QAnon is verbannen van Facebook, maar de strijd tegen complottheorieën is niet gewonnen

23 oktober 2020 1 Door Indignatie redactie

De beslissing van Facebook om alle pagina’s en groepen te verwijderen die verband houden met de extreemrechtse QAnon-complottheorieënbeweging, zal het vermogen van gevaarlijke virtuele gemeenschappen om hun radicale berichten te verspreiden in gevaar brengen, maar het zal ze niet volledig stoppen.

De aankondiging van Facebook op 6 oktober dat het bedrijf alle “accounts die QAnon vertegenwoordigen, zelfs als ze geen gewelddadige inhoud bevatten” verwijdert, volgt op een eerdere beslissing van sociale media om de inhoud van QAnon te downgraden naar de resultaten van zoeken op Facebook. Ze werd gevolgd door Instagram . Op 15 oktober dicteerde YouTube nieuwe regels voor het tonen van samenzweerderige video’s , maar het netwerk beval geen volledig verbod.

Deze maand markeert de derde verjaardag van de beweging die begon toen iemand die bekend staat als Q een reeks complottheorieën online op het 4chan-forum plaatste. Q waarschuwde mensen voor een wereldwijd satanisch, diep staatselitanetwerk dat zich bezighoudt met pedofilie en sekshandel en beweerde dat de Amerikaanse president Donald Trump bezig was met een geheim plan om het netwerk te ontmantelen.

QAnon is nu een wereldwijd fenomeen

Vóór dit jaar had de meerderheid van de mensen nog nooit van QAnon gehoord. Maar in de loop van 2020 verzamelde de marginale beweging veel volgers in de Verenigde Staten en elders , waaronder veel Republikeinse politici die openlijk campagne voerden als Q- volgers .

Ik heb meer dan twee jaar onderzoek gedaan naar QAnon en ik moet toegeven dat ik zelf geschokt ben door de recente ontwikkeling van de beweging.

Wat de meerderheid van de mensen niet beseft, is dat QAnon in juli en augustus een andere beweging was dan wat QAnon nu in oktober is. Ik heb nog nooit een beweging zo snel zien evolueren of radicaliseren als QAnon. En dit alles gebeurt in een tijd waarin de mondiale sociaal-politieke omgeving heel anders is dan deze zomer.

Al deze factoren wogen in de balans toen Facebook besloot actie te ondernemen tegen “gemilitariseerde sociale bewegingen en QAnon”.

In de weken voorafgaand aan het verwijderen van de pagina, zag ik een trend van gewelddadiger inhoud op Facebook, vooral met de circulatie van memes en video’s die reclame maken voor ‘ram-auto-aanvallen’ en de slogan ‘alles levens spatten ”en andere racistische boodschappen richting zwarte mensen.

Om de verwijdering van deze pagina’s uit te leggen, merkt Facebook op dat hoewel het “inhoud van QAnon heeft verwijderd die geweld vierde en onderschreef, we inhoud van QAnon hebben zien verschijnen over andere onderwerpen die daadwerkelijk schade kunnen veroorzaken, zoals recente beweringen dat bepaalde groepen mensen verantwoordelijk zijn voor de bosbranden aan de westkust (van de Verenigde Staten), die de aandacht hebben afgeleid van lokale autoriteiten die bezig zijn met het bestrijden van deze branden en het beschermen van de bevolking “.

Eerdere acties waren niet effectief

Voordat de pagina’s helemaal werden verwijderd, waren de eerdere pogingen van Facebook om te voorkomen dat QAnon-groepen zich op Facebook en Instagram organiseerden niet voldoende om te voorkomen dat de misleidende boodschap zich verspreidde.

Q-volgers hebben zich aangepast door meer subtiele vormen van propaganda, een fenomeen dat ik QAnon pastel noem . Om de aanvankelijke sancties van Facebook te omzeilen, gebruikten vrouwen die in de QAnon-samenzweringen geloofden warme en kleurrijke beelden om QAnon-theorieën te verspreiden binnen op gezondheid en welzijn gerichte gemeenschappen en door te infiltreren in legitieme campagnes geleid door non-profitorganisaties om kinderhandel te bestrijden .

Lees ook:  Coronavirus: Facebook en Co. ondernemen actie tegen geruchten
qanon

QAnon-volgers hebben subtielere berichten en op vrouwen gerichte beelden gebruikt om lifestyle-gerichte gemeenschappen op sociale media te infiltreren, een tactiekonderzoeker Marc-André Argentino noemt QAnon pastel. Twitter , auteur voorzien

Facebook’s nieuwste zet zal ervoor zorgen dat QAnon pastel blijft bestaan ​​in op levensstijl, gezondheid en fitness gerichte gemeenschappen, een verzachting van traditioneel rauwe QAnon-berichten, maar een effectieve manier om theorieën over de plot voor een nieuw publiek.

Sommige QAnon-pagina’s hebben de verwijdering overleefd

Facebook zal waarschijnlijk elke poging van de QAnon-gemeenschap om het verbod te omzeilen, volgen. Hoewel het initiatief van Facebook het aantal accounts dat aan QAnon is gekoppeld, heeft verminderd, heeft het ze niet volledig geëlimineerd, en realistisch gezien zal het bedrijf dat ook niet doen. Volgens mijn onderzoek:

  • Aantal openbare QAnon-groepen vóór hun ban: 186; na hun verbod: 18.
  • Aantal openbare pagina’s van QAnon vóór hun ban: 253; na hun verbod: 66.
  • Aantal Instagram-accounts vóór hun ban: 269; na hun verbod: 111.

Het initiatief van Facebook zal op de lange termijn blijvende schade toebrengen aan de aanwezigheid van QAnon op het platform. Op korte tot middellange termijn zullen we zien dat Pages en Groups zich hervormen terwijl ze proberen het algoritme van Facebook te slim af te zijn om te zien of ze kunnen voorkomen dat ze worden opgemerkt.

Met een verminderde aanwezigheid op Facebook om nieuwe groepen en pagina’s te versterken en wijzigingen in het zoekalgoritme, zullen hun inspanningen echter niet zo effectief zijn als voorheen.

Waar zullen QAnon-volgers terecht komen als Facebook niet langer het meest effectieve platform is om zijn theorieën te verspreiden? De QAnon-beweging is al gefragmenteerd in gemeenschappen op Telegram, Parler, MeWe en Gab. Deze alternatieve sociale media zijn niet zo effectief in het promoten van inhoud of merchandise, wat een impact zal hebben op oplichters die gebruik hebben gemaakt van QAnon en de inspanningen om bekering te doen beperken.

Maar het verbod zette degenen die al overtuigd waren door QAnon ertoe aan om te migreren naar platforms waar ze interactie zullen hebben met extreme inhoud die ze misschien niet op Facebook hebben gevonden. Dit zal tot gevolg hebben dat sommige mensen nog meer radicaliseren dan ze al zijn, of het proces versnellen voor anderen die al op dit pad zijn.

Als een religieuze beweging

Uiteindelijk zullen we waarschijnlijk getuige zijn van de fragmentatie van de QAnon-ideologie. Het zal belangrijk zijn om in te zien dat de QAnon-beweging meer is dan een complottheorie en dat ze dichter bij een nieuwe religieuze beweging staat . Het zal ook nodig zijn om de manieren te onderzoeken waarop QAnon in staat was om andere ideologieën te absorberen, te assimileren of zich aan te passen.

Hoewel Facebook deze belangrijke stap heeft gezet, zal er nog veel werk aan de winkel zijn om ervoor te zorgen dat QAnon niet opnieuw op het platform verschijnt.

YouTube zei dat de nieuwe regels voor “omgaan met schadelijke complottheorieën” bedoeld zijn om “haat en intimidatie te beteugelen door meer inhoud te verwijderen uit de complottheorie die wordt gebruikt om echt geweld te rechtvaardigen”.

In de eerste ontmantelingsgolf sloot YouTube de kanalen van sommige QAnon-influencers en proselieten af, met name de Canadese influencer Amazing Polly en de Quebec-influencer Alexis Cossette-Trudel . Hoewel dit de toegang tot enkele grote beïnvloeders zal verminderen, is er wat QAnon-inhoud op YouTube die niet voldoet aan de nieuwe platformregels.

Deze nieuwe regels zullen geen einde maken aan de rol die YouTube speelt bij het radicaliseren van individuen ten gunste van QAnons, noch zullen ze degenen die radicaliseren tot geweld tegenhouden.

Video is het meest gebruikte voertuig voor het leveren van QAnon-inhoud in alle digitale ecosystemen. Zolang de QAnon-beweging op YouTube wordt gehost, zullen we de inhoud ervan op alle sociale platforms blijven zien – er is niet veel dat Facebook alleen kan doen om het te stoppen. Het aanpakken van QAnon zal uiteindelijk een gezamenlijke inspanning op meerdere platforms vereisen.

Technologie en platforms vormen een vector voor extremistische bewegingen zoals QAnon. In wezen is het echter een menselijk probleem. De mondiale sociaal-politieke omgeving is een vruchtbare en gunstige grond voor de duurzaamheid en groei van QAnon.

Het initiatief van Facebook is een stap in de goede richting, maar het spel is nog niet voorbij. Er is nog werk aan de winkel voor de mensen die in deze ruimte werken.

Lees ook:  Massale onrust grijpt Irak aan: het hoe en waarom

Comments

comments