Trump weigert te zeggen dat de samenzweringstheorie van QAnon onjuist is

Trump weigert te zeggen dat de samenzweringstheorie van QAnon onjuist is

16 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

“Laat me je gewoon vertellen wat ik erover hoor, dat ze zeer sterk tegen pedofilie zijn en daar ben ik het mee eens.”

President Donald Trump zegt dat hij niet weet of de QAnon-samenzweringstheorie , die ten onrechte beweert dat prominente democraten en mondiale elites deel uitmaken van een pedofiele kring die alleen Trump kan stoppen, waar is of niet.

Op donderdag in het stadhuis van Trump in NBC News, gehouden in plaats van een debat met Joe Biden na een geschil over het format, gaf moderator Savannah Guthrie Trump zoveel mogelijk kansen om de theorie aan de kaak te stellen. QAnon ging viraal op extremistische internetforums voordat het meer grip kreeg nadat het zich verspreidde naar YouTube, Reddit en meer reguliere websites.

Hij zou het niet doen.

‘Ik weet niets over QAnon,’ zei Trump eerst.

Guthrie wees erop dat ze het zojuist in het kort had uitgelegd: “deze theorie dat democraten deel uitmaken van een satanische pedofiele ring en dat jij een redder bent.” (De rest van de extreem korte versie is dat een overheidsfunctionaris van het hoogste niveau – “Q” – dit geheim op internet lekt.)

Zou Trump QAnon voor eens en voor altijd aan de kaak stellen?

Lees ook:  "Geen twijfel mogelijk": de voormalige officier van justitie van Watergate voorspelt dat Trump en Ivanka achter de tralies kunnen belanden

“Wat je me vertelde, is niet per se een feit”, zei Trump. “Ik weet dat ze heel erg tegen pedofilie zijn, ze vechten er heel hard tegen.”

“Ze geloven dat het een satanische sekte is die wordt geleid door de ‘diepe staat’,” zei Guthrie.

No Title

“I know nothing about QAnon.” -@realDonaldTrump #TrumpTownHall pic.twitter.com/H4nqXFTgeg

Trump draaide snel naar antifa, of ‘antifascistisch’. Republikeinen, geleid door Trump, hebben van antifa een boeman van het verkiezingsjaar gemaakt, hoewel de mensen die zich identificeren als onderdeel ervan over het algemeen ongeorganiseerd zijn en in een anarchistische ideologie geloven. Trump was geïrriteerd dat de moderator hem eerst had gevraagd om blanke suprematie aan de kaak te stellen (wat hij uiteindelijk deed, nadat hij dat niet echt had gedaan bij het eerste presidentiële debat) en nu naar QAnon vroeg.

No Title

“I denounce white supremacy,” Pres. Trump tells @SavannahGuthrie at #TrumpTownHall. pic.twitter.com/kGHxt94JDf

Guthrie probeerde Trump weer op het onderwerp te brengen, erop wijzend dat senator Ben Sasse (R-NE) onlangs had gezegd dat het voor politieke leiders gemakkelijk zou moeten zijn om QAnon te veroordelen. Trump, die in het verleden terughoudend was in het bekritiseren van een van zijn aanhangers, zei dat hij “gewoon niets wist” van QAnon.

Lees ook:  ‘IS is dood, leve IS’ De dood van Abu Bakr al-Baghdadi

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registreren“Laat me je gewoon vertellen wat ik erover hoor, dat ze zeer sterk tegen pedofilie zijn en daar ben ik het mee eens”, zei Trump. “Daar ben ik het mee eens.”

‘Maar er is geen satanische sekte,’ drong Guthrie aan.

Trump had het niet. ‘Dat weet ik niet’, zei de president. ‘En dat weet jij ook niet. Waarom vraag je me niet naar antifa? “

Guthrie vroeg nog een korte follow-up, over een tweet geschreven door iemand anders die Trump had gedeeld. Het bevatte een complottheorie over Joe Biden, Seal Team 6 en de dood van Osama bin Laden.

“Dat was een retweet,” zei Trump. “Dat was een mening van iemand.”

Wat de feiten betreft, hier is hoe Jane Coaston van Vox een reeks beweringen van QAnon samenvatte:

Dit is duidelijk niet gebeurd. Er waren geen openbare rellen of massa-arrestaties of het gebruik van nooduitzendingen. (In feite ging het Emergency Broadcast System in 1997 uit dienst en werd het vervangen door het Emergency Alert System.)

De overgrote meerderheid van de beweringen van Q was hilarisch onwaar: dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan de macht werd gebracht door de CIA, dat Seth Rich werd vermoord door MS13 op bevel van voormalig DNC-voorzitter Debbie Wasserman Schultz (een standpunt verspreid door congreskandidaat Greene ), dat veel prominente democraten momenteel enkelbanden dragen omdat ze in het geheim worden gearresteerd.

In plaats daarvan, zoals Coaston uitlegt, wat hier echt gebeurt, is dat mensen proberen het Trump-tijdperk te begrijpen. Door een combinatie van fragiele menselijke psychologie en de overweldigende mogelijkheden van internet is het idee gegroeid en gegrepen. Het heeft de voorkeur boven de chaos.

Lees ook:  Trump geeft toe dat de VS tientallen miljoenen vermoord heeft in de oorlog op basis van leugens

Deze beweging, zoals ze is, heeft echte gevolgen op leven en dood gehad. Geweld, inclusief vermeende moorden, en openbare bedreigingen met geweld zijn gepleegd door mensen die naar verluidt in QAnon hebben geloofd.

En donderdagavond, toen miljoenen Amerikanen toekijken, weigerde Trump te zeggen of hij geloofde wat QAnon beweert te geloven. Hij zei dat hij niet echt iets van hen wist. Behalve dat waren ze tegen pedofilie en dat deed hij natuurlijk ook.Comments

comments