“WE WETEN WAAR UW KINDEREN WONEN”: HOE JOHN BOLTON OOIT EEN INTERNATIONALE AMBTENAAR BEDREIGDE

“WE WETEN WAAR UW KINDEREN WONEN”: HOE JOHN BOLTON OOIT EEN INTERNATIONALE AMBTENAAR BEDREIGDE

24 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

“John Bolton is een bullebak”, zegt José Bustani, een gepensioneerde Braziliaanse diplomaat. “Ik weet niet hoe mensen voor hem kunnen werken.”

WIE KAN de chef-bullebak, Donald Trump, BETER adviseren wanneer hij oorlog moet voeren en mensen moet vermoorden dan een andere pestkop? Het is tenslotte moeilijk om het label – dat van een bullebak – te vermijden als je denkt aan John Bolton, de voormalige ambtenaar van de Bush-administratie – omgedoopt – Fox News-expert die Trump onlangs heeft uitgekozen als zijn nationale veiligheidsadviseur.

“John Bolton is een bullebak” , vertelde José Bustani, de gepensioneerde Braziliaanse diplomaat en voormalig hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens , me toen ik hem eerder deze maand telefonisch in Parijs bereikte.

Er zijn een aantal mensen die beweren te zijn gepest of geïntimideerd door Bolton, waaronder Bustani. De kritiek van laatstgenoemde op de beroemde besnorde havik is al vele jaren openbaar, maar sommige details van zijn gespannen ontmoeting met Bolton bij de OPCW zijn nog nooit eerder in het Engels gerapporteerd.

Begin 2002, een jaar voor de invasie van Irak, oefende de regering-Bush grote druk uit op Bustani om te stoppen als directeur-generaal van de OPCW – ondanks het feit dat hij unaniem was herkozen om het 145-natiesorgaan te leiden. twee jaar eerder. Zijn overtreding? Onderhandelen met het Irak van Saddam Hoessein om OPCW-wapeninspecteurs toe te staan ​​onaangekondigde bezoeken aan dat land te brengen – waardoor de grondgedachte van Washington voor regimeverandering wordt ondermijnd.

In 2001 schreef de toenmalige staatssecretaris Colin Powell een brief aan Bustani waarin hij hem bedankte voor zijn ” zeer indrukwekkende ” werk. In maart 2002 arriveerde Bolton – destijds staatssecretaris voor Wapenbeheersing en Internationale Veiligheidszaken – echter persoonlijk op het OPCW-hoofdkwartier in Den Haag om een ​​waarschuwing te geven aan het hoofd van de organisatie. En, volgens Bustani, nam Bolton geen blad voor de mond. ‘Cheney wil je eruit,’ herinnerde Bustani zich dat Bolton zei, verwijzend naar de toenmalige vice-president van de Verenigde Staten. “We kunnen uw managementstijl niet accepteren.”

‘We weten waar uw kinderen wonen. Je hebt twee zonen in New York. “

Bolton vervolgde, volgens de herinneringen van Bustani: “Je hebt 24 uur om de organisatie te verlaten, en als je deze beslissing van Washington niet naleeft, hebben we manieren om vergeldingsmaatregelen tegen je te nemen.”

Er viel een stilte.

‘We weten waar uw kinderen wonen. Je hebt twee zonen in New York. ”

Lees ook:  Een kat in het nauw

Bustani vertelde me dat hij verbaasd was, maar weigerde zich terug te trekken. “Mijn familie is zich bewust van de situatie en we zijn bereid te leven met de gevolgen van mijn beslissing”, antwoordde hij.

Nadat ik Bustani’s beschrijving van de ontmoeting had gehoord, nam ik contact op met zijn schoonzoon, Stewart Wood, een Britse politicus en voormalig adviseur van premier Gordon Brown. Wood vertelde me dat hij zich levendig herinnert dat Bustani hem onmiddellijk na de ontmoeting in Den Haag vertelde over Boltons impliciete bedreiging voor hun familie. ‘Het werd meteen een interne gezinsmemo’, herinnert Wood zich. Twee voormalige OPCW-collega’s van Bustani, Bob Rigg en Mikhail Berdennikov, hebben sindsdien ook per e-mail bevestigd dat ze zich herinneren dat hun toenmalige baas hen destijds vertelde over Bolton’s niet zo subtiele opmerking over zijn kinderen.

Een andere voormalige OPCW-functionaris, de toenmalige speciale assistent van de directeur-generaal voor externe betrekkingen Gordon Vachon, die in de zaal was voor de ontmoeting met Bolton, heeft bevestigd dat de ambtenaar van de regering Bush impliciet Bustani heeft bedreigd. De OPCW-chef “zou rustig kunnen gaan, met weinig gedoe en terughoudendheid aan alle kanten en ‘zonder je naam door de modder te slepen'”, herinnerde Vachon zich dat Bolton zei in een e-mail aan The Intercept. “Ik kan niet uit mijn hoofd zeggen dat ik meneer Bolton de kinderen van DG Bustani heb horen noemen, waarschijnlijk omdat ik aan het bijkomen was van de nauwelijks verhulde bedreiging van de heer Bolton voor de reputatie van DG Bustani.”

Ik nam contact op met John Bolton en het Witte Huis voor een reactie op deze beschuldigingen. In plaats van een regelrechte ontkenning uit te spreken, reageerde het Witte Huis via een perswoordvoerder die me verwees naar een deel van zijn memoires uit 2008: “Overgave is geen optie: Amerika verdedigen bij de Verenigde Naties”, dat handelt over Bustani en de OPCW. In het boek zei Bolton dat de VS Bustani beschouwden als een “managementramp” (zonder Powell’s lof te noemen), maar beweert hem “een genadige en waardige exit” te hebben aangeboden – als, dat wil zeggen, hij ging rustig.

Boltons retoriek ondiplomatisch noemen is een understatement. Hij bezocht Bustani in zijn hoedanigheid van topfunctionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, maar zijn gedrag was meer gemeen. Hoe kan een hoge diplomaat, die een democratische regering vertegenwoordigt, in vredesnaam rechtvaardigen dat hij de kinderen van een internationale ambtenaar impliciet bedreigt om een ​​politiek argument te winnen? Hoe is zo iemand nu geschikt om de functie van nationale veiligheidsadviseur te bekleden – de hoogste functie in de Amerikaanse regering waarvoor geen verkiezingsoverwinning of bevestiging door de Senaat vereist is?

Lees ook:  Weer een dure oorlog, nog een intelligentie-storing?

‘Het probleem met deze man is dat hij zo ideologisch, zo brutaal is; hij opent de deur niet voor een dialoog, ”vertelde de voormalige OPCW-chef me aan de telefoon. “Ik weet niet hoe mensen voor hem kunnen werken.”

bolton

Activisten verzamelen zich op 7 juni 2005 in Washington DC aan de westkant van het Capitool om te protesteren tegen de benoeming van John Bolton als ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Getty Images

BOLTON’S GESCHIEDENIS VAN pesten is in feite goed gedocumenteerd. Carl W. Ford Jr, de voormalige hoofd van de inlichtingendienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde Bolton ‘ een seriemoordenaar ‘ van jonge werknemers en ‘ een typische’ kiss-up, kick-down ‘man .’ Ford getuigde voor de Senaat in 2005 en besprak de zaak van Christian Westermann, de voormalige belangrijkste biowapenanalist bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, die had geweigerd een toespraak te ondertekenen waarin hij Cuba beschuldigde van het bezitten van een geheim biowapenprogramma en die door Bolton was ‘ uitgescholden ‘. die “vervolgens probeerde hem te laten ontslaan.”

Melody Townsel, een voormalig aannemer van het Amerikaanse Bureau voor Internationale Ontwikkeling,  zei dat ze tijdens een bezoek aan Kirgizië in 1994 werd lastiggevallen door de opvliegende Bolton, toen een advocaat in de privésector: “Mr. Bolton achtervolgde me vervolgens door de gangen van een Russisch hotel – gooide dingen naar me, schoof dreigbrieven onder mijn deur en gedroeg zich over het algemeen als een gek, ‘herinnerde ze zich later in een brief aan de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen.

Het grote probleem is dat Bolton – de “gek”, de “seriële misbruiker”, de “bullebak” – toevallig ook behoorlijk effectief is in het voor elkaar krijgen van dingen.

Volgens het tijdschrift Time waarschuwde zijn voormalige baas Colin Powell in 2005 privé de Republikeinse senatoren, tijdens de bevestigingshoorzittingen voor Bolton’s controversiële benoeming tot Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, dat ‘hij zich zorgen maakte over de manier waarop Bolton ondergeschikten had behandeld die het niet eens waren. met hem.”

Lees ook:  Kajsa Ollongren is weer terug en zal ons het leven zuur maken

Maar het grote probleem is dat Bolton – de “gek”, de “seriële misbruiker”, de “bullebak” – toevallig ook behoorlijk effectief is in het voor elkaar krijgen van dingen. Dit is misschien wat hem zo gevaarlijk maakt. Neem het geval van Bustani en de OPCW: Bolton slaagde erin de Braziliaan uit zijn post te halen. Slechts een paar weken na het bezoek van de Amerikaanse functionaris aan Den Haag werd de OPCW-chef ” uit zijn ambt gezet ” tijdens een buitengewone vergadering van de lidstaten van de organisatie (en overigens in een besluit dat een administratief tribunaal van de Internationale Arbeidsorganisatie later ” onwettig ” noemen ).

Bolton zelf herinnerde zich trots in zijn memoires hoe toen Sen. Joe Biden, D-Del., Bekritiseerde zijn standpunten terwijl hij zijn capaciteiten prees tijdens de hoorzittingen van het congres in 2001 om hem te bevestigen als staatssecretaris. ‘Mijn probleem met jou was in de loop der jaren dat je te bekwaam bent’, merkte Biden op, volgens Bolton. ‘Ik bedoel, ik heb liever dat je dom bent en niet erg effectief.

Dit is daarom het moment om in paniek te raken; dit is het moment om aan de bel te trekken. De pestkoppen zijn samengekomen. De “ideologische” en “brute” Bolton staat op het punt een bureau te krijgen op een paar meter afstand van het Oval Office. Als nationale veiligheidsadviseur is hij de eerste in de kamer en de laatste buiten. “Trump is volkomen onwetend over de wereld, vatbaar voor het nemen van impulsieve beslissingen, en neigt ertoe zich te schikken naar de krachtigste stem in de kamer, vooral wanneer deze informatie met zelfverzekerde blunder overbrengt”, aldus Damon Linker in The Week . ‘Dat zou Bolton een enorme macht geven om het beleid vorm te geven – wat betekent dat de macht om de Verenigde Staten ertoe te brengen grote nieuwe oorlogen te lanceren en de talrijke oorlogen uit te breiden die we al voeren in brede delen van het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Azië. . ”

Is het dan een wonder dat Bustani – die zoveel heeft gedaan om de dreiging van conflicten en de verspreiding van chemische wapens te voorkomen voordat hij door Bolton werd verdreven – gelooft dat de benoeming van laatstgenoemde als de nationale veiligheidsadviseur van Trump een “ramp” voor de wereld zou kunnen betekenen?

Luister naar het interview van Mehdi Hasan met José Bustani op de Deconstructed-podcast:

Foto bovenaan: de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties John Bolton arriveert op 10 oktober 2017 in het Witte Huis in Washington, DC

Comments

comments