Hoe QAnon satanische retoriek gebruikt om een ​​verhaal van ‘goed versus kwaad’ op te zetten

Hoe QAnon satanische retoriek gebruikt om een ​​verhaal van ‘goed versus kwaad’ op te zetten

21 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Voor een tv-publiek op 15 oktober verklaarde president Donald Trump dat hij “niets van” QAnon wist, voordat hij zichzelf corrigeerde door te zeggen: “Ik weet dat ze heel erg tegen pedofilie zijn.”

Wat hij niet deed, was het afwijzen van wat wordt aangeduid als een ‘ collectieve waanvoorstelling’ . Een deel daarvan kan te maken hebben met QAnon-volgers die Trump als een soort redder beschouwen – iemand die vierdimensionaal schaakt tegen schimmige politieke insiders en machtsspelers die bekend staan ​​als de ‘Deep State’ .

Maar dat is slechts een deel van wat Anons – volgelingen van QAnon – geloven. Wat Trump niet noemde, zijn de gruwelijke beweringen die ten grondslag liggen aan deze vermeende schaakwedstrijd, en de demonische beelden en taal die worden gebruikt in de loop van de samenzwering.

Als godsdienstprofessor die cursussen geeft over de culturele betekenis van monsters, zie ik veel overeenkomsten tussen de beweringen van Anon en eerdere geruchtenpaniek die gebruik maakte van satanische retoriek . Bovendien, gezien de groeiende populariteit van de QAnon-samenzwering – en de aantasting ervan in de reguliere politiek – denk ik dat het negeren van deze retoriek schade kan toebrengen aan degenen die het doelwit zijn van de samenzwering.

Beschuldigingen van kwaad

De QAnon-samenzweringstheorie begon met een anonieme 4chan-post in oktober 2017. De auteur, die later zijn of haar posts ondertekende als “Q”, blijft onbekend . Sindsdien heeft Q anonieme berichten geplaatst, bekend als Qdrops, op 8chan en nu 8kun – zowel op online berichten- als beeldborden.

De samenzwering beweert dat deep-state politici en de ‘Hollywood-elite’ betrokken zijn bij een groot netwerk voor kinderontvoering dat de chemische verbinding adrenochroom – die wordt verkregen door de oxidatie van adrenaline – oogst van seksueel misbruikte kinderen die zijn onderworpen aan satanische rituelen.

Anons zeggen dat adrenochroom wordt geconsumeerd door sommige democratische politici en Hollywood-elites vanwege zijn psychedelische en anti-verouderingseffecten en krachtiger is wanneer het wordt geoogst van een bang slachtoffer. Trump, zo denken ze, plant een afrekendag waarop tientallen huidige en voormalige overheidsfunctionarissen worden gearresteerd, veroordeeld en zelfs geëxecuteerd wegens hun betrokkenheid bij kindersekshandel.

Bij het analyseren van de Qdrops heb ik een verhandeling van kwaad opgemerkt die door Q’s bijna 5.000 berichten heen geweven is. Peppering the Qdrops zijn beweringen zoals “velen in onze regering aanbidden Satan.” Volgens Anons is Trump verwikkeld in een strijd van kosmische betekenis tussen de “kinderen van het licht” en de “kinderen van de duisternis” en werkt hij aan het ontmantelen van pedofiele netwerken die kinderen ontvoeren voor satanische riten.

Door dergelijk taalgebruik en beeldmateriaal te gebruiken, schildert Q niet dat waargenomen politieke tegenstanders slechts een meningsverschil hebben, maar als ronduit slecht.

In een Qdrop van 10 augustus 2018, getiteld “Many in Power Worship the Devil”, zegt Q bijvoorbeeld: “PURE EVIL. HOEVEEL IN WASHINGTON EN DEGENEN IN DE WERELD (IN MACHT) AANBIDDEN DE DUIVEL? “

Op 26 augustus 2020 plaatste Q een afbeelding die suggereert dat het 2020 Democratic National Convention-logo leek op een satanisch Baphomet-pentagram , dat een geitenkop en een vijfpuntige ster bevat. Bijgaande tekst beweert dat de ene partij – Republikeinen – over God spreekt, terwijl de andere partij – Democraten – over duisternis spreekt.

Zo’n dialoog gaat het niveau van wij versus zij te boven. In plaats daarvan verheft het voor Q en Anons de samenzwering tot een kwestie van kosmisch goed versus monsterlijk kwaad.

Dit baart mij grote zorgen. Door tegenstanders voor te stellen als monsterlijk kwaad, worden ze ontmenselijkt. Door dat proces kunnen Anons zichzelf zien als potentiële monstermoordenaars die klaar staan ​​om geweld te gebruiken om het kwaad te verwijderen.

Herinnerend aan het verleden

Dit proces waarbij de taal van het kwaad wordt gebruikt om een ​​vermeende vijand te ontmenselijken, is niets nieuws. Het werd gezien in samenzweringen zoals de Protocols of the Elders of Zion . De Protocollen, een fictief document dat voor het eerst werd gepubliceerd in Rusland in de vroege jaren 1900, koppelen een satanische Joodse kliek aan de Antichrist.

Lees ook:  Vervulling van profetie? Ja, sommige evangelicalen geloven echt dat Trump de "uitverkorene" is

Het onderzoeken van retoriek uit het verleden die gericht was tegen Joden, onthult hoe een dergelijk discours de machinerie van geweld smeert – Hitler noemde de protocollen “enorm leerzaam”.

Joodse gemeenschappen werden eeuwenlang geconfronteerd met bloedsprookjes – het idee dat joden kinderen ontvoerden voor bloedoffers – voordat het weer opdook in de protocollen. In de middeleeuwen werd dit gedreven door de angst voor joodse magiërs die kinderen ontvoerden en neersteken voor slechte rituelen. Het bloed dat bij deze riten werd geproduceerd, zou ritueel als drank worden geconsumeerd of in matze worden gemengd. Het was een demonische fantasie die niet op enige realiteit was gebaseerd.

Het is opmerkelijk dat de beweringen van Anon over kinderontvoering en bloedconsumptie verband houden met prominente joodse figuren zoals miljardair-filantroop George Soros en de familie Rothschild.

Joel Finkelstein, van de anti- haatwaakhond, het Network Contagion Research Institute, heeft opgemerkt dat de samenzwering van QAnon steeds antisemitischer wordt. Inderdaad, de beroemde genocide-geleerde Gregory Stanton  waarschuwde in een artikel in september dat de demonische fantasie van QAnon “een nieuwe naam van de protocollen” was en merkte op dat de samenzwering aan kracht begon te winnen in neonazikringen.

‘Satanische paniek’

Voor degenen die zich de ‘satanische paniek’ van de jaren tachtig herinneren , zullen deze Anon-verhalen angstaanjagend bekend in de oren klinken. De satanische paniek was gebaseerd op een reeks geruchten die verspreid werden door bezorgde ouders en gezagsdragers, variërend van therapeuten tot wetshandhavingsinstanties, ervan overtuigd dat een demonische kliek de samenleving tot het hoogste niveau had geïnfiltreerd. Organisaties die waren opgericht om deze vermeende dreiging tegen te gaan, zoals Believe the Children, voerden aan dat kinderen het grootste risico liepen in kinderdagverblijven die door geheime satanisten worden beheerd. Aanklagers accepteerden, met schijnbaar oprechte ernst, de beweringen over seksueel misbruik van kinderen, geheime tunnels en satanische rituelen op de McMartin Preschool in Manhattan Beach, Californië. Soortgelijke sensationele aanklachten werden ingediend tegen deFells Acres Day School en de Wee Care Nursery School . In veel van deze gevallen werden de kosten uiteindelijk ingetrokken of teruggedraaid.

Zoals de onrechtvaardige vervolgingen aantonen, heeft de satanische paniek de reputatie en het levensonderhoud van onschuldige mensen geschaad.

QAnon staat klaar om soortgelijke verstoringen in het leven van onschuldige mensen te veroorzaken. Nu al zijn er incidenten zijn geweest , waaronder de schijnbare QAnon-geïnspireerde neerschieten van een maffiabaas en een live-gestreamde inspanning om “out” Joe Biden . Anonen beginnen de bereidheid te tonen om het heft in eigen handen te nemen.

Waarom het nu uitmaakt

Het is verleidelijk om QAnon af te doen als te klein en marginaal om te leiden tot het geweld dat gepaard ging met eerdere satanische paniek. De opkomende invloed van Q is echter duidelijk. Het is niet alleen te zien aan het groeiende aantal supporters – QAnon Facebook-pagina’s alleen al hebben 3 miljoen volgers – maar ook in Washington met een president die weigert de samenzwering te verloochenen en een Republikeinse QAnon-supporter, Marjorie Taylor Greene , die naar het Congres wil gaan. in november.

De omvang van de QAnon-gemeenschap is moeilijk in te schatten. Het is in geen geval mainstream. Maar ervaringen uit het verleden hebben ons geleerd dat wanneer een minderheid haar oorzaak drapeert in een kosmisch discours van goed versus kwaad, er wreedheden kunnen volgen.

Lees ook:  Het is tijd om de 'monetaire triage' van de Fed te beëindigen

Comments

comments