Trump zegt dat hij het land zou kunnen verlaten als hij verliest. Meent hij het?

Trump zegt dat hij het land zou kunnen verlaten als hij verliest. Meent hij het?

18 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

President Trump begint in het openbaar te worstelen met de mogelijkheid dat hij de verkiezingen verliest. Tijdens een bijeenkomst op vrijdagavond zweefde hij het vooruitzicht naar het buitenland te vluchten. “Kun je je voorstellen dat ik verlies?” hij zei. ‘Ik ga me niet zo goed voelen. Misschien moet ik het land verlaten, ik weet het niet. “

Trump zei dit op een grapje, maar hij maakt geen grapjes, althans niet op de gewone manier die de meeste mensen doen. Zijn ‘grappen’ zijn bijna altijd de nauwelijks verhulde uitdrukking van onderliggend leed. Zijn lopende ‘grap’ dat hij bijvoorbeeld nog meer dan vier jaar in functie blijft, is een manier om grieven over zijn behandeling door de media en onderzoekers te uiten en een gevoel van dominantie over zijn kwelgeesten te laten gelden.

Het rallymateriaal van Trump heeft onlangs een nieuw stukje gebruikt over hoe hij nooit meer de verschillende swingstaten zal bezoeken die hij momenteel toert ( dwz : “Ik hoef hier misschien nooit meer terug te komen als ik Iowa niet krijg.”) Dit, opnieuw , is een grap die geen grap is. Zijn relatie met staten in het Midwesten is transactionele, gebaseerd op hun liefde voor hem. Als ze hem verraden door geen verkiezingsstemmen uit te brengen, zal Trump reageren zoals hij reageert op elke daad van ontrouw. Hij komt niet terug.

No Title

The President says if he doesn’t win Iowa, he’ll never return to Iowa again pic.twitter.com/YEdl5DoOY4

Zijn grap over het verlaten van de Verenigde Staten kan worden gezien als een versie van de swing-state-grap, groot geschreven. En toch is het opmerkelijk dat hij geen grapje maakte over het verlaten van het land als hij in 2016 verloor.

Misschien denkt de president wel aan de zich ontwikkelende strafzaak tegen hem. Hij wordt door openbare aanklagers in de staat Manhattan en de staat New York geconfronteerd met ernstige juridische gevaren voor wat op het eerste gezicht nogal kordate criminele fraude lijkt te zijn in zijn privézaken. Het is ook mogelijk dat officieren van justitie, nadat ze hun ambt hebben verlaten, wat stenen omdraaien en meer crimineel gedrag ontdekken als president van de Verenigde Staten. (Het ministerie van Justitie heeft een beleid om de president niet te beschuldigen van misdaden, maar dat vervalt als hij het ambt verlaat.)

Mijmeren op het podium over het verlaten van het land is een vreemd thema voor een president die zichzelf in nationalisme hult en letterlijk Amerikaanse vlaggen omhelst. Het kan zijn dat hij gewoon enige angst voor gekwetstheid of afwijzing openbaart bij zijn aanstaande nederlaag. Maar hij kan ook op zijn minst vluchtig nadenken over een echt plan. In het licht van de waarschijnlijke strafrechtelijke vervolging, is de beste optie van een verslagen Trump misschien wel om het land te verlaten en nooit meer terug te keren.

Comments

comments