ONDER DEKKING VAN COVID Filippijnen gaan nationale identiteitskaart uitrollen naarmate de bewakingsstaat zich over de hele wereld verspreidt

ONDER DEKKING VAN COVID Filippijnen gaan nationale identiteitskaart uitrollen naarmate de bewakingsstaat zich over de hele wereld verspreidt

15 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

De COVID-19-crisis en de wereldwijde lockdowns hebben regeringen over de hele wereld de mogelijkheid geboden om maatregelen van bevolkingsbeheersing te implementeren die pas een paar jaar geleden ondenkbaar waren en die werden verbannen naar de meest dystopische producties van Hollywood.

De Philippine Statistics Authority ( PSA ), het centrale organisme dat belast is met het verzamelen, samenstellen en analyseren van gegevens in het Zuidoost-Aziatische land, is begonnen met een grootschalige, huis-aan-huis wervingsoperatie om 9 miljoen hoofden van huishoudens en andere volwassenen vooraf te registreren in de laagste inkomensgroepen van het land.

Vanwege de aanhoudende coronaviruspandemie zal het vlaggenschipprogramma  in eerste instantie worden uitgevoerd in regio’s waar het aantal COVID-gevallen laag is, en alleen op vrijwillige basis. Ondanks naar verluidt brede steun voor het nieuwe systeem (meer dan 70 procent), hebben bezorgdheid over privacy het identificatiesysteem hardnekkig gemaakt sinds het werd opgelegd door de Philippine Identification System Act  en in 2018 door president Rodrigo Duterte in de wet werd ondertekend.

De wetgeving, oorspronkelijk opgesteld door een voormalig hoofd van de Filippijnse nationale politie, zal informatie bevatten die al in het bezit is van de PSA, evenals de uiteindelijke opname van biometrische gegevens, zoals irisscans en volledige vingerafdrukken. De Filipijnse onderzoeker Josh Malonzo, van de College Editors Guild of the Philippines, tweette  maandag een all-caps-waarschuwing over hoe het nationale ID-programma zal aansluiten bij de zeer controversiële Anti-Terrorism Act van 2020, resulterend in de facto massale surveillance.

Een groot deel van de rechtvaardiging voor het nationale ID-systeem draait om inspanningen om de 46 bestaande door de overheid uitgegeven ID’s te consolideren en om betalingen in commerciële sectoren te vergemakkelijken. De centrale bank van de Filippijnen is een van de grote instellingen die aandringen op het nieuwe systeem, waarvan zij hoopt dat het aantal Filippino’s met bankrekeningen zal toenemen  van de huidige 29 procent tot 70 procent in 2023.

Andere krachtige voorstanders  van het ontluikende ID-systeem zijn twee van de grootste telecombedrijven van het land, PLDT en Globe Telecom, die hebben geprobeerd e-betalingen te introduceren in een land waar de meerderheid van de bevolking er nog steeds de voorkeur aan geeft om dagelijks contant geld te gebruiken. dagtransacties, die soortgelijke initiatieven weerspiegelen van banken en transnationale ondernemingen in andere ontwikkelingslanden.

De preregistratieperiode loopt van 12 oktober 2020 tot 30 december en overlapt enigszins met het begin van het volledige registratieproces, dat gepland staat om in november te beginnen. De huidige chef van de Filippijnse Nationale Politie (PNP), generaal Camilo Cascolan, gaf zijn aanklachten opdracht  om te coördineren met de PSA en Local Government Units (LGU’s) om het preregistratieproces uit te voeren, dat zal beginnen in de landelijke gebieden van het land. en ga volgend jaar verder naar de metropoolregio’s. De PSA streeft ernaar tegen  eind 2022 108 miljoen Filippino’s in te schrijven .

Lees ook:  Witte huis neemt het verhaal van 'Trump' terug - hij heeft waarschijnlijk nooit toestemming gegeven om Iran aan te vallen

Excuses voor het werk

Het momentum voor een nationaal identificatiesysteem houdt echter niet op bij de grenzen van wat de financiële sector “opkomende markten” noemt. In de Verenigde Staten wacht momenteel wetgeving voor een nieuwe nationale identiteitskaart in het Amerikaanse Congres. Geïntroduceerd door het Amerikaanse congreslid Bill Foster op 11 september 2020, maakt de Improving Digital Identity Act van 2020 gebruik van veel van dezelfde rechtvaardigingen die in de Filippijnen worden gebruikt om consensus te genereren voor een nationaal identiteitsbewijs, zoals de coronaviruscrisis, die het ontbreken van een alomvattende digitale identiteitsstrategie ”, aldus  de voorstanders van het wetsvoorstel.

Niettemin, in een land waar digitale betalingen al alomtegenwoordig zijn, zal de bestaansreden die in de Filippijnen wordt gebruikt – namelijk de wens om miljoenen Filippino’s zonder bankrekening in het banksysteem te brengen – niet noodzakelijk zo goed werken in Amerika, waar de dreiging van cyberaanvallen en cyberbeveiligingskwesties in het algemeen worden in plaats daarvan genoemd als de belangrijkste reden voor de implementatie van een nationaal identificatiesysteem, met veel van dezelfde biometrische kenmerken die Duterte’s landgenoten binnenkort zullen moeten verstrekken aan hun regering.

Het wetsvoorstel van Foster citeert de directeur  van het Financial Crimes Enforcement Network van het Amerikaanse ministerie van Financiën (FinCEN), Kenneth A. Blanco, om zijn zaak te verdedigen door identiteitsdiefstal de schuld te geven als de hoofdoorzaak “achter veel van de fraude en cybercriminaliteit die onze natie vandaag de dag treft. ” Slechts een paar weken later onthulden de beruchte FinCEN-lekken gemakkelijk de wereldwijde omvang van frauduleuze activiteiten van ‘s werelds grootste financiële instellingen, die  door deze auteur worden behandeld.

Pincer beweging

De COVID-19-crisis en de wereldwijde lockdowns hebben regeringen over de hele wereld de mogelijkheid geboden om maatregelen van bevolkingsbeheersing te implementeren die pas een paar jaar geleden ondenkbaar waren en die werden verbannen naar de meest dystopische producties van Hollywood.

De commandant van de Joint Task Force COVID Shield van de Filippijnen, politie luitenant-generaal Guillermo Lorenzo Eleazar, weerspiegelde deze nieuwe realiteit toen hij  in het Manilla Bulletin onthulde  dat de implementatie van het nationale ID-systeem ‘altijd in aanmerking is genomen tijdens de vergaderingen van de National Task Force on COVID-19 ”en andere gezondheidsinstanties.

In de Verenigde Staten draaien dergelijke overwegingen om de effecten die COVID-19-gerelateerde problemen hebben op werkloosheidsinstanties, die naar verluidt het doelwit zijn van fraude via cyberspace. Dezelfde rechtvaardigingen voor een ongekende uitbreiding van de bewakingsstaat worden gebruikt in Canada, wiens eigen nationale identificatiesysteem  ook vertrouwt op noodmaatregelen die door de pandemie zijn genomen om draconische tracking- en persoonsgegevensverzamelingstechnologieën door te drukken.

De implementatie in de Verenigde Staten zal ook worden geholpen door de opgelegde veroudering van eerdere vormen van identiteitsbewijs, zoals de rijbewijzen die momenteel in handen zijn van 62 procent van de Amerikanen, maar waarvan de Transportation Security Administration (TSA) heeft aangekondigd dat  ze niet langer geldig zullen zijn tegen eind 2021 in eigen land of internationaal per vliegtuig te reizen.

Lees ook:  VS geïsoleerd van dubbel denken en arrogantie over 'Snapback'-sancties tegen Iran

Comments

comments