Terwijl Trump de derde golf bagatelliseert, treft een nieuwe COVID-19-uitbraak het Witte Huis

Terwijl Trump de derde golf bagatelliseert, treft een nieuwe COVID-19-uitbraak het Witte Huis

26 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

COVID-19 verspreidt zich opnieuw door het Witte Huis, wat betekent dat de oorspronkelijke uitbraak niet is gestopt of dat er een nieuwe is begonnen.

Ten minste vijf leden van de binnenste cirkel van vicevoorzitter Mike Pence zijn de afgelopen dagen positief getest op COVID-19. Een van Pence’s naaste politieke adviseurs, Marty Obst, testte woensdag positief . De stafchef van de vice-president, Marc Short, en zijn persoonlijke assistent “body man” zijn sindsdien ook positief getest . Het is nog niet duidelijk wie de twee andere COVID-19-positieve medewerkers zijn.

De vice-president en zijn vrouw testten naar verluidt negatief op zondagmorgen , maar Pence, die voorzitter is van de buitenspel staande White House Coronavirus Task Force, zal zichzelf niet isoleren, ondanks de zekerheid dat hij in nauw contact stond met mensen die het virus hadden. Dat is in strijd met de CDC-richtlijnen.

“Terwijl vicepresident Pence wordt beschouwd als een nauw contact met meneer Short, zal de vicepresident in overleg met de medische afdeling van het Witte Huis zijn schema handhaven in overeenstemming met de CDC-richtlijnen voor essentieel personeel”, aldus een persmedewerker van het Witte Huis. in een verklaring op zaterdag. Pence is nog steeds van plan om op zondag naar een Trump-campagne-evenement in North Carolina te gaan, vervolgens naar een evenement in Minnesota op maandag en naar evenementen in Noord- en Zuid-Carolina op dinsdag. Het Witte Huis zegt dat hij een masker zal dragen en tijdens de reizen sociale afstand zal oefenen. Pence handhaafde ook zijn schema voorafgaand aan zondag, ondanks dat hij onlangs met Obst had gereisd, die eerder in de week positief testte. Volgens CNN droegen noch Pence noch Short maskers tijdens het reizen met Air Force Two op donderdag en vrijdag .

Lees ook:  Dit is de zwartste bladzijde uit de coronageschiedenis

Bovendien meldde de New York Times zaterdagavond dat de stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows, probeerde te voorkomen dat nieuws over de uitbraak naar buiten kwam.

Het is niet duidelijk of de uitbraak verband houdt met de uitbraak die president Trump, meerdere leden van zijn binnenste cirkel en minstens tientallen anderen drie weken geleden heeft besmet. Het is ook niet precies duidelijk hoeveel mensen positief hebben getest, of zijn blootgesteld en binnenkort in het Witte Huis zouden kunnen zijn, waar veel personeelsleden naar verluidt zijn blijven werken zonder gezichtsmaskers, ondanks dat ze uit de eerste hand hebben gezien hoe gemakkelijk het coronavirus zich kan verspreiden. Maar of het nu een nieuwe uitbraak is van een nieuwe bron of een uitbarsting van de eerdere, het is gemakkelijk te begrijpen waarom Meadows het misschien geheim wilde houden. Het nieuws is alweer een aan pandemie gerelateerde politieke ramp voor de omstreden regering-Trump, minder dan anderhalve week na de verkiezingsdag, en in een tijd waarin de president steeds agressief probeert de pandemie te bagatelliseren.

Trump stond niet alleen te popelen om verder te gaan met zijn eigen ernstige geval van COVID-19 en de uitbraak van het Witte Huis, maar hij is er steeds meer op gebrand om de pandemie te bagatelliseren sinds hij na zijn herstel terugkeerde naar het campagnespoor. En de afgelopen dagen heeft hij zijn inspanningen opgevoerd om de grote derde golf van bevestigde gevallen in het hele land in diskrediet te brengen.

No Title

Our daily update is published. States reported 1.2 million tests, 83k cases, 42k currently hospitalized. The death toll was 885 today. pic.twitter.com/PQySoeKkXr

De 83.000 nieuwe gevallen die vrijdag werden gemeld, vestigden een nieuw dagelijks record voor de pandemie in de VS. Volgens het COVID Tracking Project werden zaterdag bijna 83.000 meer gemeld , en experts voorspellen dat het land binnenkort ongetwijfeld 100.000 nieuwe gevallen per dag zal bereiken. In de afgelopen week is het aantal nieuwe gevallen landelijk met meer dan 20 procent gestegen, terwijl het aantal sterfgevallen door COVID-19 met meer dan 15 procent is toegenomen. In het middenwesten heeft het aantal gevallen per miljoen mensen nu zowel de lentepiek in het noordoosten tijdens de eerste golf als de zomerpiek in het zuiden tijdens de tweede golf overtroffen .

Lees ook:  Kan Mark Rutte dit volhouden?

Nu is een derde golf in volle gang en zal naar verwachting erger worden met de komst van kouder weer en de kans op meer binnenactiviteiten in een groot deel van het land. Maar op zaterdag bleef president Trump beweren dat de VS “de bocht afrondde” naar het einde van de pandemie, zoals hij nu elke dag zegt. Hij bleef beweren dat het virus “wegging”, zoals hij talloze keren heeft gedaan sinds de eerste paar gevallen in de VS meer dan acht maanden geleden werden ontdekt. Hij bleef ten onrechte beweren dat de enige reden waarom het aantal zaken toenam, was dat er meer tests werden gedaan, net zoals hij voor het grootste deel van de pandemie heeft gezegd. Hij beweerde ook ongegronddat sterfgevallen als gevolg van het virus ‘te hoog werden geteld omdat dokters meer geld krijgen en ziekenhuizen meer geld’. En hij bleef lockdown-maatregelen aanvallen en bleef klagen dat er te veel berichtgeving over de pandemie was – opnieuw suggererend dat het allemaal deel uitmaakte van een complot om hem politiek te schaden en zijn aanhangers te ontmoedigen om te stemmen.

“Dat is alles wat ik nu hoor”, zei Trump tijdens een zaterdagbijeenkomst in North Carolina. “Zet televisie aan: ‘COVID, COVID, COVID, COVID COVID, COVID.’ Een vliegtuig stort neer, 500 doden, ze praten er niet over. ‘COVID, COVID, COVID, COVID.’ Overigens hoor je er op 4 november niets meer van. ‘COVID!’ ‘COVID!’ ‘Ga alsjeblieft niet stemmen.’ ‘COVID.'”

Lees ook:  Trump geeft gratie aan Michael Flynn

Deze retoriek is nu een groot, zogenaamd vermakelijk onderdeel van de toespraak van Trump tijdens het laatste deel van zijn campagne. En nu hebben meer mensen in het Witte Huis COVID-19 betrapt, net als in gemeenschappen in het hele land, terwijl de president grote bijeenkomsten blijft houden in meerdere staten met grote schommelingen en ongecontroleerde verspreiding – en waar, zoals hierboven te zien, hij publiekelijk reduceert de pandemie tot een clou.

No Title

“That’s all I hear about now. Turn on TV, ‘Covid, Covid, Covid Covid Covid.’ A plane goes down, 500 people dead, they don’t talk about it. ‘Covid Covid Covid Covid.’ By the way, on November 4th, you won’t hear about it anymore …

 Comments

comments