Wat gebeurt er als een narcist verliest? Verwacht “woede” en “terreur”, waarschuwen deskundigen

Wat gebeurt er als een narcist verliest? Verwacht “woede” en “terreur”, waarschuwen deskundigen

29 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

“Een werkelijk aanzienlijk verlies … kan niet alleen een terreurbewind veroorzaken, maar ook een grenzeloze vernietiging”, zegt een deskundige.

Er is overeenstemming tussen politieke deskundigen en psychologen – en, wat dat betreft, iedereen die is misbruikt door narcistische persoonlijkheden – dat president Donald Trump past in het psychologische profiel van een narcist . Wat betekent dat voor de komende verkiezingen, vooral als Trump verliest, zoals uit peilingen blijkt ? Psychologen vertellen Salon dat pathologische narcisten die hun zin niet krijgen, de neiging hebben om beledigend te reageren – wat zou kunnen leiden tot een van de vele verwoestende politieke scenario’s voor de natie in de nasleep van de verkiezingen. 

“Je hoeft geen diagnose te stellen om pathologisch of giftig narcisme te herkennen”, vertelde Dr. Bandy X. Lee, een psychiater die les heeft gegeven aan Yale en auteur is van het nieuwe boek “Profile of a Nation: Trump’s Mind, America’s Soul”, vertelde Salon by e-mail. “Dit is gedrag, geen diagnose – en de media hoeven niet zozeer te focussen op ‘de Goldwater-regel’, die van toepassing is op slechts 6% van de praktiserende professionals in de geestelijke gezondheidszorg (d.w.z. leden van de American Psychiatric Association, de enige vereniging in de wereld met deze regel). “

De zogenaamde Goldwater-regel  stelt dat “het onethisch is voor een psychiater om een ​​professionele mening te geven, tenzij hij of zij een onderzoek heeft afgenomen en de juiste toestemming heeft gekregen voor een dergelijke verklaring.” De regel is echter niet van toepassing op het beschrijven van duidelijk narcistisch gedrag bij een publieke figuur, net zo min als het iemand zou diskwalificeren om beroemdheden te beschrijven die het grootste deel van hun dagen doorbrengen met het drinken van sterke drank als een alcoholprobleem.

“Mensen met pathologisch narcisme zijn beledigend en gevaarlijk vanwege hun catastrofale behoeftigheid,” legde Lee uit. “Denk aan een drenkeling die naar adem snakt: een overlevingsinstinct kan je misschien naar beneden duwen om je eigen leven te redden. Op de manier waarop het lichaam zuurstof nodig heeft, heeft de ziel liefde nodig, en zelfliefde is wat een giftige narcist is. Het ontbreekt hem wanhopig. Daarom moet hij overcompenseren en voor zichzelf een zelfbeeld creëren waarin hij in alles de beste is, nooit fout, beter dan alle experts, en een ‘stabiel genie’. ”

Dr.Ramani Durvasula, een erkend klinisch psycholoog en hoogleraar psychologie die bekend staat als een expert op het gebied van narcistische persoonlijkheidsstoornis en narcistisch misbruik, is het ermee eens dat Trump narcistisch is en gelooft dat dit hem erg gevaarlijk maakt.

Zoals Durvasula uitlegde, zijn veel van Trumps schijnbaar onverklaarbare acties als president logisch wanneer ze worden bekeken door de lens van een ‘narcistische of antagonistische persoonlijkheidsstijl’. Deze omvatten ‘validatie en bewondering zoeken’, zoals blijkt uit zijn ‘eindeloze campagnebijeenkomsten ondanks het bijbehorende gevaar, die door het ziekenhuis moesten worden meegenomen toen hij COVID-19 had, zodat mensen naar hem konden zwaaien , waarbij hij herhaaldelijk validatie op de aantal aanwezigen bij zijn inauguratie. ” Trump toont ook ontkenning, zoals blijkt uit zijn reactie op de pandemie , en wraakzuchtigheid, zoals blijkt uit zijn obsessie met het terugdraaien van Barack Obama’s nalatenschap “schijnbaar alleen maar om hem te straffen”.dreiging om “federale fondsen van Californië in te houden voor de vernietiging van natuurbranden omdat hij inziet dat de staat tegen hem is”.

Bovendien wees Durvasula erop dat Trump extreem gevoelig is voor kritiek door de grillige en kwaadaardige inhoud die hij vaak op Twitter plaatst, maar tegelijkertijd een gebrek aan empathie onthult door ‘zijn discours over de diverse burgers van dit land – raciaal en etnisch. minderheden, specifieke religieuze groeperingen (bijv. moslims), vrouwen en scheiden families aan de grens. ” Trump, zei Durvasula, is ook manipulatief, omdat hij toegeeft aan een kiesdistrict waar hij ‘minachting voor’ lijkt te hebben. Durvasula citeerde ook zijn gaslighting – wat betekent dat hij probeert om herinneringen aan basisfeiten te veranderen of te ontkennen – wordt geopenbaard in hoe “hij vaak door factcheckers is betrapt op zijn leugens, en dingen ontkent die hij werkelijk zei”.

Misschien wel de meest onheilspellende van de symptomen die Durvasula identificeerde, is ‘triangulatie’. Zoals ze uitlegde, “dit is het toebrengen van chaos die wordt gecreëerd door groepen tegen elkaar te keren. Door dit te doen, wordt de macht in de narcist gecentraliseerd en ontstaat er een blinde alliantie tussen enkele van de gepolariseerde groepen en hem; het land is vreselijk gepolariseerd in tal van dimensies, tot het punt waarop gezinnen een tol van verdeeldheid dragen op basis van de antagonistische retoriek. ‘

Abonneer u nu op onze gratis elektronische nieuwsbrief INDIGNATIE-nieuws klik hier om te registrerenLees ook:  Omtzigt-gate: “We zijn inderdaad een bananenmonarchie”

Nu  lijken experts  en opiniepeilers het erover eens te zijn dat Trump deze verkiezing waarschijnlijk zal verliezen. Dus wat gebeurt er als een narcist zijn zin niet krijgt?

Lee legde uit dat narcisten die niet de liefde kunnen krijgen waarnaar ze verlangen, vaak ter vervanging op zoek zullen gaan naar bewondering. Omdat geen enkele mate van bewondering hen ooit zal bevredigen, “is de gebruikelijke handelwijze van een ongedwongen pathologische narcist het zoeken naar posities van steeds grotere macht en beroemdheid.” Maar, zoals Lee uitlegt, omdat “de werkelijkheid nooit overeenkomt met iemands fantasie, groeit de ontevredenheid sneller.”

Daarom, als Trump verliest van Biden, zoals waarschijnlijk lijkt, kan de uitkomst “beangstigend” zijn.

“Net zoals iemand ooit genoegen nam met adulatie in plaats van liefde, kan iemand genoegen nemen met angst wanneer adulatie niet langer haalbaar lijkt”, vertelde Dr. Lee aan Salon. “Woedeaanvallen komen vaak voor, want mensen zullen ongetwijfeld niet de verwachting hebben van zo’n behoeftige persoonlijkheid – en uiteindelijk valt iedereen in deze categorie. Maar als er een allesomvattend verlies is, zoals het verlies van een verkiezing, kan dit leiden tot een razernij van vernietiging en terreurbewind als wraak tegen een hele natie die hem in de steek heeft gelaten. “

Ze voegde eraan toe: ‘Het is veel gemakkelijker voor de pathologische narcist om te overwegen zichzelf en de wereld te vernietigen, vooral zijn’ lachende ogen ‘, en zich vervolgens terug te trekken om een’ verliezer ‘en een’ sukkel ‘te worden – wat iemand die aan deze aandoening lijdt zal doen. voel me als een psychische dood. “

In zekere zin is de beste analogie die van een narcistisch familielid dat andere familieleden misbruikt. Metaforisch gezien heeft Trump Amerika al misbruikt. “Dit persoonlijkheidspatroon heeft zijn tol geëist van dit land en is behoorlijk misbruikt”, zegt Durvasula. “Het heeft het vertrouwen uitgehold, een natie verward en niet gesteund, en diep verdeeld en onzeker achtergelaten. Deze zelfde bijvoeglijke naamwoorden kunnen worden gebruikt om een ​​huwelijk of een gezin te beschrijven dat te kampen heeft met de uitdagingen van een moeilijke narcistische persoonlijkheid in zijn midden.”

Als Trump verliest, zegt Durvasula dat het zal zijn alsof je een driejarige ziet die weigert naar bed te gaan.

“Ze zullen daar gewoon staan, aangrijpend in hun Superman-pyjama en NEE zeggen, ik ga NIET naar bed, en op de grond vallen en gillen,” legde ze uit. “Plan daar een volwassen versie van. Zoals vaak het geval is wanneer een moeilijke persoonlijkheidsstijl als deze met teleurstelling wordt geconfronteerd, zien we vaak een waterval van reacties – oppositionaliteit, ontkenning, woede, wanhoop, paranoia, meer woede, recht, slachtofferschap en wraakzucht.”

De volgende vraag is dan wat Trump eigenlijk zou kunnen doen in zijn wraakzuchtige woede om een ​​Amerika te straffen waarvan hij denkt dat het hem de status van “verliezer” heeft gegeven. (Inderdaad, presidenten met één term worden meestal als mislukkingen beschouwd – en Trump zou de eerste één-termer in 28 jaar zijn). Zoals politiek activist en voormalig presidentskandidaat van de Groene Partij schreef Ralph Nader in augustus, Zou Trump het ministerie van Justitie onder druk kunnen zetten om valse dagvaardingen uit te vaardigen om zijn critici en tegenstanders te straffen, contracten af ​​te sluiten met bedrijven en individuen waarvan hij denkt dat ze hem onrecht hebben aangedaan, weigeren samen te werken met Biden’s transitieteam om de macht over te dragen en (natuurlijk) “het gebruik van het ministerie van Justitie en zijn persoonlijke advocaten intensiveren om op elke lichtzinnige, obstructieve manier de resultaten van de verkiezingen in geselecteerde staten aan te vechten, ongeacht de marge van zijn nederlaag.”

Trump zou ook winnaars en verliezers kunnen kiezen in termen van wie federale hulp ontvangt tijdens de pandemie  en recessie , diegenen helpen die de kant van hem kiezen en wraak nemen op degenen die dat niet doen. Hij zou zijn aanhangers ertoe kunnen aanzetten gewelddaden te plegen of op zijn minst alles te doen wat in zijn macht ligt om ervoor te zorgen dat ze de legitimiteit van een Biden-presidentschap niet accepteren. Hij zou druk kunnen uitoefenen op de Federal Reserve  om te proberen de rentetarieven op te drijven en te stoppen met het steunen van de aandelen- en bedrijfsobligatiemarkten, acties die de Amerikaanse economie onder druk zouden zetten (en die Trump hoogstwaarschijnlijk zou proberen Biden de schuld te geven).

Het meest onheilspellende van alles is dat een narcist als Trump gewoon zou kunnen weigeren zijn ambt te verlaten als zijn ambtstermijn afloopt op 20 januari 2021. Amerika heeft nog nooit een zittende president gehad die de resultaten van een verkiezing volkomen tart – John Adams, John Quincy Adams, Martin Van Buren, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William Taft, Herbert Hoover, Gerald Ford, Jimmy Carter en George HW Bush overwonnen allemaal hun teleurstelling en accepteerden dat ze verloren hadden.

Als Trump weigert te vertrekken vanwege zijn narcisme, zal het ongekend zijn. Het zal abnormaal zijn. En het zal allemaal heel, heel voorspelbaar zijn geweest.Lees ook:  Donald Trump lijkt niet te weten wie zijn opponent is (HINT: NIET HILLARY CLINTON)

Comments

comments