Waarom neemt rutte de koning in bescherming?

Waarom neemt rutte de koning in bescherming?

18 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

De koning is inmiddels weer thuis, maar daarmee zijn vragen over zijn in het water gevallen vakantie in Griekenland niet verdwenen. Wanneer werd Rutte geïnformeerd? Waarom zei vice-premier De Jonge dat hij van niets wist? Achter de schermen wordt gesproken over een ‘puinzooi’, zo blijkt uit gesprekken van de politieke redactie van RTL Nieuws met bronnen.

De voorgenomen herfstvakantietrip van de koning zorgde voor veel maatschappelijke ophef en viel ook niet goed in de Tweede Kamer. Van links tot rechts werd het onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking eerder in de week werd opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak.

Vrijdagavond liet koning Willem-Alexander via de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) weten dat hij zijn vakantie naar Griekenland zou afbreken, nadat ophef was ontstaan over deze reis. Rutte schrijft vanochtend in een brief aan de Kamer dat hij van te voren is geïnformeerd door de koning. “Hierbij heb ik een verkeerde inschatting gemaakt”, liet hij daarbij weten.

Rutte is verantwoordelijk
De premier is verantwoordelijk voor de koning en legt daarom deze verantwoording af. De koning geeft zelf geen uitleg, zo is vastgesteld. De relatie tussen de koning en de premier is een van de grote geheimen in Den Haag. Over de wekelijkse gesprekken tussen koning en premier komt bijvoorbeeld nooit iets naar buiten.

Een reis van de koning naar Griekenland wordt niet zomaar gepland. Er gaan weken voorbereiding aan vooraf, vanwege de beveiliging en de beschikbaarheid van het regeringsvliegtuig. Volgens een bron in Den Haag kregen vorige week ook alle ministeries te horen dat de koning tijdens de herfstvakantie niet aanwezig zou zijn.

Hoeveel mensen precies wisten dat hij naar Griekenland zou gaan, is niet duidelijk. In principe hoeft de koning premier Rutte ook niet expliciet om toestemming te vragen als hij een privé-activiteit wil ondernemen, zoals een bezoek aan zijn tweede huis of zijn zeilschip. Wel moet de Koning de premier laten weten waar hij is, want de premier is politiek verantwoordelijk.

Lees ook:  Baudet verlaat schuilplaats, zegt soort van sorry: ‘Kwestie te haastig in context van massa-immigratie getrokken!’

Waren er twijfels?
Wanneer werd premier Rutte over de reis geïnformeerd? En twijfelde niemand in de omgeving van koning nadat heel Nederland het advies kreeg om thuis te blijven? Veel blijft in nevelen gehuld, vanwege die ministeriele verantwoordelijkheid.

Rutte schrijft vandaag in een brief aan de Kamer dat hij van te voren wél is geïnformeerd door de koning. “Hierbij heb ik een verkeerde inschatting gemaakt”, laat hij daarbij weten. Wanneer de premier door de koning is geïnformeerd en wat die precies heeft verteld, blijft echter onduidelijk.

Een opvallend moment is de persconferentie van vice-premier Hugo de Jonge op vrijdagmiddag (die Rutte vanwege de EU-top verving).

Op vragen van De Telegraaf over de vakantie van de koning antwoordt De Jonge: ‘Dat is mij niet bekend’, zoals in de video hieronder te zien is. De plaatsvervangend directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst, tevens de woordvoerder van de koning, leidt de persconferentie en herhaalt het antwoord van De Jonge.

Eerder die vrijdagmiddag komen er tweets van de goed ingevoerd luchtvaartjournalist Menno Swart: het regeringsvliegtuig staat klaar om te vertrekken. Premier Rutte is op dat moment bij een EU-top in Brussel en zit middenin de Brusselse hectiek. Vice-premier Hugo de Jonge is druk met de ministerraad en bereidt zich voor op veel vragen over corona na afloop.

Rutte was niet op de hoogte van de exacte vliegtijden van de koning, zo valt te horen. In de voorbereiding van de persconferentie in Den Haag worden de eerste berichten op Twitter gesignaleerd en men probeert uit te zoeken of de koning echt vertrokken is.

Contact met de koning heeft dan al geen zin meer. Het vliegtuig is al om 14:05 uur opgestegen en dus is het te laat om de reis nog tegen te houden. Maar duidelijkheid komt daarover niet.

Niet te pakken gekregen
Of Rutte de koning nog heeft gesproken voor vertrek, wil niemand bevestigen. Wie de gang van zaken op een rijtje zet, kan concluderen dat Rutte de koning niet te pakken heeft gekregen, want anders was het toestel nooit opgestegen.

Lees ook:  Koningshuis is een bron van aanhoudende ergernis

Het antwoord van De Jonge (‘Het is mij niet bekend’) is te ontwijkend, blijkt nu. Het juiste antwoord had moeten zijn: ‘We hebben de berichten gezien en zijn ermee bezig’.

Eerder die vrijdagmiddag komen er tweets van de goed ingevoerd luchtvaartjournalist Menno Swart: het regeringsvliegtuig staat klaar om te vertrekken. Premier Rutte is op dat moment bij een EU-top in Brussel en zit middenin de Brusselse hectiek. Vice-premier Hugo de Jonge is druk met de ministerraad en bereidt zich voor op veel vragen over corona na afloop.

Rutte was niet op de hoogte van de exacte vliegtijden van de koning, zo valt te horen. In de voorbereiding van de persconferentie in Den Haag worden de eerste berichten op Twitter gesignaleerd en men probeert uit te zoeken of de koning echt vertrokken is.

Contact met de koning heeft dan al geen zin meer. Het vliegtuig is al om 14:05 uur opgestegen en dus is het te laat om de reis nog tegen te houden. Maar duidelijkheid komt daarover niet.

Niet te pakken gekregen
Of Rutte de koning nog heeft gesproken voor vertrek, wil niemand bevestigen. Wie de gang van zaken op een rijtje zet, kan concluderen dat Rutte de koning niet te pakken heeft gekregen, want anders was het toestel nooit opgestegen.

Het antwoord van De Jonge (‘Het is mij niet bekend’) is te ontwijkend, blijkt nu. Het juiste antwoord had moeten zijn: ‘We hebben de berichten gezien en zijn ermee bezig’.

Vond je dit stuk leuk? Overweeg om een ​​kleine fooi te geven en deze met je vrienden te delen, zodat ik kan blijven schrijven. Ik zou elke vorm van ondersteuning op prijs stellen.
Lees ook:  De afgang van Kabinet Rutte III

Het is eindelijk 2021 ...

… En nog nooit is er zo gretig uitgekeken naar een nieuw jaar. De Covid-19-vaccins, het openen van de horeca en uitgaansleven, de aankomende verkiezingen in Nederland, het Joe Biden-voorzitterschap, de last-minute Brexit-deal: hoewel er grote uitdagingen blijven bestaan, is er reden voor hoop. Met een nieuw jaar in het verschiet, doen we er alles aan om indrukwekkende blogs te leveren waarop u altijd kunt vertrouwen.

Wij geloven dat iedereen toegang verdient tot informatie die is gebaseerd op wetenschap en waarheid, en tot analyse die is geworteld in autoriteit en integriteit. Daarom hebben we een andere keuze gemaakt: onze rapportage open houden voor alle lezers, ongeacht waar ze wonen of wat ze kunnen betalen. Dit betekent dat meer mensen beter geïnformeerd, verenigd en geïnspireerd kunnen worden om zinvolle actie te ondernemen.

In deze gevaarlijke tijden is een naar waarheid zoekende wereldwijde alternatieve mede zoals TIndignatie essentieel. We hebben geen aandeelhouders of eigenaar van een miljardair, wat betekent dat onze blogs vrij is van commerciële en politieke invloed - dit maakt ons anders. Wanneer het nog nooit zo belangrijk is geweest, stelt onze onafhankelijkheid ons in staat om de machthebbers onbevreesd te onderzoeken, uit te dagen en bloot te leggen.

In een jaar van ongekende elkaar kruisende crises in 2020, hebben we precies dat gedaan, met onthullende journalistiek die een reële impact had: de onhandige aanpak van de Covid-19-crisis niet alleen in ons landje Nederland, de Black Lives Matter-protesten en de tumultueuze Amerikaanse verkiezingen.

Als er ooit een tijd was om je bij ons aan te sluiten, dan is het nu. Uw financiering stimuleert onze bloggers, het beschermt onze onafhankelijkheid en zorgt ervoor dat we voor iedereen open kunnen blijven. U kunt ons door deze uitdagende economische tijden heen ondersteunen.

Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, maakt echt een verschil voor onze toekomst. Steun  indignatie al vanaf € 5 - het duurt maar een minuut. Dank je.


Comments

comments