? NEE alleen als we een vaccin hebben

Kunnen we echt leren leven met het coronavirus? NEE alleen als we een vaccin hebben

14 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Nu we het laatste kwartaal van 2020 ingaan, vertoont het virus dat dit moeilijke jaar heeft bepaald geen tekenen van verdwijning. Bij gebrek aan een vaccin of een in het algemeen effectieve behandeling, zeggen sommigen nu dat we moeten leren leven met COVID-19. Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit?

Het is een gecompliceerde vraag die hierop neerkomt: moeten we toestaan ​​dat SARS-CoV-2 zich door het grootste deel van de bevolking verspreidt, terwijl we alle ouderen en mensen met een hoog risico op ernstige ziekte beschermen, waardoor een zekere onderliggende immuniteit in de bevolking ontstaat ? Of is het beter om de beheersmaatregelen bij te houden en te streven naar uitroeiing van het virus ?

Bij het beantwoorden van de vraag wordt vaak een beroep gedaan op het concept van “kudde-immuniteit” – wanneer ongeveer 60% van de bevolking immuun is voor een ziekte -. Maar deze term wordt niet goed begrepen. Bestrijding van een infectieziekte door opbouw van natuurlijke immuniteit in de bevolking is nog nooit eerder bereikt. Kudde-immuniteit werkt door middel van gerichte vaccinatie en we hebben nog geen vaccin tegen COVID-19.

Virussen en immuniteit

Neem het voorbeeld van pokken – een zeer besmettelijke, enge ziekte en het enige menselijke virus dat we ooit hebben uitgeroeid. In tegenstelling tot COVID-19 vertoonden mensen die het virus opliepen altijd symptomen, zodat ze konden worden gevonden en geïsoleerd. Iedereen die niet stierf, zou levenslang worden beschermd.

Maar we ontdoen de wereld er pas volledig van door een gecoördineerde vaccinatiecampagne . Alleen zo konden over de hele wereld voldoende beschermingsniveaus worden bereikt om de drempel voor kuddeimmuniteit te bereiken.

Ongeveer een kwart van alle verkoudheden wordt veroorzaakt door soorten coronavirus. Aangezien SARS-CoV-2 ook een coronavirus is, zou er dan een vergelijkbare beschermende cross-over kunnen zijn? We weten niet hoe lang de bescherming tegen een coronavirus duurt nadat u hersteld bent, maar we weten wel dat het niet eeuwig duurt.

Een recent onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat sommige mensen in hetzelfde winterseizoen meer dan eens ziek kunnen worden van hetzelfde type coronavirus. Dit toont aan dat natuurlijke immuniteit niet kan worden aangenomen als een feit van de relatie tussen mens en coronavirus, en dat immuniteit van kuddes waarschijnlijk niet van nature kan plaatsvinden. Het zou inderdaad opmerkelijk zijn als we zonder vaccin een natuurlijke immuniteit zouden kunnen bereiken, zoals nog nooit eerder is gebeurd.

De verspreiding beheersen

Hoe zit het met het proberen om van SARS-CoV-2 af te komen door de verspreiding ervan te beheersen? Dit is wat er gebeurde met zijn naaste familieleden SARS-CoV, of Sars, en MERS-CoV, Middle Eastern Respiratory Syndrome, die beide ook verband houden met vleermuiscoronavirussen. Deze ziekten doken op in de 21e eeuw en vormden een nieuwe ziekteverwekker waarop het menselijke immuunsysteem kan reageren, dus het kunnen nuttige voorbeelden zijn om te voorspellen wat er met COVID-19 zou kunnen gebeuren.

Sars ging tussen november 2002 en mei 2004 twee keer de wereld rond voordat hij helemaal verdween. Dit was te danken aan stringente beheersmaatregelen, zoals quarantaine voor contacten van mensen met de infectie en regelmatige grondige schoonmaak van openbare ruimtes.

Er is een robuust laboratoriumtestschema opgezet. Mensen werden aangemoedigd om gezichtsmaskers te dragen en vaak hun handen te wassen. Deze maatregelen stopten de verspreiding van het virus tussen mensen, wat leidde tot het uitsterven ervan .

Het voordeel dat we hadden bij het bestrijden van Sars was dat de meeste mensen die de infectie hadden, vrij snel symptomen ontwikkelden, zodat ze konden worden geïdentificeerd, gezien de medische hulp die ze nodig hadden en vervolgens konden worden geïsoleerd om te voorkomen dat ze anderen zouden infecteren. Helaas lijkt COVID-19 het meest besmettelijk te zijn aan het begin van de ziekte, terwijl mensen milde of geen symptomen hebben, dus we kunnen niet hetzelfde zo effectief doen.

Mers werd voor het eerst opgemerkt in het Midden-Oosten in 2012. Het veroorzaakt een zeer ernstige ziekte en doodt 34% van degenen die het krijgen . Het lijkt minder besmettelijk te zijn dan SARS en SARS-CoV-2 – om de ziekte te verspreiden moeten mensen in nauw contact staan.

Lees ook:  Werken COVID-19- vaccins als er herinfecties zijn?

Patiënten met Mers geven het dus meestal aan degenen die voor hen zorgen in het ziekenhuis of aan hun naaste families. Dit maakt het gemakkelijker om uitbraken in te dammen en heeft voorkomen dat de ziekte geografisch te wijdverspreid wordt. Er zijn nog steeds grote uitbraken, waaronder 199 gevallen in Saoedi-Arabië in 2019.

Net als Mers, en in tegenstelling tot Sars, kunnen we verwachten dat uitbraken van COVID-19 opduiken, zelfs nadat we het min of meer onder controle hebben. Het belangrijkste is om mensen die de infectie hebben zo snel mogelijk te identificeren, door middel van tests en contactopsporing, om het aantal slachtoffers van een bepaald incident te verminderen. Een effectief en veelgebruikt vaccin zou helpen om eerder in dit stadium te komen.

Vestigen

Vergelijkingen met uitbraken van influenza zijn ook nuttig om te begrijpen hoe ‘leven met’ COVID-19 eruit zou kunnen zien. De Spaanse griep 1918-1920 heeft naar schatting 500 miljoen mensen besmet en ongeveer 50 miljoen mensen zijn omgekomen . Tussen januari 2009 en augustus 2010 was waarschijnlijk minstens 10% van de wereldbevolking besmet met de Mexicaanse Mexicaanse griep, maar het aantal sterfgevallen met iets meer dan een kwart miljoen was vergelijkbaar met het verwachte percentage voor seizoensgriep.

De virussen uit 1918 en 2009 zijn van hetzelfde type influenza A, genaamd H1N1. Dus waarom was het sterftecijfer lager voor de Mexicaanse griep? Dat komt omdat in de 21e eeuw laboratoriumtesten op influenza een routinetaak zijn, we hadden effectieve antivirale behandelingen (Tamiflu en Relenza) en een vaccin. Het virus muteerde ook om minder gevaarlijk te worden. Het kwam tot rust en voegde zich bij alle andere seizoensgriepstammen, en staat nu bekend als H1N1pdm09

Zou hetzelfde kunnen gebeuren voor COVID-19? Jammer genoeg niet. We hebben wel degelijk nauwkeurige laboratoriumtesten voor SARS-CoV-2, maar deze zijn pas in 2020 uitgevonden. Het testen heeft de microbiologische laboratoria van het ziekenhuis extra werk opgeleverd terwijl ze nog door moeten met al hun gewone werk.

Het antivirale middel remdesivir wordt alleen gebruikt om mensen te behandelen die al in het ziekenhuis liggen met ernstige COVID-19. Het is onwaarschijnlijk dat een vaccin klaar is voor het voorjaar van 2021. Er zijn een paar nieuwe stammen van SARS-CoV-2, maar helaas zijn ze ofwel ongeveer hetzelfde als het origineel, ofwel meer besmettelijk . Dit virus vertoont nog geen tekenen van settelen.

De uitgang

De meeste mensen die COVID-19 krijgen, herstellen, maar ongeveer 3% van degenen die over de hele wereld positief hebben getest, zijn overleden . We weten niet welk deel van degenen die een soort van herstel doormaken, bijwerkingen op de lange termijn zullen ontwikkelen (bekend als lange COVID), maar het kan oplopen tot 10% . Studies van mensen die begin jaren 2000 met Sars besmet waren, tonen aan dat sommigen van hen 15 jaar later nog steeds longproblemen hadden

Geconfronteerd met dergelijke statistieken, zouden we moeten proberen ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen worden beschermd tegen COVID-19-infectie, en niet “leren leven met het virus”. We moeten doorgaan met de dagelijkse maatregelen om te voorkomen dat het coronavirus zoveel mogelijk tussen mensen doorgaat. In de loop van 2020 betekende dat in de meeste landen verschillende gradaties van door de overheid opgelegde lockdown.

Op middellange termijn moet er een evenwicht zijn tussen beperkingen van de vrijheid van mensen en hen in staat stellen om geliefden te ontmoeten en de kost te verdienen. Maar SARS-CoV-2 is niet zoals pokken, niet zoals Sars of Mers en niet zoals de Spaanse of Mexicaanse griep. Er zijn lessen die we kunnen leren van deze eerdere infectieziekten, maar dit gaat verder dan slecht begrepen concepten van kudde-immuniteit, eliminatie of leren leven met een virus.

Het lijkt erop dat uitbraken van SARS-CoV-2 nog enige tijd een feit zullen zijn, maar “leren leven met het virus” zou niet moeten betekenen dat het grote aantallen mensen besmet. Het plan moet zijn om ervoor te zorgen dat maar heel weinig mensen besmet raken, zodat nieuwe uitbraken klein en zeldzaam zijn.Lees ook:  Terwijl Coronvirus de VS grijpt, krijgen Amerikanen een voorproefje van het leven onder sancties

Comments

comments