Is COVID-19 een seizoensgebonden ziekte?

Is COVID-19 een seizoensgebonden ziekte?

16 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Tijdens de eerste maanden van de COVID-19- pandemie was een van de hoop van de samenleving en de overheid dat de overdracht van het SARS-CoV-2-virus seizoensgebonden zou zijn, zoals in het geval van de seizoensgriep . Dit zou de incidentie van het virus in de zomer verminderen vanwege de hoge temperaturen.

Veel wetenschappelijke studies hebben de relatie geanalyseerd tussen omgevingsomstandigheden (voornamelijk temperatuur en relatieve vochtigheid ) en het aantal gevallen of sterfte van COVID-19 in verschillende landen of regio’s, voordat er beperkingen waren op mobiliteit of Lockdown.

Het belang van methodologie

Over het algemeen suggereren de onderzoeken , in veel gevallen gepubliceerd zonder peer review , dat het aantal infecties hoger was als de omgeving koud en droog was (lage temperatuur en relatieve vochtigheid). Deze relatie leek te bestaan op mondiaal niveau , bijvoorbeeld in de verschillende autonome gemeenschappen of in Barcelona .

Helaas hadden veel van deze onderzoeken enkele methodologische fouten:

Als de mogelijke relatie tussen temperatuur / vochtigheid (vertegenwoordigd door de dauwpunttemperatuur ) en incidentie wordt geanalyseerd met inachtneming van provincies (of vergelijkbare administratieve entiteit) in Spanje, Italië, Zweden en Duitsland gedurende de weken voorafgaand aan mobiliteitsbeperkingen, en rekening houdt met de vertraging tussen besmetting en de officiële communicatie van het positieve resultaat van de PCR, wordt opgemerkt dat, als er een verband is, dit niet duidelijk is (zie grafiek).

Bovendien is de invloed van omgevingsfactoren op transmissie minder dan die van mobiliteitsbeperkingen of verminderde sociale relaties.

covid

Incidentie IA14 (gevallen / 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen) en IA14 genormaliseerd door de oppervlakte van de provincie van elk land 10 dagen na het begin van de epidemie. In elk geval, gebaseerd op de gemiddelde temperatuur en dauwpunttemperatuur van de provincie tussen 14 februari en 15 maart 2020. De blauwe asterisk is Lombardije (IT) en valt duidelijk buiten de aanpassingscurve voor Italië als rekening wordt gehouden met zijn oppervlakte. De rol van temperatuur en vochtigheid in de vroege evolutie van SARS CoV-2 / UPC

Infecties zijn tijdens de zomer op het noordelijk halfrond niet afgenomen . Dit is vooral gebeurd in die regio’s waar de hygiënische maatregelen om het virus in te dammen niet of nauwelijks worden gepromoot, zoals de zuidelijke staten van de VS. Bovendien komen en zijn er zeer hoge gevallen van de ziekte in tropische regio’s . In het geval van Spanje vond de tweede golf midden in de zomer plaats.

Dus wat is de invloed van temperatuur, vochtigheid en zonnestraling op de transmissie van SARS-CoV-2?

Om deze vraag te beantwoorden, moet er rekening mee worden gehouden dat omgevingsfactoren de overdracht van de ziekte, en vele andere, beïnvloeden volgens drie verschillende aspecten.

Sociologische factoren

Omgevingscondities veranderen onze levensgewoonten. In de zomer zijn we geneigd om minder tijd binnen door te brengen. Dit had de overdracht moeten helpen verminderen, aangezien is aangetoond dat het risico op besmetting door COVID-19 binnenshuis tot 20 keer hoger kan zijn .

Dit kan zijn omdat transmissie niet alleen plaatsvindt via ballistische druppeltjes die snel op de grond vallen, maar ook via kleinere vloeistofdeeltjes, aerosolen genaamd, die we uitademen als we ademen, spreken, hoesten of zingen, en die actieve virussen kunnen bevatten.

Spuitbussen kunnen enkele minuten in de lucht blijven hangen, afhankelijk van hun grootte en omgevingsfactoren (eventuele luchtbewegingen). Dit houdt in dat COVID-19 ook kan worden overgedragen over afstanden groter dan 2 m , vooral in slecht geventileerde interieurs met veel mensen zonder masker , als je luid spreekt, zingt of ademt met intensiteit.

Microbiologische factoren

Omgevingsomstandigheden zijn ook van invloed op de tijd dat het virus actief blijft in de lucht of op een oppervlak, hoewel deze laatste infectieroute (via fomites) minder belangrijk lijkt dan eerder werd aangenomen .

Lees ook:  Trump: Coronavirus "treft vrijwel niemand" (behalve de 200.000 die het heeft gedood)

In een ziekenhuisomgeving , SARS-CoV-2 werd gevonden in de lucht tot 4 m van de patiënt en op verschillende ondergronden, waar het kan blijven actief vanaf enkele uren tot meer dan een dag , afhankelijk van de ondergrond . Een ander onderzoek ontdekte het virus echter in de lucht en op verschillende oppervlakken van de technische ruimtes, maar niet in de drie geanalyseerde IC-ruimtes.

Het is belangrijk op te merken dat, om infectie te laten plaatsvinden, het niet voldoende is dat het virus aanwezig is in de lucht of op een oppervlak; het moet ook actief zijn. Na een tijd, die afhankelijk is van het oppervlak, wordt het virus inactief, dat wil zeggen dat het geen ziekte veroorzaakt.

Evenzo kan een persoon, ondanks dat hij nog steeds een PCR + heeft (virus of virusfragmenten worden gedetecteerd in een monster), als hij geen symptomen heeft, 10-14 dagen na het begin van de symptomen of testresultaat omdat u COVID-19 niet kunt verzenden .

Van ultraviolette straling van de zon is aangetoond dat het het virus na een paar minuten inactiveert . Afhankelijk van de intensiteit van de zon, bij 21 ℃ en 40% relatieve vochtigheid, kan het virus in de lucht van 1 uur tot 2 minuten actief zijn .

Vanwege bovenstaande factoren zijn parken overdag omgevingen met een laag risico op overdracht. Het sluiten ervan, een maatregel die tot nu toe zonder wetenschappelijke ondersteuning ontbrak , kan zelfs contraproductief zijn: sociale interacties tussen kinderen vinden dan binnenshuis plaats, waar geen zonnestraling is en de ventilatie minder.

Aan de andere kant deactiveert ultraviolette (UV) C-straling – niet aanwezig in zonlicht dat het aardoppervlak bereikt – ook SARS-CoV-2 . Daarom is het voorgesteld als een methode om de concentratie van het virus binnenshuis bij veel mensen en zonder effectieve ventilatie te verminderen. Het is echter noodzakelijk om te verifiëren dat dit type straling geen huidlaesies veroorzaakt .

De temperatuur en relatieve vochtigheid hebben ook invloed op de inactiveringstijd van door de lucht overgedragen virussen.

In het geval van SARS-CoV-2 hebben we schattingen van de levensduur zowel op binnenoppervlakken als in de lucht , hoewel het effect minder is dan dat van zonnestraling.

Over het algemeen is de halfwaardetijd van het virus langer in koude omgevingen, vooral wanneer de relatieve vochtigheid laag is. Dit, samen met slechte ventilatie, verklaart waarschijnlijk enkele uitbraken in de voedselverwerkende industrieën, voornamelijk vlees .

Het fenomeen zou ook kunnen verklaren waarom de incidentie is toegenomen in regio’s, zoals het zuiden van de Verenigde Staten, met hoge temperaturen, waar airconditioning (die ook de relatieve vochtigheid verlaagt) veel voorkomt en het leven meestal in de binnen. In die zin wordt aanbevolen om de relatieve vochtigheid op hoge waarden te houden, maar altijd binnen het comfortbereik.

Als de afstand binnenshuis niet wordt gerespecteerd, wordt in ieder geval het effect van temperatuur of vochtigheid op de halfwaardetijd van het virus en dus op de overdracht van COVID-19 verminderd.

Fysiologische factoren

Ten slotte, hoewel er praktisch geen specifieke studies over COVID-19 zijn, is bewezen dat temperatuur, vochtigheid en zonnestraling onze gevoeligheid voor infectieuze luchtwegaandoeningen wijzigen.

Deze variabelen veranderen ons vermogen om te voorkomen dat virussen de luchtwegen binnendringen of versterken ons immuunsysteem. Dit is een fundamentele factor bij het verklaren van de seizoensgebondenheid van sommige luchtweginfecties als gevolg van virussen , zoals influenza .

Zonnestraling, door middel van UVB, bevordert de aanmaak van vitamine D in de huid . Vitamine D verbetert de immuunrespons en helpt het risico op het krijgen van of overlijden aan een infectieziekte te verminderen.

Van zijn kant zou het inademen van lucht bij lage temperaturen de temperatuur van het neusepitheel verlagen , waardoor de effectiviteit van lokale ademhalingsbescherming afneemt . Hierdoor zouden de neusgaten gedeeltelijk hun vermogen verliezen om te voorkomen dat de virusdragende deeltjes de luchtwegen binnendringen.

wat gebeurt er de komende maanden?

Samenvattend kan het effect van straling, temperatuur en vochtigheid op SARS-CoV-2 en op ons lichaam, evenals de verandering van gewoonten wanneer de kou aanbreekt, de overdracht van het virus in de herfst en winter vergemakkelijken. Dit zou gedeeltelijk de toename van het aantal gevallen in Europa vandaag kunnen verklaren , en wat er gebeurt met vele andere infectieziekten van de luchtwegen (waaronder de grieppandemie van 1918 ). Dat is de reden waarom sommige wetenschappers de tweede golf van COVID-19 voorspellen voor de val op het noordelijk halfrond.

Er zijn echter veel andere factoren, zoals preventiemaatregelen, het uitvoeren van PCR-tests en daaropvolgende studie van contacten en vooral het gebrek aan immuniteit van de bevolking , die hoogstwaarschijnlijk de overdracht van de ziekte meer beïnvloeden. COVID-19, zoals we deze zomer helaas in Spanje hebben kunnen verifiëren.

De auteur dankt Dr. PJ Cardona (IGTP, @pjcardona ) voor zijn onschatbare hulp bij het begrijpen hoe temperatuur en vochtigheid de bovenste luchtwegen beïnvloeden.

Lees ook:  Covid-19: The Great Reset'

Comments

comments