Amerikaanse presidentsverkiezingen: waarom peilingen deze keer weer misleidend kunnen zijn

Amerikaanse presidentsverkiezingen: waarom peilingen deze keer weer misleidend kunnen zijn

30 oktober 2020 0 Door Indignatie redactie

In de laatste meters van de campagne voor de presidentsverkiezingen in de VS zijn het niet alleen de twee tegenstanders Donald Trump en Joe Biden die zware artillerie naar buiten brengen. Er is ook een stemming onder de opiniepeilingen die nauwelijks giftiger kan zijn dan die tussen de zittende, die notoir losbandig is, en zijn tegenstander, die de neiging heeft hard te zijn. Het hoofd van het stembureau Susquehanna, Jim Lee, maakte ernstige aantijgingen tegen zijn collega’s. Bij zoveel peilingen is het een kwestie van “gerichte kiezersinvloed”. Lee sprak van “garbage polls” die Biden in Pennsylvania bijvoorbeeld laten zien met een voorsprong van twee cijfers. 

De oprichter van het conservatieve Trafalgar Group-instituut, Robert Cahaly, nam een ​​soortgelijke lijn. Hij verweet zijn collega’s dat ze niets hebben geleerd van de fouten van 2016 en opnieuw dramatisch het aantal “verlegen Trump-stemmers” onderschat die niet naar de stembus praten of valse informatie geven. Cahaly gelooft dat een Biden-kiezer vijf keer meer kans heeft om informatie te verstrekken aan opiniepeilers dan een Trump-kiezer.

Als je de gemiddelden van alle peilingen gelooft, staat niets de intrede van Biden in het Witte Huis in de weg. Het “Real Clear Politics” -gemiddelde plaatst Biden landelijk aan de leiding met ongeveer zeven procentpunten. In swing states als Wisconsin leidt Biden met ongeveer zes procentpunten, in Michigan met 6,5 en in Pennsylvania nog steeds met vier procentpunten.

Enquêteurs geloven niet in schande zoals in 2016

De meerderheid van de opiniepeilingen gelooft niet in een schande zoals 2016, toen vooral onderzoeken in de genoemde staten, die uiteindelijk allemaal door Trump werden gewonnen, Clinton duidelijk voorop zagen. De teneur is dat de juiste lessen zijn getrokken uit de fouten die vier jaar geleden zijn gemaakt. Vooral kiezers zonder universitair diploma, die minder geneigd zijn om met stembureaus te spreken, kregen deze keer meer gewicht. 

Politieke analisten wijzen er ook op dat het leiderschap van Biden in 2020 veel stabieler was dan de Clintons in 2016, en dat kandidaten van derden deze keer minder belangrijk zijn. Klinkt in eerste instantie begrijpelijk. Sommige enquêtes roepen echter vragen op voor de oplettende toeschouwer die alleen maar kijkt. Bijvoorbeeld de laatste peiling van ABC en de Washington Post, waarin Biden met 17 procentpunten in Wisconsin op voorsprong staat.

Een recente CNN-peiling vond een landelijke Biden-voorsprong van twaalf procentpunten; Begin oktober ging CNN zelfs uit van een voorsprong van 16 procentpunt. Dat zou ongeveer hetzelfde zijn als de verpletterende overwinning van Ronald Reagan in 1984, toen hij 49 staten won. Dat tal van instituten de Amerikanen wilden doen geloven dat Biden niet alleen Trump in gevaar kon brengen in Arizona (waar de Republikein weer echte problemen heeft, zoals vier jaar geleden), maar ook in Texas draagt ​​niet bij aan de geloofwaardigheid.

Onbetwistbaarheid van kiezers per post

Bij het beoordelen van de waarden voor 2020 is het zinvol om eerst de instellingen een sprong in het diepe te geven die in 2016 goed of in ieder geval de minste fout hadden. Naast Cahalys Trafalgar Group, die accuraat en tegen de trend in voorspelde een overwinning van Trump in 2016, kan ook het Rasmussen Institute worden gecertificeerd als goed werkend. Uit hun laatste peiling voor de verkiezingen van 2016 bleek dat Hillary Clinton 1,7 procentpunten voorsprong had. Uiteindelijk won Clinton de populaire stemming met 2,1 procentpunt.

No Title

White House Watch: @POTUS 48%, @JoeBiden 47%… https://t.co/zBZV0jSpRh #breakingpoll pic.twitter.com/YnNx8pcWia

Volgens de laatste Rasmussen-enquête loopt Trump nu landelijk een procentpunt achter. De vorige peiling zag hem een ​​procentpunt voorsprong. In Florida, een staat die Trump moet winnen om herkozen te worden, leidt hij met vier procentpunten. Volgens Trafalgar loopt Trump een procentpunt achter in Wisconsin, maar op één lijn met Biden in Pennsylvania.

De kiezers per post zouden deze keer een onvoorstelbaar kunnen zijn. Door Corona hebben veel landen de mogelijkheid om per brief te stemmen geliberaliseerd. Sommige staten, zoals Nevada, New Jersey of Vermont, stuurden stembiljetten tegelijkertijd naar alle geregistreerde kiezers. Tot nu toe hadden de meeste staten altijd een reden om per brief te stemmen. Als ze op een algemene manier naar iedereen worden gestuurd, zou de samenstelling van het electoraat kunnen groeien op een manier die niet per se gunstig hoeft te zijn voor Trump. Bovendien zal het aantal kiezers per post vele malen toenemen in de staten waar stemmen per post moeten worden aangevraagd.

De bekendmaking van verkiezingsresultaten kan worden uitgesteld

In Wisconsin bijvoorbeeld stemden in 2016 ongeveer 146.000 kiezers per brief. Deze keer vroegen ongeveer 1,8 miljoen mensen in de staat om stemmen per post – bijna 1,5 miljoen van hen hebben al gestemd, de meerderheid in meer democratisch gedomineerde kiesdistricten. De afbeelding is vergelijkbaar in andere staten.

Lees ook:  DE VALSE ONSCHULD VAN RUTTE

Trump heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen de stemming per brief en gewezen op de mogelijkheden van manipulatie die daaruit voortvloeien. Dat is niet de enige reden om te verwachten dat veel Republikeinen pas op de dag van de verkiezingen hun stem zullen uitbrengen. Een andere reden is dat de angst om besmet te raken met het coronavirus doorgaans groter is bij de Democraten dan bij de Republikeinen.

Dat bleek al tijdens de verkiezingscampagne bij de evenementen van beide kandidaten. Hoewel het aantal deelnemers aan Biden-optredens beheersbaar bleef, kwamen er ondanks het virus duizenden naar Trump-bijeenkomsten. Zelfs een CNN-peiling gelooft dat Trump een duidelijke voorsprong heeft onder kiezers die op 3 november hun stem willen uitbrengen, van 59 naar 36 procent. Vanwege het toegenomen percentage stemmers per post kan het moeilijk zijn om de uitslag op de verkiezingsavond bekend te maken als de uitkomst beperkt is. Volgens de wet mogen sommige staten pas laat beginnen met het tellen van de stemmen per post. Wisconsin bijvoorbeeld alleen op verkiezingsdag. 

No Title

Trump is wheels down in Bullhead City, Arizona pic.twitter.com/cJhNahCdiP

Trump zou een sterke finish kunnen neerzetten

Niet alleen in de peilingen komt de indruk naar voren dat Trump, net als in 2016, deze verkiezingscampagne krachtig zou kunnen afsluiten. Biden’s opmerkingen in het laatste tv-duel dat hij de olie-industrie wilde beëindigen, kunnen rampzalig voor hem uitpakken. Bijna tien miljoen banen zouden rechtstreeks worden getroffen. Biden’s voorgestelde frackingverbod zou alleen al in Swing State Pennsylvania 600.000 banen kosten.

Trump lijkt er ook steeds meer in te slagen zichzelf te profileren als de anti-lockdown-kandidaat, onder wie een ongekend economisch herstel zal optreden. Gezien de veel meer ontspannen situatie op de arbeidsmarkt sinds het voorjaar, wil Trump de keuze maken tussen een “superherstel” van de economie onder hem of een “economische depressie” onder Biden.

De cijfers zijn daar gunstig voor: Na het hoogste werkloosheidspercentage sinds de wereldwijde economische crisis in april van 14,7 procent, is de economie gedeeltelijk hersteld – ook dankzij de opening van belangrijke staten zoals Florida. Het werkloosheidspercentage is slechts 7,9 procent (wat hoger is dan het percentage waarmee Jimmy Carter en George HW Bush werden weggestemd, maar lager dan het percentage waarmee Barack Obama in 2012 herverkiezing wist te behalen).

Trump’s boodschap: “Lockdowns vernietigen landen over de hele wereld. De therapie kan niet erger zijn dan de ziekte. ”Dat is niet per se geloofwaardig. Eind april bekritiseerde Trump scherpe kritiek op de gouverneur van Georgia, Brian Kemp, voor het beëindigen van de lockdown in Peach State. Hij beschuldigde destijds de Zweedse regering via Twitter van ‘een hoge prijs’ voor haar liberale coronastrategie. Naast het oliegeschil en het Corona-debat kwam kort voor het einde van de verkiezingscampagne met het buitenlandse bedrijf van de familie Biden een ander onderwerp naar voren voor Trump, maar het zal niet dezelfde impact hebben als de e-mails van Clinton destijds.

Trumps weg naar de overwinning gaat via Florida, Ohio en Pennsylvania

Ondanks vier jaar presidentschap probeert Trump zichzelf nog steeds af te schilderen als een buitenstaander in Washington die het moeras in de Amerikaanse politiek wil opdrogen. Biden wil echter – net als Clinton – bij de verkiezingen een stem over het karakter van Trump maken. De inhoud blijft vaag. Bijvoorbeeld over de vraag of hij van plan is het aantal rechters in het Hooggerechtshof na de verkiezingen te verhogen en zo een links-liberale meerderheid te verwerven in de hoogste rechtbank van Amerika.

Trumps weg naar de overwinning op de verkiezingsdag loopt via Florida, Ohio en Pennsylvania. Als er tijdens de verkiezingsavond in Florida of Ohio problemen ontstaan ​​voor Trump, zal het moeilijk zijn. Geen enkele Republikein is ooit president geworden zonder Ohio te winnen. De 29 kiezers van de Sunshine State kunnen daarentegen nauwelijks worden gecompenseerd met winsten elders.

In het tv-duel van 1980 vroeg de toenmalige Republikeinse uitdager van president Jimmy Carter, Ronald Reagan, de Amerikanen zich af te vragen:  Bent u beter af dan vier jaar geleden?” Sindsdien is deze vraag de standaard. waartegen de gevestigde exploitanten moeten worden beoordeeld. Als dat zo is, is er in ieder geval niets dat erop wijst dat Trump een even belangrijke nederlaag zou kunnen meemaken als Carter ooit deed, zoals momenteel door sommigen wordt geprofeteerd. 

Tegenwoordig zegt volgens een Gallup-peiling 56 procent van de Amerikanen dat ze ondanks Corona in een betere positie verkeren dan vier jaar geleden, we zullen het volgende week weten!.

Lees ook:  EU verbergt technologie voor immigratiebeheer voor het publiek


Comments

comments