6 augustus 2021

INDIGNATIE

Indignatie.nl jaagt altijd naar interessante, belangrijke en controversiële perspectieven grotendeels uitgesloten van de mainstream media

Gevaren van militaire confrontatie tussen de Verenigde Staten en China Rond Taiwan en in de Zuid-Chinese Zee

vs

 6 total views,  3 views today

In 2020 heeft de regering-Trump het aantal Freedom of Navigation-missies drastisch verhoogd.

Ann WRIGHT

In de afgelopen twee jaar hebben de Verenigde Staten het aantal vliegdekschepen en torpedobootjagers van de Amerikaanse marine die naar de Zuid-Chinese Zee worden gestuurd dramatisch verhoogd als een show van vrijheid van navigatie van krachtmissies om de Chinese regering eraan te herinneren dat de VS de westelijke Stille Oceaan en de Zuid-Chinese Zee als onderdeel van de oceanen van Amerika en zijn bondgenoten. Bovendien heeft de regering-Trump in 2020 de spanningen met China over Taiwan aangewakkerd door de hoogste Amerikaanse functionarissen in meer dan veertig jaar naar Taiwan te sturen. De Chinese regering heeft gereageerd met de grootste marine-oefeningen in haar geschiedenis en heeft 18 vliegtuigen naar de rand van de luchtverdedigingszone van Taiwan gestuurd.

Amerikaanse druk op China door acties in Taiwan

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die uiteindelijk door China zal worden ondergebracht. In 1979, terwijl president Jimmy Carter de formele diplomatieke banden met Taiwan verbrak en de Volksrepubliek China formeel erkende, keurde het Amerikaanse Congres de Taiwan Relations Act goed, die de basis vormt voor de relatie van Washington met Taipei. Het omvat de verkoop van militaire wapens voor de zelfverdediging van Taiwan. De wet verplicht de Verenigde Staten niet om Taiwan te verdedigen als China aanvalt, maar sluit het ook niet uit – een beleid dat bekend staat als strategische ambiguïteit.

Tot woede van de Chinese regering heeft de regering-Trump  op verschillende manieren het contact met Taiwan vergroot . Na de verkiezingen van 2016 sprak president Trump telefonisch met de Taiwanese president Tsai Ing-wen in wat wordt verondersteld de eerste keer te zijn dat een Amerikaanse president of verkozen president rechtstreeks met een Taiwanese leider heeft gesproken sinds ten minste 1979.

Bovendien hebben de Verenigde Staten de afgelopen twee maanden hun confrontatie met China opgevoerd door officiële bezoeken van hoog niveau aan Taiwan. Voor het eerst in meer dan 40 jaar bezocht een Amerikaanse ambtenaar op kabinetsniveau Taiwan toen de minister van Volksgezondheid en Human Services Azar in augustus 2020 naar Taiwan ging, een bezoek dat sommigen beschouwen als een prik van de Trump-regering in China omdat het niet was ontvangen met informatie over de Corona virus. Onlangs, op 17 september, bezocht staatssecretaris van Economische Zaken, Keith Krach, Taiwan voor een driedaags bezoek, de hoogste ambtenaar van het State Department die in vier decennia naar Taiwan ging.

In reactie op het bezoek van staatssecretaris Krach, op 18 september, heeft de Chinese regering 18 militaire vliegtuigen naar de rand van de Taiwanese identificatiezone voor luchtverdediging gevlogen. Een dag later, op 19 september, stuurde de Chinese regering een  armada met 19 vliegtuigen,  bestaande uit 12 J-16 jagers, twee J-10 jagers, twee J-11 jagers, twee H-6 bommenwerpers en een Y-8 anti-onderzeeër vliegtuig met sommigen steken de middellijn van de Straat van Taiwan over en anderen vliegen de Taiwanese luchtverdedigingsidentificatiezone voor de zuidwestkust binnen. De Taiwanese regering gooide F-16-jagers door elkaar en zette haar luchtverdedigingsraketsysteem in.

Voorafgaand aan Krach’s aankomst in Taiwan, op 16 september, luncht Kelly Craft, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, met de topfunctionaris van Taiwan in New York, een ontmoeting die ze historisch noemde en een verdere stap in de campagne van de Trump-regering om de betrekkingen met Taiwan. Half augustus werd de de facto  Amerikaanse ambassadeur in Taiwan, Brent Christensen  , de eerste Amerikaanse functionaris die deelnam aan de herdenkingen van Chinese aanvallen op het Taiwanese eiland Quemoy.

Taiwan is een van de  grootste importeurs van Amerikaanse wapens . De Verenigde Staten hebben sinds 1979 militair materieel aan Taiwan verkocht. President Barack Obama tekende twee grote wapendeals voor in totaal ongeveer  $ 12 miljard . President George W. Bush keurde tijdens zijn eerste ambtsperiode negen wapenpakketten goed, ter waarde van ongeveer $ 5 miljard. President Trump heeft twee grote militaire verkopen aan Taiwan aangekondigd. De eerste, goedgekeurd in juni 2017, was $ 1,4 miljard waard en omvatte geavanceerde raketten en torpedo’s. Het bood ook technische ondersteuning voor een radarsysteem voor vroegtijdige waarschuwing. In oktober 2018 werd een tweede wapenpakket, ter waarde van naar schatting $ 330 miljoen, goedgekeurd. Ook onthulden de Verenigde Staten in 2018 voor $ 250 miljoen aan upgrades voor hun de facto ambassade in Taipei, ondanks Chinese bezwaren.

Op 13 oktober 2020  meldde Reuters dat de Verenigde Staten van  plan zijn om maar liefst zeven belangrijke wapensystemen, waaronder mijnen, kruisraketten en drones, aan Taiwan te verkopen, aangezien de regering-Trump de druk op China verhoogt.

Het Amerikaanse Congres is ook betrokken bij de steun van de regering aan Taiwan, dat bedoeld is om de spanningen met China te vergroten. Op 1 oktober 2020   stuurden 50 Amerikaanse senatoren van beide partijen de Amerikaanse handelsonderhandelaar Robert Lighthizer een brief waarin ze hem aanspoorden om het formele proces van onderhandelen over een handelspact met Taiwan te beginnen. Een dergelijke stap zou Peking waarschijnlijk boos maken, dat bepaalde partnerschappen met Taiwan beschouwt als een belediging van de soevereiniteit van China.

Het Amerikaanse leger in de Stille Oceaan

Naast de druk op China door zijn acties met Taiwan, is de confrontatie en concurrentie tussen de Amerikaanse en Chinese marines de afgelopen zes maanden dramatisch toegenomen. Als reactie op de toegenomen Amerikaanse militaire operaties in de westelijke Stille Oceaan heeft China  de druk  op kwesties in de Zuid-Chinese Zee, de Oost-Chinese Zee, Hong Kong en Taiwan opgevoerd .

In de Pacific-regio hebben de VS een zeer grote aanwezigheid: 121 militaire bases in Japan; 83 bases in Zuid-Korea; 4 bases in Guam; 5 bases in Oahu, Hawaii, inclusief het hoofdkwartier van Indo-Pacific Command; een van de grootste trainingsgebieden in de VS op Big Island, Hawaii; een testbaan voor raketten op Kauai, Hawaii; een raketproefbereik op Kwajelein, Marshalleilanden; 1 basis in Noordelijke Marianen, Saipan en Tinian; 1 basis in Australië; en defensieovereenkomsten met de Marshalleilanden, de Federale Staten van Micronesië en Palau via het Compact of Free Association, dat een enorm gebied van de Stille Oceaan beslaat dat groter is dan de landmassa van de continentale Verenigde Staten.

Het  Amerikaanse Indo-Pacific-commando  is verantwoordelijk voor Amerikaanse militaire operaties op meer dan 52 procent van het aardoppervlak, in 36 landen met meer dan de helft van de wereldbevolking en 3.200 verschillende talen en voor 5 van de 7  Amerikaanse collectieve verdedigingsverdragen. Het Indo-Pacific-commando heeft 375.000 Amerikaanse militairen en burgerpersoneel. De Amerikaanse Indo-Pacific Fleet heeft 200 schepen, waaronder vijf aanvalsgroepen van vliegdekschepen, 1.100 vliegtuigen en 130.000 matrozen en burgers. Het Amerikaanse Marine Corps Forces in the Pacific heeft twee Marine Expeditionary Forces, 86.000 man personeel en 640 vliegtuigen. De Amerikaanse Pacific Air Force heeft 46.000 vliegeniers en burgers en 420 vliegtuigen. Het Amerikaanse leger Pacific heeft 106.000 man personeel in één korps en twee divisies, 300 vliegtuigen en vijf waterscooters. Er zijn 1.200 Special Operations-personeel toegewezen aan het Indo-Pacific Command.

De VS voeren veel land- en zeeoefeningen uit in de Stille Oceaan. Een van de meest confronterende oefeningen is de  Freedom of Navigation Operations (FONOP’s),  die zijn ontworpen om “buitensporige claims van kuststaten over de oceanen van de wereld, zoals weerspiegeld in het VN-Zeerechtverdrag”, aan te vechten. In de  richtlijnen van het ministerie van Defensie  staat dat de VS “zijn rechten, vrijheden en gebruik van de zee wereldwijd zal uitoefenen en doen gelden op een manier die in overeenstemming is met de belangenafweging”.

De Amerikaanse Freedom of Navigation-operaties in de Zuid-Chinese Zee dagen China uit tegen de bouw van militaire bases op betwiste atollen. In de afgelopen zeven jaar, sinds 2013, heeft de Chinese regering, om macht te projecteren over de scheepvaartroute van de Zuid-Chinese Zee, waar jaarlijks triljoenen dollars aan wereldwijde handelsstromen doorheen stroomt, militaire vestingwerken gebouwd op meer dan  3.000 opgebaggerde hectares verspreid   over zeven atollen die nu langeafstandssensoren, havenfaciliteiten, landingsbanen, helikopterplatforms en versterkte bunkers voor brandstof en wapens huisvesten. Deze riffen zijn genoemd in het Engels  Fiery Cross, Subi, Mischief, McKennan, Johnson South, Gaven en Cuarteron. Het zijn de enige Chinese militaire bases buiten het vasteland van China, met uitzondering van een Chinese militaire basis die is gebouwd in Dijbouti aan de Hoorn van Afrika en de toegang tot de Rode Zee.  Dijbouti heeft nu militaire bases  vanuit de VS, Frankrijk, het VK, Japan, Saoedi-Arabië en China.

In 2015 gaf de regering-Obama toestemming voor twee Freedom of Navigation Operations (FONOP’s) en drie FONOP’s in 2016.

In het voorjaar van 2017  stopte de regering-Trump FONOP’s  in de Zuid-Chinese Zee in de hoop dat China de druk op Noord-Korea zou verhogen om raketproeven te stoppen. Maar tegen de zomer van 2017 hebben de VS ze opnieuw opgestart met zes FONOP’s in 2017 en vijf operaties in 2018. In 2019 werd een recordaantal Amerikaanse FONOP’s in de Zuid-Chinese Zee uitgevoerd met in  totaal negen Freedom of Navigation-operaties  .

In 2020 heeft de regering-Trump het aantal Freedom of Navigation-missies drastisch verhoogd. De  eerste FONOP van 2020 was op 25 januari  met het kustgevechtsschip USS Montgomery dat langs Chinese claims op de Spratly-eilanden voer. Tijdens die operatie reageerde China door twee jachtbommenwerpers te sturen om dicht bij de USS Montgomery te vliegen.

In april 2020  voer in twee opeenvolgende dagen op FONOP-missies de geleide-raketvernietiger USS Barry door de Paracel-eilanden en de geleide-raket-kruiser USS Bunker Hill navigeerde door de Spratly-eilandenketen in de Zuid-Chinese Zee.

Begin juli 2020 stuurden de VS twee aanvalsgroepen van vliegdekschepen, de USS Nimitz en USS Ronald Reagan Carrier Strike Groups, om operaties met dubbele vliegdekschepen uit te voeren in de Zuid-Chinese Zee.  Een aanvalsgroep voor vliegdekschepen  bestaat uit ongeveer 7.500 personeelsleden, een vliegdekschip, ten minste één kruiser, een torpedojagereskader van ten minste twee torpedobootjagers of fregatten en een luchtvleugel van 65 tot 70 vliegtuigen. Een stakingsgroep voor vliegdekschepen kan ook bestaan ​​uit onderzeeërs, gekoppelde logistieke schepen en een bevoorradingsschip.

RIMPAC 2020 Foto door US Navy

In een andere grote marine-show van krachtoefening in de Stille Oceaan hielden de Verenigde Staten in  augustus 2020 hun Rim of the Pacific (RIMPAC) zeeoorlogsoefening , traditioneel ‘s werelds grootste maritieme oorlogsmanoeuvre met 25.000 personeelsleden, 200 schepen uit 25 landen. Dit jaar betreft COVID19 de verminderde RIMPAC tot 20 schepen en zeestrijdkrachten uit tien landen, Zuid-Korea, Canada, Australië, Japan, de Filippijnen, Singapore, Nieuw-Zeeland, Brunei, Frankrijk en de Verenigde Staten. De oorlogspraktijk van een maand werd teruggebracht van een maand tot twee weken.

In navolging van de RIMPAC-praktijk op zeeoorlog voerden de VS en drie andere naties, Australië, Japan en Zuid-Korea in september 2020 marine-operaties uit voor de  kust van Guam om ‘ onze gedeelde inzet voor regionale stabiliteit en een vrije en open Indo Pacific te versterken door middel van geïntegreerde training en samenwerking.”

Die oefeningen werden half september gevolgd door  gezamenlijke Amerikaanse militaire manoeuvres bij Guam en de Marianen  genaamd Valiant Shield. Amerika’s grootste oorlogsschepen, het vliegdekschip USS Ronald Regan, aanvalsschip USS America en amfibische oorlogsschepen USS New Orleans en USS Germantown met 100 vliegtuigen en 11.000 troepen  oefenden de verdediging van het Amerikaanse grondgebied van Guam,  aangezien China verklaarde dat het “militair en moreel klaar is voor oorlog ”Als reactie op de toegenomen aanwezigheid van de Amerikaanse marine in de regio. Valiant Shield wordt om de twee jaar gehouden, met 11.000 personeelsleden van alle strijdkrachten – het Amerikaanse leger, de luchtmacht, de marine en het marinekorps – en voert raketoefeningen uit met grond-, lucht- en ondergrondse gelanceerde munitie.

Eerder in het jaar in maart 2020 had het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt tijdens operaties in de westelijke Stille Oceaan een  enorme COVID19-uitbraak  waarbij meer dan 1.000 zeilers positief testten uit de bemanning van 4.900. COVID verliet de koerier met een dergelijke verminderde bemanning om het buiten gebruik te stellen en de kapitein werd van het commando ontheven vanwege zijn openbare oproep aan het Pentagon voor hulp bij het aanpakken van de COVID-uitbraak. Meer dan 4000 zeelieden werden van het schip in quarantaine gehouden in hotels op Guam  en op militaire bases op het eiland. De USS Theodore Roosevelt werd gedurende twee maanden in Guam geport, totdat de marine haar in mei terugbracht naar haar thuishaven San Diego.

China’s reactie op Amerikaanse acties

De Chinese marine liet niet toe dat de Amerikaanse oorlogspraktijken in de westelijke Stille Oceaan en de Zuid-Chinese Zee onbeantwoord bleven. In april 2020 stuurde de Chinese regering het  vliegdekschip Liaoning en zijn aanvalsgroep  van vijf oorlogsschepen, waaronder twee torpedobootjagers, twee fregatten en een gevechtsondersteuningsschip, door de 250 kilometer brede Miyako-straat tussen de Japanse eilanden Okinawa en Miyako en ten oosten van Taiwan. . De zeestraat is een internationale waterweg. De marine van Taiwan stuurde schepen om de aanvalsgroep te volgen terwijl deze passeerde.

Als reactie op het passeren van de Chinese vliegdekschepen in de buurt van Taiwan, lieten de Verenigde Staten de Amerikaanse luchtmacht deelnemen aan hun eigen machtsvertoon op de Andersen Air Force Base op het eiland Guam door bommenwerpers, waaronder B-52-bommenwerpers,  een ‘olifantenwandeling’ te laten maken. “  Een hechte formatie van vliegtuigen voor het opstijgen, wat” hun toewijding toont om regionale stabiliteit te verzekeren in de hele Indo-Pacific. “

De Chinese marine hield in juli ook marine-oefeningen als reactie op de toename van de vrijheid van navigatie door de VS in de Zuid-Chinese Zee.

En op hetzelfde moment, midden augustus, toen de VS de RIMPAC-oorlogsoefeningen voor de kust van Hawai’i uitvoerden, had China zijn eigen krachtsinspanningen op zee, de  meest uitgebreide en verreikende marinepraktijk in vier maritieme gebieden. s, de Gele Zee, de Golf van Bohai, de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee.

China heeft nu de grootste marine ter wereld met 350 schepen en onderzeeërs in vergelijking met de 293 schepen van de Amerikaanse marine. De VS hebben echter het grootste tonnage met 11 vliegdekschepen in vergelijking met twee vliegdekschepen in China, met een  derde onderweg . De eerste, de  Liaoning , werd in 2012 in gebruik genomen, terwijl de tweede, de  Shandong , in december 2019 in gebruik werd genomen.

Het Amerikaanse leger maakt zich zorgen over de toenemende macht en het bereik van het Chinese leger. In het 200 pagina’s tellende jaarverslag voor 2020 van het Amerikaanse ministerie van Defensie  aan het Congres over Chinese militaire macht  staat het volgende: voorsprong op de Verenigde Staten op bepaalde gebieden, zoals:

Scheepsbouw: De Volksrepubliek China heeft de grootste marine ter wereld, met een totale strijdmacht van ongeveer 350 schepen en onderzeeërs, waaronder meer dan 130 grote oppervlaktestrijders. Ter vergelijking: begin 2020 bestaat de strijdmacht van de Amerikaanse marine uit ongeveer 293 schepen.

Conventionele ballistische raketten en kruisraketten op het land: de Volksrepubliek China heeft meer dan 1250 op de grond gelanceerde ballistische raketten (GLBM’s) en op de grond gelanceerde kruisraketten (GLCM’s) met een bereik tussen 500 en 5500 kilometer. De Verenigde Staten leveren momenteel één type conventionele GLBM met een bereik van 70 tot 300 kilometer en zonder GLCM’s.

Geïntegreerde luchtverdedigingssystemen: de Volksrepubliek China heeft een van ‘s werelds grootste strijdkrachten van geavanceerde grond-luchtsystemen voor lange afstanden, waaronder in Rusland gebouwde S-400’s, S-300’s en in eigen land geproduceerde systemen, die deel uitmaken van zijn robuuste en redundante geïntegreerde architectuur van het luchtverdedigingssysteem.

The DOD report also predicts that China will increase the number of military logistics locations outside the country: “Beyond its current base in Djibouti, the PRC is very likely already considering and planning for additional overseas military logistics facilities to support naval, air, and ground forces. The PRC has likely considered locations for PLA military logistics facilities in Myanmar, Thailand, Singapore, Indonesia, Pakistan, Sri Lanka, United Arab Emirates, Kenya, Seychelles, Tanzania, Angola, and Tajikistan.”

Als onderdeel van zijn omvangrijke economische “One Belt One Road” -project heeft China de acquisities van overzeese civiele havens opgevoerd om een ​​wereldwijd netwerk van havens en logistieke terminals op strategische locaties in de Europese Unie, Latijns-Amerika, Afrika en de Indische Oceaan op te bouwen. COSCO Shipping Holdings Co. is ‘s werelds derde grootste containerlijn en heeft investeringen  in 61 haventerminals over de hele wereld . Een andere aan de Chinese staat gerelateerde onderneming, China Merchants, beheert 36 havens in 18 landen.

In 2015 verhuurde de Pakistaanse regering haar enorme diepzeehaven Gwadar voor 43 jaar aan de Chinese Overseas Port Holding Company, tot 2059. De haven van Gwadar is via de weg en het spoor met China verbonden als een sleutelelement van de China-Pakistaanse economische Corridor (CPEC) project. Deze haven stelt Chinese goederen in staat om over de weg het maritieme knelpunt tussen het Maleisische schiereiland en het eiland Sumatra te omzeilen, dat door de Indiase marine zou kunnen worden afgesloten. Gwadar wordt beschouwd als een  mogelijke toekomstige basis voor de Chinese marine .

Volgens een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling hebben Chinese bedrijven de afgelopen tien jaar  belangen verworven in 13 havens in Europa , waaronder Griekenland, Spanje en België. Die havens verwerken ongeveer 10 procent van de Europese containercapaciteit.

In 2015 verhuurde de stad  Darwin, Australië, zijn haven voor 99 jaar  aan de Shangdong Landbridge Group. Eveneens in 2015 won het Chinese staatsbedrijf Shanghai International Port Group Co. een  contract voor het beheer van één haven in Haifa, Israël  voor 25 jaar, beginnend in 2021. In oktober 2020 biedt hetzelfde bedrijf een bod op het beheer van een  tweede havenfaciliteit in Haifa, waarvan de Amerikaanse regering  Israël onder druk zet om te weigeren, aangezien de Amerikaanse marine die poort gebruikt.

In 2016  verwierf COSCO de zeggenschap over de Piraeus Port Authority SA ., Het beursgenoteerde bedrijf dat door de Griekse staat is opgericht om toezicht te houden op de haven en een bod heeft gewonnen om de haven voor 40 jaar te exploiteren en te ontwikkelen in ruil voor een jaarlijkse vergoeding van 2 procent van de bruto-inkomsten van de haven en meer dan $ 550 miljoen aan nieuwe investeringen in havenfaciliteiten. In 2018 kocht de grootste rederij van China, Cosco Shipping Holdings Co., de controle over een grote Amerikaanse handelsterminal in de  haven van Long Beach, Californië .

In 2017 kondigden Chinese bedrijven  plannen aan om negen overzeese havens te kopen of te investeren  in projecten ter waarde van $ 20 miljard.

Amerikaanse militaire landoefeningen

Naast de Amerikaanse oorlogsoefeningen op zee in de Stille Oceaan zijn er militaire oefeningen op het land. Defender 2020 Pacific, de belangrijkste oefening van het Amerikaanse leger in het Indo-Pacific-theater, begon in augustus 2020 met gezamenlijke troepen die zich inzetten voor Guam en het Pacifische eiland Palau, gericht op  een scenario  in de Zuid-Chinese Zee in een  ‘demonstratie van zekerheid aan onze bondgenoten en partners in de regio. ”   Defender Pacific 20 is een gezamenlijke oefening die ” strategische paraatheid toont door geloofwaardige strijdkrachten  in te zetten in het Indo-Pacific Theater van operaties die bijdragen aan een vrije en open Pacific”.

Volgens  Defense News was de Defender 2020-oefening bedoeld om China tegen te gaan, dat in de Nationale Defensiestrategie wordt  gekenmerkt als een strategische concurrent op de lange termijn van de Verenigde Staten.  De NDS schetst een wereld waarin grote machtsconcurrentie in plaats van terrorismebestrijding de besluitvorming en de machtsstructuur van het ministerie van Defensie zal sturen.

In een tweede deel van Defensie 2020, begin september 2020, stuurden het First Corps van het Amerikaanse leger en de 7th Infantry Division hun tactische operatiecentra om het bevel en de controle te houden over gezamenlijke oefeningen met geweld in Alaska en de Aleoeten.

Bovendien breidt het Indo-Pacific Command zijn  Pacific Pathways-oefeningen uit  die gedurende het kalenderjaar worden uitgevoerd. Het plan is om de verblijfsduur van Amerikaanse legereenheden in gastlanden te verlengen. Het  Amerikaanse leger heeft 85.000 permanent gestationeerde troepen  in de Indo-Pacific-regio, maar oefent ook snelle inzet uit van de continentale Verenigde Staten naar de Pacific.

President van Small Island Nation of Palau wil Amerikaanse militaire installaties

In augustus 2020, tijdens een bezoek van Mark Esper, de Amerikaanse minister van Defensie, bood de president van de Pacifische eilandstaat  Palau de Verenigde Staten land  aan om militaire faciliteiten te bouwen – een zeehaven en een vliegveld. Esper was op een Pacific-tour waarin hij Peking beschuldigde van een “kwaadaardige invloed” en “voortdurende destabiliserende activiteiten” in de hele regio. Palau is een onafhankelijke natie, maar heeft geen leger.

De VS zijn verantwoordelijk voor de verdediging van Palau en het omliggende zeegebied ter grootte van Spanje onder een overeenkomst van vrije associatie die Palau’s 20.000 burgers het recht geeft om naar de VS te reizen, te wonen en te werken. Het huidige verdrag loopt af in 2024 en is wordt dit jaar heronderhandeld. Palau is een van de slechts vier overgebleven landen in de Stille Oceaan die Taiwan erkennen, nadat de Salomonseilanden en Kiribati vorig jaar de diplomatieke erkenning hebben overgeschakeld naar Peking.

Noord- en Zuid-Korea

In juni 2018, na zijn eerste ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, schortte president Trump eenzijdig grootschalige veldtraining op, waarbij Zuid-Korea het schijnbaar eens was met de visie van Noord-Korea op dergelijke  oefeningen als ‘provocerend’ en geldverspilling.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea blijven geautomatiseerde simulaties uitvoeren, de laatste zijn de  jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen van 18-28 augustus 2020 . De gecombineerde commandoposttraining was gericht op computersimulaties om de twee legers voor te bereiden op verschillende gevechtsscenario’s, zoals een verrassende Noord-Koreaanse aanval. Een uitbraak van het coronavirus dwong het terugschroeven van een reeds ingehouden trainingsprogramma. Noord-Korea beschouwt de computeroefeningen als training als invasie-repetities en heeft gedreigd vastgelopen nucleaire besprekingen te staken als Washington doorgaat met wat het beschouwt als “vijandig beleid” ten aanzien van Pyongyang. De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militairen hebben hun voorjaarsoefeningen geannuleerd na een COVID-19-uitbraak in de zuidelijke stad Daegu.

De oefeningen van 2020 waren de tweede van drie beoordelingen van de bereidheid van Zuid-Korea om de operationele controle over de Zuid-Koreaanse strijdkrachten in oorlogstijd over te nemen. De Verenigde Staten kwamen overeen om de controle uit handen te geven op voorwaarde dat Zuid-Korea over belangrijke militaire vermogens beschikt om de gecombineerde defensiepositie te leiden en de Noord-Koreaanse nucleaire en raketdreigingen effectief tegen te gaan, en dat er een veiligheidsomgeving is die bevorderlijk is voor een overdracht.

De gepensioneerde legergeneraal Vincent Brooks, de voormalige Amerikaanse militaire commandant in Zuid-Korea, zei echter op  2 oktober tijdens een toespraak op de  virtuele conferentie van de Atlantische Raad over Korea dat het stoppen van grootschalige militaire oefeningen “niet langer relevant is” als onderhandelingsinstrument met Noord-Korea als hefboom voor denucleariseringsgesprekken. Hij zei dat de pauze van twee jaar van grote trainingsoefeningen tussen Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen “niet de diplomatieke tractie leek op te leveren” om de onderhandelingen over Noord-Koreaanse kernwapens en raketprogramma’s te bevorderen.

In andere recente regionale evenementen, tijdens een bijeenkomst in Tokio op 6 oktober 2020 van de Quad-groepering van de Verenigde Staten, Japan, India en Australië,  hekelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de “uitbuiting, corruptie en dwang van China.  Hij sprak over toenemende regionale frustratie over China’s gebrek aan transparantie over de uitbraak van het coronavirus en de toegenomen assertiviteit ten opzichte van zijn buren. Andere Quad-leden waren terughoudender om China te bekritiseren vanwege de sterke economische banden. Ze blijven de Quad karakteriseren als een ‘adviserend veiligheidsmechanisme tussen gelijkgestemde democratieën’.

Zuid-Korea is niet inbegrepen in de Quad. De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-wha zei:  “Wij denken niet dat iets dat automatisch  de belangen van anderen uitsluit en uitsluit, een goed idee is. Als dat een gestructureerde alliantie is, zullen we zeker heel goed nadenken of het onze veiligheidsbelangen dient. ” De VS en Zuid-Korea staan ​​op gespannen voet met de kosten van het behoud van 28.500 Amerikaanse militairen in Zuid-Korea.

Op 10 oktober vierde Noord-Korea  de 75ste  verjaardag van de Arbeiderspartij. De nachtelijke militaire parade toonde de grootste ICBM van Noord-Korea, die was gemonteerd op een 11-assige draagraket die ook voor het eerst te zien was. De militaire parade werd 24 uur later gevolgd door een massa-entertainmentevenement voor tienduizenden op 11 oktober. het COVID-virus over de hele wereld, hoewel Noord-Korea beweert geen gevallen te hebben gehad. Het noorden is niet opnieuw begonnen met het testen van  ICBM’s, de laatste test op 28 november 2017 bijna drie jaar geleden,  en de laatste kernwapentest van Noord-Korea  was drie jaar geleden op 3 september 2017.

commondreams.org

Steun Indignatie via PayPal veilig en simpel.
Comments

comments