Hoe Trump 220.000 Amerikanen vermoordde: de eerste drie maanden van Covid

Hoe Trump 220.000 Amerikanen vermoordde: de eerste drie maanden van Covid

23 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

In mijn nieuwe boek,  Capitalism and Coronavirus: How Institutionalized Greed Turned a Crisis into a Catastrophe , beargumenteer ik dat het neoliberalisme COVID-gerelateerde sterfgevallen in zes stappen heeft verergerd, waarvan er één het politieke denken en overheidsstructuren besmet met winstoogmerk, kostenbesparing. snijdende ideologie.

Epidemiologen zijn het erover eens dat vroegtijdig ingrijpen cruciaal is om de ergste gevolgen van pandemieën te beteugelen. Amerika’s gedecentraliseerde bureaucratische reactiesystemen op staatsniveau hadden een president nodig die bereid en in staat was om de leiding te nemen. Trump deed het tegenovergestelde. Om het vertrouwen van de markt zo hoog mogelijk te houden, bleef Trump het publiek vertellen dat alles in orde was, en liet hij ondergefinancierde en geprivatiseerde bureaucratieën achter om door de chaos te navigeren.

JANUARI: “HET ZAL ALLEMAAL GOED WERKEN”

Op 5 januari 2020 meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)   dat er een schijnbaar virus was gedetecteerd in China. Een dag later gaven de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC)  een waarschuwing uit  aan Amerika. Tien dagen nadat de CDC het Coronavirus Incident Management System had opgezet, werkte de organisatie samen met  slechts drie  Amerikaanse luchthavens om passagiers te screenen die aankwamen uit Wuhan, China (waarvan het virus vermoedelijk afkomstig zou zijn): Los Angeles, New York en San Francisco.

Op 21 september kondigden de VS hun eerste geval van coronavirus aan. Trump  zei:  “We hebben het volledig onder controle. Het is één persoon die uit China komt … Het komt allemaal goed. ” Drie dagen later tweette Trump  :  “China heeft heel hard gewerkt om het Coronavirus in te dammen. De Verenigde Staten stellen hun inspanningen en transparantie enorm op prijs. Het komt allemaal goed. ” Later gaf Trump China de schuld van de uitbraak.

Op 29th werd de Coronavirus Task Force opgericht en voorgezeten door Alex Azar, een voormalige  Republikeinse donor  en  ex-senior executive  van Eli Lilly Pharmaceuticals, een bedrijf dat  profiteerde  van Trump’s publieke goedkeuring van hun producten.

Dr. Rick Bright, directeur van het Biomedical Advanced Research and Development Agency, waarschuwde dat het in de VS ontbrak aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en andere essentiële materialen. Zijn waarschuwingen werden genegeerd en als gevolg daarvan, volgens zijn  getuigenis:  “levens waren in gevaar, en ik geloof dat er levens verloren gingen.” Later werd Bright  ,  kennelijk onder druk van Trump, ontslagen omdat hij vraagtekens plaatste bij de werkzaamheid van hydroxychloroquine: een geneesmiddel dat niet bewezen is voor de behandeling van coronavirus. Op 31, toen de afdeling Health and Human Services van Azar een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid afkondigde, verbood Trump  reizen  naar de VS vanuit China, met ingang van twee dagen later.

FEBRUARI: “ZEER VEEL ONDER CONTROLE”

Op 6 februari stierf  in Santa Clara de eerste persoon die stierf aan / met COVID-19 in de VS. Pas eind april werd hun doodsoorzaak bevestigd. Twee dagen later ontdekten regionale laboratoria   dat de CDC-testkits niet werkten. De regelgevende sloopkogel van Trump was geslingerd tegen barrières voor bedrijfswinsten, niet tegen de voorschriften die noodmaatregelen in de weg staan. Het resultaat was dat het bedrijfsleven gemakkelijker geld kon verdienen omdat de handen van wetenschappers gebonden waren aan administratieve rompslomp.

Een  onderzoek van de Washington Post   suggereert dat de CDC verschillende universiteitslaboratoria in het hele land heeft gevraagd om testkits te ontwikkelen, in plaats van de operatie te centraliseren. Noch de CDC, noch de regionale labs hadden voldoende financiering of capaciteit. Zodra de tests klaar waren, moest de Food and Drug Administration (FDA) ze goedkeuren. De FDA-regels voor autorisatie voor noodgevallen beperkten de tests tot de laboratoria, zoals de universitaire ziekenhuizen waarin ze waren opgenomen. Stephen Hahn, FDA-commissaris, keurde op 4 februari een van de tests goed.

Vier dagen later ontdekten volksgezondheidsfunctionarissen in Colorado, Nebraska, New York (NY) en elders   dat de reagentia (chemicaliën die genetisch materiaal isoleren en versterken voor gemakkelijke detectie) moesten worden aangepast, aangezien NY en andere laboratoria ernstige gebreken. Maar FDA-voorschriften hebben dit voorkomen. Dr. Alex Greninger, adjunct-directeur van het laboratorium voor klinische virologie van de Washington University, besteedde bijvoorbeeld 100 uur aan het invullen van FDA-papierwerk om te horen dat zijn testresultaten via de verkeerde kanalen waren verzonden. Om een ​​voorbeeld te geven: Greninger kreeg te  horen:  “[W] e hebben de officiële inzending niet via DCC ontvangen.” Later hoorde hij dat de bureaucraten verwezen naar een entiteit die het Document Control Center heet.

FDA-regels eisten ook dat digitale kopieën op een schijf naar hen werden gepost. Talloze testontwikkelaars verspreid over de VS klaagden in e-mails over de beperkingen die hun werden opgelegd, maar geen van hen bracht het probleem ter sprake bij HHS-secretaris Azar. Een derde van het personeel van het zogenaamde snelle reactieteam van de Mayo Clinic werd toegewezen aan het papierwerk van de FDA. Joanne Bartkus, directeur van een laboratorium in Minnesota,  beschreef  de stilte van de CDC als “oorverdovend”. Tegen die tijd had de WHO, in samenwerking met Duitse wetenschappers, 250.000 functionerende tests voor wereldwijde distributie geproduceerd. FDA-commissaris Stephen Hahn aarzelde en brulde dat de CDC en de FDA nauw samenwerkten en voegde het gebruikelijke pabulum toe over het nodig hebben van betrouwbare tests.

Deze zaken hadden kunnen worden opgelost als Trump een nationale noodsituatie had afgekondigd en versnelde uitvoeringsbesluiten of wetgeving had ingevoerd. In plaats daarvan zei Trump op 10 februari  :  “Het lijkt erop dat in april, weet je, in theorie, als het een beetje warmer wordt, het op wonderbaarlijke wijze verdwijnt. Ik hoop dat dat waar is. ” Twee weken later tweette Trump  :  “Coronavirus is in de VS sterk onder controle … De aandelenmarkt begint er voor mij erg goed uit te zien!” De CDC verklaarde ondertussen zich op een noodsituatie voor te bereiden.

Op dezelfde dag schreef de Association of Public Health Laboratories aan de FDA en  verklaarde:  “We zijn nu vele weken bezig met de reactie en er is nog steeds geen diagnostische of surveillancetest beschikbaar buiten de CDC voor de overgrote meerderheid van onze aangesloten laboratoria.” Nancy Messonnier, directeur van het National Center for Immunization and Respiratory Diseases, bevestigde publiekelijk dat de CDC zich voorbereidde op een pandemie. Dit viel samen met, of veroorzaakte misschien, een dip in de aandelenmarkt. Trump  dreigde  Messonnier te ontslaan.

Lees ook:  Wat is Antifa en zijn rol in de protesten van Black Lives Matter?

Op 26 november gaf Trump de Evangelische, Creationistische, ex-advocaat, VP Mike Pence, de leiding over de Coronavirus Task Force. Op dezelfde dag keurde de FDA  eindelijk  een test goed, maar deze was beperkt tot de CDC-distributie, die eindelijk de rimpels had gladgestreken. Toen de CDC bevestigde dat het virus zich verspreidde in gemeenschappen, loog Trump   en zei tegen het publiek: “We testen iedereen die we moeten testen … [W] e zullen hier in wezen op een vrij snelle manier een griepprik voor krijgen … [W] ithin een paar dagen zal bijna nul zijn. “

Twee dagen later zei Trump   over COVID en de Democraten: “Ze politiseren het… [T] hij is hun nieuwe hoax.” Eind februari erkende een CDC-FDA-memo, ingegeven door de tussenkomst van Dr. Anthony Fauci, die onder Azar werkte  ,  dat “een veel bredere interagentieve benadering nodig is om te voorzien in de grotere behoefte aan diagnostiek door commerciële fabrikanten en laboratoria die in staat zijn van het ontwikkelen van hun eigen tests. ” Op 28e schreven Dr. Greninger en zijn collega’s het Congres waarin ze pleitten voor versoepeling van de FDA-regels. Eindelijk, een dag later, werden de beperkingen versoepeld, waardoor Greninger en anderen op 2 maart konden beginnen met uitgebreide tests met functionerende kits. Brett P. Girior werd hoofd van de testactiviteiten van de administratie. Hij  gaf toe dat versoepeling van de regelgeving ‘misschien eerder nuttig was’.

MAART: “BLIJF ENKEL KALM. HET GAAT WEG “

Op 2 maart beweerde Trump dat vaccins binnenkort klaar zouden zijn, wat leidde tot een interventie van Fauci, die  zei  dat ze eigenlijk minstens een jaar zouden duren, “ongeacht hoe snel je gaat.” Binnen een week, terwijl Trump   een stadhuis vertelde dat “het allemaal goed zal komen. Iedereen moet kalm zijn ”, erkende Mike Pence, hoofd en vicepresident van de Taskforce  :  “ We hebben vandaag niet genoeg tests om te voldoen aan wat we verwachten dat de toekomstige vraag zal zijn. ” Een dag later tekende Trump een COVID-factuur van $ 8,3 miljard, waarin hij  loog  : “Iedereen die een test nodig heeft, krijgt een test. Ze zijn daar. Ze hebben de tests. En de tests zijn prachtig. ” In een andere leugen op 8 maart zei Trump  : “We hebben een perfect gecoördineerd en afgestemd plan in het Witte Huis voor onze aanval op het Coronavirus” (sic).

Toen duidelijk werd dat er een pandemie aan het ontstaan ​​was en de VS niet voorbereid waren, tweette Trump op de 9e een valse gelijkwaardigheid,  waarbij hij  coronavirus vergeleek met griep. Wanneer elk griepseizoen tienduizenden Amerikanen sterven, “wordt er niets stilgelegd, het leven en de economie gaan door.” Een dag later zei Trump  tegen  Republikeinse senatoren: “Blijf kalm. Het zal verdwijnen. ” Binnen 24 uur, terwijl de markt bleef dalen, gaf Trump een verklaring af dat geïmporteerde goederen zouden worden verboden. Deze valse verklaring leek meer marktfluctuaties te veroorzaken totdat hij   een verduidelijking tweette dat mensen, en niet goederen, de toegang tot de VS zouden worden verboden

Uiteindelijk riep Trump op de 13e een nationale noodsituatie uit. Toen een verslaggever de kwestie van Trump’s eerdere ontbinding van de pandemische responseenheid van de National Security Council aan de orde stelde, antwoordde Trump  :  “Ik vind het gewoon een vervelende vraag.” Drie dagen later bracht Trump een aanbeveling uit, niet een uitvoerbaar bevel of decreet, dat Amerikanen wegblijven van openbare plaatsen. Trump loog opnieuw en  zei  dat “met enkele weken van gerichte actie, we de hoek kunnen omslaan en snel kunnen draaien.” Op dezelfde dag daalde de aandelenmarkt een record van 3.000 punten. Vierentwintig uur later pochte Trump   over zijn scherpzinnigheid: “Ik voelde dat het een pandemie was lang voordat het een pandemie werd genoemd.” Hij begon het toen het ‘Chinese virus’ te noemen.

Op 18e ondertekende Trump de Families First Coronavirus Response Act van $ 100 miljard. Goedgekeurd door het Democratisch gecontroleerde Huis en de Republikeinse gecontroleerde Senaat, had de wet geen betrekking op Amerika’s ongeveer  1,6 miljoen  gig-economie of ontslagen deeltijdwerkers, tenzij ze konden bewijzen dat ze op zoek waren naar werk, noch centraliseerde het de De sociale zekerheidscrisis op staatsniveau in de VS, waarvan de variabiliteit betekent dat sommige staten het gemakkelijker maken om aanspraak te maken dan andere. De mainstream media die de democraten steunen, deden verslag van hun favoriete partij, verwijzend naar het gebrekkige wetsvoorstel als “Trump’s Act”.

Op de 18e deed Trump een  beroep op  de Defense Production Act om 3M, General Electric, General Motors, Hill-Rom, Medtronic, ResMed, Royal Philips en Vyaire Medical te dwingen persoonlijke beschermingsmiddelen, handdesinfecterend middel, ventilatoren, enz. Te produceren. Trump  beweerde ten onrechte  dat de FDA had het gebruik van hydroxychloroquine goedgekeurd. Een paar dagen later, in navolging van de tweets van de multibiljonair Elon Musk, tweette Trump   in hoofdletters: “Hydroxychloroquine en Azithromycin, samen genomen, hebben een reële kans om een ​​van de grootste gamechangers in de geschiedenis van de geneeskunde te worden. De FDA heeft bergen verzet – bedankt! “

Binnen een week steeg de aandelenkoers van Sanofi, het bedrijf dat hydroxychloroquine produceert onder de merknaam Plaquenil,   van een dieptepunt van $ 38 op de 20e naar een maximum van $ 43. Later kondigde Sanofi zijn voornemen aan om de Amerikaanse regering de eerste dibs toe te kennen aan een toekomstig COVID-19-vaccin. CEO Paul Hudson  zei:  “De Amerikaanse overheid heeft recht op de grootste pre-order omdat ze geïnvesteerd heeft in het nemen van het risico.”

GEVOLGTREKKING

Democratische en Republikeinse gouverneurs zijn ook verantwoordelijk voor de gevechten en het aarzelen over lockdowns. Maar als president neemt Trump de uiteindelijke verantwoordelijkheid omdat hij niet alleen weigert te handelen, maar ook liegt en de indruk wekt dat alles goed was. De vroege inactiviteit, leugens, dithering en ontkenning zetten de VS op een pad naar waar de natie  4,2 procent  van de wereldbevolking heeft en medio 2020  bijna een kwart  van de COVID-gerelateerde sterfgevallen had.

In landen en staten met veel minder financiële middelen maar wel op gemeenschapsniveau, zoals Kerala in India en Vietnam, dat grenst aan China, zijn COVID-gerelateerde sterfgevallen in vergelijking daarmee klein.

counterpunch.org

Lees ook:  Trump admin. waarschuwt Amerikanen om geen desinfectiemiddel te injecteren nadat president nieuwe coronaviruskuur heeft gegeven

Comments

comments