De Instagram-esthetiek die QAnon mainstream heeft gemaakt

De Instagram-esthetiek die QAnon mainstream heeft gemaakt

29 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

Onderzoekers van samenzweringstheorie leggen uit hoe QAnon zich via Instagram verspreidde.

Op het eerste gezicht zien de memes onder de hashtag #SaveTheChildren er niet zo anders uit dan al het andere dat je op Instagram zou verwachten. Met een vergelijkbare visuele taal als de infographic diavoorstellingen van sociale rechtvaardigheid die deze zomer het sociale mediaplatform domineerden, bevatten de berichten zachte pastelkleuren en trendy lettertypen, die kijkers vertellen om “wakker te worden” over kinderhandel.

Wat mensen die deze afbeeldingen zien – en sommige mensen die ze plaatsen – misschien niet weten, is dat de hashtag # SaveTheChildren door de QAnon-beweging wordt gebruikt om haar ideologie onder een veel breder publiek te verspreiden.

Na drie jaar QAnon grotendeels ongecontroleerd te hebben gelaten, zei Facebook in augustus dat het honderden QAnon Facebook-groepen en -pagina’s had verwijderd voor “discussies over potentieel geweld”. Maar terwijl dat gebeurde, groeide het lidmaatschap van Facebook-groepen en -pagina’s die als anti-kinderhandel worden bestempeld met een verbluffende 3.000 procent – en binnen die groepen deelden gebruikers voornamelijk QAnon-inhoud.

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenNo Title

1/ Update on QAnon hijacking Save the/our Children communities. I have now identified 114 groups that have branded themselves as anti-child trafficking pages or organizations, that in reality they are predominantly QAnon communities https://t.co/phAdeNZaFv

Bekijk de video hieroder om te zien hoe spraakmakende accounts – waaronder beroemdheden, mama-bloggers en wellness-influencers – #SaveTheChildren hebben helpen verspreiden, en wat het betekende voor de verspreiding van QAnon deze zomer.Lees ook:  QAnon, de griezelig populaire pro-Trump-complottheorie

Comments

comments