‘Het is ernstig en intens’: de binnenlandse terreurdreiging van blanke suprematie doemt op in de VS.

‘Het is ernstig en intens’: de binnenlandse terreurdreiging van blanke suprematie doemt op in de VS.

19 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Van de frequentie van aanslagen tot de reikwijdte van de ambitie, racistische terreurgroepen – aangemoedigd door de president, vertonen ongeëvenaarde activiteiten in de moderne tijd.

Op 6 oktober gaf Chad Wolf, de waarnemend secretaris van Binnenlandse Veiligheid, de jaarlijkse beoordeling van zijn afdeling over gewelddadige bedreigingen voor de natie. Analisten hoefden niet diep in de beoordeling te graven om de alarmerende inhoud ervan te ontdekken.

In een voorwoord schreef Wolf dat hij “in het bijzonder bezorgd was over blanke supremacistische gewelddadige extremisten die de afgelopen jaren uitzonderlijk dodelijk zijn geweest in hun weerzinwekkende, gerichte aanvallen. [Ze] proberen ideologische verandering in de Verenigde Staten af ​​te dwingen door middel van geweld, dood en vernietiging. “

Twee dagen later vloog de FBI. Het arresteerde 13 rechtsextremisten die naar verluidt plannen hadden gemaakt om een ​​reeks aanslagen in Michigan uit te voeren, waaronder de ontvoering van de democratische gouverneur, Gretchen Whitmer.

Uit latere onthullingen bleek dat een groep anti-regeringsparamilitairen, waaronder enkele van de gearresteerden, ook had gesproken over de ontvoering van de gouverneur van Virginia.

De dubbele aanval, slechts enkele dagen na elkaar, van de dreigingsevaluatie en de arrestaties van het complot in Michigan markeerden een belangrijk moment in Amerika’s gekwelde geschiedenis van racistisch terrorisme. De Amerikaanse autoriteiten leken niet alleen eindelijk wakker te zijn geworden door de dreiging van de blanke suprematie, maar deden er ook echt iets aan.

Zoals de FBI-directeur, Christopher Wray, in februari tegen het Congres zei, zijn “raciaal en etnisch gemotiveerde gewelddadige extremisten” de “belangrijkste bron van ideologisch gemotiveerde dodelijke incidenten” in de VS geworden. Het gevaar overschaduwde de jihadistische dreiging die sinds 9/11 het veiligheidsdebat domineert.

Vorig jaar was het dodelijkste ooit geregistreerd voor huiselijk extremistisch geweld sinds de bomaanslag in Oklahoma City in 1995. Blanke supremacisten waren verantwoordelijk voor het grootste deel van dat bloedvergieten in 2019 – 39 van de 48 doden, waaronder 23 mensen die stierven door toedoen van een anti-Spaanse racist in El Paso , Texas, en een joodse gelovige vermoord in de Poway Synagogue in Californië .

Hoewel de federale autoriteiten misschien een nieuw besluit tonen om het probleem aan te pakken, waarschuwen experts op het gebied van blanke suprematie dat de extremisten nog meer vastberadenheid tonen. De beweging is landelijk in beweging.

“De dreiging is ernstig en intens”, zegt Vanda Felbab-Brown, expert op het gebied van terrorisme en extremisme bij Brookings. “Het is verreweg het ernstigste binnenlandse gevaar in de VS op vele niveaus – de frequentie van aanslagen, het niveau van rekrutering, de omvang van de ambitie van de groepen en het bredere politieke kapitaal dat ze opbouwen.”

Als 2019 het dodelijkste jaar in een kwart eeuw was voor binnenlands terrorisme in Amerika, wordt 2020 het jaar waarin de blanke suprematie zijn vleugels uitspreidt. Groepen tonen een mate van vertrouwen die ongeëvenaard is in de moderne tijd.

Lees ook:  Niet alleen Michael Flynn: een schrikbarende lange lijst met controversiële pardons van Trump

Agitators hebben de dubbele kansen van de coronavirus-pandemie en de Black Lives Matter-protesten aangegrepen om uit de schaduw en de straat op te gaan. Zelfs vóór het begin van de pandemie spanden ze hun spieren.

Felbab-Brown herinnert zich dat hij in januari de vuurwapenbijeenkomst in Richmond, Virginia bijwoonde, die duizenden extremisten met semi-automatische geweren aantrok. “Er waren militieleden uit de hele VS, Trump-aanhangers met wapens, verdedigers van wapenrechten, allemaal samen in grote menigten. Ze haalden energie uit elkaar, vergrootten hun netwerken en moedigden hun denken aan – en dat was vóór Covid. “

Sinds de pandemie eind januari toesloeg, is de rechtse golf in een stroomversnelling gekomen. Gewapende groepen extremisten hebben zichzelf gepresenteerd als burgerwachters, die ogenschijnlijk eigendommen beschermden tijdens protesten tegen wreedheid tegen de politie, maar in werkelijkheid confronteerden met vreedzame demonstranten en chaos en geweld zaaiden die tot verlies van mensenlevens hebben geleid .

Hoewel studies de opkomst van extreemrechts geweld in de VS al in 2007 hebben opgemerkt, is er een aspect van het huidige politieke klimaat dat het huidige dreigingsniveau buitengewoon gevaarlijk maakt: Donald Trump. In het recente presidentiële debat met Joe Biden weigerde hij notoir om de extremistische groepering de Proud Boys aan de kaak te stellen , waarbij hij hen aanspoorde om “afstand te nemen en toe te staan”.

Trump heeft veel meer gedaan dan weigeren kritiek te uiten op blanke supremacistische groepen – hij heeft actief met hen gecommuniceerd via zijn Twitter-feed en hondenfluitjes die op het campagnespoor werden geblazen. “Hij praat misschien niet persoonlijk met ze, maar hij praat zeker via de frequentie met ze”, zei Felbab-Brown.

Trump heeft opgeroepen tot wapens aan binnenlandse terroristische groeperingen tijdens pandemische lockdowns in democratisch gecontroleerde staten. In april was zijn kreet “Liberate Michigan!” werd door militante groeperingen geïnterpreteerd als een uitnodiging om de hoofdstad met hun wapens te bestormen.

Zijn opruiende ‘wet en orde’-houding na grotendeels vreedzame protesten heeft hetzelfde effect gehad, net als zijn verdediging van Kyle Rittenhouse , de blanke tiener die werd beschuldigd van het vermoorden van twee mensen tijdens protesten tegen de politie in Kenosha, Wisconsin.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenOp donderdag, en tijdens zijn bijeenkomsten in het weekend, keerde Trump terug naar het thema van het mogelijk maken van extremisten tijdens het NBC-gemeentehuis, waarin hij effectief de giftige pedofilie-samenzweringstheorie onderschreef die werd aangehangen door QAnon, de rechtse beweging die door de FBI werd geïdentificeerd als potentiële binnenlandse terroristische dreiging. De president hernieuwde ook zijn aanvallen op Whitmer – een verbazingwekkend onbezonnen daad gezien de terroristische complotten tegen de gouverneur van Michigan.

“De berichten van Trump aan de groepen waren flagrant en rampzalig, vergelijkbaar met het gedrag van Jair Bolsonaro uit Brazilië en Rodrigo Duterte uit de Filippijnen”, zei Felbab-Brown. “Ze zijn enorm schadelijk geweest voor de VS.”

Michael German, een fellow van het Brennan Center for Justice die in de jaren negentig werkte als een undercover FBI-agent die infiltreerde in blanke supremacisten en milities, heeft bestudeerd hoe de racistische oproepen van Trump en de impliciete aanmoediging van geweld hebben gespeeld bij extreemrechtse militanten. ‘Nu voelen ze zich gesanctioneerd. Ze denken: ‘mijn geweld is niet langer crimineel, het mag, het is wat de president wil dat we doen’, ”zei hij.

Duits heeft ook toegekeken terwijl de groepen methodischer en praktischer zijn geworden in hun tactieken in de afgelopen vier jaar van goedkeuring door Trump. De stilzwijgende goedkeuring die ze hebben gekregen van de regering-Trump heeft hen veel effectiever en gevaarlijker gemaakt.

“Als undercoveragent was ik aanwezig in de kamer toen militanten probeerden een rekruut te overtuigen om een ​​gewelddadige daad uit te voeren en ofwel naar het graf te gaan of een voortvluchtige te worden. Dat is een moeilijke bult om over te komen. Als je denkt dat de president van de Verenigde Staten je toestemming heeft gegeven om deel te nemen aan deze activiteit, is dat een stuk gemakkelijker. “

Nu blanke suprematie een nieuwe vitaliteit laat zien, is Duits sceptisch dat de FBI en het Department of Homeland Security de dreiging serieus nemen. De recente erkenning van de omvang van het gevaar door Wolf en Wray is een stap in de goede richting, maar er is veel meer urgentie nodig.

‘Ik wil het in gegevens zien. Ik wil de arrestaties zien, de onderzoeken, ik wil weten wat de FBI eigenlijk doet. Ik vermoed dat de gegevens zouden aantonen dat er veel doden zijn gevallen door blanke supremacisten, maar onevenredig weinig onderzoeken, ”zei German.

Het gebruik van middelen door de FBI vertelt zijn eigen verhaal. Het agentschap verdeelt zijn taart voor terrorismebestrijding met 80 tot 20: 80% gaat door met het bestrijden van internationaal terrorisme, 20% binnenlands.

Michael German, een fellow van het Brennan Center for Justice die in de jaren negentig werkte als een undercover FBI-agent die infiltreerde in blanke supremacisten en milities, heeft bestudeerd hoe de racistische oproepen van Trump en de impliciete aanmoediging van geweld hebben gespeeld bij extreemrechtse militanten. ‘Nu voelen ze zich gesanctioneerd. Ze denken: ‘mijn geweld is niet langer crimineel, het mag, het is wat de president wil dat we doen’, ”zei hij.

Duits heeft ook toegekeken terwijl de groepen methodischer en praktischer zijn geworden in hun tactieken in de afgelopen vier jaar van goedkeuring door Trump. De stilzwijgende goedkeuring die ze hebben gekregen van de regering-Trump heeft hen veel effectiever en gevaarlijker gemaakt.

“Als undercoveragent was ik aanwezig in de kamer toen militanten probeerden een rekruut te overtuigen om een ​​gewelddadige daad uit te voeren en ofwel naar het graf te gaan of een voortvluchtige te worden. Dat is een moeilijke bult om over te komen. Als je denkt dat de president van de Verenigde Staten je toestemming heeft gegeven om deel te nemen aan deze activiteit, is dat een stuk gemakkelijker. “

Nu blanke suprematie een nieuwe vitaliteit laat zien, is Duits sceptisch dat de FBI en het Department of Homeland Security de dreiging serieus nemen. De recente erkenning van de omvang van het gevaar door Wolf en Wray is een stap in de goede richting, maar er is veel meer urgentie nodig.

‘Ik wil het in gegevens zien. Ik wil de arrestaties zien, de onderzoeken, ik wil weten wat de FBI eigenlijk doet. Ik vermoed dat de gegevens zouden aantonen dat er veel doden zijn gevallen door blanke supremacisten, maar onevenredig weinig onderzoeken, ”zei German.

Het gebruik van middelen door de FBI vertelt zijn eigen verhaal. Het agentschap verdeelt zijn taart voor terrorismebestrijding met 80 tot 20: 80% gaat door met het bestrijden van internationaal terrorisme, 20% binnenlands.

De militanten beschrijven het ingewikkelde doorlichtingsproces dat ze volgen voor alle nieuwe rekruten. Potentiële nieuwe leden moeten een vragenlijst invullen waarin wordt gevraagd of ze een militaire training hebben gehad.

Veelbelovende aanvragers worden vervolgens uitgenodigd in de ‘doorlichtingskamer’ waar een panel van vijf of zes Base-extremisten, onder leiding van Nazzaro, hen ondervraagt ​​via een versleutelde telefoonapp. Als ze die fase doorstaan, krijgen ze een taak, zoals het plaatsen van flyers rond scholen en universiteitscampussen met de tekst “Red je race, word lid van de basis”; en “Leren, trainen, vechten, organiseren”.

De basis ziet zichzelf niet zozeer als een organisatie, maar als een web van gelijkgestemde gewelddadige extremisten. “We zien onszelf meer als een netwerk”, hoort Nazzaro op de banden zeggen.

Maar de enige kwaliteit waar de terroristen boven alle andere naar hunkeren, is militaire ervaring. Een op de vijf van de 100 personen die op de opnames verschijnen, heeft een gevechtstraining gehad als voormalig of dienend militair personeel.

“Dit is een duidelijk doelwit”, zei Jamila Paksima, co-producer van de Baseless podcast. “Ze zoeken mensen met militaire ervaring die vervolgens andere rekruten kunnen opleiden. Dus de Amerikaanse regering rust mensen uit met de vaardigheden van oorlogvoering die vervolgens mogelijk worden teruggedraaid tegen het Amerikaanse volk. “

 

Lees ook:  Politiek gezien zal de wereld de Trumpocalyps overleven. De Verenigde Staten is een andere zaak.


Comments

comments