Trans- en niet-binaire kiezers worden geconfronteerd met rechtenloosheid bij Amerikaanse verkiezingen

Trans- en niet-binaire kiezers worden geconfronteerd met rechtenloosheid bij Amerikaanse verkiezingen

22 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

De kans op ontneming van het kiesrecht is zelfs nog groter voor transgenders die worden geconfronteerd met andere vormen van onderdrukking die verband houden met hun ras, criminele geschiedenis, etniciteit, leeftijd, inkomen of bekwaamheid.

In de Verenigde Staten wordt het stemrecht van trans- en niet-binaire mensen bedreigd door strikte wetten voor identiteitsbewijs met foto of door intimidatie in stembureaus. Nu 3 november nadert, is de impact van dergelijke beperkingen groot voor de status van de democratie in het land. Om geloofwaardige democratische verkiezingen te houden, moeten ze vrij zijn van discriminatie, met name wat betreft het vermogen van historisch gemarginaliseerde groepen om deel te nemen. Het is van essentieel belang dat er in de komende twee weken stappen worden ondernomen om deze impact te verzachten en dat er wijzigingen worden aangebracht voor toekomstige verkiezingen. 

In de VS hebben 36 staten wetten voor kiezersidentificatie, waarvan 18 een identiteitsbewijs met foto nodig heeft; Met name in North Carolina en Pennsylvania zijn de strenge wetten inzake identiteitsbewijzen voor fotokiezers onlangs geschrapt. Deze ID-wetten hebben aanzienlijke gevolgen voor transgender-kiezers die mogelijk moeite hebben om een ​​ID te krijgen die hun naam, geslacht en uiterlijk nauwkeurig weergeeft. Als gevolg hiervan kunnen transgenders met identificatiedocumenten die niet overeenkomen met hun geslacht bij de peilingen worden afgewezen. Volgens sommige schattingen heeft ongeveer 42% van de in aanmerking komende transgender-kiezers geen identificatiedocumenten die hun naam en geslacht weergeven.

Rechteloosheid

Wanneer het is toegestaan, kan het administratieve proces van het bijwerken van kiezersidentificatiekaarten ook zwaar zijn en aanzienlijke financiële en administratieve hindernissen met zich meebrengen voor transgenders, waardoor het stemmen wordt ontmoedigd. Ten minste 14 staten hebben lastige vereisten om het geslachtsgedeelte op ID’s te wijzigen, waaronder een gerechtelijk bevel, een bewijs van een geslachtsbevestigende operatie of een gewijzigde geboorteakte. Dit ondanks het feit dat veel transgenders geen toegang willen tot, of geen toegang hebben tot chirurgie of andere genderbevestigende zorg. Bovendien zijn als gevolg van de COVID-19-pandemie veel genderbevestigende procedures opgeschort omdat niet-spoedeisende zorg en operaties worden uitgesteld.

Deze vereisten kunnen honderdduizenden transburgers het recht doen ontnemen. Het UCLA Williams Institute merkt op dat “bij de algemene verkiezingen van november 2020 meer dan 378.000 stemgerechtigde transgenders te maken kunnen krijgen met stembelemmeringen als gevolg van kiezersregistratievereisten en kiezeridentificatiewetten, waaronder 81.000 die te maken kunnen krijgen met ontneming in strikte staten met foto-ID.” Deze problemen werden alleen maar verergerd door de pandemie toen rechtbanken en de kantoren van het Department of Motor Vehicles wekenlang in het hele land sloten, waardoor het bijwerken van identificatiedocumenten werd belemmerd.

Lees ook:  Wat de Amerikaanse verkiezingen betekenen voor de liberale wereldorde

Natuurlijk is de kans op onttrekking van het kiesrecht zelfs nog groter voor transgenders die worden geconfronteerd met andere vormen van onderdrukking die verband houden met hun ras, criminele geschiedenis, etniciteit, leeftijd, inkomen of bekwaamheid. Bijvoorbeeld, zoals Human Rights Watch opmerkt , kan de praktijk van het ontnemen van kiesrecht aan misdadigers en het verwijderen van inactieve kiezers van de rollen onevenredig grote gevolgen hebben voor transgenderstemmers die te maken hebben met huisvestingsonzekerheid en opsluiting – vaak als gevolg van de criminalisering van hiv-overdracht of sekswerk – tegen hogere tarieven.

Transgenders worden ook vaak geconfronteerd met intimidatie en discriminatie bij de peilingen, zelfs van opiniepeilers. De mensenrechtencampagne ontdekte in 2019 dat angst voor discriminatie ertoe heeft geleid dat “49 procent van de transgendervolwassenen en 55 procent van de transvolwassenen van kleur het stemmen bij ten minste één verkiezing in hun leven hebben vermeden.” Deze angst is niet ongegrond. Het Williams Institute ontdekte ook dat veel kiezers na het tonen van onnauwkeurige identiteitsbewijzen bij een stembureau te kampen hadden met onderdrukking van kiezers: identificatie (9%) en aangevallen of aangevallen worden (2%). “

Zorgen voor gelijke toegang tot kiesrecht

Toegang tot kiesrecht, ongeacht genderidentiteit, is van fundamenteel belang voor de democratie en alle onnodige beperkingen op wie kan stemmen, moeten worden weggenomen. Hoewel de verantwoordelijkheid in november in de eerste plaats bij trans- en niet-binaire kiezers zal komen te liggen om een stemplan op te stellen dat, indien mogelijk, het stemmen per post kan omvatten, is het de verantwoordelijkheid van de staat om te zorgen voor gelijke toegang voor deze gemeenschappen.

Over de hele wereld zijn er modellen waarop hervormingen kunnen worden gebaseerd. In verschillende landen, zoals Argentinië, Colombia en Denemarken, kunnen burgers zelf hun geslacht bepalen op hun identiteitsbewijs. In Malta is er ook een “X” of derde optie voor geslacht / weigering naar staat voor paspoorten. Na deze derde optie is uiterst belangrijk voor het opnemen van trans en niet-binaire kiezers, maar in de VS, slechts 19 staten en het District of Colombia toestaan bewoners om een niet-binaire optie op hun rijbewijs te selecteren. Verder zou het veranderen van iemands geslacht op een identiteitskaart geen bewijs van medische tussenkomst vereisen en zou het uitsluitend gebaseerd moeten zijn op zelfidentificatie.

Naast deze hervormingen op langere termijn zijn er ook mogelijkheden om discriminatie van trans- en niet-binaire kiezers in deze verkiezingscyclus te voorkomen. Belangenbehartigingsgroepen moeten leden van de LGBTQ + -gemeenschap blijven aanmoedigen om opiniepeilers te worden. Tegelijkertijd moet de regering alle stembureaus trainen in de omgang met transgender- en niet-binaire kiezers en ervoor zorgen dat hun geen stemronde wordt geweigerd. Met name kunnen kiezers ook elke vorm van intimidatie bij de peilingen melden bij de onpartijdige verkiezingsbeschermingscoalitie op 866-ONS-STEM. Deze stappen kunnen ervoor zorgen dat leden van deze gemeenschappen zich veilig voelen door naar de stembus te gaan en hun stem te laten horen.

Lees ook:  Probleem met stemmen per e-mail kan tot geweld leiden

Comments

comments