Rutte wist ervan: Koning breekt vakantie naar Griekenland af vanwege ophef

Rutte wist ervan: Koning breekt vakantie naar Griekenland af vanwege ophef

16 oktober 2020 1 Door Indignatie redactie

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen terug naar Nederland vanwege de kritiek op een vakantie naar Griekenland. Dat laten ze weten via de Rijksvoorlichtingsdienst, enkele uren nadat ze waren geland in Griekenland.

“We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons”, schrijven ze in een verklaring.

“We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het covid-19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.”

Rutte wist ervan

Het vertrek van het gezin van de koning in het regeringsvliegtuig naar Griekenland bracht het kabinet vandaag in verlegenheid. Partijen in de Tweede Kamer reageerden vol onbegrip, omdat de reis slecht zou zijn voor de geloofwaardigheid van de kabinetsmaatregelen tegen het coronavirus.

In een reactie op het afblazen van de vakantie zegt de Rijksvoorlichtingsdienst dat premier Rutte wist van de reis van het gezin. De premier heeft altijd ministeriële verantwoordelijkheid, meldt de dienst.

SP en GroenLinks spreken van een verstandig besluit. PvdA-Kamerlid Kuiken sluit zich daarbij aan. “Dit was geen goed voorbeeld voor andere Nederlanders. De koning ziet dat nu ook in.” Verder vindt zij het “niet uit te leggen” dat premier Rutte de koning hier niet voor heeft behoed.

Lees ook:  Jeffrey Epstein leerde zijn seksuele verdorvenheid van Wall Street

Kamerlid Sneller van regeringspartij D66 vindt het goed dat de koning zich rekenschap geeft “van alle Nederlanders die zich inspannen om samen corona te overwinnen. Wel vindt hij net als PvdA’er Kuiken dat Rutte dit had moeten voorkomen.

Dit is een enorme deuk in zijn imago als verbinder.

NOS-verslaggever Kysia Hekster

Koninklijk Huis-verslaggever Kysia Hekster noemt het afbreken van de vakantie van de koning ongekend. “Het is een enorme deuk in zijn imago als verbinder. Blijkbaar heeft hij zelf niet bedacht dat het niet zo’n goed idee was en dat het zo’n uitstraling zou hebben”, aldus Hekster. “Dat heeft hij niet goed ingeschat.”

Naar hoe het besluit tot terugkeer is genomen, is het voorlopig gissen. “Misschien heeft De Jonge of Rutte wel even overleg gehad met de koning dat het beter was om de koffers weer in te pakken en terug te keren naar Nederland”, zegt Hekster. “Maar daar wil de RVD niet op ingaan.”

Het is niet de eerste keer dat er discussie ontstaat over een vakantie van het koningspaar in Griekenland. Afgelopen zomer werden koning Willem-Alexander en koningin Máxima in verlegenheid gebracht door een vakantiefoto die in het land was gemaakt, waarop ze te weinig afstand hielden van een restauranthouder.

Lees ook:  Het belachelijk besluit om voor Willem Alexander te zingen en te spelen tijdens woningsdag
Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

Lees ook:  Springbrekers pakken de stranden van Florida, Texas, omdat pandemie de instorting van de samenleving bedreigt
In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments