Win-Win vs Lose-Lose: de tijd is gekomen dat de wereld moet kiezen

Win-Win vs Lose-Lose: de tijd is gekomen dat de wereld moet kiezen

21 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Het is een tragedie van onze tijd dat de samenleving zo lang vastzit in een nulsom-besturingssysteem dat veel mensen in het westen zich niet eens een wereldorde kunnen voorstellen die op een andere manier is ontworpen … zelfs als dat nulsom-systeem uiteindelijk kan doen niets anders dan iedereen doden die eraan vasthoudt.

Is deze uitspraak te cynisch?

Het is een aantoonbaar feit dat als iemand ervoor kiest zijn samenleving te organiseren rond het concept dat alle spelers van een ‘geweldig spel’ in een eindige wereld van spanning moeten bestaan, zoals alle nulsom-systemen veronderstellen, we ons in een relatief deterministisch traject bevinden. naar de hel.

Zie je, deze wereld van spanning die game-meesters in de wereld van vandaag nodig hebben, wordt gegenereerd door toenemende schaarste (voedsel, brandstof, middelen, ruimte, enz.). Aangezien deze schaarste toeneemt als gevolg van een bevolkingsgroei die gepaard gaat met zware doses brandstichting, volgt daaruit natuurlijk dat oorlog, hongersnood en andere conflicten zullen toenemen over alle categorieën van verdeeldheid heen (etnisch, religieus, taalkundig, geslacht, raciaal enz.). Prins Philip presenteerde deze lelijke misantropische filosofie tijdens een People Magazine-interview op 21 december 1981 en beschreef de noodzaak van het verminderen van de wereldbevolking met de volgende woorden:

“We staan ​​voor een grote ramp als die niet wordt beteugeld, niet alleen voor de natuurlijke wereld, maar ook voor de menselijke wereld. Hoe meer mensen er zijn, hoe meer middelen ze zullen verbruiken, hoe meer vervuiling ze zullen veroorzaken, hoe meer ze zullen vechten. We hebben geen keus. Als het niet vrijwillig wordt gecontroleerd, zal het onvrijwillig worden gecontroleerd door een toename van ziekte, hongersnood en oorlog. “

Wanneer een dergelijk systeem wordt opgelegd aan een wereld die atoomwapens bezit, zoals gebeurde in de nasleep van de dood van de FDR en de sabotage van de antikoloniale visie van de grote president , kunnen de voorspelbaar toegenomen aantallen conflicten, hongersnood en onwetendheid alleen maar overgaan in een mondiale oorlog als nucleaire supermachten ervoor kiezen om de grenzen en “normen” van dit spel op elk moment te negeren.

Misschien dachten sommige utopische theoretici die in hun ivoren torens in Oxford, Cambridge zaten of de vele Randiaanse denktanks die het landschap van het buitenlands beleid doorkruisten, dat dit spel kon worden gewonnen als alle natiestaten hun soevereiniteit aan een mondiale regering zouden prijsgeven … maar dat is niet echt gebeurd , heeft het?

In plaats van het opgeven van soevereiniteit, heeft het afgelopen decennium een ​​enorme opkomst van nationalisme gezien over alle uithoeken van de aarde, die nieuw leven hebben gekregen door de opkomst van het China’s Belt and Road Initiative en een bredere multipolaire alliantie. Hoewel deze impulsen vele vormen en vormen hebben aangenomen, zijn ze verenigd in de algemene overtuiging dat natiestaten niet tot het verleden moeten behoren, maar veeleer bepalende krachten moeten worden van het economische en politieke lot van de wereld.

vs

De zaak van de bipolaire VS.

Helaas bleef het oude unipolaire geopolitieke paradigma in de VS zelf, waar nationalisme explosief in populariteit is gestegen onder president Trump, stand houden onder neocon-overdrachten als Mike Pompeo, minister van Defensie Esper, CIA-directeur Gina Haspel en de grote kaste van Deep State-personages die nog steeds actief zijn onder de hoogste invloedsposities aan beide zijden van het gangpad.

Hoewel ik oprecht geloof dat Trump veel liever zou samenwerken met zowel Rusland, China als andere naties van de multipolaire alliantie in plaats van de wereld op te blazen, denken deze bovengenoemde neocons dat anders blijkt uit de toespraak van Pompeo op 6 oktober in Japan. In deze toespraak probeerde Pompeo andere landen in de Stille Oceaan te verzamelen bij een anti-Chinees veiligheidscomplex dat bekend staat als de Quad (VS, Australië, Japan en India). Met zijn typisch zelfingenomen toon zei Pompeo dat “dit geen rivaliteit is tussen de Verenigde Staten en China. Dit is voor de ziel van de wereld ”. Eerder zei Pompeo: “Als de vrije wereld het communistische China niet verandert, zal het communistische China ons veranderen.”

Pompeo’s inspanningen om China’s buren los te maken van het Belt and Road Initiative zijn de afgelopen maanden meedogenloos versneld, met territoriale spanningen tussen China en Japan, Vietnam, Zuid-Korea, Maleisië, Taiwan, Indonesië, de Filippijnen, Indonesië en Brunei die door de VS worden gebruikt om maak conflicten waar mogelijk. Het is geen geheim dat de VS veel financiële en militaire tentakels heeft die zich uitstrekken tot diep in al die genoemde landen in de Stille Oceaan.

Waar weerstand tegen deze anti-Chinese spanning wordt gevonden, zijn door de CIA gefinancierde ‘democratiebewegingen’ gebruikt zoals in het huidige geval van Thailand , of regelrechte bedreigingen en sancties zoals in het geval van Cambodja, waar meer dan 24 Chinese bedrijven zijn bestraft voor de misdaad van het bouwen van infrastructuur in een land dat de VS wil beheersen.

Pompeo’s waanvoorstellingen om een ​​Pacifisch militair blok onder de QUAD-staten te consolideren, mislukten vrij snel omdat er geen gezamenlijke militaire overeenkomst werd gesloten en geen fundering creëerde waarop een groter bondgenootschap kon worden gebouwd.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi riep deze regressieve agenda op 13 oktober nauwkeurig uit en zei:

“In wezen is [de Indo-Pacific Strategie] bedoeld om een ​​zogenaamde Indo-Pacific NAVO op te bouwen, ondersteund door het quadrilaterale mechanisme waarbij de Verenigde Staten, Japan, India en Australië betrokken zijn. Het streeft ernaar om de mentaliteit van de Koude Oorlog uit te bazuinen en de confrontatie tussen verschillende groepen en blokken aan te wakkeren en geopolitieke concurrentie aan te wakkeren. Wat het handhaaft, is de dominantie en het hegemonische systeem van de Verenigde Staten. In die zin is deze strategie zelf een onderliggend veiligheidsrisico. Als het naar voren wordt gedwongen, zal het de klok van de geschiedenis terugdraaien. “

China reageert met klasse

China’s reactie op deze pompeuze bedreiging van de vrede was op zijn zachtst gezegd stijlvol, waarbij Wang Yi samenwerkte met Yang Jiechi (directeur van de Centrale Commissie voor Buitenlandse Zaken van China), die gezamenlijk aan gelijktijdige buitenlandse reizen begonnen die het superieure wereldbeeld van misschien ”diplomatie. Waar Wang Yi zijn inspanningen concentreerde op Zuidoost-Azië met bezoeken aan de Filippijnen, Indonesië, Cambodja, Maleisië, Laos, Thailand en Singapore, begon Yang Jiechi aan een vierbenige tour door Sri Lanka, de VAE, Algerije en Servië.

Hoewel COVID-hulp een verbindend thema was tijdens alle bijeenkomsten, werd de concrete economische ontwikkeling aangestuurd door het Belt and Road Initiative door beide diplomaten meedogenloos bevorderd. In alle bilaterale overeenkomsten die de afgelopen week zijn gesloten, zijn kansen voor samenwerking en ontwikkeling gecreëerd met de nadruk op het verminderen van de spanningspunten die geopoltici nodig hebben om hun perverse ‘spel’ te laten functioneren.

vs

In Maleisië werd de $ 10 miljard, 640 km lange East Coast Rail-verbinding ontwikkeld die tegen 2026 zal worden voltooid met de financiële en technische hulp van China, die een belangrijke toegangspoort vormt in het BRI, evenals twee grote industriële parken die hightechproducten naar China zullen bedienen en daarna in de komende decennia.

Lees ook:  'Leugens, opruiing': Cuba verwerpt de zwarte lijst met mensenhandelaars van de VS.

Na een ontmoeting met Wang Yi op 9 oktober, kondigde de speciale presidentiële gezant van Indonesië aan dat “Indonesië bereid is om in een vroeg stadium samenwerkingsdocumenten over het Belt and Road Initiative en Global Maritime Fulcrum te ondertekenen, zijn samenwerking met China op het gebied van handel en investeringen uit te breiden. valutaswapovereenkomsten en schikkingen in lokale valuta toepassen, de gezamenlijke inspanningen op het gebied van human resources en rampenbestrijding opvoeren en leren van de strijd van China tegen armoede. “

In Cambodja is een belangrijke vrijhandelsovereenkomst gesloten die de tarieven voor honderden producten zal beëindigen en nieuwe markten voor beide landen zal creëren. Op de BRI werden de plannen voor de nieuwe internationale land-zeehandel en de Lancang-Mekong-samenwerkingsplannen ontwikkeld.

In de Filippijnen bespraken Wang Yi en minister van Buitenlandse Zaken Locsin het synergetische Build Build Build-programma van Duterte dat het soort langetermijninfrastructuuroriëntatie weerspiegelt die kenmerkend is voor de BRI, die beide een volledige breuk zijn met de decennia-lange praktijken van woekerige IMF-leningen die ontwikkelingsknelpunten hebben veroorzaakt. in de hele ontwikkelingssector.

In Thailand ontmoette Wang Yi de Thaise premier waar de twee de aanleg van de 252 km lange Bangkok-Korat hogesnelheidsspoorlijn versnelden, die vervolgens verbinding zal maken met Laos en vandaar naar de Chinese provincie Kunmin, die een vitale slagader vormt voor de nieuwe zijderoute.

In de afgelopen jaren hebben de VS weinig kunnen doen om de lucratieve aanbiedingen van China tegen te gaan, terwijl ze op zijn best contant geld aanboden onder de noemer van het Lower Mekong Initiative dat werd opgericht onder de regering van Hillary-Obama ter voorbereiding op de omsingeling van China in Azië. gelanceerd in 2012. Dit werd gedaan als onderdeel van een wanhopige poging om de buren van China loyaal te houden aan de VS en was bedoeld om Obama’s Trans-Pacific Partnership te versterken, dat Trump gelukkig tijdens zijn eerste minuten in functie vernietigde.

vs

Yang Jiechi’s vierpotige tour

In Sri Lanka heeft China een subsidie ​​van $ 90 miljoen aangeboden die zal worden besteed aan medische hulpbronnen, watervoorziening en onderwijs en waarvan de website van de Chinese ambassade verklaarde “zal bijdragen aan het welzijn van Sri Lankanen in een post-COVID-tijdperk”. Nog een lening van $ 989 miljoen werd verstrekt voor de voltooiing van een enorme snelweg die zich uitstrekt van het theeteeltdistrict in Centraal Sri Lanka tot de haven van Hambanota. Hoewel deze poort herhaaldelijk wordt gebruikt door tegenstanders van de BRI zoals Pompeo als bewijs van de “Chinese schuldenval”, hebben recente studies het tegendeel bewezen.

In de VAE bracht de Chinese delegatie een persbericht uit na een ontmoeting met prins Zayed al-Nahyan waarin stond: “Onder de strategische leiding van president Xi en de kroonprins van Abu Dhabi zal China de connotatie van zijn uitgebreide strategische partnerschap met de VAE verrijken. het politieke vertrouwen en de steun, de afstemming van ontwikkelingsstrategieën bevorderen en hoogwaardige gezamenlijke aanleg van de Belt and Road bevorderen. “

In Algerije bood Yang China’s volledige steun aan het New Economic Revival Plan, dat parallel loopt met de Build Build Build-strategie van de Filippijnen door zich te concentreren op industriële groei op de lange termijn in plaats van IMF-eisen voor privatisering en bezuinigingen die Noord-Afrika en andere landen jarenlang achterlijk hebben gehouden. .

Ten slotte gaf de Chinese delegatie in Servië , een essentieel onderdeel van het BRI, haar volledige steun aan de spoorlijn Belgrado-Boedapest en andere langetermijninvesteringen gericht op vervoer, energie en zachte infrastructuur, waaronder de uitbreiding van het Chinese Smederevo Steel Fabriek waar meer dan 12.000 Serviërs werken en die in 2016 door China van het faillissement werd gered. Tegen het einde van de reis kondigde premier Brnabic aan: “Servië steunt China krachtig, zowel bilateraal als multilateraal, inclusief het Access and Roads Initiative van president Xi Jinping en het 17 + 1 samenwerkingsmechanisme, in de context waarvan de meeste infrastructuur- en strategische projecten van Servië zullen worden gerealiseerd ”

vs

De geest van Win-Win mag niet worden gesaboteerd

Over het algemeen evolueert de geest van de groeiende Nieuwe Zijderoute snel van een eenvoudige oost-zuid handelsroute naar een wereldwijd programma dat zich uitstrekt over heel Afrika, het Midden-Oosten, het Hoge Noordpoolgebied en Latijns-Amerika. Hoewel dit programma wordt gedreven door een langere kijk op het verleden en de toekomst dan de meeste westerlingen beseffen, wordt het snel duidelijk dat dit het enige spel in de stad is met een toekomst die het waard is om in te leven.

Terwijl China zich heeft gecommitteerd aan het verlichte idee dat de menselijke samenleving meer is dan een “som van delen”, hebben de Koude Strijders van het Westen ervoor gekozen om vast te houden aan verouderde opvattingen over de menselijke aard die veronderstellen dat we leven in een wereld van “alles tegen elkaar”. ”. Deze verouderde opvattingen zijn gebaseerd op het beestachtige idee dat onze soort voorbestemd is om weinig meer te doen dan vechten voor afnemende opbrengsten van restjes in een gesloten systeemstrijd om te overleven waar slechts een kleine technocratische elite van game-meesters die zichzelf ‘alfa’s’ noemen de hefbomen beheersen. van productie en consumptie van bovenaf.

Tot dusverre heeft president Trump zich in zijn regering onderscheiden van andere oorlogshaviken uit de donkere tijd door een visie op het buitenlands beleid te bevorderen die gericht is op economische ontwikkeling. Dit is te zien aan zijn recente overwinningen bij het bereiken van economische normalisatie tussen Servië en Kosovo en het onderschrijven van de spoorlijn Alaska-Canada vorige maand . Nu de verkiezingen voor de deur staan ​​en de oorlogshaviken met volle kracht vliegen, is het duidelijk dat deze gefragmenteerde projecten, hoewel gezond en verwelkomd, nog lang niet genoeg zijn om de VS te breken van de oorlog met China en naar een nieuw tijdperk. van win-win-samenwerking die nodig is voor het uiteindelijke voortbestaan ​​van onze soort.

Lees ook:  Merkel zet haar Inlichtingendiensten ​​tegenover hun eigen mensen migratie is belangrijker

Comments

comments