De excuusmomenten van Willem-Alexander en Maxima

De excuusmomenten van Willem-Alexander en Maxima

19 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Inmiddels zijn ze welbekend, de woorden van Willem-Alexander en Máxima over het afbreken van hun herfstvakantie naar Griekenland.

“We zullen onze vakantie afbreken. We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons. We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij.”

Duidelijk verhaal op zich, al ontbreekt er wel iets: een echt excuus. Daar zijn de Oranjes sterk in, sorry zeggen zonder ook echt sorry te zeggen. Zie ook deze beroemde excuseermomentjes van de koning en koningin.

‘De Nederlander bestaat niet.’

Zo sprak prinses Máxima in 2007. “Nederland is veel te veelzijdig om in één cliché te vatten. ‘De’ Nederlander bestaat niet. ‘De’ Nederlandse identiteit? Nee, die heb ik niet gevonden.” Vond niet iedereen even leuk, waarna een geschrokken Máxima een paar dagen later haar uitspraak verduidelijkte:

“Dat is juist zo mooi aan Nederland. Het biedt ruimte aan verscheidenheid: Limburger en Amsterdammer, protestant en katholiek, koopman en dominee, fan van Ajax of Feyenoord. Maar wij voelen ons toch allemaal Nederlander, dankzij die verscheidenheid kunnen we één blijven. Dat is in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend. Nederland is juist heel warm en gastvrij. Ik ben met open armen ontvangen. Daarom voel ik me ook zo thuis in Nederland.”

Mozambique

De vakantievilla binnen een schimmig project in Mozambique moest nog voor er ook maar één keer vakantie gevierd was weer verkocht worden. ‘Een inschattingsfout’, lieten de Oranjes weten. Of zoals ze schreven in een brief aan premier Balkenende:

Lees ook:  Premier Rutte wil niet meer voor de Oranjes liegen

“De publiciteit en discussie raakt ons zeer. Dit staat haaks op hetgeen wat wij met onze beslissing deel te nemen wilden en willen bereiken: niet alleen een vakantiehuis op een mooie en rustige plek waar privacy gewaarborgd is, maar tegelijkertijd ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking.”

Beetje dom

Een welbekende blunder: Willem-Alexander verwees in 2001 naar een brief uit een Argentijnse krant waarin stond dat Máxima’s vader Jore Zorreguieta zou worden vrijgepleit van oorlogsmisdaden. Die brief bleek geschreven door niemand minder dan Jorge Videla en dus niet waar, waarna Máxima de beroemde woorden

“Hij was een beetje dom”, sprak over haar kersverse verloofde. Een vertederend excuses, maar niet écht een excuus natuurlijk. Ingestudeerd, bleek bovendien vele jaren later. Maar toen hadden we Máxima al volledig in ons hart gesloten, dus doet dat er nog echt toe?

Mondkapjesgate

In Griekenland kwamen de Oranjes deze zomer veel te dichtbij een Griekse restauranteigenaar, zonder mondkapje ook nog.

Ze schreven: “In media verscheen een foto waarop we te weinig afstand houden. In de spontaniteit van het moment hebben we daar niet goed op gelet. Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.”

Misschien wel hun meest excuserende excuus ooit. Waarna we óók nog eens werden getrakteerd op nieuwe foto’s van de drie A’s, als pleister op de wonde.

Lees ook:  Koningin maxima, prinses Mabel en politiek allemaal betrokken bij meer immigratie door George Soros en zijn OSF

De sjoemelsubsidie

In mei van dit jaar kwam er een soortgelijk charmeoffensief/bliksemgeleidermomentje. Toen er ophef ontstond over de subsidie die de koning krijgt voor Kroondomein Het Loo, terwijl daar grote delen van het jaar geen publiek mag komen. In de officiële reactie stond dat Willem-Alexander ‘onder dezelfde voorwaarden als elke andere private beheerder van bos- en natuurterreinen gebruik kan maken van de subsidieregeling‘. En daarmee was de kous af.

Sorry seems to be the hardest word, kortom. Ook voor een koning en een koningin. Best herkenbaar, toch? Wij zijn benieuwd of er deze week nog een bliksemgeleidertje onze kant op komt…

What a BULLSHIT die monarchie

En tot slot een beetje satire

MÁXIMA VERBREEKT STILZWIJGEN: “DAT WAS EEN BEETJE HUFTERIG”

Premier Rutte en koning Willem-Alexander weigeren zich publiekelijk uit te spreken over de ophef die is ontstaan, nadat de koninklijke familie het vliegtuig nam om in Griekenland vakantie te vieren. Maar koningin Máxima verbreekt nu toch het stilzwijgen. Voor paleis Huis ten Bosch sprak ze met twinkeloogjes en charmante Argentijnse tongval het Nederlandse volk toe. “Het was een beetje hufterig van ons”, zou de koningin hebben gezegd.

Volgens royaltyverslaggever Harko van der Linden is dit een uitermate slimme zet van het koninklijk huis: “Iedere Nederlander kan zich nog de jonge Máxima herinneren die een zenuwachtige Willem-Alexander op zijn vingers tikte om een stomme uitspraak over zijn schoonvader. In één klap sloten alle Nederlander Máxima in hun harten. En nu gebruikt ze dit beproefde recept opnieuw. Heel slim en doortrapt.”

Lees ook:  Waarom worden de Oranjes anders behandeld door de fiscus?

Maar volgens de Rijkspersdienst heeft het absoluut niets met doortraptheid te maken: “Dit was een volkomen oprechte verklaring van koningin Máxima. Na afloop van de verklaring zou ze zelfs hebben gezegd dat ze zich absoluut niet meer kon herinneren ooit soortgelijke woorden te hebben gesproken. Dat geeft nog maar eens aan hoe gemeend en zonder enige bijbedoelingen haar woorden zijn.”

RUTTE: “DE KONING WILDE NAMENS ALLE NEDERLANDERS OP VAKANTIE”

Premier Rutte heeft zich uitgesproken over de vakantierel van koning Willem-Alexander. Volgens de premier was de reis vooral een gebaar naar alle Nederlanders: “De koning wilde namens alle Nederlanders op vakantie om de pijn voor zijn onderdanen op die manier te verzachten.”

Volgens onze premier is de rel dus voornamelijk ontstaan door miscommunicatie: “De koning wilde absoluut niemand voor het hoofd stoten. Integendeel zelfs, de koning wilde zichzelf en zijn familie opofferen om het gehele volk toch nog in een vakantiestemming te krijgen. Een staatshoofd staat immers voor zijn hele volk. Zijn vakantie is onze vakantie.”

En hoe pijnlijk deze miscommunicatie ook is, de koning is volgens Rutte niet van plan om zijn opofferingsgezindheid op te geven door een miniem relletje: “De koning gaat door met zijn missie. En daarom zal hij de komende tijd sterrenrestaurants gaan bezoeken. Om het volk een hart onder de riem te steken. Zijn onderdanen mogen dan misschien geen restaurants meer bezoeken, maar kunnen via de koning toch een spreekwoordelijk vorkje meeprikken. Het is een smerig karweitje, maar uw vorst doet het graag.”

Comments

comments