Viktor Orbán’s gebruik en misbruik van religie dient als een waarschuwing voor westerse democratieën

Viktor Orbán’s gebruik en misbruik van religie dient als een waarschuwing voor westerse democratieën

27 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Ergens tijdens zijn tocht aan de macht in Hongarije, had premier Viktor Orbán een radicale religieuze bekering.

Als atheïst toen hij eind jaren tachtig in de politiek begon, noemt Orbán zichzelf nu een verdediger van het christendom. In een toespraak in augustus ter herdenking van het Verdrag van Trianon uit 1920 – een traumatische gebeurtenis waarbij Hongarije een groot deel van zijn grondgebied verloor – betoogde Orbán dat West-Europa het “christelijk Europa” had opgegeven en ervoor koos om in plaats daarvan te experimenteren met “een goddeloze kosmos, regenboog gezinnen, migratie en open samenlevingen. ”

Als experts op het gebied van de Europese politiek en religieus recht , stellen wij dat Orbán’s omarming van religie heeft gediend om zijn macht, “andere” zijn tegenstanders, te consolideren en Hongarije te beschermen tegen EU-kritiek op zijn aanvallen op de rechtsstaat.

Het is ook, naar onze mening, een gevaarlijk model voor hoe religie kan worden gebruikt om democratische terugval aan te wakkeren.

Kracht versterken

In 2014 sprak Orbán tijdens een toespraak tot de natie over het bouwen van “een onliberale staat, een niet-liberale staat” in Hongarije . Hoewel een onliberale staat een dubbelzinnig concept is, prees Orbán het omdat het beter in staat is om de nationale belangen van Hongarije te beschermen en de samenhang te behouden . Vier jaar later was zijn toon veranderd : Hongarije was nu een “christelijke democratie”.

Zo’n verschuiving is kenmerkend voor de carrière van Orbán, met zijn vele ideologische wendingen . Hij heeft zijn stem op veel belangrijke kwesties veranderd, van een fervent voorstander van Europese integratie tot een sterke verdediger van de nationale soevereiniteit. Hij is bevriend geraakt met de Russische president Vladimir Poetin  sinds zijn terugkeer aan de macht in 2010 , ondanks zijn eerdere anti-Russische standpunt.

En hij deed in de jaren negentig afstand van zijn atheïsme uit het verleden – een beslissing die hand in hand ging met het hof maken van religieuze en conservatieve kiezers. Volgens de Europese politicus Charles Gati “heeft geen enkele Europese leider sinds Napoleon zijn standpunten meer veranderd”.

Lees ook:  Bloed gerelateerd: wil tot burgeroorlog en racisme in het land van moeder Merkel

Volgens The Economist hield Orbán zich verre van consequent vast aan duidelijke principes, maar is hij door de jaren heen ‘toegewijd aan het vergaren en in stand houden van macht’.

Die meedogenloosheid groeide nadat Orbán in 2002 als premier werd weggestemd. Diep geschokt door deze gang van zaken, beloofde hij dat hij de macht niet meer zou verliezen als hij ooit zou terugkeren.

Tijdens de verkiezingscampagne van 2010 verklaarde Orbán dat “we maar één keer hoeven te winnen, maar veel moeten winnen” – een duidelijke waarschuwing dat hij elke grote verkiezingsoverwinning zou gebruiken om zijn positie te versterken, zodat hij de macht niet hoeft op te geven. Volgens de Princeton-geleerde Jan-Werner Mueller werd het cynisch opeisen van de mantel van de christen-democratie in het volgende decennium een ​​belangrijk instrument van zijn strategie om zijn greep op de Hongaarse politiek te consolideren.

Wedge-problemen thuis

Zoals een groot deel van Europa is Hongarije enigszins seculier. In de volkstelling van 2011 vermeldde 45% van de bevolking geen enkele religieuze overtuiging. Het communistische regime van Hongarije had de religie zeker decennialang geminacht en ontmoedigd . Na de val van het IJzeren Gordijn in 1989 dat Europa verdeelde tussen het communistische Oostblok en het vrije Westen, trokken de mensen niet meer naar de kerken .

Maar toen Orbán in 2010 weer aan de macht kwam, begon hij zich te verlaten op religie om kiezers te mobiliseren. Zo vormde hij zijn harde anti-immigratiebeleid als een verdediging van het christendom .

Toen de Syrische burgeroorlog in 2015 een crescendo bereikte, vluchtten honderdduizenden migranten voor het geweld. Hoewel de meeste migranten naar Europa alleen probeerden door Hongarije te reizen, verklaarde Orbán dat Syrische migranten probeerden het land binnen te vallen en de cultuur en religie te veranderen . Ambtenaren van de partij van Orbán, Fidesz, hebben deze beweringen door de jaren heen herhaald , wat suggereert dat moslimvluchtelingen proberen hun cultuur op te leggen en een kalifaat op het continent te vestigen.

Voor een land met een geschiedenis van invasie die zich uitstrekt van het plunderen van steden door Mongolen tot de nazi-invasie in 1944 en de Sovjetbezetting , wekte de terminologie angst en onbehagen.

Lees ook:  De degelijkheid van 'Big Think' Media

Orbán heeft ook oudere antisemitische samenzweringstheorieën over joden en linksen nieuw leven ingeblazen om zijn christelijke geloofsbrieven te consolideren, zoals het sponsoren van tentoonstellingen waarin communisten impliciet met joden worden geassocieerd . Het heeft ook geholpen om een ​​’wij of zij’- verhaal te versterken waarin tegenstanders van Orbán’ anders zijn ‘ . Om dit te doen, koos Orbán de miljardair-filantroop George Soros als zijn belangrijkste folie.

Soros, die joods is, werd geboren in Hongarije. Hij dook onder tijdens de Holocaust en vluchtte het land uit toen de communisten de macht overnamen. Nadat het IJzeren Gordijn in 1989 viel, schonk Soros miljoenen dollars aan de jonge burgermaatschappij van Hongarije .

Toch was hij voor sommige Hongaren gemakkelijk te demoniseren, niet alleen omdat hij Joods was, maar ook omdat hij het grootste deel van zijn volwassen leven buiten het land had doorgebracht. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2019 viel een door de overheid gefinancierde campagne Soros en vervolgens de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker aan en beschuldigde hen ervan migratieplannen te gebruiken om de veiligheid van Hongarije te ondermijnen.

Het jaar ervoor, tijdens de Hongaarse verkiezingen van 2018, gebruikte Orbán nog explicietere antisemitische ondertonen om Soros aan te vallen : “We vechten tegen een vijand die anders is dan wij. Niet open, maar verstopt; niet eenvoudig, maar geslepen; niet eerlijk, maar laag; niet nationaal, maar internationaal; gelooft niet in werken, maar speculeert met geld. ”

Kritieken afwenden, bondgenoten zoeken

Orbán’s gebruik van het christendom dient ook bredere doelstellingen van het buitenlands beleid.

De aanhoudende uitholling van de rechtsstaat in Hongarije, met inbegrip van aanvallen op de vrije media en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, is een al lang bestaande zorg voor de Europese Unie .

Maar Orbán heeft tot nu toe vakkundig gebruik gemaakt van de verdeeldheid en zwakheden van de EU om grote gevolgen voor de democratische achteruitgang van zijn land te voorkomen. Hij heeft het christendom gemakshalve gebruikt als een schild om de kritiek uit Brussel af te weren en te delegitimeren .

Lees ook:  De Trump Cult-bijeenkomst Dag 2

Orbán roept ook het christendom op voor bondgenoten, dichtbij en ver weg. Dit was het geval bij het verstevigen van de alliantie met het conservatieve buurland van Hongarije, Polen . Orbán begrijpt tenslotte het belang van goede vrienden in de EU. Ze kunnen niet alleen helpen bij het tegengaan van beleid waartegen hij bezwaar maakt, maar voor grote sancties op het gebied van de rechtsstaat in de EU is unanimiteit vereist. Polen en Hongarije kunnen elkaar dus dekking bieden .

Ten slotte heeft Orbán ook gebruik gemaakt van het christendom, waarbij hij de nadruk legde op het Hongaarse beleid om vervolgde christenen te helpen , om banden op te bouwen met belangrijke spelers buiten Europa. Het is opmerkelijk dat Orbán de enige EU-leider was die de inhuldiging van de rechtse Jair Bolsonaro in Brazilië in 2019 bijwoonde . En de Hongaarse regering heeft alles in het werk gesteld om religieuze conservatieven en conservatieve nationalisten in de Verenigde Staten voor het gerecht te brengen .

Religieuze omhelzing

In veel opzichten verschilt het gebruik van religie door Viktor Orbán niet van Ronald Reagans omhelzing van christelijke evangelicals eind jaren zeventig. Beide leiders vertrouwden op religieuze beelden om grotere stemcoalities op te bouwen.

nixon
Orbán is verre van de eerste leider die religie gebruikt om zijn basis te vergroten. Bettmann / Getty-afbeeldingen

Elke Republikeinse kandidaat voor het presidentschap heeft sindsdien geprobeerd een beroep te doen op evangelicalen en christelijke waarden aan te roepen . En zelfs pogingen met de handen uit de mouwen zoals die van president Donald Trump hebben weinig gedaan om dergelijke vakbonden te ondermijnen.

Zo’n omhelzing van religieuze groeperingen is op zichzelf geen probleem. Maar het berekende gebruik van religie om binnenlandse en buitenlandse tegenstanders aan te vallen of om democratische checks and balances te verzwakken, is naar onze mening een grote zorg. Het Hongarije van Orbán geeft een duidelijke waarschuwing over hoe gemakkelijk het christendom kan worden vervormd en gebruikt om de democratie uit te hollen.

Comments

comments