Van moorden tot sancties: noodbevoegdheden en de opkomst van het keizerlijke voorzitterschap

Van moorden tot sancties: noodbevoegdheden en de opkomst van het keizerlijke voorzitterschap

22 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Een decennialange poging om de macht in het Oval Office te concentreren door middel van noodhulpwetgeving heeft het kantoor van de president machtiger dan ooit gemaakt.

Aan de vooravond van de verkiezingen van 2020 genoot geen enkele Amerikaanse president meer ongebreidelde macht dan Donald J. Trump, die decennia van beleid en wetgeving heeft geërfd die het Amerikaanse staatshoofd de mogelijkheid hebben gegeven om alle grondwettelijke rechten en habeas corpus voor zijn eigen burgers, moorden plegen, gevangenen martelen en sancties opleggen aan soevereine naties, om maar een paar te noemen van de 120 discretionaire “noodbevoegdheden” waarover het bureau momenteel beschikt.

Trump heeft tijdens zijn regering minstens acht keer een beroep gedaan op noodbevoegdheden . Het simpelweg afkondigen van een noodsituatie maakt allerlei soorten grondwettelijke schendingen mogelijk. Afhankelijk van de politieke macht die een vorm van uitvoerende interventie vereist, heeft de president een groot aantal “nood” -opties tot zijn beschikking die buiten het bereik van het Congres of andere verzachtende factoren liggen. Zijn beslissing om de Iraanse generaal, Qassem Soleimani, te vermoorden, was zo’n voorbeeld waar de autorisatie voor het gebruik van militair geweld uit 2002, ook bekend als de War Powers Act, werd aangehaald als een juridische rechtvaardiging voor de moord op de generaal.

De War Powers Act is slechts een van de vele wettelijke “noodmacht” -beschikkingen die in toenemende mate aan het ambt van president worden toegekend. Een recent artikel  van Andrew Cockburn in Harper’s Magazine  belicht een weinig bekende reeks documenten die zijn opgesteld door het Office of Legal Counsel van het Department of Justice, genaamd presidentiële nooddocumenten of PEAD’s, die de acties beschrijven die een president eenzijdig mag ondernemen in het geval van een verklaarde noodsituatie. Deze omvatten alle bovengenoemde grondwettelijke schendingen, evenals het voorrecht van een president om “de controle over het internet te grijpen” naast andere maatregelen.

PEADs zijn weggehouden van het Amerikaanse publiek, maar zijn algemeen bekend onder kritisch personeel van het Witte Huis en andere overheidsfunctionarissen. Volgens Cockburn hebben PEAD’s zich in de loop der jaren geleidelijk opgebouwd als een “integraal onderdeel” van het programma Continuïteit van de overheid of COG; een noodplan dat diep in de ingewanden van de naoorlogse staat is uitgebroed om het machtsgebouw te beschermen, dat een schaduwregering en andere ‘noodmachten’ oprichtte, gerechtvaardigd door de dreiging van nucleaire vernietiging, onophoudelijk gepropageerd tijdens de Koude Oorlog; de ultieme noodsituatie waaruit alle anderen zouden voortkomen om de weg vrij te maken voor de toenemende machtsconcentratie in de uitvoerende macht.

Mein Führer, ik kan lopen!

Aan het einde van Stanley Kubrick’s “Dr. Strangelove or How I Learned to Love the Bomb, ”herwint het kreupele nazi-personage naar wie de film is vernoemd, op wonderbaarlijke wijze zijn vermogen om te lopen, net zoals een nucleaire vuurzee de wereld overspoelt. Het fascisme gedijt wanneer paniek en angst de boventoon voeren, waardoor kritieke omstandigheden – echt of gefabriceerd – de onthouding van burgerlijke vrijheden en mensenrechten rechtvaardigen.

De Amerikaanse nationale veiligheidsstaat die zich in de naoorlogse periode ontwikkelde, heeft de ene ‘noodsituatie’ na de andere gevonden om beleid en wetgeving door te voeren die zijn belangen dienen. Het ambt van de president is het logische doelwit van een enorm militair industrieel complex dat zich moet onthouden van congres- of publieke controle om de controle te behouden over zijn enorm winstgevende en immorele oorlogsbedrijven.

Lees ook:  Amerika heeft de moeder van alle sociale instortingen

Na de tumultueuze jaren zestig, waarin veel van de donkerste geheimen van het Amerikaanse nationale veiligheidsapparaat en al zijn moorddadige tentakels aan het licht kwamen, ervoer het establishment een existentiële crisis toen machtige, sociale basisbewegingen ontstonden om echte druk uit te oefenen op de regerende elites om verantwoording af te leggen voor hun maatregelen te nemen en remedies te vinden voor duidelijk ongelijke rechten in Amerika. De anti-oorlogsbeweging, samen met de onthullingen van het kerkcomité, Watergate, en de mate waarin presidenten zogenaamde noodbevoegdheden hadden gebruikt om het Congres en de grondwet te omzeilen, wierpen de schijn van democratie af.

Een vergeefse poging om de presidentiële noodbevoegdheden te beteugelen door de Speciale Commissie voor de beëindiging van de nationale noodsituatie in het begin van de jaren zeventig, waarvan Frank Church medevoorzitter was, werd al snel gevolgd door een uitbreiding van deze bevoegdheden in de International Emergency Economic Powers Act ( IEEPA ) van 1977, waardoor de president nationale noodsituaties kon afkondigen op basis van zeer brede criteria van “buitengewone omstandigheden”.

De stijlraad

De IEEPA staat iedereen die in het Oval Office zit toe om eenzijdig en zonder bewijs van wangedrag sancties op te leggen aan hele landen of individuele individuen. De wet is sindsdien gebruikt als raamwerk voor andere noodautorisatieprotocollen, zoals het juridische instrument dat wordt gebruikt door het Office of Foreign Assets Control van het Amerikaanse ministerie van Financiën om de bankrekening van een Amerikaan te bevriezen zonder enige zinvolle verklaring.

Het was dit stuk wetgeving dat George W. Bush gebruikte als basis voor Executive Order 13224, die de activa van terroristische organisaties blokkeerde. Deze zelfde bevoegdheden werden versterkt in bepalingen van de Patriot Act, zelf weer een stuk ‘noodwet’. Bush was de eerste president  die na 11 september 2001 daadwerkelijk de schaduwregering implementeerde die in de COG-procedures was vastgelegd.

Er zijn momenteel meer dan 30 actieve uitgeroepen “noodsituaties”, waarvan vele decennia teruggaan. In de openingsparagraaf van het rapport van de speciale commissie van de kerk over de beëindiging van de nationale noodsituatie gaven de auteurs toe dat “een meerderheid van de Amerikanen die vandaag de dag nog leven, hun hele leven onder een noodregering hebben geleefd”. Deze ontnuchterende conclusie is tegenwoordig veel relevanter, bijna 40 jaar later, wanneer elke volgende regering haar steentje heeft bijgedragen om het gezag van de president uit te breiden. Niemand meer dan Barack Obama, die sterk uitgebreide presidentiële noodbevoegdheden met twee executive orders in 2012, die verordende bijna monarchale macht over de hele Amerikaanse energie- en transportinfrastructuur, binnenlandse bronnen zoals voedsel en water, de bevoegdheid om burgers te dwingen “te voldoen aan arbeidsbehoeften voor de doeleinden van nationale defensie” en de overname van particuliere communicatienetwerken door het DHS.

Al deze en meer krachten zijn momenteel in handen van Donald Trump, wiens stijl sommige mensen de verkeerde kant op kan wrijven. Maar ze zullen niet worden ingetrokken door de volgende regering. Inderdaad, nu het ambt van president een de facto dictatuur is, is stijl eigenlijk het enige dat overblijft.

Functiefoto | President Donald Trump wijst naar een supporter terwijl Trump spreekt tijdens een campagnebijeenkomst, 19 oktober 2020, in Tucson, Ariz. Ross D. Franklin | AP

Lees ook:  Thought Control American Style: The Social Justice Warriors zullen onze fundamentele vrijheden vernietigen

Comments

comments