De Trump-administratie streeft naar kritische rassentheorie

De Trump-administratie streeft naar kritische rassentheorie

20 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

De blitz van de Trump-regering over kritische racetheorie komt te midden van een trend van toenemende aanvallen op de academische vrijheid van wetenschappers in veel andere delen van de wereld.

In zijn laatste aanval op democratische waarden en principes vaardigde de Amerikaanse president Donald Trump uitvoerende bevelen uit om de kritische racetheorie (CRT) te zuiveren van diversiteitstraining bij Amerikaanse federale agentschappen. Volgens het eerste bevel van 4 september: “De verdeeldheid zaaiende, valse en vernederende propaganda van de kritische rassentheoriebeweging is in strijd met alles waar we als Amerikanen voor staan ​​en zou geen plaats moeten hebben in de federale regering.” De order verwijst naar diversiteitstraining die discussies omvat over blanke privileges en de systemische vormen van racisme die zijn ingebed in de geschiedenis en instellingen van de VS. Volgens het meest recente Executive Order on Combating Race and Sex Stereotyping van de president uitgegeven op 22 september, is de zogenaamde “destructieve ideologie” van blanke privileges “gebaseerd op een verkeerde voorstelling van zaken van de geschiedenis van ons land en zijn rol in de wereld.”

Het is veelzeggend dat deze richtlijnen volgen op maandenlange landelijke protesten tegen racisme bij politie en justitie. Het interdisciplinaire veld van de kritische rassentheorie neemt een belangrijke plaats in in de ideologische basis van de Black Lives Matter-beweging. Activisten die protesteren tegen systemisch racisme hebben er blijk van gegeven de vele belangrijke kritische rassentheoretici en filosofen uit het verleden en het heden te erkennen die de strijd voor raciale gerechtigheid hebben gevorderd. Radicaal rechts heeft kennis genomen van de relatie tussen CRT en Black Lives Matter. Breitbart News definieert bijvoorbeeld CRT als “de linkse, racistische doctrine die de intellectuele onderbouwing vormt van Black Lives Matter, Antifa en andere radicale organisaties die momenteel in onrust in de straten van Amerika verwikkeld zijn.”

Context en reactie

De censuur van de Trump-regering op CRT is een poging om de wetenschappelijke en intellectuele kritiek tegen te gaan die integraal deel uitmaakt van belangenbehartiging en beleidsverandering om raciale, seksuele en genderrechtvaardigheid te bevorderen. Het is het vermogen van CRT om systemisch racisme te benoemen en uit te dagen dat het confronterend maakt voor het vermogen van blanke en mannelijke privileges en macht om ongemarkeerd, naamloos en onbetwist te blijven. In hun reactie op de richtlijn van Trump verklaarden de decanen van alle vijf Californische rechtsscholen: “CRT nodigt ons uit om te confronteren met onwankelbare eerlijkheid over hoe ras in onze geschiedenis en in ons heden heeft gewerkt, en om de diepe en voortdurende werking van ‘structureel racisme, ‘waardoor raciale ongelijkheid wordt gereproduceerd binnen onze economische, politieke en onderwijssystemen, zelfs zonder individuele racistische bedoelingen. “

Kritische rassentheorie is in de praktijk gebracht door middel van diversiteitsonderwijs en -opleiding, die aantoont dat racisme en seksisme niet alleen overtuigingen zijn die door individuen worden aangehangen en in stand worden gehouden, maar dat deze en andere vormen van discriminatie en uitsluiting institutioneel en systemisch zijn. Het elimineren van CRT betekent het censureren van woorden en concepten zoals intersectionaliteit, impliciete vooringenomenheid, stereotypering, stigma, witheid, blanke privileges en systemisch en institutioneel racisme, dat effectief processen afsluit van het benoemen en afleren van onverdiende privileges die verband houden met iemands ras en geslacht.

Lees ook:  Trump stelt voor om studentenvisa te beperken tot twee jaar voor staatsburgers van 59 landen

CRT en verwante vormen van diversiteitstraining zijn belangrijke middelen geworden om de gelijke erkenning en rechten te bevorderen van degenen die historisch zijn uitgesloten en slachtoffer zijn geworden op basis van hun ras, geslacht, handicap of seksuele geaardheid, niet alleen in de Verenigde Staten, maar in vele delen van de wereld. In Zuid-Afrika (de belangrijkste context waarin deze auteur onderzoek doet en lesgeeft), is CRT een integraal onderdeel geweest van pogingen om de hardnekkigheid van blanke suprematie en blanke privileges in de publieke en private sector te benoemen en uit te dagen. Kritische diversiteitsstudies zijn ook naar voren gekomen als een erkend academisch veld en gebied van professionele ontwikkeling en training in Zuid-Afrika.

Hoewel diversiteitstraining binnen Amerikaanse federale agentschappen het directe doelwit is van de uitvoerende bevelen van president Trump, hebben wetenschappers alarm geslagen over de implicaties voor CRT als een gebied van wetenschap. De Association of American University Professors bracht een verklaring uit waarin ze deze bezorgdheid benadrukten, met het argument dat het bevel ‘de inspanningen van experts uit een breed scala aan disciplines – zoals rechten, geschiedenis, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen – ontkent en verwerpt om ons te helpen een beter begrip en Houd rekening met onze erfenis van slavernij en aanhoudend institutioneel racisme. “

Rechtse vijandigheid

Radicaal-rechtse vijandigheid tegenover intellectueel links is niets nieuws. In de Verenigde Staten heeft zich de afgelopen veertig jaar een rechtse intelligentsia ontwikkeld, grotendeels gefinancierd door conservatieve filantropische bedrijfsorganisaties. Zoals Donna Nicol meldt , hebben conservatieve Amerikaanse critici ras- en etnische studies, evenals vrouwenstudies, ervan beschuldigd antiwesters en anti-Amerikaans te zijn, met het argument dat deze disciplines studenten radicaliseren in de richting van ‘sociale anarchie’ en het Amerikaanse ‘vrije ondernemingssysteem’ ondermijnen. . ” Het executive order van 22 september, dat CRT ervan beschuldigt een vorm van “propaganda” te zijn die neerkomt op “aanstootgevende en anti-Amerikaanse ras- en seksstereotypen en zondebok”, verleent deze vijandigheid nieuwe niveaus van macht, invloed en aanvaardbaarheid.

De recente bevelen die CRT in diversiteitstrainingen voor Amerikaanse federale agentschappen verbieden, zijn een waarschuwing dat in de VS gevestigde kritische academici zich aansluiten bij de internationale gelederen van kritische wetenschappers die te maken hebben met onderdrukking door radicaal-rechtse populistische leiders. Trump’s blitz over kritische racetheorie komt te midden van een trend van toenemende aanvallen op academische vrijheid in veel andere delen van de wereld. Censuur van CRT komt ook temidden van de weigering van de president om blanke suprematieorganisaties te veroordelen . Zijn opmerkingen tijdens een recent debat voor deze groepen om “afstand te nemen en toe te staan” werden geprezen door de zelfbenoemde “Westerse chauvinistische” Proud Boys als een oproep tot de wapens.

Aan de ene kant kunnen de agenda’s van de Trump-regering en andere populistische regimes tegen het benoemen en ondervragen van blanke suprematie wijzen op hun besef dat ze terrein verliezen tegen antiracistische en antikoloniale bewegingen voor sociale rechtvaardigheid en een bedreiging voor hun hegemonie. Aan de andere kant is het verbieden van kritische rassentheorie door Amerikaanse federale agentschappen een aanwijzing dat academische vrijheid het volgende democratische principe is dat op het spel staat en dat kritische geleerden, vooral die in door de overheid gefinancierde instellingen voor hoger onderwijs, goede reden hebben om gealarmeerd te zijn.Lees ook:  Ondanks de pandemie gaat de agressieve maritieme houding van Washington door

Comments

comments