In 2017 marcheerden vrouwen tegen Trump. Nu marcheren ze om van hem af te komen.

In 2017 marcheerden vrouwen tegen Trump. Nu marcheren ze om van hem af te komen.

18 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Deze keer gaat de Women’s March over het weg stemmen van Trump.

Bijna vier jaar geleden kwamen miljoenen mensen samen in Washington, DC en over de hele wereld voor de allereerste Women’s March, een historische demonstratie tegen de retoriek en standpunten van president Donald Trump, die op dat moment waarschijnlijk de grootste was. dagprotest in de Amerikaanse geschiedenis .

En op zaterdag kwamen Amerikanen weer samen in de hoofdstad van het land en in steden in het hele land om te protesteren tegen de mogelijkheid van een tweede termijn van Trump en op te roepen tot progressieve verandering. Je kon nog steeds roze poesjeshoeden zien in de menigte in Washington, een soms bekritiseerd eerbetoon aan Trumps opschepperij op de Access Hollywood- tape dat hij vrouwen ‘bij het poesje’ kon grijpen.

Maar demonstranten droegen ook borden met berichten als “Maak ze bang op Halloween, begraaf ze op de verkiezingsdag”, “We zullen het onthouden op 3 november” en “Tot ziens bij de stembus.”

No Title

The @womensmarch is now leaving the plaza and heading to the Supreme Court pic.twitter.com/fCJuuF3ZDZ

De nadruk op de verkiezing – een belangrijk aandachtspunt voor de organisatoren van het evenement, aangezien er in veel staten al begonnen is met stemmen – laat nog lang op zich wachten voor de Women’s March. De groep, opgericht door enkele van de organisatoren van de oorspronkelijke mars, heeft sinds januari 2017 veranderingen en controverses doorgemaakt, inclusief aantijgingen dat sommige van de oprichters antisemitische verklaringen hebben afgelegd (de groep heeft de aantijgingen ontkend). Maar vooral in de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen van 2018, begon het zijn energie meer vierkant te richten op verkiezingspolitiek. En zaterdag ontdekte dat de groep genoegen nam met een identiteit die het tot 2020 en daarna zou kunnen dragen: een voertuig voor vrouwenmacht bij de stembus.

Die kracht is niet altijd een kracht geweest voor progressieve verandering. Zoals velen hebben opgemerkt – waaronder sommigen tijdens de eerste vrouwenmars in 2017 – bracht 53 procent van de blanke vrouwen die bij de verkiezingen van 2016 stemden hun stem uit voor Donald Trump. En hoewel de Vrouwenmars voortkwam uit oppositie tegen de verkiezing van Trump, heeft het nu een moeilijkere taak dan het protesteren van een president – het moet vrouwen samenbrengen als een multiraciaal stemblok voor progressieve kandidaten.

Daartoe omvatten de activiteiten van de groep op zaterdag een massale textathon, waarbij de aanwezigen samenkwamen in een sociaal verafgelegen raster in de National Mall om kiezers in swing states te sms’en. De dag omvatte ook een parade met golfkarretjes in de pensioneringsgemeenschap van The Villages in Florida en meer dan 400 marsen in alle 50 staten. Deze evenementen lieten duidelijk zien dat de Women’s March nog steeds mensen op straat kan samenbrengen. Nu is de vraag of het vrouwen kan samenbrengen om te stemmen.

“Vrouwen zullen de drijvende kracht zijn in de Amerikaanse politiek”, zei Rachel O’Leary Carmona, uitvoerend directeur van de groep, tegen Vox. “We kunnen niet worden verdeeld en we kunnen niet worden afgeleid.”

De Women’s March heeft in de loop der jaren met controverse te maken gehad

De eerste vrouwenmars vond plaats op 21 januari 2017, de dag na de inauguratie van president Trump. De gebeurtenissen in Washington en in het hele land trok tussen de 3 en 5 miljoen mensen, of ongeveer 1 procent van de gehele bevolking van de Verenigde Staten, volgens een schatting . De drukte in Washington leek veel groter dan die bij de inauguratie van Trump, waardoor de nieuwe president naar verluidt in woede uitbarstte.

Maar die mars, aanvankelijk gepland door blanke vrouwen voor een groep met organisatoren Tamika Mallory, Linda Sarsour en Carmen Perez nam het roer over, kreeg ook kritiek. In het bijzonder vroegen velen zich af of de vele aanwezige blanke vrouwen bereid waren het harde werk te doen dat nodig was om betrokken te blijven bij activisme – en om vrienden en familieleden ervan te overtuigen niet op meer politici zoals Trump te stemmen.

Een virale foto van het evenement legde veel van de kritiek vast: daarin houdt politiek strateeg Angela Peoples een bord vast waarop staat: “Vergeet niet: blanke vrouwen hebben op Trump gestemd.”

In de maanden en jaren die volgden, werkte de Women’s March tegen het idee dat het gericht was op blanke vrouwen en hun zorgen. Op een conventie die in oktober 2017 door de groep werd georganiseerd, was een van de meest populaire evenementen een panel met de titel ‘ Confronting White Womanhood ‘, waarin werd gesproken over de rol die blanke vrouwen kunnen spelen in racisme.

Lees ook:  Technotyranie: Het ijzeren Autoritarisme van de Toezichtstaat.

Maar de groep kreeg ook te maken met nieuwe controverses, waaronder beschuldigingen dat Mallory en Perez antisemitische opmerkingen maakten tijdens een planningsbijeenkomst in 2016 voor de oorspronkelijke mars. Vertegenwoordigers van de groep hebben gezegd dat die opmerkingen niet zijn gebeurd, maar Mallory en twee andere leden van de leiding zijn in 2019 afgetreden , en de groep heeft een groot aantal nieuwe bestuursleden toegevoegd, waaronder rabbijn Tamara Cohen, die werkt met een groepsgerichte over tieners en joodse identiteit, en Lucy Flores, een voormalig lid van de democratische staatsvergadering uit Nevada, die heeft gezegd dat Joe Biden een ongepaste kus op haar hoofd heeft geplant tijdens een campagne-evenement in 2014.

De vierde jaarlijkse marsen in januari 2020 waren de kleinste tot nu toe van de groep, waardoor sommigen zich afvroegen of het nog wel een rol te spelen had in het politieke landschap.

Maar Carmona, die in augustus uitvoerend directeur werd, zegt dat de groep nog veel werk te doen heeft, of het nu gaat om het ondersteunen van essentiële vrouwelijke werkers tijdens de pandemie, of het leiden van een programma om online verkeerde informatie rond de verkiezingen tegen te gaan. “We hebben geprobeerd te reageren op het politieke moment”, zei ze. “Waar vrouwen zijn en waar de problemen zijn, daar moeten we zijn.”

Maar de organisatoren zeggen dat het goed gaat – en gericht op 2020

Na de dood van rechter bij het Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg in september vond de groep een andere rol te spelen. De Vrouwenmars begon in het hele land met het organiseren van waken voor de gerechtigheid, maar duizenden mensen op sociale media riepen op tot marsen, zei Carmona. Dus hielp de groep bij het organiseren van het evenement in Washington en honderden zusterevenementen in het hele land.

“We zien onszelf als de luchtverkeersleiders die ondersteuning, expertise, tools en middelen aansturen in het ecosysteem van organisaties en groepen die zich inzetten om de kracht van vrouwen op te bouwen”, zei Carmona.

De gebeurtenissen op zaterdag zijn gedeeltelijk een protest tegen de drive van de Republikeinen om Ginsburg voor de verkiezingen te vervangen – met Amy Coney Barrett , van wie velen vrezen dat ze zich zal verzetten tegen toegang tot abortus, LGBTQ-antidiscriminatiebescherming en stemrecht. Veel aanwezigen hielden borden vast die tegen Barrett’s nominatie waren, waaronder een met Ginsburg en andere vrouwelijke rechters met de woorden: “Beste Amy, je kunt niet bij ons zitten.”

Maar zaterdag staat ook vierkant in het teken van de verkiezingen. “De doorslag voor ons van het afgelopen jaar was echt hoe we uit de energie van de mars van 2017 en het momentum van de overwinningen van de midterms van 2018 naar 2020 komen”, zei Carmona.

Na een middagbijeenkomst marcheerden demonstranten naar de National Mall, waar sommigen enkele uren zouden doorbrengen met het sms’en van kiezers in swing states. “We keken naar de iconische foto’s van de eerste Women’s March in januari 2017 – iedereen die marcheerde had zijn bord in de ene hand en zijn telefoon in de andere”, schreef Carmona voorafgaand aan het evenement in een memo. “We spelen daar op in met een massa, Jerry Lewis-stijl text-a-thon in de swing states die er het meest toe doen.”

De groep heeft ook een vrijwilligerscentrum gecreëerd waar demonstranten zich kunnen aanmelden voor meer evenementen, waaronder het verdrievoudigen van stemmen waarbij vrijwilligers het woord uitbrengen aan drie vrouwen in hun netwerk.

En hoewel Carmona duidelijk is dat “ons doel is om een ​​multiraciale massabeweging op te bouwen”, brengt een aanzienlijk deel van dat werk blanke vrouwen in de kudde. “Hoewel Women’s March altijd een organisatie is geweest die wordt gerund door gekleurde vrouwen, hebben we ook altijd een aanzienlijk witte basis gehad van ongeveer 70 procent blanke vrouwen,” zei Carmona.

Veel van die blanke vrouwen zijn ook nieuw in activisme. Een deel van het werk van de Vrouwenmars, nu en in de toekomst, is “een echt sterke politieke opleiding te bieden en mensen op dit moment in de tijd te oriënteren”, zei ze. “Over de hele linie zijn vrouwen zieker, vrouwen armer, vrouwen doodsbang, en we hebben geen vangnet of een helpende hand, vanwege Trump en vanwege zijn steun aan het congres.”

Dergelijke berichten kunnen dit jaar weerklank vinden bij vrouwelijke kiezers. Historisch gezien hebben vrouwen niet als een blok gestemd, waarbij Republikeinse vrouwen ervoor kozen om met hun partij te stemmen en blanke vrouwen vaak de kant van blanke mannen in plaats van gekleurde vrouwen. Maar dat zou kunnen veranderen, met enorme genderkloven in de peilingen die naar de verkiezingen van 2018 gaan, en Biden een oogverblindende 23 procent onder vrouwen in een recente landelijke peiling (hij en Trump waren gebonden onder mannen).

Het is te vroeg om te zeggen of de blanke vrouwen die in 2016 hun stem op Trump hebben uitgebracht dit jaar een andere keuze zullen maken. Maar de Women’s March gokt erop dat ze dat zullen doen, en dat het deel kan uitmaken van die verandering, dit jaar en daarna.

“We zijn nog nooit zo verenigd geweest, zowel binnen de beweging als binnen onze organisatie, op weg naar een gemeenschappelijk doel”, zei Carmona.

Lees ook:  Zoals Coronavirus zich verspreidt, geldt dit ook voor vreemdelingenhaat en anti-Aziatisch racisme

Comments

comments